Vaak krijg ik foto’s toe gestuurd wat net niet genoeg is voor een eigen artikel, maar ook zonde is om niks mee te doen. Daarnaast komen er regelmatig beeldreacties binnen op bestaande artikelen. Plus interessante persberichten, die zonde zijn om ze alleen op truckfan te laten zien, maar ook om welke reden dan ook geen eigen artikel krijgen. Hier onder een aantal van de dingen die ik de afgelopen maand via mail, WhatsApp en privé berichten op de diverse socials toegestuurd kreeg.
Mike van Stein ging een stukje fietsen, zag een Steyr en een Ford wél en een verkeersbord níét.
Marien van den Berg: “Speksnijder/STEF. Er verdwijnen er steeds meer met het metallic blauw. Inmiddels zijn er na ca 15jr dan ook nw ‘trekkers’ voor de lzv. Hier beide versies op hun vaste plek.”
Pier van Solkema: “Weet jij dit ook ik heb afgelopen week een Scania op de foto gezet van J J Huizinga . Is dat dezelfde Huizinga die vroeger de Scania T had waar Walinga nu mee rijd . Het gerucht ging toen dat hij een nieuwe Scania T liet bouwen.”
Dit is inderdaad dezelfde Huizinga, wie weet mag de NGS ook nog eens langs Vlastuin om de cabine een stukje naar achteren te laten verplaatsen?
Vincent Smit: “Oldtimerfestival is niet meer wat het geweest is. Hier alle trucks dit weekend in Venhuizen.”
DTC:
“K&DTC Groep verstevigt positie in Zuid-Nederland met overname SB Trans
De K&DTC Groep bestaande uit DTC Surhuisterveen BV, Koning Drenth BV en Henk Smid Transport & Expeditie BV neemt per 1 mei 2024 SB Trans VOF over gevestigd in Schijndel. Met deze overname verstevigt de onderneming zijn activiteiten in het vervoer van afval. De overname past in de strategie van de K&DTC Groep om haar marktpositie in dit segment verder uit te breiden.
SB Trans vof. is gespecialiseerd in het vervoer van losgestorte producten met walking floors en containerauto’. SB Trans is voornamelijk actief in transporten binnen de Benelux en Duitsland.
De K&DTC Groep met vestigingen in Drachten, Beerta en Coevorden is eveneens gespecialiseerd in het transport van afval, maar vervoert dagelijks ook een vele andere producten binnen Nederland, Duitsland, Belgie, Luxemburg, Denemarken, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Dit doen zij met walking floors, containerauto’s, tautliners en kippers.
Dennis van de Sande, huidige directeur: “Door deze overname zijn wij in staat om onze klanten nog meer capaciteit en flexibiliteit te bieden, en op de lange termijn de continuïteit te waarborgen voor onze werknemers en opdrachtgevers. Ik heb het volste vertrouwen in de K&DTC Groep dat zij er wat moois van gaan maken. Het bedrijf wordt zal per 1 mei vanuit een nieuwe vestiging in Beugen worden voortgezet. Onze chauffeurs houden echter wel de huidige standplaats in Sint Oedenrode.
Louw van der West, directeur bij de K&DTC Groep, vult aan: “Bij de K&DTC Groep zetten we in op verdere groei van onze onderneming en verdichting van ons netwerk. We zijn dan ook blij dat we door overname van SB Trans de kans krijgen om ook in het zuiden van Nederland een vestiging op te zetten. Het bedrijf en de vakmensen passen zeer goed bij ons bedrijf. We heten onze nieuwe collega’s dan ook van harte welkom.””
Iveco:
“Stoere IVECO S-WAY voorloper voor TDH
Transport Dienst Havelte, kortweg TDH is het bedrijf van Stoffel Poelsema en Wilbèr Zinger. Het bedrijf werd in 2018 opgericht met één truck, en breidde in 2020 uit naar twee trucks. Sinds kort rijdt Stoffel met het topmodel van IVECO, een S-WAY 6×2 trekker met 570 pk.
De beide trucks van TDH rijden voor Jansen Logistics uit Urk met verse vis en vlees. Stoffel: ,,We rijden vaak naar Denemarken en soms naar Zweden. De opleggers worden door ons naar Kopenhagen gereden, waar we deze omkoppelen met één van hun eigen auto’s. Zo nu en dan mogen we zelf door, dat zijn de echte “snoepreisjes”.
Het pendelen tussen Urk en de Deense hoofdstad zorgt voor veel kilometers. “Wij rijden elk zo’n 170.000 kilometer per jaar, en dat alles binnen de wettelijke rijtijden. Vooral ‘s nachts kun je prima doorrijden”, aldus Stoffel.
Uitstekende ervaringen met IVECO
Het merk IVECO was niet nieuw voor de beide vennoten. De twee ondernemers hebben bij vorige werkgevers al met IVECO trucks gereden, en Wilbèr heeft er zelfs meerdere bestuurd als eigenrijder. ,,We hadden beide uitstekende ervaringen met dit merk en toen we op zoek gingen naar een nieuwe auto stond IVECO op ons lijstje. De IVECO S-Way is gewoon een hele mooie auto, en de aanbieding van Cornelis Bedrijfsauto’s was heel netjes. Wij wilden een mooie en complete auto op de weg zetten en dat is volgens mij goed gelukt”, aldus Stoffel.
750 liter brandstof
De IVECO S-Way is volledig luchtgeveerd en heeft de sterkste motor van IVECO, de Cursor 13 met 570 pk, zonder EGR. Verder is de truck voorzien van een sturende, liftbare voorloopas en diverse accessoires. Wij wilden zo groot mogelijke brandstoftanks, en dat is met 750 liter totale inhoud goed geslaagd. Aan de brandstoftank zit een verlengstuk, waardoor de AdBlue tank is weggewerkt. Aan de andere kant zit een kleinere brandstoftank, met ook daar een verlengstuk waar de demper achter schuil gaat. Verder werden er tussen de achterassen ‘strings’ gemaakt, en werd er een slangenrek achter de cabine geplaatst met tranenplaat.
Diverse accessoires
De nieuwe IVECO S-Way werd uitgevoerd in de kleur ‘Yamaha Racing Blue’ wat volgens ons de truck een sjieke uitstraling geeft. Uiterlijk werd de truck verder opgetuigd met een LED lichtbak, een lampenbeugel op het dak met vier verstralers, en nog vier verstralers op een beugel voor de grille. Ook werden er hoekschildjes gemonteerd en in de bumper Deense dagrijlampen met daaronder IVECO spatlappen. Om het hele plaatje compleet te maken werden de wielen in dezelfde grijze kleur als de striping gespoten, met een zwarte naaf en een blauwe ring om de wielmoeren. Het resultaat mag beslist gezien worden!
Stoffel heeft inmiddels de eerste kilometers met zijn nieuwe IVECO erop zitten en de eerste ervaringen zijn bijzonder goed. ,,De truck is bijzonder comfortabel en hij trekt als een malle. Toch ziet het verbruik tijdens de eerste ritten er al goed uit. Kortom, ik ben erg blij met mijn nieuwe IVECO S-WAY.’’”
Daimler Truck AG: “Daimler Truck AG proudly announces first rollouts of its electric RIZON trucks in California, USA, with more deliveries scheduled for the upcoming weeks. The all-electric US class 4 and 5 trucks address a diverse range of customers and emphasize Daimler Truck’s commitment to sustainable transport solutions.
Daimler Truck drives forward the zero-emission transportation efforts in California with the deployment of 20 e18L RIZON Trucks. Seven trucks, each equipped with stake bed bodies for LA Sanitation & Environment (LASAN), Goodwill Industries of San Diego County is integrating as well an e18L RIZON dry van box truck, while Diamond Environmental is deploying four e18L RIZON trucks, additionally Ecorecycling is deploying three e18L RIZON dry van trucks. Velocity Truck Rental and Leasing received five e18L RIZON box trucks available for immediate rental or lease to be in operation in California.
“I’m very excited the first RIZON trucks are now in operation,” said Andreas Deuschle, Global Head of RIZON Truck. “I congratulate our valued customers for their decision to pioneer the electrification of commercial vehicle transportation in the United States, and I am very proud that RIZON is their brand of choice. Being part of the Daimler Truck Group provides us with experience and knowledge coming from our electric products of trucks and buses around the globe. Our all‐new RIZON trucks inherited all this expertise which results in a very mature system: innovative eAxle concept, latest safety features, a wide variety of body applications, and a flexible battery concept.”
RIZON trucks offer the ultimate solutions for urban and last-mile deliveries handling routes of up to 160 miles (250 km) per day, with customizable configurations and zero-emission certification. RIZON is certified as a zero-emission solution by the Environmental Protection Agency (EPA) and the California Air Resource Board’s (CARB). RIZON trucks comply fully with U.S. Federal Motor Vehicle Safety Standards.
RIZON trucks are distributed exclusively by Velocity EV and currently available at California Trucks Centers and Velocity Truck Centers. Velocity EV is a leading zero‐emission truck distributor and exclusive U.S. distributor for Daimler Truck’s RIZON brand. Providing a comprehensive sales and service network, including authorized dealers, Velocity EV is focused on supporting RIZON trucks so fleet operators can enjoy peace of mind. Velocity EV is based in Whittier, California, and is a subsidiary of Velocity Vehicle Group, one of the largest full‐service commercial truck dealerships in the United States.”
Reinder Meijer was bij de OCV Lenterit: “Toch wel een ding!”
Volvo Group Truck Center:
“Unieke Volvo FM betonmixers voor Betonmortel Centrale Koudekerk
Betonmortel Centrale Koudekerk (BCK) heeft onlangs twee bijzondere Volvo FM 500 10×4 betonmixers in gebruik genomen. Het zijn de eerste Volvo FM 5-assige 49-tons TAG-XL betonmixers in Nederland die volledig rondom luchtgeveerd zijn. Daarmee zet BCK in op maximaal rijcomfort voor de chauffeurs. De trucks zijn geleverd door Volvo Group Truck Center Alphen aan den Rijn.
BCK produceert betonmortel, groutmortels, cementgebonden gietdekvloeren (Eco2floor) en aanverwante producten. Het transport doet het bedrijf met 22 betonmixers, waaronder twee nieuwe Volvo FM 500 10×4 betonmixers. “Het is voor het eerst dat de Volvo FM betonmixers in deze configuratie leverbaar zijn met luchtvering rondom”, zegt Roald van der Wal, directeur van BCK. “We hebben hiervoor gekozen om het rijcomfort nog verder te vergroten, ook in combinatie met het elektronisch geregelde stuurbekrachtigingssysteem Volvo Dynamic Steering. Chauffeurs vinden het een genot om met deze trucks te rijden. Ze voelen drempels praktisch niet meer.”
De luchtvering levert nog een belangrijk voordeel op. Van der Wal: “Wij komen met deze truck vaak op niet verharde, oneffen ondergronden. Ook de vloeibaarheid van de betonmortel wisselt. In dat geval is het een extra voordeel dat we met de luchtvering het chassis iets voorover kunnen zetten of juist meer achterover voor optimale stabiliteit.”
Maximale belasting
De Volvo FM betonmixers zijn voorzien van een 15-kuubs Schwing Stetter betonmixer die is opgebouwd door Boogert Service in Nieuwerkerk. Beide trucks zijn voorzien van een 49-tons TAG-XL asconfiguratie om het wettelijk toegestane maximale gewicht optimaal te benutten. Van der Wal: “Betonmortel is een heel zwaar product. Met deze trucks halen we altijd het wettelijk maximaal toegestane gewicht. Dankzij de TAG-XL asconfiguratie hebben deze trucks een GVW van 49 ton en zijn ze daar uitstekend op berekend, ook in combinatie met 10-tons luchtgeveerde voorassen.”
Veiligheid belangrijk
De keuze voor Volvo Trucks is ook een keuze voor veiligheid, vervolgt Van der Wal. “Volvo Trucks staat bekend om zijn geavanceerde veiligheidsfuncties. Op deze truck hebben we de meest uitgebreide veiligheidsopties, met ook Forward Collision Warning met Adaptive Cruise Control en een dodehoekcamera in de rechterspiegel. Deze trucks zijn voor ons de ideale combinatie van betrouwbaarheid, veiligheid en comfort voor de chauffeur.”
Jong wagenpark
Het grootste deel van de vloot van BCK bestaat uit Volvo-trucks. “Wij hebben 22 betonmixers en elk jaar vervangen we 3 à 4 combinaties. Wij zetten proactief in op een jong wagenpark met betrouwbare voertuigen die voldoen aan de specifieke eisen die heden ten dage worden gesteld aan de inzet in (binnen)stedelijke gebieden. Opdrachtgevers wegen de uitstoot steeds vaker mee in hun keuzes. Natuurlijk wordt daarbij vooral gekeken naar het product dat we produceren en leveren, maar ook het transport weegt mee. Een jong wagenpark helpt om de uitstoot zo laag mogelijk te houden door toepassing van nieuwe technieken. Ander voordeel is dat jonge trucks relatief minder onderhoud nodig hebben.”
‘Volvo Group Truck Center handelt snel en adequaat’
BCK laat groot onderhoud en keuringen doen bij Volvo Group Truck Center in Alphen aan den Rijn. “Als bedrijf zetten we sterk in op betrouwbaarheid en een hoge mate van service”, zegt Van der Wal. “Dat is ook de link met Volvo Trucks en Volvo Group Truck Center. Wij werken met een bederfelijk product dat snel uithardt, dus bij een calamiteit is het zaak dat een dealer adequaat reageert en acteert. Volvo Group Truck Center begrijpt welke potentiële risico’s op schade er zijn bij een calamiteit en handelt dan direct.”
Over BCK
BCK is al sinds 1956 producent van betonmortel. Het bedrijf bedient vanuit Koudekerk aan den Rijn afnemers in Zuid-Holland. De producten worden toegepast in een breed scala van projecten, van woningbouw tot utiliteitsbouw en civiele kunstwerken.”
Scania Benelux:
“AWS Asfaltwerken kiest voor een Scania vierasser
AWS Asfaltwerken uit Someren is al jarenlang een begrip als het om onderhoud, reparatie en verbetering van asfaltbestrating gaat. Vanwege groei en vooral ook verandering van het begrip ‘reparatie’ nam het bedrijf recent zijn eerste nieuwe vrachtwagen in gebruik. Eigenaar Rob Muijen koos bewust voor een Scania G500 8×4 met tien tons luchtgeveerde vooras en een gestuurde en hefbare naloopas.
“Wij zitten met het repareren en onderhouden van asfalt in een niche die door veranderingen in de markt steeds verder groeit”, geeft Rob Muijen een inkijkje in de wondere wereld van de asfaltbestrating. “Er komt een steeds grotere scheiding tussen bedrijven die zich specialiseren in het maken van de meters en specialisten die het onderhoud doen. En daarin is veel werk want van de circa 140.000 kilometer verharde wegen in Nederland is een groot deel geasfalteerd en ligt een kleine 120.000 kilometer daarvan binnen gemeenten.”
“Ons werk loopt van onderhoud en reparatie tot bitumenverwerking en van oppervlaktebehandelingen tot spoedreparaties. Heel veel van dat werk kunnen wij met onze acht zware bestelwagens met aanhanger doen. Maar tegenwoordig heet het aanpakken van een 100 meter lange straat ook steeds meer ‘een reparatie’. En dat vergt zwaarder materieel. Vandaar dat wij nu na lang puzzelen onze eerste echte truck hebben aangeschaft met daarachter een nieuwe vierassige dieplader van GS Meppel.”
“Wij zochten een combinatie van een asfaltkipper die aan de rol kan, tot een alleskunner waarmee we ter plekke asfalt kunnen leggen en verwerken. Want ons hielp, is dat bij Scania dit soort vragen gewoon via een special order van de band kunnen lopen,” aldus Muijen.
Dat het een Scania moest worden, stond voor Rob eigenlijk al op voorhand vast. “Een Scania zit enorm fijn, en ik wilde een premium uitstraling die past bij mijn bedrijf. Daarbij zit de dealer hier om de hoek en kan Scania af fabriek super kort bouwen. Dat hebben wij nodig om wendbaar genoeg te kunnen zijn én binnen de acht meter van vangmuilkoppeling tot voorkant cabine te blijven. En dat is weer nodig om de optimale lengte van dieplader te krijgen.”
Maar kort of niet, er bleef wel ruimte voor een verlengde dagcabine. “Dat we voor een G-versie gaan, heeft er alles mee te maken dat een standaard R cabine hoger is, wat lastig is als je over de cabine moet kranen. Dat had ik kunnen oplossen door voor een laag dak te kiezen. Maar ik wilde die twee verstralers boven de voorruit.”
De Scania heeft verder een versterkt chassis met innerliner naar achteren om de piekbelasting achterop het chassis tijdens het kippen op te vangen. Alle assen zijn luchtgeveerd, inclusief de tien tons vooras. Dat geeft een variabele bodemvrijheid en, uiteraard, de chauffeur veel comfort. De totale hoogte van het voertuig is, inclusief de 22 ton/meter asfaltkraan van HMF, slechts 3,70m.
Voor Rob zit het hem in de details. “Scania denkt daarin goed mee want zo hebben we de speciale aanpassing om vanuit de cabine op de hoogstap bij de kraan te komen gewoon af fabriek bestelt. Scania levert ook een knop op de cabinewand waarmee je de cabinedeur weer kunt opendoen als je weer naar binnen wilt. Ik vind dat zulke opties enorm bijdragen aan de premiumuitstraling van het merk.”
Rob heeft samen met chauffeur Roy uitgebreid gepuzzeld om de auto zo optimaal mogelijk gespecificeerd te krijgen voor het werk. “We hebben bewust gekozen voor de dubbel geïsoleerde asfaltopbouw van Tibeg. Want de lading gaat er bij de asfaltmolen op 180⁰ Celsius in en moet zo lang mogelijk op temperatuur blijven. De kleppen worden elektrisch bediend, want we hebben maar één motor-PTO en de kraan en de hefinrichting van de bak zijn ook al hydraulisch. De achterklep van de bak is weer uitwisselbaar met een speciale versie waardoor je via dieplader ook machines in de bak kunt rijden. En verder hebben we alle ruimte aan het chassis optimaal benut voor extra opbergruimte.”
Wat dat betreft vindt Rob het ook heel fijn dat Scania een optie heeft om de AdBlue tank binnen het chassis te plaatsen. “Dat scheelt echt ruimte. Want door al die kort op elkaar geplaatste assen, de stempels voor de kraan en de hydrauliek is die beperkt. Zo kunnen we slechts 300 liter brandstof kwijt. Maar het voordeel bij Scania is wel, dat je hun tanks verder leeg kunt rijden dan bij andere merken. Dus kunnen we er makkelijk een hele dag mee werken.”
Rob koos bewust voor 500 pk. “Ik heb horen zeggen dat Scania met die SUPER motoren de hoogste koppel/pk verhouding in de markt heeft. Dus zou het ook met 460pk kunnen. Maar bij de 500pk motor heb je met 2.650Nm 150 Nm meer. En dat vanaf 900 omwentelingen. Dat scheelt bij ons heel veel brandstof tijdens de PTO-uren. Want die maken wij méér dan kilometers. En áls we dan onderweg zijn, rijdt die 500 pk gewoon superfijn.” ”
Bernhard Lub: “Afgelopen winter weinig voormalig Nederlandse trucks gezien tijdens mijn verblijf in Gambia maar wel deze Floor oplegger met het NL-kenteken er nog op, ik dacht ik stuur hem toch maar even naar jou toe.”
Victor Bart spotte een Ellenator
Frank Raaphorst: “Wat ik nou toch voor een leuke rangeerwagen tegen kom 😊”
Van Loon Racing:
“Mooie plannen voor Erik en Anja van Loon in aanloop naar Dakar 2025
Tijdens de Dakar Rally van 2025 zullen zowel Anja als Erik van Loon aan de start staan. Anja zal met een truck van Team De Rooy starten en Erik gaat de Dakar Classic in een Audi S1 rijden. In aanloop daarnaartoe gaan zij diverse rally’s rijden waarbij de Morocco Desert Challenge de eerste is op het programma. Daarnaast zal Erik ook met de Subaru Impreza S14 WRC gaan rijden in Nederland en België.
Op dit moment wordt in Portugal hard gewerkt door South Racing om de nieuwe CanAm voor Erik klaar te maken. “Dat wordt nog even spannend, maar ik heb er alle vertrouwen in dat dat goedkomt. Daarmee zal ik onder andere in Marokko gaan rijden en in het najaar enkele Baja’s. Deze CanAm krijgt grotere wielen en andere upgrades, dus daar ben ik wel nieuwsgierig naar.”
Verder wil Erik de Dakar Rally weer rijden. “Weliswaar de Dakar Classic, dat is een regulariteitsrit waarbij de focus niet ligt op de snelheid maar juist op de ervaring en het rijden door Saoedi-Arabië. Dat komt omdat Anja weer met de truck gaat, dan ben ik er toch en vind ik dit wel leuk om te doen. Zo kan ik haar toch begeleiden en zelf ook nog wat zien van het land. Ik zal dat met een Audi S1 gaan doen, daarmee heb ik vorige week getest in Frankrijk en dat is gewoon heel erg leuk om mee te rijden. Coen Donkers bouwt de auto en bouwt er nog een paar meer voor een aantal andere ex-Dakar-deelnemers uit de omgeving. Zo hebben we een leuk clubje bij elkaar.”
