Tussen Brabant en Heerenveen kun je regelmatig combinaties van De Rooy zien met daarop rare half afgebouwd dingen. Twee assen dicht bij elkaar, een motor in de kont en een stuur voorop. Dit zijn de onderdelenpakketjes die van DAF naar VDL bus in Heerenveen gaan. Chassis staat in de titel tussen aanhalingstekens, de VDL Citea heeft uiteraard een zelfdragende carrosserie. Maar ja, die is er in deze fase nog niet, dus het frame wat de boel bij elkaar houdt zou je met wat fantasie wel een chassis kunnen noemen. Vandaag (19 juni 2019) was ik bij toeval getuige van het lossen van zo’n bus in wording bij VDL voor de poort in Heerenveen. Ik denk dat de beelden voor zich spreken.
Edit: Nog maar een half uur online, en nu al een mooie aanvulling: “Goedemiddag, ik zag je artikel over de VDL chassis. Ik heb namelijk bij VDL bus chassis gewerkt, zij maken de bus chassis welke jij op de foto hebt staan. DAF heeft dus met dit chassis niks meer te maken. Alleen de voor de SBR4000 en de futura bussen levert DAF de motoren inclusief after threatment systemen. Degene die jij op de foto hebt staan zit een Cummins motor (deze is dacht ik wel bij Paccar te bestellen).
Hoe zit het bij VDL in elkaar: VDL bus chassis levert aan VDL bus Heerenveen, VDL bus Roeselare, VDL bus modules en VDL bus Valkenswaard en sinds enkele jaren ook VDL ETS. Al deze partijen bouwen in samenwerking met Bus Chassis de volledige bus op. Mocht je verder vragen hebben, schroom je niet op het te vragen.”
VDL bus chassis is wel voortgekomen uit DAF Bus, nadat VDL dat (net als de hele Nederlandse en halve Belgische busindustrie) over had genomen.
Heb bij Den Oudsten toendertijd stelconplaten gelost, 100x200cm er werden een paar platen op elkaar gelegd en opgehangen aan een half buschassis om hem in evenwicht te houden. Dat was goedkoper als de door de fabriek verkochte constructie om een (half) chassis te verplaatsen.
Vroeger zag je regelmatig een buschassis over de weg rijden. Er stond een van hout gemaakte stoel en de berijder zat met een lange leren jas met hoofdcapje op de bok. Toen meestal met de motor voorin
Ik vond het ook al zo een ” rare ” busmotor.. Bij ons in Eindhoven op de afdeling worden de pas geproduceerde motoren getest. Zowel de truckmotoren alsook de busmotoren. De IC-inlaat aan de koude kant deed me al twijfelen.
Dit is een 12,7 meter 3 deurs uitvoering geworden let op het trapje in de tank achter het rechterachterwiel. Hiervan zijn een paar in Duitsland geleverd en grotere aantallen in Zweden en Finland, gezien het moment van eerste plaatsing van dit bericht in 2019 is de kans heel groot dat deze nu in Helsinki en omstreken dagelijks zijn rondjes maakt.