Anja heeft ook veel zin om weer naar Dakar te gaan. “Ik weet nog niet precies hoe dat eruit gaat zien qua samenstelling. Het wordt in ieder geval niet met drie vrouwen. In de voorbereiding zal ik vooral met de CanAm gaan rijden, maar ook in Nederland en België kom ik aan de start.”
Die eerste lokale rally is de ELE Rally, waarbij Erik met een oude bekende auto aan de start staat. “We mogen eindelijk weer met de Subaru WRC rijden in Nederland, dat wordt een soort van demo-klasse. Ik vind het mooi dat we deze auto’s aan het publiek mogen laten zien en ik hoop dan ook dat er meer deelnemers zullen zijn met een WRC. Wellicht mag dat bij meer rally’s dit jaar, dat gaan we zien. In augustus zal ik ook met de Subaru gaan rijden in Kasterlee.”
Tijdens de ELE Rally en de Short Rally Kasterlee zal Anja met een Renault Clio Rally3 rijden. “Daar heb ik vorig jaar al even kennis meegemaakt en daar zit heel veel potentie in. Dus ik vind het heel leuk om daarmee te rijden.”
Een ander leuk evenement waarbij de hele familie aanwezig is, is de Crazy Cross in Bergeijk. “Ik zal daar met onder andere de MINI en de CanAm rijden, Anja met de Dakartruck, maar ik zal ook heel trots toekijken wanneer mijn dochters gaan rijden. Mijn oudste en jongste dochter rijden ook mee en dat is natuurlijk heel gaaf om te zien. Kortom, er zit van alles in de pijplijn en we hebben dan ook zin om weer achter het stuur te kruipen.”
Voorlopig programma 2024
24-25 mei ELE Rally
25 augustus Short Rally Kasterlee
Januari 2025 Dakar Rally & Dakar Classic
De kalender wordt gedurende het seizoen uitgebreid met andere Baja’s en rally’s.”
Marco Havers kwam onderweg een Airstream camper tegen.
Kleyn collega Frank Klijn: “Dit is ook wel gaaf!”
Iveco NLS:
“IVECO S-WAY voor Wind Transport BV
Wind Transport BV uit Mussel is met name actief met transporten van- en naar Denemarken en Zuid- Zweden. Voor dat werk zet het bedrijf een nieuwe IVECO S-WAY in met 490 pk. De trekker werd geheel in Wind stijl afgeleverd en die kleuren staan hem bijzonder goed.
Wind Transport BV heeft een vloot van ruim 20 trekkende eenheden, die worden ingezet voor het transport met moving floors en schuifzeil opleggers. Het merk IVECO is nieuw in de vloot, en wij spraken met Jaap Wind en zijn zus Joke, die de leiding hebben binnen het bedrijf. ,,Één van onze charters ging na een demo rit over op een nieuwe IVECO S-Way, en daarmee was onze interesse voor deze truck gewekt. We vonden het meteen een mooie auto en onze charter is er bijzonder tevreden over.’’ Er werd contact gezocht met IVECO dealer Cornelis Bedrijfsauto’s, en dat leidde tot de aanschaf van de nieuwe IVECO S-Way.
Wind style
De truck werd geheel in ‘Wind style’ opgebouwd, met een fraaie combikist met daarin de hydrauliek installatie voor de moving floor opleggers. Donk Carrosserie in Emmen verzorgde de opbouw van de kist en de hydrauliek, net als de dichte zijskirt aan de rechterkant met daarin een opstaptrede.
Strakke truck
In de blauw metallic Wind kleuren ziet de trekker er bijzonder goed uit. Met de in kleur meegespoten zonneklep met daarboven de stoere lichtbak met extra verlichting en de in twee kleuren gespoten voorbumper, staat er een bijzonder fraaie trekker. Op de hoeken van de cabine werden windkappen geplaatst die fraai met de vorm van de cabine meelopen. Alles bij elkaar staat er een strakke truck voor de deur in Mussel.
Luxe interieur
Ook aan het interieur werd aandacht besteed. Zo is er een magnetron, een zware omvormer, een koelkast en een draaibare bijrijdersstoel. Verder is er gekozen voor een leder pakket en voor de originele IVECO audio- navigatie unit. Bij Cornelis Bedrijfsauto’s in Hoogeveen werd de stuurverstelling van de IVECO verbeterd, waardoor iedereen nu de ideale zitpositie kan instellen.
Roemenië
Hoewel Wind Transport normaal gesproken naar Scandinavië rijdt, ging de eerste rit naar Roemenië. Het bedrijf rijdt ieder jaar naar dat land met hulpgoederen en Jaap Wind zag dat als een mooie test voor de nieuwe IVECO. ,,We hebben die rit met twee man gedaan. Eerst naar centraal Roemenië, en vervolgens naar Denemarken. Een rit van dik 5000 kilometer, en dan leer je een auto kennen. Ik ben dik tevreden over de truck. De cabine is comfortabel en de 490 pk sterke Cursor 13 motor trekt erg goed. Opvallend vond ik de werking van de motorrem. Daar heb je echt geen retarder voor nodig. Verder ziet ook het brandstofverbruik er goed uit, zeker voor een eerste rit.’’”
Scania Benelux:
“Pijpers rijdt met Scania naar de bron
Pijpers Bronbemalingen B.V. uit Nijkerk nam recent voor het eerst in zijn bestaan een nieuwe Scania rondom luchtgeveerde 420P als 6×2*4 met gestuurde hefbare naloopas in gebruik. De bakwagen kreeg een in eigen beheer geconstrueerde opbouw om zo helemaal toegesneden te zijn op het specialistische werk dat met de auto gedaan wordt.
Het familiebedrijf Pijpers bestaat al ruim 100 jaar en is specialist in beheersen van het grondwaterniveau bij bouwprojecten en het boren van verschillende soorten putten voor brandweer, wateronttrekking of juist infiltratie. Het bedrijf plaatst ook H-balken ter behoeve van Berliner damwanden en voorziet voornamelijk de woningbouw van gesloten bodemenergiesystemen voor de grondgebonden warmtepomp. “Wij zitten inderdaad in een bijzondere niche,” vertelt eigenaar/directeur David van de Bunt. “Eigenlijk gaat het bij ons om het pompen en boren. Het transport van ons materieel via onze vloot van 10 trucks is niet onze kernactiviteit.”
Dat Pijpers dan juist voor een premium merk gaat en ook in een zeer complete uitvoering, heeft meerdere redenen. “Allereerst waren wij op zoek naar een merk met een uitstekende service. Wij leveren de uiterste inspanning om onze klanten een optimaal resultaat te kunnen bieden. Dat verwachten wij op onze beurt dan ook weer van onze toeleveranciers. Wij denken dat met de Scaniadealer in Nijkerk gevonden te hebben. En bovendien zit die hier min of meer om de hoek.”
Wat Van de Bunt verder prettig aan Scania vindt, is de modulaire bouwwijze. “Wij zochten een compacte, rondom luchtgeveerde truck die toegesneden is op de bouwplaats. De robuuste XT uitvoering, met de stalen bumper, die Scania kan leveren, beantwoordt perfect aan onze wensen. Waar wij ook veel belang aan hechten is aan de wendbaarheid. Door te kiezen voor een 6×2*4 configuratie met een gestuurde hefbare naloopas, konden wij met een optimale wendbaarheid én de cabinekraan opbouwen én een 6,20 meter lange laadbak realiseren. Bij onze andere trucks lukte dat nooit. Die hebben allemaal de kraan juist achterop staan om in het veld diverse boorwerkzaamheden uit te voeren. Bij deze auto hoeft dat niet. We hebben vorig jaar geïnvesteerd in een nieuwe rups-spoelboormast waar we het boorwerk mee uitvoeren en die kan eenvoudig achter deze auto meegenomen worden. Met de langere laadbak kunnen we daar eenvoudig ons bemalingsmaterieel opladen. Dat is echt een groot voordeel.”
“Onze mensen zijn veel meer bronbemalingsspecialist dan chauffeur. “Ik denk dat ze je meer kunnen vertellen over een spanningsbemaling dan over een Scania. Maar dat wil niet zeggen dat de truck maar een bijzaak is. Daarom stemmen we zo’n aanschaf altijd zorgvuldig af met de medewerkers. In dit geval heeft chauffeur Barry Dasselaar gedurende het hele aankooptraject met ons meegedacht. Want hij zit er mee in het veld en op krappe bouwprojecten. Vandaar ook dat het voertuig rondom luchtgeveerd is. Vaak is het noodzakelijk om de auto op zulke plaatsen even iets omhoog te zetten. De laadbak hebben we zelf geconstrueerd in onze eigen werkplaats. Dan is hij precies zoals wij hem willen. De maatvoering voor de opbergkisten en de plaatsing aan het frame zijn weer ingegeven door de wensen van de chauffeurs. Een ander punt was de luchtvering voor de bijrijdersstoel. Bij ons zijn ze altijd met zijn tweeën op de auto. Toch is dit pas de eerste truck bij ons met een luchtgeveerde bijrijdersstoel. We hebben bij deze auto ook gekozen voor leren stoelbekleding want dat is goed schoon te houden en gaat lang mee.”
Je zou verwachten dat een bronbemalingsbedrijf zou kiezen voor een multi-aangedreven voertuig. “Dat is in ons geval niet nodig”, vertelt David. “Bouwprojecten zijn doorgaans goed bereikbaar. En dankzij de reikwijdte van 25m van de autolaadkraan kunnen wij eigenlijk altijd op het verharde blijven en onze pompen toch op de goede plek manoeuvreren.
“Wat wij daarbij direct gemerkt hebben, is hoe goed het zicht rondom de P-cabine is. Als het krap wordt, en dat is het vaak, verliest de chauffeur nooit het overzicht tot op de grond. Dat, aangevuld met nog een camera achterop, geeft heel veel zekerheid.”
Operator of niet, Barry en zijn collega zijn in hun rol van chauffeur zeer tevreden over de nieuwe Scania. “Ze vinden dat de aandrijflijn heel prettig schakelt en melden mij terug dat de auto heel zuinig rijdt. Dat is ook precies wat ik ervan verwacht. Want hoewel wij naar verhouding weinig kilometers maken, doen we dat wel jarenlang. Wij hebben hier trucks die net 550.000 km op de teller hebben staan, maar wel na 20 jaar. Dus van het rijden zal onze Scania niet moe worden. En omdat het een premium product is, verwacht ik dat hij lang ons visitekaartje zal blijven.””
Twee jaar geleden maakte Romek Hoffa deze foto’s bij Arendonk op de Nederlands-Belgische grens.
Mike van Stein was het met me eens dat zijn spot van vijf april in de categorie ‘heerlijk gedrocht’ valt.
Reinder Meijer was ook aanwezig bij Kippertreffen Geilenkirchen 2024.
Martijn Manrho spotte een Opel Manta en een Toyota Starlet.
Peter van Embden kon op de A12 onderweg naar de registratie van de albumpresentatie van Linda Evenhuis een paar foto’s maken.
MAN Truck en Bus:
“MAN TGS 6×6 WS voor Gemeente Den Haag
De Gemeente Den Haag heeft een speciale MAN TGS in gebruik genomen voor het vervoer van afval vanaf het strand. Daarvoor moest de truck aan een aantal specifieke eisen voldoen. MAN Truck-dealer Leeuwen Trucks & Vans specificeerde deze bijzondere MAN.
De Gemeente Den Haag stelde een groot aantal specifieke eisen op in de aanbesteding voor de truck. Naast een grote terreinvaardigheid voor het rijden op het strand moest de truck geschikt zijn voor hoge laadvermogens, een kleine draaicirkel hebben en voorzien zijn van een cabine die plaats biedt aan drie inzittenden. Gunter van de Velde, wagenparkbeheerder van de Gemeente Den Haag: “Leeuwen Trucks & Vans kwam met de juiste specificatie naar voren met een truck die voldoet aan al onze eisen en wensen.”
Enkele montage rondom
De MAN TGS 33.470 6×6 is uitgevoerd met een hydraulisch geveerd en gestuurd Wide Spread tandemstel wat niet alleen een hoger laadvermogen geeft, maar ook een betere terreinvaardigheid. Bovendien zorgt het systeem voor een kleinere draaicirkel. Verder is de truck rondom uitgevoerd met Michelin 395/85R20 banden in enkele montage voor minder weerstand in het zand. Met het STIS semi-automatische banden aflaatsysteem kan de bandenspanning eenvoudig worden aangepast voor het rijden in het zand. De MAN TGS biedt plaats aan drie inzittenden.
Legen van afval containers
Het resultaat is een truck met een totaal toegestaan terreingewicht van 32.400 kilo met een hoog laadvermogen. De D26-motor levert 470 pk via de Tipmatic automatische versnellingsbak en de MAN G173 tussenbak met weg- en terreinversnellingen. De truck is voorzien van een Epsilon autolaadkraan met Easy Fold-systeem en een Palift haakarmsysteem. Daarmee is de truck ideaal voor het legen van afvalcontainers tot 3.000 liter op het strand van Scheveningen.”
Martijn Manrho spotte een Scania 93 op landbouwkenteken, van Loonbedrijf Vercoulen.
CNH Industrial N.V.:
“Basildon New Holland plant commemorates six decades of production with special edition tractor
New Holland is celebrating 60 years since the opening of its tractor factory in Basildon, England, with the unveiling of a celebration edition tractor and the strengthening of the plant’s role as the brand’s Alternative Fuels Centre of Excellence, alongside its position as its global tractor production facility.
The Basildon plant was developed on a greenfield site in the early 1960s by Ford, whose tractor and farm equipment business was later purchased by Fiat. Seeking to modernise the production processes possible at its existing car and tractor plant at nearby Dagenham, the company was encouraged to develop a dedicated tractor facility in the new town of Basildon. Work began on April 2, 1960, and was completed on February 29, 1964. The opening of the factory, with its distinctive 38m (125ft) ‘onion’ water tower and 414,528m2 (1,360,000 sq ft) footprint on a 40ha (100ac) site, coincided with the launch of the 37-65hp Ford 6X tractor series made there, comprising the 2000 Dexta, 3000 Super Dexta, 4000 Major and 5000 Super Major, later to be known generally as the ‘Pre-Force’ models following the 1968 launch of the ‘Ford Force’ 2/3/4/5000 tractors.
Later significant product introductions would include the 7A1 ‘600 series’ tractors in 1975, from the 2600 to the 7600, and the similar ‘7A2’ versions with the new quiet ‘Q cab’ the following year. In 1981, these tractors were updated to ‘Series 10’ specification, with later Force II (1986) and Generation III (1989) evolutions. Late 1991 saw the launch of the all-new 40 series, a range that would later be sold with new branding when Fiat purchased the Ford New Holland agricultural equipment business that year and adopted New Holland as its brand for the future. Subsequently the plant produced New Holland TS, TM, T6000 and T7000 tractor lines, and today manufactures the T6 and T7 ranges, spanning 125-300hp. In 2012, a new visitor centre was opened at Basildon, and the same year the plant was awarded Bronze World Class Manufacturing status, underlining the quality of its processes.
Today, a complete tractor rolls off the Basildon assembly line every five minutes, with over 10,000 different product specifications, ensuring buyers across the world – 85% of production is exported – get exactly the tractor they need.
Celebratory model unveiled to mark anniversary
To mark the Basildon plant’s 60th birthday, maintaining a tradition that began with the Silver Jubilee 7810 of 1989 and continued with the Golden Jubilee T6.180 and T7.270 tractors of 2014, New Holland has unveiled a celebration edition T7.300 tractor. The graphics that adorn it celebrate the era in which the Basildon factory was founded, taking inspiration from the 1960s decade which saw so many leaps forward in technological advancement. Created by CNH Centro Stile, the anniversary edition’s livery is inspired by the colours and patterns of ‘Swinging ‘60s’ London, with psychedelic shapes characterized by vivid and fluid colours of blue, yellow, maroon and pink around New Holland’s distinctive leaf logo in bright yellow on the hood. The tractor, of which only one unit will be produced, will be unveiled at the Basildon 60th anniversary celebratory event on April 9, and then showcased at exhibitions throughout 2024.
Investment in plant continues
The latest developments at Basildon include significant investment in its role as the New Holland Alternative Fuels Centre of Excellence. In 2006, the firm declared its ambition to be the ‘Clean Energy Leader’ in the tractor sector, and in 2021 put into production at Basildon the industry’s first tractor of its type, the T6.180 Methane Power LNG, to be joined later this year by the T7.270 Methane Power CNG. These developments make possible the Energy Independent Farm, allowing biomethane captured from waste farming products such as livestock manures to be used as fuel.
“We are proud to celebrate 60 years of our plant in Basildon, that well represents the evolution of the New Holland brand, from a manufacturer of agricultural machinery to a company that advances sophisticated software technology for agriculture, fostering the brand leadership on a global level. Today Basildon is a hub for innovation, where we produce tractors that are exported worldwide, and a Centre of Excellence for Alternative Fuels, where our T6.180 Methane Power tractor is produced,” says Carlo Lambro, New Holland Brand President. “As the only volume tractor producer in the UK, we are also very proud of our workforce here, with their skills, dedication and commitment. It’s a milestone for the whole company and for everyone who works or has worked in the plant.””
MAN Truck & Bus:
“MAN breidt emissievrij aanbod uit met waterstoftruck
MAN Truck & Bus gaat als eerste Europese truckproducent een gelimiteerde serie trucks produceren met een waterstof-verbrandingsmotor. De serie van ongeveer 200 exemplaren wordt al vanaf 2024 afgeleverd aan klanten in Duitsland, Noorwegen, IJsland én Nederland, plus een aantal niet-Europese landen. De ‘MAN hTGX’, zoals het model gaat heten, vormt een emissievrije aandrijfvariant voor speciale toepassingen, bijvoorbeeld voor het vervoer van zware goederen – zoals in de bouw/infra, tank/silo en ADR. De hTGX kan ook een milieuvriendelijk alternatief vormen voor batterij-elektrische trucks voor gebruik in gebieden waar de laadinfrastructuur niet toereikend is en voor regio’s waar al voldoende waterstof beschikbaar is. MAN levert de hTGX in 2024 voor het eerst af aan klanten en gaat de productie vanaf 2025 opschalen.
“We blijven ons richten op batterij-elektrische trucks om het vrachtvervoer over de weg CO2-vrij te maken. Dit soort voertuigen bieden op dit moment duidelijke voordelen ten opzichte van andere aandrijfconcepten wat betreft energie-efficiëntie en bedrijfs- en energiekosten. Trucks die worden aangedreven door waterstof-verbrandingsmotoren zijn echter een zeer nuttige aanvulling voor speciale toepassingen en markten, waar Nederland er een van is. We verwachten dat we de overgrote meerderheid van de transportbehoefte van onze klanten het beste kunnen bedienen met trucks met batterij-elektrische aandrijflijnen. Voor speciale toepassingen is waterstofverbranding of, in de toekomst brandstofceltechnologie, een zeer geschikte aanvulling”, verklaart Friedrich Baumann, lid van de Raad van Bestuur van MAN Truck & Bus en verantwoordelijk voor Sales & Customer Solution. “De H45 waterstofverbrandingsmotor is gebaseerd op de beproefde D38 dieselmotor en wordt geproduceerd in de motor- en batterijfabriek in Neurenberg. Het gebruik van vertrouwde technologie stelt ons in staat om in een vroeg stadium de markt te betreden en geeft zo een belangrijke impuls aan het uitbreiden van de waterstofinfrastructuur. Met de hTGX hebben we nu een aantrekkelijk product toegevoegd aan ons emissievrije modellengamma.”
Actieradius van ca. 600 km
De waterstofaandrijving is bijzonder geschikt voor speciale transporttaken die een specifieke asconfiguratie vereisen of waarbij er geen ruimte is voor de batterij op het chassis omdat de carrosserie van de vrachtwagen moet worden aangepast. De MAN hTGX biedt een hoog laadvermogen en een maximale actieradius van 600 kilometer in de varianten die in eerste instantie worden aangeboden, de 6×2 en 6×4 met gestuurde naloopas. De gebruikte H45 waterstofverbrandingsmotor heeft een vermogen van 383 kW (520 pk) en een koppel van 2.500 Nm tussen 900-1.300 tpm. De directe inspuiting van waterstof in de motor zorgt voor een bijzonder snelle vermogensafgifte. Met waterstof dat is gecomprimeerd onder een druk van 700 bar (CG H2) en een tankinhoud van 56 kg kan de truck in minder dan 15 minuten worden getankt. Met een uitstoot van minder dan 1 gram CO2/tkm voldoet de MAN hTGX aan de criteria voor een ‘zero-emission vehicle’ volgens de nieuwe geplande CO2-wetgeving van de EU. Begin 2024 beschikte Nederland reeds over 19 heavy duty openbare waterstof tankstations (bron: waterstofnet.eu) en er wordt hard aan uitbreiding gewerkt.
Een echte MAN
“De nieuwe CO2-regelgeving op EU-niveau classificeert trucks met verbrandingsmotoren op waterstof als emissievrije voertuigen”, licht Dr. Frederik Zohm, lid van de Raad van Bestuur en verantwoordelijk voor Research & Development, daaraan toe. “Dit betekent dat dergelijke voertuigen maximaal bijdragen aan onze CO2-vlootdoelstellingen, wat ook de deur opent voor de productie van deze kleine serie als aanvulling op onze batterij-elektrische trucks. Tegelijkertijd profiteren onze klanten in specifieke landen bijvoorbeeld van tolreducties. Bij MAN in Neurenberg beschikken we over de meest innovatieve motortechnologie en we hebben tientallen jaren ervaring met het gebruik van waterstof als brandstof. We maken hier gebruik van en presenteren met de MAN hTGX een truck die in alle opzichten een echte MAN is. De nieuwe waterstoftruck is gebaseerd op de beproefde TG-truckserie en maakt indruk met een maximale kwaliteit en ongecompliceerd onderhoud. We blijven onderzoek doen naar brandstofceltechnologie op basis van batterijtechnologie en waterstof. De H2-brandstoftechnologie is ook in voorbereiding bij MAN. Het zal echter nog enkele jaren duren voordat deze technologie echt marktrijp en concurrerend is.”
MAN en waterstof – een lange historie
MAN heeft een lange historie op het gebied van waterstof-aandrijflijnen, waar de onderneming al tientallen jaren onderzoek naar doet. MAN Truck & Bus presenteerde de eerste bus op waterstof tijdens de Hannover Messe in 1996. Deze stadsbus SL 202 werd aangedreven door een aardgasmotor die was aangepast voor gebruik op waterstof. Na de presentatie op de Hannover Messe voltooide de bus in het Duitse Erlangen een testfase die drie kwartalen duurde, waarin hij 13.000 kilometer aflegde en 60.000 passagiers vervoerde. In 1997 werd de bus succesvol in München ingezet. Een jaar later volgden drie gelede bussen voor de luchthaven van München, die tot 2008 werden gebruikt, en tussen 2006 en 2009 kwamen daar nog eens 14 bussen op waterstof bij.
Naast de eerdere en meer recente ervaring die met bedrijfsvoertuigen is opgedaan, ontwikkelt en test MAN de waterstofmotor voor de MAN Engines-divisie nu ook in een breed scala aan toepassingen op de weg en op het water. Deze motor is bijvoorbeeld zeer geschikt voor toepassing in speciale voertuigen, zoals snowcats, voor voertuigen die op routes worden ingezet die niet geschikt zijn voor elektrificatie en voor graafmachines en kranen. Gebruik in warmtekrachtcentrales is ook zinvol, vooral als naast elektriciteit ook de opgewekte warmte kan worden gebruikt.”
Stephan Knegt: “Had je deze al eens gezien?” Ik kan me niet heugen wanneer ik voor het laatst een Honda Stepwagon zag!
Fenix Rally:
“Start your engines: Fenix Rally 2024 is on! First taste of the race with the prologue in Djerba
Fenix Rally 2024 is officially on the go. The fourth edition of the desert marathon started with a short prologue near the Mediterranean resort of Djerba, where the participants get the first taste of what they will have for the rest of the week.
After a very short liaison across the bridge to Tunisia’s mainland, the racers dived into a mind-blowing mix of tracks: fast gravel paste, small off-road tracks, and sand! As a bonus, they drove along the magnificent sea coast with beautiful rocky cliffs towards the finish of this section.
According to the newest regulations of Fenix, the 40 kilometers long prologue was set to build the starting order for Leg 1 and it’s not included in the Classification. But this was an important day, where everybody could check up the tunes of the vehicle and to get a good position for the upcoming longest stage of the rally.
In the bike class, it was Christian Pastori (№26, Husqvarna), who got the best time in the day. The pilot from Italy took 1:19 min. advantage to Laurynas Avyzius from Lithuania (№38, Husqvarna) and just one more second to Dominique Robin (№64) from France with KTM. In the ATV class Gerome Pla (№23, Polaris), also from France, was the fastest on the track, overpassed with 9 minutes Jamie Shaw (№21, Can-Am) from the UK. Third place for the day was for another British pilot – Stuart Marley (№19, Can-Am).
The Brits also took command in the SSV race, where Alexander Parpottas (№430, Polaris) stole tiny 20 seconds from his French rival Frederic Henricy (№403, Polaris). Just one second wasn’t enough to Egidijus Malinovskis (№410, Can-Am) from Lithuania to took the second place for the day.
Moving to the cars, the old desert fox Jerome Pelichet (№215, Optimus) definitely wants to have another victory from Fenix Rally after this from 2021. The Frenchman finished with almost 7 minutes advance to Tudor Alexandru Mircea (№218, Gekko proto) from Romania. The third place went to Richard Timerman (№209, Toyota) from Netherlands, who made it with some second slower compare to Mircea.
Finishing with the trucks, or the “MAN KAT class” of Fenix Rally 2024, the stage opener for the first leg will be Paolo Calabria from Italy. Second for the day was Matthias Koerber from Germany, followed by his compatriot Klaas Steinhoefel.
The first Leg of Fenix Rally 2024 will offer the longest stage in this year’s race in terms of kilometers, but not the most difficult one. The route will offer three timed sections, and the overall length will be over 300 kilometers. The participants will leave the island of Djerba by a liaison and start the leg with a combination of fast tracks through beautiful wide-open landscapes. The first part of this long selective section is flat with nice fluent navigation. After a short neutralization, the stage becomes gradually more technically advanced. Narrow, winding tracks and technical navigation will challenge the skills of the competitors. Wide and fast pistes will become narrow and rocky. Some sand crossings will flavor the experience. Passing the Oasis of KsarGhilane will bring the competitors to the last fast gravel routes with some small dunes in the last part. After the finish the liaison will guide the racers to the second camp in the city of Douz.”
Dachser:
“Dachser neemt logistieke dienstverlener Brummer over
Met de overname van Brummer, de partner in het European Food Network voor het transport van geconditioneerde levensmiddelen tussen Duitsland, Oostenrijk en aangrenzende landen, versterkt Dachser zijn netwerk voor het vervoer en de opslag van levensmiddelen in Europa.
Kempten/Passau, 10 april 2024 – Dachser neemt Brummer Logistik GmbH in Duitsland en Brummer Logistic Solutions GmbH & Co KG in Oostenrijk over. De aankoop omvat de volledige operationele activiteiten van de Brummer Group. In het kader van de overeenkomst zijn de bedrijven overeengekomen de aankoopprijs niet bekend te maken. De overname moet nog worden goedgekeurd door de Duitse en Oostenrijkse mededingingsautoriteiten.
In 2023 behaalden de familiebedrijven een omzet van ongeveer 128 miljoen euro, waarmee ze tot de toonaangevende leveranciers van voedsellogistiek in Centraal-Europa behoren. De twee eigenaren en directeuren van de Brummer Group, Hans Brummer en Simone Brummer-Leebmann, hebben besloten om hun zakelijke activiteiten te concentreren op het beheer en de exploitatie van onroerend goed, met name in de logistieke sector. Zij worden hierbij ondersteund door hun dochter Valerie Brummer.
Brummer Logistik GmbH werd in 1977 opgericht in Neuburg am Inn, Beieren, waar het een vestiging van 40.000 m2 voor gekoelde en diepgevroren levensmiddelen bezit. Brummer Logistic Solutions GmbH & Co KG ging van start in 2021 en heeft 45.000 m2 opslagruimte op de locatie in St. Marienkirchen, Oostenrijk. Goederenstromen uit heel Europa worden zo strategisch samengevoegd vlak naast de grens, waardoor de transportcapaciteit optimaal wordt benut en de doorlooptijden worden verkort. In de centrale regio Zuid-Duitsland en Oostenrijk heeft Brummer momenteel ongeveer 950 mensen in dienst.
Als een high-performance full-service logistieke dienstverlener, richt Brummer zich op cross-border transport, warehousing, en contract logistieke diensten voor levensmiddelen tussen Duitsland, Oostenrijk en de buurlanden. Bij het leveren van deze diensten, dekt Brummer het volledige scala van temperaturen, met inbegrip van bevroren levensmiddelen onder -18 graden Celsius. Verder biedt Brummer uitgebreide logistieke oplossingen voor retail en industriële klanten.
Uitstekende reputatie als kwaliteitsleider
Brummer was een van de oprichters van het European Food Network in 2013, dat zich uitstrekt over 34 Europese landen onder leiding van Dachser. Dit onderstreept de hoge kwaliteit die Brummer haar klanten kan bieden in de belangrijkste markten van Zuid-Duitsland en Oostenrijk. Binnen dit netwerk hebben fabrikanten, leveranciers en retailers in de voedingsmiddelenmarkt toegang tot een unieke netwerkdekking voor groupagevervoer binnen Europa.
De overname biedt Brummer een aanzienlijk groeipotentieel. “Brummer is al jaren één van de marktleiders op het gebied van food logistiek in Oostenrijk en Zuid-Duitsland”, zeggen Hans Brummer en Simone Brummer-Leebmann, voor de overname gezamenlijk directeur en eigenaar van Brummer. “Deel uitmaken van het Europese netwerk van Dachser biedt extra groeimogelijkheden. Daarom brengen we onze samenwerking, die zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld, naar het volgende niveau. We versterken onze langetermijnpositie in de markt en bieden onze klanten nieuwe mogelijkheden voor internationaal groupagevervoer van levensmiddelen en contractlogistieke diensten. Dit creëert ook zekerheid en stabiliteit voor onze medewerkers.”
Tegelijkertijd krijgen klanten van Dachser toegang tot het distributienetwerk van Brummer in Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Slovenië. Het bedrijf bedient dit netwerk met meer dan 350 chauffeurs op de loonlijst en een eigen vloot van meer dan 300 koelwagens.
“Met Brummer nemen we een bedrijf over dat een uitstekende reputatie heeft als kwaliteitsleider. Bovendien zijn we verheugd om ons eigen food logistiek netwerk in Centraal Europa uit te breiden. Samen met onze recente overnames van Müller Fresh Food Logistics in Nederland en Frigoscandia in Noord-Europa, versterken we onze positie als een van de toonaangevende bedrijven op het gebied van voedsellogistiek in Europa”, zegt Burkhard Eling, CEO van Dachser.
Distributiecapaciteit uitbreiden
Voor Dachser is de overname van Brummer ook een belangrijke stap in de verdere uitbreiding van haar distributiecapaciteit voor hoogwaardige dienstverlening in de belangrijke Duits-Oostenrijkse foodmarkt. “Met hun nabijheid tot de grens, zijn beide Brummer locaties – die in Neuburg am Inn en die in St. Marienkirchen – ideaal gelegen voor de optimale consolidatie van ladingen en verdere optimalisatie van rijtijden. Bovendien beschikken beide locaties over een terrein dat geschikt is voor de bouw van extra laad- en opslagruimtes”, legt Alexander Tonn, COO Road Logistics en Managing Director Dachser Food Logistics, uit. Brummer verwerkt jaarlijks in totaal meer dan 715.000 cross-border zendingen in verschillende soorten temperaturen.
Na afronding van de aankoop zal Brummer volledig worden geïntegreerd in het netwerk van Dachser Food Logistics. De operationele activiteiten van Brummer blijven in handen van Max Reih en zijn ervaren managementteam. Reih, momenteel Chief Operating Officer van Brummer, zal in de toekomst direct rapporteren aan Alexander Tonn en Stefan Behrendt, Deputy Managing Director Dachser Food Logistics.
“In de loop van onze samenwerking hebben Dachser en Brummer een partnerschap opgebouwd die wordt gekenmerkt door wederzijds vertrouwen. Betrouwbaarheid en kwaliteit zijn topprioriteiten voor Brummer. Naast de waarden van het familiebedrijf is dit een andere grote overeenkomst tussen ons,” vervolgt Tonn. De grootste kracht van Brummer zijn echter de mensen, zoals Tonn opmerkt: “De medewerkers van Brummer in de kantoren, logistieke faciliteiten en achter het stuur zijn hooggekwalificeerd en gemotiveerd. Met hun bewezen expertise, vooral in cross-border transporten tussen Duitsland en Oostenrijk, garanderen zij continuïteit en toekomstige groei in de regio. We zijn verheugd hen te verwelkomen in de Dachser-familie.”
Over Dachser
Dachser, een familiebedrijf met hoofdkantoor in Kempten, Duitsland, biedt transportlogistiek, warehousing en op maat gemaakte diensten binnen twee bedrijfsgebieden Dachser Air & Sea Logistics en Dachser Road Logistics. Deze laatste is onderverdeeld in de twee business lines Dachser European Logistics en Dachser Food Logistics. Uitgebreide warehousing diensten en industrie specifieke oplossingen maken het aanbod compleet. Een naadloos netwerk – zowel in Europa als daarbuiten – en volledig geïntegreerde IT-systemen zorgen wereldwijd voor intelligente logistieke oplossingen.
Dankzij zo’n 34.000 werknemers op 382 locaties wereldwijd genereerde Dachser behaalde in 2023 een geconsolideerde netto-omzet van ongeveer 7,1 miljard euro. In hetzelfde jaar verwerkte de logistieke dienstverlener in totaal 77,4 miljoen zendingen met een gewicht van 40 miljoen ton. Dachser wordt vertegenwoordigd door eigen landenorganisaties in 43 landen.
Dachser is sinds 1975 actief in Nederland en heeft 10 vestigingen in Nederland met ongeveer 1500 werknemers.”
Peter van Embden spotte een Renault Goelette 4×4.
Mike van Stein: “Ik heb tegenwoordig een gravel bike. Het is het nu al dubbel en dwars waard.”
Fenix Rally:
“Fenix Rally 2024, leg 1: the longest stage: 540 km in the menu from Djerba to Douz
The first Leg of Fenix Rally 2024 offered the longest stage in this year’s race in terms of kilometers, but not the most difficult one. The route included three timed sections, and the overall length was 540 kilometers, 390 of which were special stages. The participants leaved the island of Djerba by a liaison and started the leg very early toward Douz, passing around Ksar Ghilane. Fast tracks, narrow routes and sand were in the menu marked this long day, and at the end there were big surprises.
No doubt, Jerome Pelichet (№215, Optimus) came to Fenix Rally 2024 with one simple ambition – to repeat his victory from the maiden edition of the marathon in 2021. And he is on this way very early. The legend from France claimed the first stage win in the car class, with over an hour and 40 minutes ahead of Cristi Movila (№221, Hummer H3 EVO) from Romania. The battle for the day was actually for the second place, where Breslau’s veteran Jork Neese (№211, CARTEC PROJEKT II) from Germany missed that chance with some two minutes.
Egidijus Malinovskis (№410, Can-Am) took the lead after the first leg in the SSV class. The pilot from Lithuania claimed 4 minutes to Marc Bonnafoux (№415, Can-Am) from France. Third fastest time was for Marcin Graczyk (№415) from Poland, also with Can-Am, who finished with almost 11 minutes behind the leader.
For Malinovskis Fenix 2024 is the first race ever. And he started like a boss, even after he hit a dune some meters from the start after refueling, loosing time and receiving damage on one of the wheels and running big part of the stage with three working wheels. But this didn’t stop him, also the big jump from a rock. Really lucky guy!
Laurynas Avyzius (№38, Husqvarna) was the fastest biker after the longest stage from Djerba to Douz. The rider from Lithuania finished the stage with 5:16 min. advance to Federico Bassi (№40) from Italy, also with “Husky”. Daily top 3 was completed by Gaspard Delsard (№29, KTM) from France, who clinched just one second from his compatriot and last year champion from Fenix Sebastien Tocaben (№1, KTM).
After the finish, Avyzius, who is doing his second Fenix, commented: “It was really hard, it was 3 stages, 3 different stages. One was fast, one was stony, and the last was full of dunes, so everything together in a nice piece today. The first day is really nice, looking forward for the next stage”.
In the ATV class Gerome Pla (№23, Polaris) from France, continued with his high tempo from the prologue and took the stage win. Almost hour and a half behind him was Stuart Marley (№19, Can-Am), who claimed the second spot. Third place for the day was for his compatriot and team-mate Jamie Shaw (№21, Can-Am), 2 hours behind the leader.
In the truck or “MAN” class, Paolo Calabria set the pace in the opening leg, finished 13:32 minutes ahead of Matthias Koerber. With not a good day, Klaas Steinhoefel is almost seven hours and half behind the leader due to tech problems and difficulties on the stage.
The second full-scale racing day of Fenix Rally 2024 brings some really big changes. Due to the expected strong wind and rain in the upcoming days, the race committee decided to change the entire program. Thus, the competitors will drive Marathon stage Leg 3 and Leg 4 on 11.04 (Thursday) and 12.04 (Friday). The rest day will be on 13.04 (Saturday) in Douz, and after that the racers will drive the route of Leg 2 on 14.04 (Sunday), finishing in Ksar Ghilane.
Speaking for the marathon stage, the first part will include almost 194 kilometers, 186 of which will be against the clock. Sand, dunes and tricky navigation will be on the way to the desert camp, where will be no assistance crews.”
Fenix Rally:
“Fenix Rally 2024: when Mother Nature changes your plans: Huge storms modified the program of the desert marathon
Expecting heavy winds and, most interesting – heavy rain in the desert, the mastermind of Fenix Rally Alex Kovatchev had no choice, but to make big changes on the marathon’s program. Thus, the second Leg of the race started on the route of Leg 3, or the first part of the marathon stage. And the participants faced more than 190 kilometers, leading them deep in the desert in a dedicated camp, without assistance. But before reaching the magnificent place for the night, they had to battle with sand, dunes and tricky navigation. And, of course, for the fastest time and the rankings.
Two stages, two stage wins: Jerome Pelichet (№215, Optimus) once again was the fastest in the car class. The French veteran took another huge advance on the track, living his rivals to fight for the foothills of the podium. The second place for the stage then went to Alexander Oberlechner (№210, Land Rover) from Switzerland, and the third was once again for the Breslau legend Jork Neese (№211, CARTEC PROJEKT II) from Germany.
Hugues Lacam (№428, Can-Am) managed to reach the desert camp with the best time in the SSV class. The Frenchman made it with a solid advance of almost 24 minutes to Tomas Mickus (№439, Can-Am) from Lithuania. Third for the day was another French pilot – Frederic Henricy (№403) with Polaris, who finished 6 minutes behind Mickus.
France’s domination in the second full-scale racing day of Fenix 2024 continued also in the bike class, where the daily top 3 was totally occupied by pilots from The Pyrenees, all of them with KTM machines. Fastest was Gaspard Delsard (№2) with almost 14 minutes advance to Sebastien (№2). The daily podium was completed by Dominique Robin (№64), who finished with more than 40 minutes behind the winner.
Did we say French domination? It continued also in the ATV class, where Gerome Pla (№23, Polaris) continued his domination, leaving far away his rivals. The second-best time was for his fellow countryman Gilles Mecene (№28, Yamaha), but he, as well as Jamie Shaw (№21, Can-Am) were far, far away behind.
In the truck class, Paolo Calabria claimed his second stage win, and there is no change in the rankings: second was Matthias Koerber and third Klaas Steinhoefel.
And when you think that managed everything, then Mother Nature comes and changes your plans totally. In the morning after the desert camp everything was ready for the special stage which was supposed to take the participants from the bivouac in the desert to the camp in Douz. It would have been the second part of the marathon stage. Yes, it would have been, because upon waking up from the night in the Sahara, all the participants felt the force of mother nature that struck across the central area of Tunisia. A very strong wind, accompanied by violent rain, forced the organization to immediately cancel Leg 3 and draw up an evacuation plan to secure all the competitors and the members of the organization themselves. The sudden response to the violent storm by Alexander Kovatchev’s staff allowed the desert camp to be safely evacuated and all the heroes returned to the safety of Douz. Yes, heroes, because to return to civilization they had to drive, escorted by marshals, the recovery and medical team, defying the adverse forces of this meteorological event. At the same time, in the Douz camp, the mechanics lived a pure Rallye Breslau style experience with water and mud that made the whole area impassable.”
Jakob Dekker: “Je had recent een bericht over een vierasser voertuig bij A.H. Vrij gebouwd op basis van een Mercedes door Veldhuizen. Bij het zien van dat artikel bedacht ik mij dat ik ooit ook een tweetal vierassers van dit bedrijf op de gevoelige plaat heb vastgelegd.”
Daimler Truck Nederland:
“Vonk en Co neemt 7 nieuwe Atego’s in gebruik
Internationaal transportbedrijf Vonk en Co BV heeft 7 nieuwe Mercedes-Benz trucks in gebruik genomen. Het gaat om 7 gesloten bakwagens van het model Atego. De nieuwe trucks vervangen 7 Atego’s die de witgoedtransporteur ruim 9 jaar in gebruik heeft gehad. Wagenparkbeheerder John van Hattem: “Wat goed is, mag goed blijven. In de afgelopen jaren deden de Atego’s prima diensten. Nu kunnen we met deze nieuwe serie weer minstens 8 jaar vooruit.” De trucks werden geleverd door de Mercedes-Benz Trucks-dealer Louwman.
De levering van 7 nieuwe exemplaren is onderdeel van een vervanging van in totaal 13 Atego’s die sinds 2015 meedraaien in de operatie van Vonk en Co.
De ruime cabine, hoge betrouwbaarheid en prettige samenwerking met dealer Louwman gaven doorslag om weer voor de Atego te gaan.
De Atego is al 25 jaar in productie en die tijd steeds iets verbeterd en gemoderniseerd.
De nieuwe Atego’s worden vooral ingezet voor het transport van witgoed vanuit het distributiecentrum van Vonk en Co in Tiel en rijden dagelijks routes door heel Nederland. Wagenparkbeheerder John van Hattem over zijn keuze voor de Atego: “Deze truck is door zijn formaat en soepele handling zeer geschikt voor het distributiewerk waar we hem voor inzetten. We zijn prima tevreden over de prestaties van onze Atego’s in de afgelopen jaren. In principe vervangen we alle trucks na 8 jaar en deze serie heeft het ruim 9 jaar goed gedaan. Nu is het tijd voor 13 vervangende Atego’s, waarvan we er zojuist 7 in gebruik hebben genomen. Ze zijn qua interieur en bediening nagenoeg gelijk aan de trucks die ze vervangen. Onze chauffeurs stappen dus in een nieuwe truck die ze al goed kennen.” Alle Atego’s hebben, zoals dat kenmerkend is voor het wagenpark van Vonk en Co, een rode cabine met een zwarte bak achterop.
Ruimte om te slapen
Een van de voordelen van de Mercedes-Benz Atego is volgens John van Hattem de relatief grote cabine. Hier zegt hij over: “We hebben voor het distributiewerk ook trucks rondrijden van een ander merk. De Atego heeft ten opzichte van die wagens nét een streepje voor wat betreft de cabinegrootte. Er is meer ruimte voor het bed. Onze chauffeurs zijn hier blij mee. Immers: als ze een middagdutje willen doen, vinden ze achter de stoelen in de Atego een vrij riant bed om rond lunchtijd even in te liggen. Ook over de betrouwbaarheid van de Atego zijn we te spreken. We nemen de trucks dan ook af met servicecontract, waardoor we over de gehele levensduur zeker kunnen zijn van een perfecte technische staat van ons wagenpark. Daarbij is de samenwerking met onze dealer ook prettig: ze staan altijd voor ons klaar.”
Perfect voor distributiewerk
Vonk en Co bestelde de 7 nieuwe Atego’s bij Louwman. Nico Schipper is verkoper bij deze Mercedes-Benz Trucks-dealer. Over de nieuwe bestelling vertelt hij: “De Atego is een ijzersterke truck voor distributiewerk in het aanbod van Mercedes-Benz: al 25 jaar weet deze truck zich te onderscheiden. Hij is compact, praktisch en technisch zeer betrouwbaar. In de afgelopen jaren hebben we het concept van deze truck nagenoeg hetzelfde gehouden, maar telkens weer iets aangescherpt. Dat maakt deze truck tot een zekere, vertrouwde keuze. We zijn trots en blij dat een van de meest indrukwekkende transportbedrijven in onze regio voor deze vervanging weer zaken met ons wilde doen!”
Over Vonk en Co
Internationaal Transportbedrijf Vonk & Co BV uit Tiel is voornamelijk actief met het transport van witgoed. Het bedrijf verzorgt de nationale distributie voor bekende merken als Miele, Bosch, Siemens en Smeg. Daarbij valt te denken aan de bevoorrading van retailers en magazijnen. Ook homedelivery – het bezorgen én monteren van witgoed bij de eindklant – behoort tot de activiteiten van Vonk en Co. Het bedrijf is ook een belangrijke speler op het gebied van warehousing en internationaal transport van witgoed. Dagelijks worden ruim meer dan 10.000 huishoudelijke apparaten vanuit Tiel door Nederland gedistribueerd. Anders gezegd: zo’n 70 procent van al het consumentenwitgoed in Nederland is ooit vervoerd met een truck van Vonk en Co BV.”
Robert Baarda spotte deze trucks op de afterparty van de Müller Dakar dag, bij ETTC in Holten. Ik vermoed zomaar dat ze daar in opslag staan voor buurman Aebi Schmidt.
Iveco:
“Toll Transport: Een kleurrijk pad naar 100% IVECO
Toll Transport, een vooraanstaand transportbedrijf gevestigd in Sint-Hubert, maakt een opvallende verschijning op de wegen met een kleurrijk assortiment aan voertuigen met één gemene deler: het vertrouwde IVECO logo.
Het verhaal van Toll Transport begon in 2017 met één enkele vrachtwagen en kreeg daarna steeds verder vorm. Hoewel het bedrijf eerder een grotere vloot bezat, hebben vader Jan en zonen Joris en Sjors Toll er heel bewust voor gekozen kleinschaliger te opereren. Op dit moment telt hun vloot 10 voertuigen, waarvan 6 IVECO trucks.
De meest recente toevoeging aan de vloot is de IVECO S-Way TurboStar. Deze speciale S-Way editie, gebaseerd op het TurboStar icoon uit de jaren tachtig, omhult IVECO’s hedendaagse technologieën en vertrouwde prestaties. Met een krachtige Cursor 13-motor van 570 pk en functies zoals full LED-koplampen, rijstijlevaluatie en driver attention support, is deze TurboStar helemaal van deze tijd én de vaste truck van mede-eigenaar Joris Toll. “De IVECO trucks zijn stuk voor stuk prima auto’s en op termijn willen we zeker naar een 100% IVECO vloot toewerken”, aldus Joris.
Vanwege de goede prestaties van de voertuigen en de betrouwbaarheid van IVECO als serviceverlener is dit een kleurrijk vooruitzicht. Kleurrijk is ook de line-up van de nieuwste IVECO voertuigen: twee IVECO S-Way’s zijn voorzien van de vertrouwde blauw, groene striping van Toll Transport, één is in een speciale meidenkleur gewrapt en voor de IVECO S-Way TurboStar zijn de klassieke IVECO-kleuren uit de jaren tachtig in ere gehouden. Later dit jaar zal Toll Transport de nieuwste IVECO S-Way – het Model Year 2024 – aan de vloot toevoegen, waarmee het totaal aantal IVECO’s op zeven komt.
Samen sterker
Naast het versterken van hun wagenpark, blijft Toll Transport zich ook inzetten voor de betrokkenheid bij het bredere transportlandschap en de bijdrage van vrouwelijke chauffeurs. Melisa, partner van Sjors Toll en vaste chauffeur binnen het bedrijf, neemt deel aan het nieuwe seizoen van het populaire televisieprogramma “Meiden die Rijden”. In aflevering 6, die op 1 mei op de buis te zien zal zijn, komt in beeld hoe Melisa haar nieuwe IVECO S-Way feestelijk in ontvangst neemt. Een feestje waarbij ook het IVECO team van harte uitgenodigd was. Samen ondernemen staat centraal. Klant, leverancier en dealer organisatie werken als één geheel en dit werd op deze heuglijke dag prachtig geïllustreerd.
Toll Transport verheugt zich erop de nauwe samenwerking met IVECO en haar dealer, IVECO Schouten, te continueren. Samen met IVECO NLS – Sales Area Manager Bert Mingels en de toegewijde monteurs van de IVECO Schouten vestiging in Veghel, blijft Toll Transport zich inzetten voor de hoogste normen van kwaliteit en service.”
Fenix Rally:
“Fenix Rally 2024: the restart: After the rest day the marathon moved to Ksar Ghilane
After the unexpected big storms which caused the cancelation of Leg 3 and a well-deserved rest day in Douz, Fenix Rally 2024 restarted on full throttle. The race moved towards the magnificent oasis to Ksar Ghilane, with perfect stage which offered more than 270 kilometers, from which 233 were against the clock.
The track started with fast sandy and gravel tracks towards Bir Soltane, where the terrain became more rough gravel, but still with fast routes and tricky navigation. The second part of the stage gave to the racers first taste of the dunes, before reaching the finish line near the oasis.
In the bike class, we didn’t saw the usual top 3 pilots, claiming the best position. This time, the stage winner was Simone Boer (№20) from Italy with Husqvarna. The pilot from Italy managed to finish with advance of almost 18 minutes to Jurgis Rietmus (№10, KTM) from Latvia. Third for the day was Remi Lauilhe (№16, KTM) from France, 20:30 min. behind the winner.
Gilles Mecene (№28, Yamaha) claimed the stage win in the ATV class. The Frenchman got 8 minutes advance to his fellow countryman Gerome Pla (№23, Polaris), who, anyway, has a none than a huge advance in the overall. Daily top 3 was completed by Stuart Marley (№19, Can-Am), who finished some half an hour behind Mecene.
New racing day, new best time by Jerome Pelichet (№215, Optimus). The Frenchman was enough fast to take another huge advance to his rivals. Second fastest on the route to Ksar Ghilane was Tudor Alexandru (№218, Gekko) who “stole” 40 seconds from Alexander Oberlechner (№210, Land Rover).
We expect big changes in the SSV class, as some the usual leaders didn’t have a good day, resulting in big time losses. But it was a good day for Tomas Mickus (№439, Can-Am) who claimed the stage win. The pilot from Lithuania clinched 8 minutes and a half to Marcin Graczyk (№425, Can-Am) from Poland and two more to his compatriot Algirdas Talutis (№411, Can-Am).
Once again, Paolo Calabria set the pace in the truck or “MAN” class of Fenix 2024. The Italian is no less than a total dominant, with hours ahead to Klaas Steinhoefel and Matthias Koerber from Germany.
After the first night in Ksar Ghilane, the competitors will face more than 310 racing kilometers with almost no liaisons in the area of the oasis. The route will start with fast sandy and gravel terrain which will change to dunettes and then dunes in the region of Grand Erg. After another portion of gravel the participants will cross the dube field of Zmela and then, again on harder terrain they will see the finish near the camp.”
Martijn Manrho kon zijn taxibus naast een Audi 100 parkeren.
Op 17 april testte Romek Hoffa zijn nieuwe Nikon 24-70 lens. Test geslaagd!
Maserati S.p.A.:
“Maserati onthult de GranCabrio Folgore
Maserati blijft koersen naar een elektrische toekomst, zonder zijn historie tekort te doen. Vandaag presenteert het merk de GranCabrio Folgore, de eerste volledig elektrische cabriolet in zijn segment. Met een topsnelheid van 290 km/u is de GranCabrio Folgore tevens de snelste elektrische cabriolet van dit moment.
In navolging van de GranTurismo biedt ook de open variant een elektromotor. Deze Folgore-versie behoudt alle typische kenmerken van het merk door luxe te combineren met prestaties, rijcomfort met sportiviteit, verfijnde kracht met een nieuwe geëlektrificeerde elegantie en moderne technologie. De batterij, geproduceerd in de Mirafiori Battery Hub-assemblagefabriek in Turijn, heeft een nominale capaciteit van 92,5 kWh en levert via drie 300 kW elektromotoren een continu vermogen van 560 kW (750 pk, plus een piekvermogen van 610 kW) en een maximumkoppel van 1.350 Nm aan de vier wielen.
Met een stoffen dak dat maar een beperkte hoeveelheid ruimte in beslag neemt wanneer het in de kofferbak wordt opgeborgen, staat de GranCabrio borg voor open rijplezier voor vier passagiers. De canvas softtop kan worden bediend bij snelheden tot 50 km/u. Het opent in 14 seconden en sluit in 16 seconden. Het dak kan op elk moment worden geopend of gesloten via een aanraakknop op het centrale display. Zelfs met het dak naar beneden garandeert de GranCabrio uitzonderlijk thermisch en akoestisch comfort.”
Fenix Rally:
“Fenix Rally 2024, day 6: full throttle deep in the desert: Different terrains around Ksar Ghilane made the race tough, but interestin
Day 6 of Fenix Rally 2024 offered more than 310 kilometers against the clock in the area near Ksar Ghilane. The route offered practically every kind of terrain – fast sandy and gravel tracks, rocks, dunettes and dunes, of course combined with tricky navigation.
Sebastian Tocaben (№1, KTM) proved that he is very experienced in the sand and it’s not a matter of luck that he won the last year’s edition of Fenix in the bike class. The Frenchman took 2:21 minutes advance to Christian Pastori (№26, Husqvarna) and claimed the stage win. Third for the day was Robert Przybylowski (№12, KTM), almost 8 minutes behind Tocaben, who is leading also in the overall standings, far away from his rivals.
Same situation in the ATV class, where another French pilot is on the way to the victory in Fenix Rally 2024. Gerome Pla (№23, Polaris) set the fastest time around Ksar Ghilane, beating with almost 9 minutes his fellow countryman Gilles Mecene (№28, Yamaha). Jamie Shaw (№21, Can-Am) made the third best time of the day, far away behind the flying Frenchmen. Pla is undisputed leader in the class, hours away in front of his rivals.
Jerome Pelichet (№215) and his 2WD desert bolide Optimus felt so comfortable in the sands, which guided to another stage win for the French veteran. Slightly one hour advance for Pelichet for the day to Alexander Oberlechner (№210, Land Rover) and another 20 minutes to Tudor Alexandru (№218, Gekko). If something not happen in the last 2 days, Pelichet will take his second title in the car class.
Alexander Parpottas (№430, Polaris) was the fastest in the SSV class during the sixth day of Fenix Rally 2024. The pilot from UK took slightly than 4 minutes advance to Arturas Vaidotas (№432, Can-Am) from Lithuania and more than 3 more minutes to Herve Guillaume (№429, Can-Am) from France. Guillaume is the new overall leader, as Marcin Graczyk (№425, Can-Am) from Poland, who leaded the rankings the previous day, had a lot of troubles around Ksar Ghilane, which caused him almost hour and a half time loss. But there is no comfort for the Frenchman, as Parpottas is just a minute behind him and the game can change really fast and unexpecting.
No surprising, Paolo Calabria and his well-prepared rally truck MAN were flying in the dunes to clinch another stage win (and for sure the general one). The Italian finished with more than an hour advance to Klaas Steinhoefel and the third participant in the truck class Matthias Koerber didn’t start the stage, causing him another portion of penalty hours.
The penultimate leg of Fenix Rally 2024 will bring back competitors to Djerba. The track will start in the east direction of Ksar Ghilane and will offer mainly fast gravel tracks, some parts of dry chott terrains and a little bit sand in the end. In the menu there are 296 kilometers, 202 of which are competitive, split on two timed sections.”
Collega Frank Klijn spotte deze Fiat Panda 4×4 (door Puch, net als bijvoorbeeld de G-klasse) bij Kleyn in de straat.
Op de dag dat Martijn Manrho 31 jaar samen met zijn Sonja is, spotte hij Jack Krijbolder zijn Leeuwerik.
Rudi van Hees: “Moet je zien wat er bij mij in de wijk in Malaga staat, nog in originele staat DAF 400 turbo, en roestvrij! Nog helemaal orgineel ! Staat trouwens meer stil dan dat ze er mee rijden. Zou er in Nederland belangstelling voor zijn? DAF museum of zo?”
Fenix Rally:
“Fenix Rally 2024: the penultimate day: The race moved back to Djerba with picturesque stage
The penultimate leg of Fenix Rally 2024 sent back the competitors to Djerba. The track started in the east direction of Ksar Ghilane and offered mainly fast gravel tracks, some parts of dry chott terrains and a little bit sand in the end. In the menu there were 296 kilometers, 202 of which are competitive, split on two timed sections.
This time we start with the SSV class, because there were the changes. Even Severn Paul (№438, Polaris) was the fastest on the stage, it was Alexander Parpottas (№430, Polaris) who, finished on second place, is the new overall leader after the penultimate day of Fenix Rally 2024. The pilot from UK has more than 7 minutes advance to Herve Guillaume (№429, Can-Am) from France and everything will be decided in the last kilometers of the marathon. Marc Bonnafoix (№415, Can-Am) is also in the mix, laying 10 minutes after the leader.
The stage win in the bike class went to Jurgis Rietmus (№10, KTM) from Latvia, but Sebastian Tocaben (№1, KTM) is on the way to the victory among the bikes, with strong advance to him rivals. Identical situation among the ATVs, where his compatriot Gerome Pla (№23, Polaris) set the fastest time and has no less than huge advance a day before the finish.
Jerome Pelichet (№215) and his 2WD desert bolide Optimus were once again the fastest on the way to Djerba, leaving the competition far behind. The daily triumph was for the Romanian driver Cristi Movila (№221) and his Hummer H3 Evo. And absolutely no changes in the truck class where Paolo Calabria and his rally truck MAN were once again the fastest.
The very last stage of Fenix Rally 2024 will offer short stage, with all types of ground, sandy, chott, gravel, some small “camel grass” fields and scenic gravel rocky part just before the finish by the seaside… There are 136 kilometers of timed section, after which will know (or confirm) who are the new kings of the desert.”
Fenix Rally:
“Fenix Rally 2024: the big winners
Fenix Rally 2024 is in the books. The 8-day desert marathon ended with a final stage near the beautiful resort of Djerba with 136 kilometers of timed section. And, after the challenging week, which was full of surprises, including some unexpected from the nature, we have the new crowned kings of the desert.
Jerome Pelichet, co-piloted by Pascal Larroque, won every single stage of the race in the car class with their Optimus 2WD bolide. Thus, the French crew repeated their success from the maiden edition of Fenix Rally in 2021. The second place went to Alexander Oberlechner from Austria and his navigator Peter Brunner from Switzerland with their well-made Land Rover. Deserved third place for the Breslau veterans Jork Neese and Torsten Mueller, who relied on a machine, also suitable for hard trophy.
Olaf Seip and Matthias Stock from Germany are the winners in the Car Limited class, for the vehicles without modifications, driving their Land Rover to the finish precisely. Second place for Marian Andreev and Valentin Capota from Romania with Dacia, and “bronz medal” for the Tunisian crew of Abdennour Benabdennour – Abdel Waheb Dakhalaoui with Mitsubishi.
In the SSV class, Alexander Parpottas from the UK and his Bulgarian co-pilot Zornitsa Todorova pushed after the restart of the rally and grabbed the first place a day before the finish. Despite that Parpottas missed the last stage win from the Lithuanian crew Egidijus Malinovskis – Povilas Ignatavicius, he was enough advance to take the title, leaving the French duo Herve Guillaume – Maxime Guillaume on the second place. Third in the final rankings were another French tandem: Marc Bonnafoux – Jean-Michel Polato.
The last stage win in the bike class went to Remi Lauilhe from France, but it was his fellow countryman Sebastian Tocaben, who clinched the overall victory. Tocaben repeated his success from th last year’s Fenix Rally, leaving far behind his main rivals Laurynas Avyzius from Lithuania and Robert Przybylowski from Poland.
The French triumph continued in the ATV class, where Jerome Pla leaved nothing to his rivals and grabbed the victory with a huge advance. Second place overall went to Stuart Marley from the United Kingdom, and the third was for his compatriot and team-mate Jamie Shaw.
In the truck class, the title went (early) to the Italian trio Paolo Calabria – Loris Calubini – Giuseppe Fortuna. Second place for Klaas Steinhoefel-Jochen Ullman – Ralf Schwark and third for their countrymen from Germany Mathias Koerber – Max Jackermeier – Sebastian Roedel.
As Fenix Rally 2024 is over, the race director Alexander Kovatchev is no less than happy and tired. But, the boss of RBI Sport is already turning his mind toward the jubilee Breslau Rally in Poland, which will celebrate its 30th anniversary in the end of June. We expect on more racing day, three bivouacs and many more surprises. See you there!”
Iveco NLS:
“570 pk sterke 8×4 voor het zware werk: IVECO X-WAY bergingstruck voor Roy van Rijswijk
Roy van Rijswijk uit Bodegraven zet een nieuwe IVECO X-WAY 8×4 bergingstruck in voor de berging van zware trucks en bussen. De nieuwe IVECO werd afgeleverd door IVECO dealer Kwakernaak in Waddinxveen.
Roy van Rijswijk begon in 2012 met zijn bergingsbedrijf, nadat hij ervaring had opgedaan bij het bergingsbedrijf van zijn oom. Aanvankelijk deed Roy alleen lichte bergingen van personenauto’s, maar een jaar later deed de eerste zware berger zijn intrede. Sindsdien groeide het bedrijf snel. Op dit moment staan er zeven bergingstrucks paraat, waarvan vier voor het zware werk. Roy: ,,Wij werken voor Rijkswaterstaat en voor alle truckdealers in de regio voor het afslepen en bergen van trucks. Dat is ook de reden dat we geen vast merk hebben, want ik wil met alle truckdealers zaken kunnen doen. IVECO dealer Kwakernaak is één van de bedrijven waar we intensief mee samenwerken, en zodoende viel de keuze op de IVECO X-WAY. Ik wilde een 8×4 voor het echte zware werk, en met de X-WAY had IVECO een ideale basis.’’
Dutch Towing Equipment B.V.
De 570 pk sterke bergingstruck is uitgerust met de ZF TraXon 16 versnellingsbak en naafreductie op de beide achterassen en twee 9 tons voorassen. De truck werd uitgerust met een Century 60-35 installatie met een 26 tons lepel en twee 16 tons lieren. ,,De boom met de lieren kan 3,5 meter worden uitgeschoven, de lepel kan 3 meter uitgeschoven worden. Dat is met name van belang bij bussen, waarbij de voor- en achteroverbouw groot is’’ aldus Roy. De carrosserie, de zogenaamde kasten, werden uit staal gebouwd door Van Winkoop. Vervolgens is alles in eigen beheer opgebouwd en ingedeeld bij Dutch Towing Equipment, het opbouw bedrijf van Roy van Rijswijk. ,,In dit werk wil je alles op de juiste plek hebben en dan kun je het beste zelf bouwen en indelen. Naast het VDZ bergingssysteem, is de truck voorzien van allerlei hulpstukken en kettingen voor zware bergingen. Zelfs snijbranders ontbreken niet in de standaard uitrusting’’. Om voldoende gewicht op de voorassen te houden met zware voertuigen op de lepel is er achter de cabine 4,7 ton ballast toegevoegd. Het totale gewicht van de truck komt daarmee op 25 ton.
Unieke bergingstruck
De IVECO X-WAY AS360X570PHRON zoals de truck officieel heet, is voorzien van een ruime slaapcabine waarmee de truck ook internationaal inzetbaar is. Het interieur is voorzien van alle luxe, met onder meer het IVECO multimedia systeem en lederen bekleding. Aan de buitenkant werd de truck verfraaid met een extra
onderspoiler, een diepere zonneklep en een stoere lichtbak. Voor Roy van Rijswijk is het de eerste IVECO in de vloot. Roy: ,,Ik vind het gewoon een mooie truck en dit chassis is precies wat wij zochten. Bovendien is het nu een uniek exemplaar, want ik heb in heel Europa nog geen tweede X-WAY 8×4 gezien als bergingstruck.’’ ”
MAN Truck & Bus:
“Frank Hellinga Infrawerken & Transport uit Eesveen heeft het wagenpark uitgebreid met een MAN TGX 24.480 6×2 trekker.
Frank Hellinga houdt zich bezig met grondverzet, de handel in zand- en grind en transport. Daarvoor zet het bedrijf een vloot in van tien trucks. De nieuwe MAN betreft een uitbreiding van het wagenpark en is de derde MAN in de vloot.
Frank Hellinga: “We hebben een MAN 8×4 en een 10×8, en dit is de eerste trekker. De ervaringen met de MAN-trucks en Wierda Bedrijfswagens zijn erg goed en toen de chauffeur aangaf dat hij graag een MAN wilde, was het voor mij snel beslist. De trucks doen het goed in het verbruik en zijn betrouwbaar, en dat zijn toch de belangrijkste dingen.”
Bijzonder compleet
De MAN TGX is voorzien van de ruime GM-cabine, met daarin een koelkast, een magnetron en een luxe lederpakket. “Deze auto rijdt met split en grind vooral op de langere afstanden binnen Nederland, bijvoorbeeld tussen Limburg en Groningen. De chauffeur overnacht regelmatig in de cabine”, aldus Frank. Een belangrijk argument voor de MAN was ook het lage eigen gewicht. “Mede dankzij de Alcoa-wielen en de lichtgewicht Stas-trailer mag er netto 37 ton lading mee. Om dat goed uit te nutten, zit er een weeginstallatie op de trailer.”Ook is het voertuig voorzien van MAN OptiView. Daarmee behoren de blinde hoeken tot het verleden en is het voertuig altijd volledig in beeld.
Voorkeur van de chauffeur
De nieuwe MAN TGX 24.480 met zijn ruime GM-cabine had de voorkeur van chauffeur Alwin Veurman: “Ik had al ervaring met MAN en dit nieuwe model vind ik gewoon een hele stoere en comfortabele auto.” De truck is voorzien van de MAN D26-krachtbron met 480 pk en een compacte voorloopas met een wettelijke aslast van 5,2 ton. Daarmee is een hoog laadvermogen mogelijk, terwijl er toch voldoende chassisruimte is voor tanks en de hydrauliekset voor de Stas kippertrailer.”
DACHSER Regional Office Benelux:
“Müller Fresh Food Logistics neemt gloednieuw 17 meter hoog warehouse in Holten in gebruik
Müller Fresh Food Logistics – onderdeel van logistieke dienstverlener Dachser – heeft onlangs een 17 meter hoog warehouse in Holten in gebruik genomen. Dit warehouse biedt klanten naast distributie, ook de mogelijkheid om geconditioneerd op te slaan. Het nieuwe pand is de meest recente toevoeging aan de verschillende warehouselocaties van Müller Fresh Food Logistics en is direct aangesloten op het distributienetwerk van de logistieke dienstverlener.
De logistieke dienstverlener, gespecialiseerd in voedingsmiddelendistributie, heeft vanaf het begin van de bouw van het nieuwe warehouse de behoeften van zijn klanten vooropgesteld. Dankzij de temperatuur-gecontroleerde omgeving kan het warehouse in korte tijd worden teruggekoeld naar een bevroren omgeving om te worden ingezet als koel- of vrieshal.
Volledig aanbod
Jan Peter Müller, CEO van Müller Fresh Food Logistics, benadrukt het belang van het nieuwe warehouse voor de groei en flexibiliteit van het bedrijf: “De logistieke markt is continu in beweging. Onze uitbreiding stelt ons in staat om onze klanten een volledig aanbod aan logistieke oplossingen te bieden, inclusief geconditioneerde opslag naast transport. Met onze voortdurende focus op klantgerichtheid en operationele efficiëntie, blijven we een betrouwbare partner in de voedingsmiddelenindustrie, die klaar staat om aan de uiteenlopende behoeften van onze klanten te voldoen en aan de veranderde eisen van de voedingsmiddelenindustrie.”
Momenteel is de opslagruimte in gebruik voor een aantal klanten waarvoor Value Added Services worden verricht. Dit omvat activiteiten zoals het herverpakken, labelen en samenvoegen van producten.
Müller Fresh Food Logistics biedt opslagfaciliteiten voor eindproducten, halffabricaten en grondstoffen. Opdrachtgevers komen uit diverse sectoren, zoals de voedingsmiddelenindustrie, retail en foodservice. Klanten maken gebruik van de faciliteiten voor het opslaan van hun eigen productievoorraden en als distributiecentra voor eindproducten. Naast de locatie in Holten, beschikt Müller Fresh Food Logistics over warehouses in Nijkerk, Lekkerkerk, Roelofarendsveen en Waalhaven Rotterdam. Het nieuwe warehouse in Holten, dat onlangs in gebruik is genomen, is direct aangesloten op het distributienetwerk van Müller Fresh Food Logistics.
Distributie door heel Europa
Klanten van Müller Fresh Food Logistics profiteren van een breder scala aan middelen, expertise en een groter internationaler netwerk dankzij de overname door Dachser. Zo trad Müller Food Logistics toe tot het European Food Network en kan daardoor in heel Europa distribueren. Hierdoor kunnen de klanten van de logistieke dienstverlener erop vertrouwen dat hun producten veilig, efficiënt en op tijd hun eindbestemming bereiken, waar in Europa dan ook.
Over Dachser
Dachser, een familiebedrijf met het hoofdkantoor in Kempten, Duitsland, biedt transportlogistiek, warehousing en op maat gemaakte diensten binnen twee bedrijfsgebieden Dachser Air & Sea Logistics en Dachser Road Logistics. Deze laatste is onderverdeeld in de twee business lines Dachser European Logistics en Dachser Food Logistics. Uitgebreide warehousing diensten en industrie specifieke oplossingen maken het aanbod compleet. Een naadloos netwerk – zowel in Europa als daarbuiten – en volledig geïntegreerde IT-systemen zorgen wereldwijd voor intelligente logistieke oplossingen.
Dankzij zo’n 34.000 werknemers op 382 locaties wereldwijd genereerde Dachser behaalde in 2023 een geconsolideerde netto-omzet van ongeveer 7,1 miljard euro. In hetzelfde jaar verwerkte de logistieke dienstverlener in totaal 77,4 miljoen zendingen met een gewicht van 40 miljoen ton. Dachser wordt vertegenwoordigd door eigen landenorganisaties in 43 landen.
Dachser is sinds 1975 actief in Nederland en heeft 10 vestigingen in Nederland met ongeveer 1500 werknemers.”
Scania Benelux:
“Meerlanden gaat emissieloos afval inzamelen met elektrische Scania
Meerlanden is binnen Haarlemmermeer en wijde omgeving verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de openbare ruimte, het inzamelen van afval- en grondstoffen en het schoonhouden van de leefomgeving. Met de ingebruikname van een nieuwe elektrische Scania 25P vrachtauto werd een volgende stap gezet in emissieloze afvalinzameling. Later dit jaar volgen er nog zeven elektrische Scania’s, waarmee Meerlanden serieuze stappen zet richting zero emissie afvalinzameling.
Scania en Meerlanden vormen al sinds jaar en dag een hecht partnership als het gaat om de duurzame inzetbaarheid van het wagenpark van het bedrijf. Met een vloot van onder meer 65 zware voertuigen wordt de dienstverlening naar de bedrijven en inwoners van het verzorgingsgebied uitgevoerd. Met de ingebruikname van de elektrische Scania en de order voor nog eens zeven BEV’s later in het jaar, zet men een nieuwe stap in het verduurzamen van de activiteiten.
De Scania 25P BEV is een tweeassige bakwagen die met name wordt ingezet bij de afvalinzameling bij bedrijven. Wagenparkbeheerder Ben Hogerwerf: “De chauffeur die met dit voertuig gaat rijden is zeer ervaren en staat open voor veranderingen. Veel andere chauffeurs kijken toch eerst even de kat uit de boom, maar Arie is iemand die je met zo’n elektrisch voertuig op pad kan sturen. Vanmiddag krijgt hij extra instructie door een Scania chauffeurstrainer die exact kan uitleggen hoe hij het meest efficiënt met de elektrische Scania moet rijden.”
Het opladen van de BEV doet Meerlanden op het eigen terrein in Rijsenhout. Men beschikt hiervoor over een mobiele oplader die aan het netwerk gekoppeld kan worden. “We rijden al jaren op zelf opgewekt groengas met meer dan de helft van onze vloot. Veel van de kleinere (personen)wagens zijn al vervangen door elektrisch. Wij gaan nu voorbereidingen treffen om onze netwerkcapaciteit uit te breiden om straks de zeven extra elektrische trucks te kunnen laden. Uiteindelijk is het de bedoeling dat ons gehele wagenpark emissieloos wordt om zo invulling te geven aan onze doelstelling van circulariteit,” besluit Ben Hogerwerf.
Meerlanden is in 1997 ontstaan uit het samenvoegen van een aantal gemeentelijke diensten. Van traditionele afvalinzamelaar heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot een innovatieve veelzijdige onderneming. Als partner van 8 gemeenten en 3.500 bedrijven in de regio Haarlemmermeer-Amstelland, Kennemerland en Duin- en Bollenstreek biedt het bedrijf werk aan ca. 500 medewerkers; waarvan ca. 150 met een afstand tot de arbeidsmarkt. De kernactiviteiten zijn afvalinzameling en -verwerking, beheer en onderhoud van openbare ruimte, straatreiniging, gladheidsbestrijding, groenonderhoud, marktbeheer en rioleringswerkzaamheden. Als publieke dienstverlener staat Meerlanden letterlijk midden in de maatschappij en neemt men de verantwoordelijkheid voor de ecologische voetafdruk zeer serieus.”
IVECO Bus:
“After unveiling the CROSSWAY Low Entry Hybrid in October 2022 at the FIAA 2022 trade fair, IVECO BUS, leader in alternative-propulsion buses, continues the introduction of its hybrid technology, which is now available in its CROSSWAY intercity bus.
The new CROSSWAY Hybrid, compatible with XTL (X-To-Liquid) renewable fuels, is available in 3 lengths: 10.7, 12, 13 meters, POP and LINE versions. It will be currently available in 12 and 13 meters powered by natural gas, biomethane-compatible. The CROSSWAY Hybrid features the new front end that introduces full LED lights, ADAS devices and the brand’s identity with the new IVECO logo.”
Daimler Truck AG:
“Daimler Truck’s brand RIZON launches all-electric truck in Canada
RIZON, Daimler Truck’s newest brand is announcing the Canadian launch of its battery-electric Class 4-5 trucks. The RIZON brand will be presented in Canada for the first time at Truck World in Toronto from April 18th to 20th and will be available to Canadian customers for the first time with preorders set to begin in June 2024. RIZON trucks first debuted in the U.S. in April 2023 at the ACT Expo in Anaheim, California, and are now operating on American streets for a diverse range of customers.
The Canadian government has committed to achieving net-zero emissions by 2050 and has established an incentive program to encourage fleets to electrify. Companies and municipalities are now exploring sustainable fleet options to address environmental concerns and operational efficiency. RIZON trucks will qualify for the Canadian government’s “Incentives for Medium- and Heavy-duty-Zero-Emission Vehicles” (iMHZEV) program, which has been effective since 2022.
“Canada is very advanced regarding green energy and infrastructure and is a natural next step for RIZON’s second market,” said Andreas Deuschle, the Global Head of RIZON Truck. “So, we are very happy to bring our zero-emission solution to Canadian customers. They are proven OEM trucks with the latest technology from Daimler Truck. RIZON is the best Class 4-5 fully electric truck money can buy.”
RIZON will offer four model variants for Canadian customers, the e16L, e16M, e18L, and the e18M, with a versatile mix of configurations and options suitable for each customer’s unique requirements, ranging from 7,25 to 8,55 tons in gross vehicle weight (GVW).”
Collett & Sons Ltd:
“Collett Transport Delivers Two 178Te transformers in 7 days to Biggleswade substation
Working on behalf of Hyundai Electric UK, in conjunction with National Grid, Collett Transport has successfully delivered two 178Te supergrid transformers from Tilbury Dock in Essex to National Grid’s Biggleswade substation in Bedfordshire.
Each transformer measured 9.0 metres long, 5.4 metres wide and 5.0 metres in height; combining with the trailer for a total vehicle length of 66 metres. Collett utilised their 250Te capacity Goldhofer girder bridge trailer to facilitate the movement of the two transformers to their final destination. The entire project took place over two weeks, with the transport occurring on two consecutive Sundays.
Prior to the transport, Collett’s Projects and Consulting Departments provided comprehensive planning and site visits to strategise the route. This included a comprehensive route survey, as well as swept path analysis reports, identifying obstructing street furniture that would require temporary removal. Collett liaised with both Cambridgeshire County Council and Central Bedfordshire Council to ensure that the movement would be successful.
With all planning in place, Collett began the transport.
With Collett having undertaken all ship chartering operations, the two transformers arrived at Tilbury Dock. Here, the first transformer was discharged from the vessel onto the girder bridge trailer where it was lowered onto stools in a secure storage area to await future transport. The second of the two transformers was discharged directly onto the girder bridge trailer, in preparation for the first delivery to commence.
Departing from Tilbury Dock, Collett travelled along the 76-mile route in approximately 8 hours. The load was accompanied by Collett’s in-house escort vehicles as well as police escorts; initially being escorted by Essex police from Tilbury Dock, then handed over to Cambridgeshire Police at the county border.
Upon arrival at the site, Collett was responsible for offloading the transformer. Having previously undertaken detailed planning, including ground bearing pressure calculations, method statements, risk assessments and installation drawings, Collett’s Heavy Lift Team utilised their heavy duty jacking and skidding equipment to skid the 178Te transformer directly from the trailer onto the final plinth.
With one of the two transformers successfully delivered, the girder bridge was de-mobilised and returned back to Tilbury Dock to load the second transformer. Following the same route, the transformer was delivered to the site where it was once again offloaded onto the final plinth.
The 400kV substation includes two transformers that are needed to power the local area. The substation will initially boost power capacity by 80mW, allowing for future residential and employment growth in the Biggleswade area.
Dachser Benelux:
“Joint venture Dachser & Fercam Italia komt op gang: Dachser verwerft meerderheidsbelang in joint venture voor groupage en contractlogistiek in Italië.
Met ingang van 28 maart 2024 heeft Dachser 80 procent van de aandelen verworven in de joint venture Dachser & Fercam Italia. Hiermee is de overname van de meerderheid van de divisies groupage en contractlogistiek van het Italiaanse logistieke bedrijf Fercam afgerond.
Na een toetsing aan de mededingingswetgeving en goedkeuring door de Europese Commissie in november 2023, begon Fercam met het proces om twee van zijn bedrijfsdivisies – Distributie en Logistiek, met bijna 1.000 werknemers en 43 locaties in Italië – af te splitsen van de rest van het bedrijf om een onafhankelijke organisatie te vormen voor groupage- en contractlogistieke activiteiten in Italië. De joint venture, bekend als Dachser & Fercam Italia, is begin dit jaar van start gegaan. Na een overgangsperiode voegde Dachser zich op 28 maart 2024 bij het bedrijf en was de aankoop afgerond.
Naast 20 procent van de aandelen in de joint venture behoudt Fercam S.p.A. volledig de divisies Fercam Transport (nationaal en internationaal weg- en railvervoer), Fercam Air & Ocean, en Fercam Special Services (Fine Art, Beurzen & Evenementen, Verhuizingen & Verplaatsingen, Archief & Documentenbeheer), inclusief alle internationale dochterondernemingen; deze eenheden zullen geen deel gaan uitmaken van de nieuwe joint venture.
“Dachser & Fercam Italia completeert ons Europese netwerk voor transport en opslag van industriële en consumentengoederen,” zegt Burkhard Eling, CEO van Dachser. “Deze overname versterkt onze expertise in het bedienen van klanten in heel Europa met uniforme kwaliteits- en prestatienormen. Daartoe zullen we ook investeren in logistieke capaciteit, digitalisering, klimaatacties en vooral in onze medewerkers in Italië.”
“De voortzetting van de activiteiten op het gebied van groupage en contractlogistiek onder de paraplu van het Dachser-netwerk is de juiste stap om een positieve ontwikkeling en toekomstige groei in Italië en Europa veilig te stellen,” zegt Hannes Baumgartner, Managing Director van Fercam. “De vertrouwensvolle samenwerking die we de afgelopen decennia hebben gehad, onderstreept het feit dat deze twee familiebedrijven, Fercam en Dachser, plannen voor de lange termijn en dezelfde waarden delen. Dit maakte het vormgeven van het nieuwe bedrijf, Dachser & Fercam Italia, op alle niveaus gemakkelijker.”
Volledige integratie in het Dachser-netwerk begint
Dachser en Fercam kunnen terugkijken op een partnerschap van 20 jaar waarin het Italiaanse familiebedrijf, gevestigd in de regio Zuid-Tirol, groupagezendingen van industriële en consumptiegoederen van het Europese netwerk van Dachser in Italië distribueert en overeenkomstige zendingen vanuit Italië in het Europese netwerk invoert. De volledige integratie in de systemen en processen van Dachser kan nu beginnen.
“Dachser & Fercam Italia is zeer goed gepositioneerd op de Italiaanse markt voor groupage en contractlogistiek, dankzij het ervaren managementteam onder leiding van Managing Director Dr. Gianfranco Brillante, de goed opgeleide en gemotiveerde medewerkers en de moderne logistieke faciliteiten en systemen,” legt Alexander Tonn, COO Road Logistics bij Dachser, uit. “Als onderdeel van Dachser’s Europese en wereldwijde logistieke netwerk geniet het bedrijf nu van volledig nieuwe mogelijkheden voor groei in de export. Voor de werknemers van Dachser & Fercam Italia betekent dit zekerheid en stabiliteit. Klanten in Italië en in heel Europa zullen op hun beurt profiteren van consistente en gestandaardiseerde systemen als gevolg van de integratie.”
Het Europese netwerk compleet maken
De meerderheidsovername van de groupage- en contractlogistieke activiteiten van Fercam is de derde grote overname die Dachser heeft gedaan om zijn transport- en logistieke netwerk in Europa uit te breiden, na Graveleau (Frankrijk, 1999) en Azkar (Spanje, 2013). De business line European Logistics van Dachser heeft geen eigen locaties in Italië, waardoor er geen dubbele structuren ontstaan. Alle medewerkers van de divisies Distributie en Logistiek van FERCAM zijn overgegaan naar de joint venture Dachser & Fercam Italia.
In de business line Food Logistics, die zich bezighoudt met het transport en de opslag van gekoeld voedsel, is Dachser sinds 2017 in Italië vertegenwoordigd met drie locaties en ongeveer 270 werknemers. Dachser Italy Food Logistics zal onafhankelijk op de markt blijven opereren onder leiding van Country Manager Roberto Specos.
Anne de Boer keek bij de aflevering van een aantal motorloze Isuzu’s.
Scania Benelux:
“Scania Super wint Green Truck 2024
Elk jaar worden alle fabrikanten van zware trucks in Europa uitgenodigd voor de Green Truck vergelijkingstest. Deze wordt georganiseerd door twee Duitse vakbladen om de meest transportefficiënte langeafstandstruck te identificeren. Afgezien van een korte tegenslag in 2023 – toen Scania tweede werd – heeft de in Södertälje gevestigde fabrikant zeven van de laatste acht tests gewonnen en is uitgeroepen tot ‘Green Truck’. In feite heeft Scania de test negen van de veertien keer gewonnen sinds het begin van de competitie in 2011 – een indrukwekkende prestatie!
“Scania neemt deel aan veel perstests in Europa, maar de Green Truck Award richt zich echt op wat een absolute kernvereiste is in onze industrie – klanten de best mogelijke transportefficiëntie bieden”, zegt Stefan Dorski, Senior Vice President en hoofd van Scania Trucks. “Onze Super aandrijflijn werd in 2021 geïntroduceerd en bracht een nieuwe benchmark op de markt, met zijn 8% brandstofbesparing waar onze klanten nu van profiteren in hun dagelijkse werkzaamheden.”
De jaarlijkse ‘Green Truck’ test wordt georganiseerd door de tijdschriften Trucker en Verkehrs-Rundschau. De test begon in 2011 en is al 14 keer gehouden. Tot nu toe heeft Scania in totaal negen (!) overwinningen behaald, vier tweede plaatsen en een 5e plaats (in het allereerste jaar). Onnodig te zeggen dat geen enkel ander merk ook maar in de buurt komt van Scania’s staat van dienst.
“Ah, de vijfde plaats – dat gebeurde lang voordat mijn ambtstermijn begon,” zegt een lachende Dorski. “Maar even serieus, we zijn bij Scania erg trots en blij dat we de titel van meest efficiënte langeafstandstruck ter wereld weer in handen hebben. Omdat onze trucks minder brandstof verbruiken, dragen ze veel bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot, aangezien een groot deel van het wereldwijde transport nog steeds afhankelijk is van verbrandingsmotoren.”
De beste truck in de test wordt geïdentificeerd door een slimme formule toe te passen die alle relevante aspecten van transportefficiënt en duurzaam zijn omvat: brandstofverbruik, gemiddelde snelheid, gebruikt AdBlue-volume en het eigen gewicht van de truck (hoe lichter hoe beter).
“Bij het winnen van de Green Truck gaat het om het beste aanbod op de markt”, zegt Stefan Dorski, hoofd van Scania Trucks. “Een truck zoals de winnende 460 R kan door iedereen worden besteld, hier en nu.”
En wanneer men de feitelijke gegevens die worden gebruikt in de Green Truck-formule nader bekijkt, vallen de resultaten van Scania op: over een afstand van 100 km is het gemiddelde verschil met de runner-up 0,41 liter brandstof. Rekening houdend met het feit dat een langeafstandstruck ongeveer 150.000 km per jaar aflegt, is Scania meer dan 600 liter per jaar beter af dan de naaste concurrent. Met 7.040 kg was de Scania truck ook het lichtste voertuig en behaalde de hoogste gemiddelde snelheid van 79,70 km/u. Scania introduceerde ook een bijgewerkte versie van haar CCAP-systeem (Cruise Control with Active Prediction) in mei 2023, iets waarvan wordt aangenomen dat het een voorsprong heeft gegeven in de test.
Het eigenlijke testen vindt plaats op verschillende soorten wegen (maar voornamelijk snelwegen) in de omgeving van München. Alles wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de organisatoren en het personeel van de deelnemende fabrikanten. Er wordt altijd een referentietruck gebruikt om te compenseren voor veranderende omstandigheden zoals tegenwind, regen en temperatuur.”
CNH Industrial N.V.:
“International design prize for next-generation Axial-Flow combine
The bold new look of the next-generation Case IH Axial-Flow combine, set to take the capacity of the Axial-Flow design into a whole new sector and introduce a distinctive new style, has won an internationally-acclaimed prize, taking a Red Dot Design Award for product design. Judged annually, the Red Dot Design Award is one of the world’s largest design competitions, and its label has become established internationally as one of the most sought-after marks of quality for good design.
Core details of the new Case IH AF series Axial-Flow were revealed at Agritechnica 2023, and the new combine recently made its full global debut in North America. It is designed with a renewed focus on helping users to maximize output per engine hour while minimizing losses and grain damage, retaining the proven Axial-Flow principle of rotary threshing and separation.
Major advances in the new AF include a 775hp engine, an active dynamic cleaning system, 20,000-litre grain tank, 210 litres/second unloading rate and headers of up to 15m (50ft). Users benefit from performance-enhancing technology including AFS Harvest Command, to minimize losses, maximize throughput and protect grain quality, helping experienced users get even more from their combine, and inexperienced ones quickly become proficient operators, to assist in tackling labour challenges.
The new technology is packaged within a fresh Axial-Flow style that introduced a new look to the range, designed to show that this is a very different class of combine. The design team from Case IH and its parent CNH will receive the Red Dot Design award for the AF at a special ‘Red Dot: Best of the Best’ ceremony, to be held at the Aalto Theater in Essen, Germany, on June 24.
“The receipt of a Red Dot Design Award is a great honor for the design team behind the new Axial Flow,” says David Wilkie, industrial design director at Case IH parent CNH.
“We wanted to create a look that showed this combine is much more than a refresh of existing ideas in terms of internal engineering, and is something really very different. I’m really pleased the Red Dot jury recognized our efforts to create a style that matches the Axial-Flow AF’s considerable substance.””
CNH Industrial N.V.:
“STEYR PLUS STYLING WINS ONE OF WORLD’S TOP DESIGN AWARDS
STEYR Plus, the newest tractor range in the brand’s line-up, has won a second major prize for its styling, a globally-respected Red Dot Design Award.
A new 80-117hp range which made its debut at Agritechnica 2023 and introduced a completely new style to the STEYR tractor line, the STEYR Plus is a winner in the Red Dot Product Design category. Against submissions from companies and design studios across the world, the STEYR Plus was selected as a category winner for its innovative design by an international jury of design industry experts.
The Red Dot Winner Label is to be presented to the STEYR design team at the Red Dot Award Ceremony on 24 June, at the Red Dot Museum in Essen, Germany. The award also includes an exclusive presentation on the Red Dot website www.red-dot.org and in the Red Dot Design Yearbook, a four-volume publication providing a full overview of trends in the design industry. The Plus tractor design will also be showcased at forthcoming Red Dot Design exhibitions at Essen and elsewhere.
With five new four-cylinder tractors, STEYR Plus combines innovative styling and technology with a long-respected name recognised by STEYR enthusiasts everywhere. The 80-120hp category is the largest sales sector in Europe, and the Plus series has been styled to ensure it stands out in a crowded market. The styling is also designed to underpin the product quality customers expect of STEYR and brings practical benefits – integrated road/work lights reduce operator fatigue and help work more safely. Styling of the Plus also matches the technology within the tractors, bringing to this power level a full array of precision farming technology including S-Guide steering automation and S-Fleet telematics, easing customer workloads via automation.
“It’s really pleasing to see the importance of tractor design recognised in this way,” says David Wilkie, CNH Industrial chief designer.
“STEYR is synonymous with high-quality, high-technology tractors, and this award acknowledges the importance of styling to complement those attributes.””
Daimler Truck AG:
“Equipped for mowing, cutting, clearing and spreading: Mercedes-Benz Trucks with Unimog and electric trucks at IFAT 2024
From May 13th to 17th, 2024, Mercedes-Benz Trucks will showcase various trucks for municipal work at IFAT, the world’s leading trade fair for water, wastewater, waste, and raw materials management. At Stand 451 in Hall C6, this manufacturer will be showcasing a Unimog implement carrier with the new UNI-TOUCH operating system alongside two battery-electric trucks: an eActros 400 with Meiller hooklift, winter equipment and snowplow from Bucher Municipal, and an eEconic for municipal work.
In front of Hall C6, an Arocs 6×4/4 with steered trailing axle will be on display, equipped with a dumper and crane. Other battery-electric vehicles, such as an eEconic for use as a waste collection vehicle and an eActros as a dumper system, can be experienced with live demos in the outdoor area.
Franziska Cusumano, Head of Mercedes-Benz Special Trucks: “At IFAT, we will be presenting our Unimog implement carrier with the UNI-TOUCH operating system and new safety assistance systems for the first time. This means that, our customers will be performing their jobs on the road, railroad, in the field, or off-road with even more comfort and safety.”
Christian Wilz, Head of Mercedes-Benz Trucks Sales and Services Germany: “At this year’s IFAT, we are focused on integrating battery-electric vehicles into municipal applications. We have two vehicles at our stand, the eActros 400 and the eEconic, which offer a number of versatile options, with suitable attachments and bodies. From waste disposal to snow removal and grit spreading, in dense inner-city traffic, in cold and slippery conditions – our electric trucks are ready to go.”
Unimog implement carrier with GSR, UNI-TOUCH and three implements
For the first time, Mercedes-Benz Special Trucks is showcasing a Unimog implement carrier that meets the requirements of EU vehicle safety legislation (EU Regulation 2019/2144 General Safety Regulation II, or ‘GSR’) that comes into force in July 2024. This implement carrier therefore provides more assistance to drivers and more safety for all road users. The new GSR now includes Sideguard Assist, Frontguard Assist, Traffic Sign Assist, a reversing camera and a tire pressure loss warning system as standard.
Almost all of the implements available for the Unimog can now be controlled from the new UNI-TOUCH operating system. The new operating system can replace onboard computer control panels, making operation more ergonomic and intuitive. The center console has been completely revamped and has a leaner design. It can now be moved sideways as well as forward and back. In addition, effort was made to reduce the number of controls in order to save space. The driver can now assign buttons individually as well as save profiles and recurring processes. A 10.5 inch (26 cm) touchscreen allows the user to configure the settings for the job at hand. The screen can be rotated and tilted in order to set the viewing angle as needed.
The optional multifunction joystick has assignable controls and can be plugged into the interface on the driver’s seat or front passenger seat. This means that the user can always operate the joystick with their right hand while resting their arm on the armrest. At the same time, the joystick moves automatically with the suspension seat so that the driver can work ergonomically.
Other elements of the new operating system are the start/stop button, which replaces the classic ignition key of the implement carrier, and the new control panels on the driver’s door, front passenger door, and optional mowing door.
The implement carrier on display is equipped with a combination mower/cutter at the front of the vehicle and a gritter. The MFK 500 front mower from Mulag has a reach of six meters (seven meters with telescopic shift rod) and can be used on both sides. Drive is provided either via the on-board power hydraulics or front power take-off shaft. The FSG 2000 free zone cutter from Mulag can be used to trim branches and shrubs as well as to clear roads and railroad tracks. This implement can be mounted on the front mounting plate of the Unimog with little effort.
The mounted spreader, Bucher Municipal’s Yeti W22 Omega, features an additional tank for salt brine, which is integrated into the spreader tank between the two screw conveyors. The spreader thus offers the same volume for dry matter (road salt) and salt brine: 2.2 m³ or 2,200 liters. This makes it possible to apply wet salt with a brine content of 50% (FS 50). The increased brine content makes de-icing work more efficient and environmentally-friendly by extending the wet salt’s effective time and reducing its drift. If necessary, the customer can also use this technology to apply pure brine (FS 100). For summer work, the additional tank can serve as a water dispenser for watering and cleaning. Another advantage of the Yeti Omega series is its low overall height thanks to the innovative double screw technology, which ensures a low center of gravity and excellent all-round visibility.
Electric trucks for municipal use
For the first time at IFAT, Mercedes-Benz Trucks is presenting the Mercedes-Benz eActros 400 for use as a winter service vehicle with Meiller hooklifts and Bucher Municipal winter equipment. The Polyx L series snowplow comes with the patented neoprene blade as standard, which clears roads gently and with little noise, and provides improved snow ejection. The snowplow is connected to the vehicle by a novel front mounting plate. The front mounting plate, which was previously firmly connected to the chassis, now remains on the snow plow, thereby allowing unrestricted use of the sensors for the GSR requirements. In addition, there is a significant weight saving when used outside of winter service. The Icebear VP350e FS 30 electric and self-sufficient spreader has five cubic meters of dry matter and 2150 liters of brine.
The batteries on the eEconic 400 comprise three battery packs, each with an installed capacity of 112 kWh[1] and a usable capacity of around 97 kWh[2]. With four battery packs, the eActros 400 boasts a range of up to 400 kilometers[3] depending on the application. The technological centerpiece of this electric truck is the drive unit – an electric rigid axle with two integrated electric motors and a two-speed transmission. Both liquid-cooled motors generate a continuous output of 330 kW as well as a peak output of 400 kW.
At our stand, interested individuals will also find the all-electric Mercedes-Benz eEconic 300 on display with a 6×2 axle configuration as a chassis. The basic vehicle is characterized by a particularly low curb weight in comparison to other companies. Without a body, visitors can take a better look at the vehicle’s drive architecture. The eEconic is predominantly used as a waste collection vehicle in inner-city and municipal work, where it can put its improved payload to good use. Bodybuilders can view the eEconic for use as a waste collection vehicle in the ‘Mitte’ open-air area, Zöller (stand 710/5), FAUN (stand 712/5) and Terberg HS (stand 713/15).
Mercedes-Benz truck in action outdoors
In front of the hall is the Mercedes-Benz Arocs 2748 with GSR, designed for stability and durability. This vehicle, which has so far been mainly used in construction, will be presented at IFAT with the 6×4/4 axle configuration. The vehicle has permanent front wheel drive and a steered trailing axle. The winter equipment comes from Küpper-Weiser, the dump truck body from Meiller, and the crane from Palfinger.
At the outdoor area of the Association for Work Machinery and Municipal Technology in Germany (VAK e.V.), Mercedes-Benz Trucks is presenting an eEconic 300 with a body from Zöller at the live “Truck in Action” demo. The vehicle has been operated by customers for over a year, and experts will be sharing their experiences and consumption values. The eEconic will be accompanied by an eActros 300 with Meiller hooklift and trailer. The tractor/trailer combination can handle two containers with a total volume of 96 m3, which are loaded and unloaded fully electrically.
Mercedes-Benz Special Trucks will also be presenting an eEconic from the truck factory’s logistics center in Wörth am Rhein. This vehicle will also serve as the platform for the VAK panel discussion.
[1] Rated capacity of a new battery, based on internally-defined framework conditions. This can vary depending on the specific application and environmental conditions.
[2] Usable energy content for regular truck operation with new batteries. This is based on internally-defined framework conditions and can vary depending on the application and environmental conditions.
[3] The range was determined internally under optimum conditions, with 4 battery packs after preconditioning, in partially loaded distribution haulage without a trailer, and given an outside temperature of 20°C. It may differ from the values determined according to EU Regulation 2017/2400.”
Scania Benelux:
“Jenniskens Kraanverhuur schaft imposante Scania trucks aan
Jenniskens Kraanverhuur draait haar hand niet om voor de meest uitdagende hijsklussen en speciaal transport vraagstukken. Om deze bedrijfsbelofte kracht bij te zetten, schafte het Gelderse bedrijf twee imposante Scania trucks aan: een R540 8×2*6 widespread, voorzien van de grootste elektrische autolaadkraan van Nederland, én een extra lage R500 voorloopas trekker met de nieuwe efficiënte Scania Super aandrijflijn.
De Scania R540 kraanauto is uniek in zijn soort. De volledig elektrische Effer autolaadkraan met een vlucht van 36,8 meter en een hijshoogte van ruim 40 meter heeft een hefcapaciteit van maar liefst 125 Tm. Na aflevering door de fabriek werden de vier assen dusdanig gemodificeerd, dat een widespread configuratie met een totaal toegestaan gewicht van 41,5 ton ontstond. Het voertuig beschikt over een verstevigd innerliner chassis waarmee de vierasser de zwaarste uitdagingen aan kan. Om ook over de voorkant van het voertuig te kunnen hijsen, koos Jenniskens Kraanverhuur voor de R-slaapcabine met een lager dak en werden er steunpoten gemonteerd.
“We zijn er trots op dat ons wagenpark wordt uitgebreid met de grootste autolaadkraan in Nederland die elektrisch kan hijsen,” zegt Jeroen Jenniskens, Transport Manager. “De kraan kan gebruikt worden zonder dat de truck stationair draait en dat heeft veel voordelen. We kunnen emissie- en geluidloos laden en lossen, wat in bedrijfshallen of op bouwplaatsen voor alle betrokkenen fijn is, en het resulteert in zowel minder brandstofverbruik als minder slijtage van de motor.”
Verstelbare schotel
De tweede Scania die het bedrijf aanschafte is evenmin alledaags. De voorloopas trekker uit de R-serie, die wordt ingezet voor het vervoeren van extreem lange, hoge of brede ladingen met een op maat gemaakte uitschuifbare semi dieplader van Nooteboom, kan met een zwaar transport verklaring tot 72 ton gaan. Dankzij de in hoogte verstelbare schotel kunnen ook standaard trailers gekoppeld worden.
“Hier zijn we lang op aan het puzzelen geweest,” legt Jenniskens uit. “Vanwege onze werkzaamheden is het van belang dat de schotelhoogte zo laag mogelijk is. Maar wel in combinatie met voldoende bodemvrijheid, omdat we vaak op onverhard terrein komen. In samenwerking met Scania is het gelukt om een zo multifunctioneel mogelijke trekker samen te stellen met een schotel die verlaagd kan worden tot één meter.”
Hoogwaardige comfort
Net als de rest van het machinepark van Jenniskens Kraanverhuur zijn beide voertuigen uit de R-serie zeer compleet uitgerust. “Dat is één van de redenen waarom wij wederom voor Scania hebben gekozen. Het hoogwaardige comfort en het rijgedrag maken het kwalitatief een heel goed merk,” verklaart Jenniskens. De jarenlange en prettige relatie met Scania Nijmegen was zijn andere motivatie om uit te breiden met het Zweedse merk. “Ze staan altijd voor ons klaar en wanneer er iets is, wordt het netjes afgehandeld.”
Meest uitdagende klussen
Voor hijsklussen, speciaal transport, interne verhuizingen of een combinatie ben je bij Jenniskens kraanverhuur aan het juiste adres. In 1968 gestart met een zelfgebouwde kraan op een vrachtwagenonderstel is het Gelderse bedrijf inmiddels uitgegroeid tot toonaangevende dienstverlener met 40 medewerkers en een divers wagenpark bestaande uit zes transportcombinaties en 22 hijskranen van verschillende formaten. Het werkgebied bevindt zich overwegend in een straal van 200 km rondom Nijmegen. “We maken af en toe een uitstapje naar München, maar werken voornamelijk voor klanten in Nederland en net over de grens in België en Duitsland,” besluit Jeroen Jenniskens.”
Daimler Truck AG:
“Start of eActros 600 customer testing – Contargo and Remondis take over first electric trucks
The battery-electric Mercedes-Benz eActros 600 goes into customer testing. The first two test vehicles of the e-truck for long-distance haulage presented last year will be successively put into operation in the next few weeks by container logistics company Contargo and recycling specialist Remondis. Both companies are part of the global Rethmann Group. Contargo will use its e-truck for several months for the transportation of containers between the port of Wörth am Rhein and various loading and unloading points. The vehicle is planned to cover more than 800 kilometers a day. In a first step, the vehicle will be charged at a fast-charging station at the Contargo terminal in Karlsruhe. In the near future, Contargo is planning to set up its own charging infrastructure at its depot. According to Contargo, the company is currently building the largest private charging network for heavy-duty electric trucks in Germany, with 90 charging points at 18 locations.
Remondis will use the test vehicle in Cologne as part of the so-called HoLa-project. The objective of HoLa is the construction and operation of a high-performance charging infrastructure for battery-electric long-distance transport. In addition to Daimler Truck, other consortium partners from industry and research institutes are also involved in the project. The test vehicle for Remondis is primarily used for the transportation of recycled raw materials and is equipped with a trailer by Kögel.
Mercedes-Benz Trucks plans to hand over further test vehicles to customers with different use cases.
Stina Fagerman, Head of Marketing, Sales and Services at Mercedes-Benz Trucks: “The testing of e-trucks with customers before the start of production has proven very successful. This is why we are also relying on practical tests for the eActros 600. We are very pleased that Contargo and Remondis will be the first customers to test the eActros 600 in real operation.”
Michael Starke, CEO of Rhenus Trucking GmbH & Co. KG: “We are ‘electrified’ and are consistently implementing projects for decarbonization. That’s why it is a pleasure and a logical consequence for us to be part of the customer testing project from the very beginning. The eActros 600 will set new standards! We are receiving the very first e-truck for testing. In addition, last year, we ordered 20 of these vehicles. This means that we will also be one of the first companies to have them on the road, which will make our e-tours for container logistics and national long-distance haulage easier.”
Andreas Roer, CEO of Contargo Wörth-Karlsruhe GmbH: “820 kilometers a day – for this we are now using the eActros 600 in two-shift operation. Thanks to our powerful charging infrastructure, this use case is ideal for the vehicle.”
Sascha Hähnke, CEO of Remondis Sustainable Services GmbH: “As one of the world’s leading companies for recycling, water management and municipal and industrial services, sustainability is part of our everyday lives. We have already gained many valuable experiences with electric trucks over the past few years. For us, it was therefore just natural to be the first company to participate in customer testing of the eActros 600. Especially in the circular economy, everything starts with logistics. We are delighted to be able to take another step towards climate neutrality with the electric truck.”
Remondis relies on Kögel trailer for the eActros 600 test
The Kögel Cargo is the flagship of the Kögel trailer series and also the best-selling trailer of the manufacturer from Burtenbach. Its high degree of customization, outstanding reliability and high payload make the Kögel Cargo the first choice for the transport industry. But it is not only the product benefit that is the focus of this collaboration. It is above all the understanding of sustainable transport solutions that unites Remondis and Kögel. “We were impressed by the consistent advancement of a sustainability strategy at Remondis,” says Christian Renners, CEO of Kögel Trailer GmbH. “As a leading trailer manufacturer, we are equally committed to acting sustainably. However, the concept of sustainability at Kögel includes not only the environment, but also customers, employees and partnerships. We have the same understanding here as Remondis.”
The Mercedes-Benz eActros 600
The high battery capacity of more than 600 kilowatt hours – hence the model designation 600 – and a new, particularly efficient electric drive axle developed in-house, enable the e-truck to achieve a range of 500 kilometers[1] without intermediate charging. Therefore, the eActros 600 will be able to travel significantly more than 1,000 kilometers per day. This is made possible by intermediate charging during the legally prescribed driver breaks – even without megawatt-charging.
In addition to CCS charging with up to 400 kW, the eActros 600 will later also enable megawatt charging (MCS). Customers can order a pre-installation for this. The batteries can be charged from 20 to 80 percent in about 30 minutes[2] at a suitable charging station with an output of around one megawatt.
Visually, the e-truck is characterized by a fundamentally new, puristic design with clear lines and an aerodynamic shape. When it comes to profitability for fleet operators, the electric truck is intended to set new standards, over the long term replacing the majority of diesel trucks in the important long-haul transport segment. The core of Mercedes-Benz Trucks‘ concept for battery-electric long-distance transport is to offer customers a holistic solution consisting of vehicle technology, consulting, charging infrastructure and services.
The start of series production is planned for the end of 2024. In addition to the tractor unit, Mercedes-Benz Trucks will also produce rigid variants of the eActros 600 right from market launch, offering customers further possible applications for all-electric transport.
About Contargo
With an annual transport volume of 2 million TEU, Contargo is one of the largest container logistics networks in Europe. Contargo integrates container transport between the western ports, the German North Sea ports and the European “hinterland”. Contargo has 24 container terminals in Germany, France and Switzerland as well as other locations in Germany, the Netherlands, Belgium and Poland. The company also operates its own ship and rail lines. More than 1,340 employees generated annual sales of 654 million Euros in 2023.
About Remondis
Remondis is one of the world’s leading private companies in recycling, service and water, providing services to around 30 million people. Remondis has a presence in more than 30 countries on three continents through subsidiaries and shares in companies. Founded in 1934, the family-owned company with more than 40,000 employees generates an annual turnover of 11.8 billion Euros (2023). Remondis makes a significant contribution to the protection of the environment and resources across many business units. From the recovery of valuable raw materials from industrial and household waste to the production of high-quality recycled raw materials and the conversion of non-recyclable residues into fuels. Last but not least, the company is increasingly contributing to the energy transition by using biomass as an energy source. In doing so, Remondis regards itself worldwide as a point of contact and consultant for industry, trade and municipalities in order to find regional and individual solutions.
About Kögel
Kögel is one of the leading trailer manufacturers in Europe. With its commercial vehicles and transport solutions for the freight forwarding and construction industry, the company has been offering engineering-led quality “Made in Germany” for 90 years. Kögel regards it as its responsibility to design transport and logistics processes in an environmentally and climate-friendly manner in agreement with the public sphere and customers. The corporate principle ‘Economy meets Ecology – Because we care’ is a promise: Kögel supports all customers with outstanding expertise, in-depth industry knowledge and, above all, long-lasting, ecologically and economically sustainable products in lightweight construction. The company headquarters and main production site is in Burtenbach, Bavaria. www.koegel.com
[1] The range was determined internally under specific test conditions, after preconditioning with a 4×2 tractor unit with 40t total towing weight at 20°C outside temperature in long-haul operation and may deviate from the values determined in accordance with Regulation (EU) 2017/2400.
[2] Based on internal simulations since a binding and uniform Megawatt Charging System (MCS) standard is currently under development.”
Bluekens Truck en Bus:
“Spruijt Transport vergroot het laadvolume met Volvo FH X-Low-trekker met megatrailer
Meer laadvolume en -vermogen. Dat is voor Spruijt Transport uit Middelburg een belangrijke reden om te kiezen voor een Volvo FH 500 6×2 X-Low-trekker met megatrailer. De truck en megatrailer zijn op maat gespecificeerd voor Spruijt Transport. De Volvo FH is geleverd door Volvo Trucks-dealer Bluekens Truck en Bus Goes.
Spruijt Transport vervoert met de megatrailer vooral fruit, groenten en planten. De nieuwe Volvo FH is geleverd met een X-Low chassis, met een schotelhoogte van circa 1.000 millimeter. “Onze vraag was vooral om het laadvermogen maximaal te benutten”, zegt eigenaar Patrick Spruijt. “Dankzij de voorloopas en het X-Low chassis is dat mogelijk. Het X-Low chassis is extra laag en dat biedt de kans om met een megatrailer te rijden. Daardoor kunnen we het laadvolume en -vermogen maximaal benutten en dus meer meenemen. De trailer heeft een binnenhoogte van 2,75 meter zodat we hoog kunnen stapelen en het netto laadvermogen is ruim drie ton meer dan bij de combi die we hebben vervangen.”
Groot, wendbaar en multifunctioneel
“Met deze combinatie komen we onder meer bij kwekers en daar is de ruimte om te manoeuvreren soms erg beperkt. Daarom is de megatrailer voorzien van een stuuras zodat we er zo kort mogelijk mee kunnen draaien. We hebben overigens ook andere typen trailers in de vloot en daarom heeft deze Volvo FH een hefschotel. Het zorgt ervoor dat de truck multifunctioneel inzetbaar is, al rijdt de chauffeur het grootste deel van de tijd met de megatrailer. Daar is deze combinatie ook helemaal op samengesteld. Zo zijn de truck en trailer voorzien van aluminium beplating rondom de wielen, zodat het een mooi geheel vormt.”
De Chereau megatrailer is geleverd door Hertoghs Carrosserieën. Op verzoek van Spruijt is de trailer voorzien van een stuuras, Carrier-koelmotor en een verlengde laadklep. “Met deze megatrailer doen we ook weleens anders werk, zoals het transport van aanrechtbladen. Die zijn vaak langer dan drie meter en daarom hebben we gekozen voor een verzwaarde laadklep met een extra lang plateau.”
Megavolume, megazuinig
De Volvo FH is uitgerust met de zuinige Turbo Compound-motor. “Het is de vierde truck in onze vloot met deze motor”, zegt Spruijt. “In de verbruikscijfers kunnen we zien dat de trucks met deze motor echt zuinig zijn. Globaal gezien rijden we met deze trucks 1 op 3,7, terwijl het gemiddelde in onze vloot 1 op 3,5 is. Ook de chauffeur is zeer content met de Volvo FH. Hij is soms een paar dagen achter elkaar onderweg en dan overnacht hij in de truck. In de Globetrotter XL-cabine heeft hij alles wat hij nodig heeft, inclusief de standairco I-ParkCool, koelkast en magnetron.”
‘De service van Bluekens is meer dan goed’
Spruijt Transport heeft nu zeven Volvo-trucks in de vloot. Spruijt: “De keuze voor Volvo is ook voor een groot deel gebaseerd op de service van de werkplaats. Bij Bluekens Truck en Bus in Goes laten we het onderhoud uitvoeren aan onze Volvo-trucks en de opleggers. De service is meer dan goed. Ze doen wat ze beloven en alles gaat in goed overleg. Dat was ook zo bij de configuratie van deze combinatie. Ik had het concept in mijn hoofd, Bluekens Truck en Bus en Hertoghs hebben het technisch mogelijk gemaakt.”
Over Spruijt Transport
Spruijt Transport is in 1995 opgericht door Patrick Spruijt en zijn vader Kees. Het wagenpark bestaat nu uit tien trucks. Spruijt Transport rijdt voor een groot aantal verschillende opdrachtgevers in Nederland en België, maar ook transporten naar verder weg gelegen bestemmingen in Europa zijn mogelijk. “De werkzaamheden die we doen zijn heel breed”, zegt Spruijt. “We doen veel distributie en volumetransport, maar we kunnen ook exceptioneel transport en koeltransport uitvoeren.””
MAN Truck & Bus:
“MAN breidt eTruck-portfolio aanzienlijk uit voor IFAT
MAN Truck & Bus breidt het eTruck-portfolio voor zijn klanten aanzienlijk verder uit. Het aantal configureerbare eTruck-varianten is gestegen naar meer dan een miljoen op basis van de drie eerder gedefinieerde uitvoeringen. De nieuwe chassisversies van de eTGX en eTGS kunnen in hoge mate worden aangepast, met een verscheidenheid aan wielbases, cabineversies, motorvermogens, batterijcombinaties, laadaansluitingen en tal van andere specifieke kenmerken.
MAN lanceert de nieuwe 4×2 en 6×2 chassis’ voorafgaand aan IFAT, de grote vakbeurs voor water-, riool-, afval- en grondstoffenbeheer die van 13 tot en met 17 mei 2024 plaatsvindt in München. Ze vormen de ideale voertuigbasis voor de grote verscheidenheid aan toepassingsvereisten in gemeentelijk en nutsbeheer. Dankzij een verwachte voorspelde levensduur van maximaal 1,6 miljoen kilometer of maximaal 15 jaar – afhankelijk van het type toepassing – zijn de batterijen ook uiterst duurzaam en uitermate geschikt voor gebruik in gemeenten.
“MAN heeft van oudsher een zeer sterke positie op het gebied van milieu-gerelateerde voertuigen. Deze expertise komt natuurlijk ook onze nieuwe elektrische trucks ten goede. Met het nieuwe eTruck-chassis richten we ons nu steeds meer op industriële toepassingen. Dit betekent dat onze baanbrekende elektrische truckserie in geen enkel opzicht onderdoet voor ons vorige dieselportfolio, zelfs niet in gespecialiseerde voertuigcarrosserieën”, aldus Stefan Schall, hoofd verkoop Truck, Van & Used bij MAN Truck & Bus Deutschland GmbH.
Met hun drie, vier, vijf of zes modulair combineerbare en variabel plaatsbare batterijen bieden de 18- tot 28-tons MAN eTGX- en MAN eTGS-chassis’ met hun keuze uit 333, 449 of 544 elektrische pk’s precies waar de uitgebreide reeks opbouwoplossingen om vraagt: een flexibele vrije ruimte voor opbouwcomponenten op het chassis, een verscheidenheid aan mechanische en elektrische aandrijfvarianten voor opbouwfuncties in verschillende vermogensklassen, maximaal negen verschillende wielbases, zes cabinevarianten, gestuurde en niet-gestuurde naloopassen, bladluchtvering en volledige luchtvering, speciaal op de betreffende toepassing afgestemde rijprogramma’s en tal van andere branchespecifieke kenmerken.
Afvalinzamelvoertuigen als achter- of zijladers, afrol- en tipladers, bijvoorbeeld voor het storten van bouwpuin, platformwagens, drieweg-kippers en kraankippers voor het transport van bouwmaterialen, evenals sneeuwruimers of hoogwerkers kunnen eenvoudig worden gerealiseerd op het nieuwe MAN eTruck-chassis, samen met vele andere opbouwoplossingen. En altijd bieden ze een grote actieradius, want zelfs voor varianten met de kortste wielbasis van 3,75 meter zijn vijf batterijen met een bruikbare capaciteit van maximaal 400 kWh beschikbaar. Dit komt overeen met een actieradius van maximaal 500 kilometer zonder tussentijds opladen. De gemiddelde dagelijkse ritten in gemeentelijke en afvalverwerkingstoepassingen zijn dus ook mogelijk met een kleiner aantal batterijen. Daar staat tegenover dat het beschikbare laadvermogen toeneemt met 2.400 kilogram.
Branchespecifiek: uitgebreid eMobility-advies van MAN
In lijn met het nieuwe eTruck-assortiment presenteert MAN tijdens IFAT zijn 360 graden eMobility Consulting. Het advies met betrekking tot de overstap naar elektromobiliteit omvat klantspecifieke analyses van de inzet van voertuigen en de eisen die worden gesteld aan de laadinfrastructuur. De laadstations zelf maken ook deel uit van het aanbod door middel van een samenwerking met laadinfrastructuurleveranciers. Daarnaast zijn er servicecontracten en financieringsoplossingen die specifiek zijn afgestemd op elektromobiliteit en de behoeften van de milieutechnologiesector, evenals tal van digitale diensten die beschikbaar zijn voor het gebruik van de nieuwe elektrische trucks van MAN.”
Iep van der Meer:
“Scania electric voor Bandsma Bultje
Verhuisbedrijf Bandsma Bultje in Leeuwarden heeft de eerste, volledig elektrische Scania P26 verhuiswagen van Noord Nederland in gebruik genomen. Met de elektrische Scania loopt Bandsma Bultje voorop in de transitie naar duurzaam transport.
De volledig elektrische Scania P25 is uitgerust met een slaapcabine met normaal dak, maar dat wil niet zeggen dat de truck internationaal wordt ingezet. De truck is vooral bedoeld voor in de Leeuwarder binnenstad en voor verhuizingen in de regio. Dankzij het afzetsysteem kan de truck emissieloos de stad in en uit, waarna de laadbak eenvoudig overgezet kan worden als de bestemming verder van huis is.
Vooral in de regio
Voor eigenaar Erik Wolthuizen vormt de ingebruikname van de elektrische Scania een belangrijke stap. ,,Wij zien dit niet als een business model maar we hebben die truck aangeschaft vanuit een soort idealisme. Wij zien echt mogelijkheden voor verduurzaming met deze truck en de klanten reageren enthousiast’’. De 4×2 motorwagen is goed voor een actieradius van maximaal 250 kilometer. Erik: ,,Voor ons is dat geen enkel probleem, want dat halen we soms in een hele week niet eens. De truck kan hier op de zaak gedurende de nacht aan de lader, waarna de accu’s iedere ochtend vol zijn. Met die actieradius behoren ritten door vrijwel heel Noord Nederland tot de mogelijkheden, maar we zetten de truck vooral in de binnenstad en in de regio in.’’
Oude Bandsma kleuren
De truck is uitgevoerd in een nieuwe huisstijl, waarmee Bandsma Bultje terug grijpt naar het verleden. ,,Dit waren de kleuren van Bandsma uit Kollum, waarmee we terug gaan naar waar het allemaal begon. Dit jaar bestaan we 100 jaar als bedrijf, en ik zie de oude huisstijl dan ook als een mooie verwijzing naar die historie.’’ Een ander leuk aspect is dat de vaste chauffeur van de elektrische Scania P25 29 jaar geleden zijn carrière begon bij Bandsma in Kollum. ,,Hij is enorm enthousiast over de elektrische truck. Het rijdt ook gewoon fantastisch. Het blijft lekker stil en rustig in de cabine en het rijdt gewoon erg prettig’’ aldus eigenaar Erik Wolthuizen.
Dealer denkt mee
De aanschaf van de elektrische Scania werd mogelijk door de AanZet subsidie die werd toegewezen aan Bandsma Bultje. Erik: ,,Wij zijn voor de offerte met Remko van Keulen van Scania dealer Rinsma om de tafel gaan zitten. Samen met hem hebben we de mogelijkheden verkend, ook met betrekking tot het laden hier aan de zaak. Dat bleek geen probleem, waarna we de subsidie hebben aangevraagd. Ook hebben we een proefrit kunnen maken met de elektrische Scania, en die overtuigde meteen. Het is mooi om te zien dat ze bij Scania dealer Rinsma meedenken aan oplossingen voor de uitdagingen die de toekomst met zich mee brengt op het gebied van verduurzaming. Met deze elektrische Scania zijn wij er klaar voor. ”
Tom Coronel Racing:
“Tom Coronel gaat nieuw avontuur aan op “mooiste baan ter wereld”
“Na het winnen van de titel in de TCR Europe Series was het wel weer eens tijd voor een nieuw avontuur”, vond coureur Tom Coronel. Dat avontuur krijgt dit seizoen vorm met een compleet raceprogramma op de Nürburgring-Nordschleife, het roemruchte circuit in de Eifel dat Tom Coronel zonder aarzeling als “de mooiste baan ter wereld” omschrijft. Naast een aantal vier-uursraces vormt de jaarlijkse 24-uursrace (31 mei-2 juni) het onbetwiste hoogtepunt van het seizoen. Coronel vormt een team met de Portugese oud-Formule 1-rijder Tiago Monteiro en zijn beide Nederlandse landgenoten Jan Jaap van Roon en Paul Meijer. Het kwartet komt in de sterk bezette Cup2-klasse in actie met een Porsche 911 GT3 Cup, die wordt gerund door Max Kruse Racing, het team van de vroegere Duitse voetbalinternational.
Op de vraag wat er zo mooi is aan de Nürburgring-Nordschleife sprankelt Tom Coronel van enthousiasme. “Alleen al als ik daar naartoe rijd, heb ik één grote smile op mijn gezicht! Het is gewoon het allergaafste circuit. Je hebt daar alles: snelle bochten, langzame bochten, lange rechte stukken, hoogteverschil… En dan kun je ook nog eens van alles qua weer tegenkomen: mist, regen, sneeuw… Echt extreme omstandigheden, waarvan je denkt: ‘Dit kan gewoon niet’, maar op de Nordschleife kan dat allemaal wel! Het is echt verslavend, dat moet je gewoon een keer meegemaakt hebben!”
De afgelopen jaren reed Tom Coronel al een aantal keren samen met Jan Jaap van Roon op de Nürburgring. Opnieuw maakt de Amsterdamse IT-ondernemer deel uit van het team. Van Room zegt: “Het is nog niet heel erg lang geleden dat ik racen als hobby heb gekozen. Ik ben in 2019 begonnen en heb het geluk dat Tom me helpt als coach. Na een van de vele dagen gereden te hebben op Zandvoort, zaten we na te kletsen en vroeg ik wat nu echt de mooiste baan is. Daar hoefde Tom geen seconde over na te denken en het antwoord was resoluut ‘de Nordschleife’. Dat kwam er met zoveel passie uit, dat ik een paar weken later daar mijn eerste rondjes al ging doen. Dat moest dus echt wel wat zijn. En er is niets aan overdreven. Het is de meest geweldige, uitdagende baan die je maar kunt bedenken. Ik was direct verslaafd. We rijden de 992 Cup omdat het een heel erg competitief en groot veld is. Hier heb je dus ook een goed team voor nodig. En dat is gelukt dit jaar!”
Paul Meijer heeft na een seizoen in de Porsche Carrera Cup Benelux volop ervaring met de Porsche 911 GT3 in Cup-uitvoering, maar de Nordschleife is voor de Stichtse vastgoedondernemer grotendeels nieuw terrein. “Ik ben nu nog bezig om mijn ‘permit’ te halen, die nodig is om op de Nordschleife te mogen racen”, zegt Meijer. “Mijn eerste test en racekilometers maken me hongerig naar meer! Ik ben super dankbaar en heel erg blij met de kans die Tom, Jan Jaap en Tiago me geven. Tom en ik gaan al lang terug en ben blij dat Tom altijd vertrouwen in mijn kunnen en snelheid heeft gehad. Door mijn recente ervaring in de Carrera Cup Benelux, waaraan ik ook dit jaar weer deelneem, zit ik redelijk veel in een Cup-auto, wat mij veel voordeel kan geven tijdens de 24-uursrace. Begin dit jaar heb ik met dezelfde auto de 24 Uur van Dubai gereden en deze als derde afgesloten in de Pro-klasse. Ik kijk uit naar een mooie samenwerking met Jan Jaap, Tom en Tiago en ik denk dat we mooie dingen kunnen laten zien op deze iconische baan.”
Vorig jaar had Tom Coronel al het plan om samen met Jan Jaap van Roon en Tiago Monteiro uit te komen in een wedstrijd op het stratencircuit in de Portugese stad Vila Real, Monteiro’s thuisrace, maar dat evenement vond toen geen doorgang. Nu is Monteiro, die jarenlang samen met Coronel streed in het WTCC en de WTCR, alsnog van de partij. “Ik moet wel iets goeds gedaan hebben in mijn leven, want ik race al 25 jaar en krijg nog steeds uitnodigingen als deze”, lacht Monteiro. “Dank aan Jan Jaap en Tom voor deze geweldige kans om terug te keren naar het spannendste en meest uitdagende circuit ter wereld! Het is bovendien een groot genoegen om samen met Tom te rijden. We kennen elkaar al heel lang, we zijn elkaars concurrenten geweest, teamgenoten, maar bovenal zijn we heel goede vrienden, en nu delen we de auto met nog twee vrienden, dat maakt het allemaal nog mooier. Ik kijk er erg naar uit!”
Ook bij Tom Coronel is de voorpret groot. Afgelopen weekeinde nam hij samen met Monteiro en Van Roon al deel aan een vier-uursrace op de Nürburgring, waarin het trio van 92 gestarte teams als 15e algemeen eindigde en achtste in de klasse werd. “Voor de eerste keer was dat prima”, aldus Coronel. Komend weekeinde staan er twee races op het programma, de zogeheten ‘Qualifiers’ voor de 24-uursrace. Bij zijn programma voor dit jaar kan Coronel weer rekenen op de steun van zijn vertrouwde partners Ireckonu, Eurol, Mascot Workwear, ERU Prestige, ASC Group, API-4-BRANDS en Intrax Suspension.”
Renault Trucks:
“Renault Trucks verlicht Europa met de Diamond Echo!
Renault Trucks heeft een primeur en start een Europese tour met een unieke 100% elektrische vrachtwagen. Dit voertuig, een Renault Trucks E-Tech T met de naam “Diamond Echo”, heeft een uniek elektroluminescent ontwerp. De truck start de tour op 11 april vanuit de fabriek in Bourg-en-Bresse waar de elektrische truck is gebouwd. Tijdens de tour zal de truck meer dan 10.000 kilometer afleggen, door 7 verschillende landen, met meer dan 60 tussenstops. Het doel van de tour is om aan de transportwereld te laten zien dat elektrische mobiliteit realistisch is. De transitie is gaande, duurzaam transport is realiseerbaar en binnen handbereik.
Renault Trucks zet zich in voor een energietransformatie die voornamelijk gebaseerd is op elektrische mobiliteit. De fabrikant biedt een compleet assortiment van 100% elektrische voertuigen, van cargo bikes van 650 kg tot trekkers van 44 ton en vrachtwagens voor het constructiesegment. Deze week start de tour door Europa met een elektrische en elektroluminescente vrachtwagen: de Renault Trucks E-Tech T Diamond Echo.
Een elektrische truck met een uniek elektroluminescent ontwerp
De Renault Trucks E-Tech T Diamond Echo is beschilderd met speciale LumiLor lak. Deze lak is gebaseerd op de Lumilor-technologie en is aangebracht door Demon Paint. Wanneer de lak wordt blootgesteld aan een elektrische prikkel (er loopt elektrische stroom doorheen), gaat hij gloeien zodat het design oplicht.
Deze uitzonderlijke truck is het resultaat van een samenwerking tussen verschillende chauffeurs uit Europa die zijn samengekomen in Lyon. Samen met design- en verfspecialisten is het design ontworpen. Het unieke design komt het beste tot zijn recht in het donker.
Eerste tour door Europa met een 100% elektrische truck
De Renault Trucks E-Tech T ‘Diamond Echo’ is de eerste 100% elektrische vrachtwagen die van april tot juli een tour door Europa maakt.
De truck zal meer dan 10.000 kilometer afleggen, in totaal door 7 Europse landen rijden en meer dan 60 stops maken. Elke stop is een gelegenheid voor het team om transportprofessionals te ontmoeten, van chauffeurs tot transporteurs, van dealermedewerkers tot ambassadeurs. Met de tour willen we laten zien wat de voordelen van elektrische mobiliteit zijn. Het complete Renault Trucks E-Tech gamma heeft voor iedere transportvraag een elektrische oplossing.
De Diamond Echo komt naar Nederland
De speciale truck komt ook naar Nederland tijdens de tour door Europa. Op vrijdagavond 19 april is de truck te bewonderen bij de Milence charging hub voor elektrische vrachtwagens in Venlo. En op zaterdag 20 april wordt de truck getest door chauffeurs tijdens het Truckstar EV event in Asten. Op zondag 21 en op maandag 22 april worden er demoritten met de truck gereden. Op 23 april zal de truck zijn route vervolgen richting het Verenigd Koninkrijk.”
Communications Mercedes-Benz Classic:
“First series-production car 130 years ago: The Benz Motor-Velocipede drives into the future
rom 1894 into the future: in March 2024, the 130-year-old Benz Motor-Velocipede made its first outing in the anniversary year at the Mercedes-Benz plant in Sindelfingen. The location is also the home of Factory 56 with state-of-the-art production technology. This is where Mercedes-Benz is trialling the use of humanoid robots for production logistics, for example. Projects like this are as innovative today as the development and production of the first ever series-production car 130 years ago.
Mercedes-Benz Classic has got the vehicle ready to drive to the highest standards of originality with the expertise of the company’s own Classic Centre in Fellbach. For such projects, it draws on the extensive historical documents and information in the Mercedes-Benz Classic archives. The Motor-Velocipede was previously on display at the Mercedes-Benz Museum. In 2024, the 130-year-old car can be seen in action by the public at selected events.
The innovative series-production car became a bestseller
In 1894, the innovative Benz Motor-Velocipede with its lightweight construction marked a turning point for the automobile industry. “The demand for this vehicle was quite literally overwhelming. What we made was sold immediately.” This is how automobile inventor Carl Benz remembered it in an interview in 1909. All in all, some 1.200 examples of this model family of compact Benz automobiles were built at the Benz factory in Mannheim between 1894 and 1902. Known as the “Velo” for short, the model was the first series-production passenger car in history.
Benz & Cie. described the performance of the successful car as follows in 1894: “This Velocipede has an engine that can develop 1½ horsepower.” Two years later, the catalogue stated the maximum speed and driving behaviour: “The Velocipede is able to cover around 20 kilometres per hour and overcome gradients of up to 10% on good roads.” It cost 2,000 marks “complete with the finest fittings and lanterns”.
Innovation proceeded at a rapid pace. From 1896 onwards, Benz offered more powerful engines and additional equipment options. As a luxury version of the Motor-Velocipede, the Benz Comfortable came with a longer body, a third gear available at extra cost, more elaborate seat upholstery, a rear-facing child seat and a crank for easier starting. Optional extras included pneumatic tyres for better driving characteristics.
The vehicle concept was produced as the Benz Motor-Velocipede until 1900, and as the Benz Comfortable until 1902, and was continuously developed further. In particular, the power output of the horizontally installed 1-litre single-cylinder engine with vertical flywheel increased from 1.1 kW (1.5 hp) in the first Benz Velo of 1894 to 3.3 kW (4.5 hp) in the Benz Comfortable of 1902. From 1901 (2.6 kW/3.5 hp) to 1902 alone, the power output increased by an impressive 28.5 per cent.
The model family was also an export success. This is shown in the trilingual catalogue in German, English and French from 1901. In France, the “Velo” was marketed as the “Éclair” (“Lightning”). In 1895, Benz granted a licence to the British engineering company Arnold to produce the Motor-Velocipede. The “Arnold Motor Carriage” was one of the first British automobiles.”
Daimler Truck AG Company:
“Nóg efficiënter onderweg: de nieuwe Actros L van Mercedes-Benz Trucks met futuristische ProCabin, nog betere aerodynamica en verder geoptimaliseerde assistentiesystemen
Sinds zijn introductie in juni 2021 definieert de Actros L het premiumsegment van de zware dieseltrucks van Mercedes-Benz Trucks. Nu tilt het merk zijn succesvolle vlaggenschip naar een nieuw niveau: met zijn futuristische voertuigdesign, geoptimaliseerde aerodynamica, vele comfortuitrustingen, zuinige motoren, hoge rijdynamiek en de nieuwste assistentiesystemen heeft de nieuwe Actros L alles in zich om zowel wagenparkbeheerders als chauffeurs te imponeren. De nieuwe Actros L met ProCabin is vanaf april 2024 te bestellen en zal in december 2024 in productie gaan.
Rainer Müller-Finkeldei, Hoofd Ontwikkeling bij Mercedes-Benz Trucks: “Wij streven er altijd naar om onze klanten de beste voertuigoplossingen te bieden voor alle aandrijftechnologieën. De klassieke dieseltruck zal nog een tijd onmisbaar blijven in verschillende delen van de wereld. Met de nieuwe Actros L hebben we ons beproefde vlaggenschip in veel opzichten verder verbeterd. Dit komt al tot uiting in het revolutionaire cabinedesign.”
Nieuw aerodynamisch design zorgt voor een brandstofbesparing tot 3 procent
Het compleet nieuwe uiterlijk van de Actros L springt direct in het oog. De vormgeving van de ProCabin, die voor het eerst werd onthuld bij de wereldpremière van de batterij-elektrische eActros 600 in oktober 2023, is volledig gericht op een bijzonder efficiënte aerodynamica – van de voorspoiler op het dak vóór de eigenlijke dakspoiler via de deflectorplaten op de A-stijlen bij de zijruiten en de grote, vlakke voorklep van de cabine tot de geoptimaliseerde bumper met minimale luchtinlaten voor koeling en de innovatieve bodembekleding. De luchtstroom stuit daardoor op een aerodynamisch gunstig, met 80 mm verlengd front en wordt vervolgens zo optimaal mogelijk rond het voertuig geleid. Hiervoor zorgen een gestroomlijnde instap, verbeterde wielkastbekleding en geoptimaliseerde zijbekleding. Voegen en naden zijn er nauwelijks meer, ten gunste van een geoptimaliseerde luchtstroom. Verlengde en in zeildesign uitgevoerde zijspoilers zorgen voor een goede overgang tussen trekker en trailer. Het gebruik van verschillende afdichtingen om de motorruimte te ontkoppelen van de externe luchtstroom maakt het aerodynamische concept compleet. Alles bij elkaar resulteert dit in een brandstofbesparing tot 3 procent.
Hoog niveau van chauffeurscomfort
Naast efficiëntie en rendement speelt ook chauffeurscomfort en een aantrekkelijk uiterlijk een belangrijke rol bij de aanschaf van een truck. Opvallende details in dit verband zijn bijvoorbeeld het volledige lakwerk van de cabine, inclusief Mercedes-Benz ster en opschriften in donkerchroom of de aluminium treeplanken. De nieuwe Actros L komt standaard met volledige LED-verlichting rondom voor verbeterde lichtopbrengst. Optioneel zijn de Matrix-koplampen beschikbaar die met onder andere adaptieve grootlichtassistent zorgen voor maximale lichtopbrengst.
Van binnen biedt de ProCabin – leverbaar in de drie varianten Stream-, Big- en GigaSpace – tal van comfortuitrustingen zoals geoptimaliseerde stoelverwarming, nieuwe premium flat-woven stoelbekleding of bedden met volledige lattenbodem en een nieuwe, dikke premium matras. Ook nieuw zijn de uitgebreide functies van de bedieningspanelen op de bedden, de sfeerverlichting en de extra led-leeslampjes met zwanenhals. Daarnaast zijn er nog uitrustingen zoals extra USB-C-aansluitingen in de zijwanden, een hoogwaardig gordijn in tweekleurig design, een tweede koelkast, een 230V-stopcontact of het SoloStar Concept, dat nu leverbaar is in twee nieuwe stoelbekledingsvarianten.
Derde generatie OM 471-dieselmotor zorgt voor verdere brandstofbesparingen
Naast de aerodynamische maatregelen verhoogt Mercedes-Benz Trucks in combinatie met de 12,8 liter OM 471-dieselmotor van de derde generatie de efficiëntie van de nieuwe Actros L nog verder. De OM 471, leverbaar naast de beproefde OM 470- en OM 473-dieselmotoren, is ontworpen met het oog op zuinig rijden, verminderde CO2-uitstoot, lagere bedrijfskosten en een hoger rendement, zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties, de rijdynamiek of het rijcomfort.
Met de derde generatie OM 471 heeft Mercedes-Benz Trucks twee nieuwe turbo’s geïntroduceerd die exact zijn afgestemd op de uiteenlopende behoeften van klanten. Bij de variant bestemd voor het langeafstandstransport ligt de nadruk op een zo laag mogelijk brandstofverbruik. In combinatie met de herziene uitlaatgasnabehandeling maakt deze turbo een maximale brandstofbesparing van 4 procent mogelijk ten opzichte van de vorige generatie.
Optimale ongevallenpreventie om alle weggebruikers te beschermen
De veiligheidsuitrustingen van de nieuwe Actros L versterken ook de positie van Mercedes-Benz Trucks als een van de pioniers in de branche. In sommige gevallen overtreffen deze systemen aanzienlijk de strenge normen van de General Safety Regulation GSR (Algemene Veiligheidsverordening) die vanaf juli 2024 van kracht wordt en een breed scala aan rijassistentiesystemen voorschrijft om de verkeersveiligheid voor alle weggebruikers verder te verhogen. Het uitrusten van de voertuigen met camera’s en sensoren is van cruciaal belang voor de effectiviteit van dergelijke systemen. Om een nog grotere bijdrage te leveren aan het voorkomen van ongevallen heeft Daimler Truck een nieuw elektronicaplatform ontwikkeld dat nog meer zicht naar voren en opzij mogelijk maakt met zogeheten sensorfusie, dat wil zeggen het samenvoegen van radar- en cameragegevens. Het elektronicaplatform biedt een twintig keer snellere gegevensverwerking en de in totaal zes ingebouwde sensoren – vier korteafstandsradars aan de voor- en achterzijde, zowel rechts als links, één langeafstandsradar middenvoor en een multifunctionele camera in de voorruit – kunnen nu een hoek van 270° rondom het voertuig bestrijken. Dankzij de aanzienlijk grotere kijkhoek kunnen de ingebouwde assistentiesystemen hun sterke punten nog beter benutten.
Active Brake Assist 6 met meerbaansbewaking
Een voorbeeld van hoe efficiënt de 270°-fusietechnologie is en wat verder gaan dan de GSR-bepalingen betekent, is de alweer zesde generatie Active Brake Assist (ABA). De nieuwste noodremassistent van Daimler Truck kan bij snelheden tot 60 km/h nu geautomatiseerd afremmen tot volledige stilstand voor overstekende, tegemoetkomende of op dezelfde rijstrook rijdende voertuigen. Het GSR schrijft de uitbreiding van de reactie op voetgangers en fietsers voor nieuwe trucks en bussen/touringcars pas vanaf 1 juli 2026 voor. Bij snelheden tot 80 km/h kan het systeem net als voorheen op stilstaande voertuigen reageren met een noodstop. Een andere toegevoegde waarde van ABA 6 is meerbaansbewaking op een afstand tot 250 meter voor een nog betere herkenning van gevaar.
Active Sideguard Assist 2 met uitgebreide functionaliteit aan de chauffeurszijde
Ook de tweede generatie Active Sideguard Assist (ASGA) laat zien in hoeverre het uitrusten van de voertuigen met zes sensoren en de daarmee gepaard gaande grotere kijkhoek de verkeersveiligheid verhoogt. ASGA 2 monitort het verkeer aan zowel de chauffeurs- als de bijrijderszijde en kan met zijn tweetraps waarschuwingssysteem de chauffeur waarschuwen voor potentieel gevaar, zodat deze tijdig kan ingrijpen bij een kritieke verkeerssituatie. De actieve waarschuwingszone strekt zich uit tot 30 meter achter en 7 meter vóór het voertuig en werkt bij snelheden tot 30 km/h. Tot een stuursnelheid van 20 km/h kan het systeem in het rode waarschuwingsgebied ook geautomatiseerd afremmen tot stilstand, als de chauffeur niet op een zicht- en hoorbare waarschuwing heeft gereageerd. Ook met deze functie gaat het systeem verder dan de eisen van de GSR, die alleen bepaalt dat de afslagassistent indien nodig een waarschuwing moet geven. Bovendien beschikt ASGA 2 over een intelligent waarschuwingsconcept voor het wisselen van rijstrook, gebaseerd op de eigen positie van het voertuig in de rijstrook.
Front Guard Assist bewaakt het gebied vóór het voertuig
De nieuwe Front Guard Assist kan een nuttige functie zijn om ongevallen te voorkomen met voetgangers of fietsers die zich mogelijk direct voor de truck bevinden wanneer deze wegrijdt. Het assistentiesysteem houdt het gebied vóór het voertuig in de gaten en ondersteunt de chauffeur bij stilstand, bij het wegrijden en op kruispunten. Als het systeem stilstaande of bewegende objecten vóór het voertuig detecteert, ondersteunt het de chauffeur in rijsituaties tot 15 km/h door waarschuwingsmeldingen te sturen als onderdeel van het tweetraps waarschuwingssysteem. De 270°-fusietechnologie bestrijkt de dode hoek vóór het voertuig van 0,8 meter tot circa 4 meter over de volle breedte van het voertuig.
Daimler Truck streeft er met alle assistentiesystemen in het gehele productportfolio naar om chauffeurs tijdens het rijden binnen de systeemgrenzen zoveel mogelijk te ondersteunen en te ontlasten. De systemen zijn echter niet in staat de grenzen van de fysica te verleggen – hoe krachtig ze ook zijn. De chauffeur blijft dus te allen tijde volledig verantwoordelijk voor het veilig besturen van het voertuig, zoals wettelijk voorgeschreven.
Harmonieus totaalpakket voor ontspannen ondersteund rijden
Naast de op de verkeersveiligheid afgestemde assistentiesystemen beschikt de nieuwe Actros L ook over een goed gecoördineerd samenspel van systemen zoals Active Drive Assist 3 (ADA) en de intelligente transmissie- en cruise control regeling Predictive Powertrain Control (PPC). ADA maakt voor het eerst sinds 2018 gedeeltelijk geautomatiseerd rijden (SAE Level 2) mogelijk in een serietruck en komt nu in de derde generatie op de markt. Terwijl de tweede generatie ADA, die vanaf juni 2021 is geïnstalleerd, werd uitgebreid met de noodstopfunctie, ondersteunt ADA 3 de chauffeur nu nog beter bij de langs- en dwarsgeleiding van de truck. De preventieve PPC draagt zijn steentje bij aan ontspannen rijden doordat er automatisch rekening wordt gehouden met topografie, wegverloop en verkeersborden voor een zo efficiënt mogelijke rijstijl. Vanaf april 2025 wordt ook de routeinformatie van het navigatiesysteem geïntegreerd om komende gebeurtenissen op de route beter te kunnen herkennen. Hierdoor kunnen chauffeurs onnodig remmen, accelereren en schakelen vermijden.
Intelligente digitale oplossingen voor nog efficiënter gebruik
Mercedes-Benz Trucks biedt een uitgebreid scala aan digitale oplossingen en services rondom de nieuwe Actros L om processen en workflows voor wagenparkbeheerders te vereenvoudigen. TruckLive biedt gratis toegang tot de digitale serviceoplossingen van Mercedes-Benz Trucks. Hieronder vallen verschillende connectiviteitsservices die gebruikt kunnen worden op bestaande platforms zoals MyTruckPoint. Onderhoudsmanagement zorgt bijvoorbeeld voor een betere beschikbaarheid van voertuigen, terwijl Live Traffic helpt bij de routeplanning door middel van realtime verkeersgegevens via navigatie. De nieuwe connected services, zoals Over-the-Air Update of Service24h Connected, kunnen dit jaar al gebruikt worden. Er worden nog meer componenten gepland.
Premium telematicaservices van Fleetboard bieden ook een hoge toegevoegde waarde voor winstgevend wagenparkbeheer. Een voorbeeld hiervan is de Fleetboard-inzetanalyse, die technische gegevens van de Actros L verzamelt en verwerkt. Op basis van deze gegevens kan het rijgedrag worden geëvalueerd en geoptimaliseerd. Dit draagt bij aan het optimaliseren van het verbruik en het verminderen van slijtage, maar ook aan een hogere voertuigbezetting en een betere CO2-voetafdruk. Uiteindelijk kan dit het wagenparkbeheer duurzaam verbeteren.
Bovendien verhoogt Mercedes-Benz Trucks Uptime dankzij intelligente connectiviteit de beschikbaarheid van de nieuwe Actros L. Het systeem diagnosticeert voortdurend de status van het voertuig en geeft concrete aanbevelingen voor actie. Op deze manier kunnen reparatiebehoeften zo vroeg mogelijk worden geïdentificeerd om storingen te verminderen en kunnen klanten worden ondersteund bij het snel organiseren van de noodzakelijke werkzaamheden – rekening houdend met hun operationele planning. Het resultaat: een betere planning van werkplaatsbezoeken, een grotere beschikbaarheid van voertuigen en een hoger niveau van verkeersveiligheid. Mercedes-Benz Trucks biedt zijn klanten ook verschillende servicecontracten tegen maandelijkse planbare kosten om maximale voertuigbeschikbaarheid en minimale stilstand te garanderen. Als premiumpakket is hiervoor Mercedes-Benz Trucks Complete beschikbaar. Dit uitgebreide servicepakket omvat alle werkplaatswerkzaamheden inclusief slijtageonderdelen.”
DIKS Autoverhuur:
“DIKS AUTOVERHUUR MAAKT OPVALLENDE KEUZE VOOR BETERE VERKEERSVEILIGHEID
Amsterdam, 1 april 2024 – Jaarlijks raken meer dan 430.000 Nederlanders betrokken bij een verkeersongeluk. Dat aantal moet naar beneden, vindt ook verhuurbedrijf DIKS, dat dit voorjaar samen met Veilig Verkeer Amsterdam in actie komt om de verkeersveiligheid te vergroten.
Uit onderzoek blijkt dat je in een donkergekleurde auto het meeste risico loopt op een ongeval. Oranje, gele en groene auto’s blijken het minst vaak betrokken bij verkeersongevallen, zo concludeert Centraal Beheer uit eigen onderzoek.
Rigoureus besluit
Met honderden donkerblauwe busjes op de weg voelt DIKS de verantwoordelijkheid om hier iets aan te doen. En dus gaat – na ruim vijftig jaar – het iconische donkerblauw met gele letters plaatsmaken voor een nieuwe look. De verkeersveiligheid telt immers zwaarder dan het behouden van de merkidentiteit, vindt het Amsterdamse verhuurbedrijf.
Minder blauw op straat
“De blauwe DIKS-bussen zijn sinds de introductie in 1972 niet meer weg te denken uit het straatbeeld en kom je óveral tegen. En dat is nu precies het probleem”, aldus Toon Lager, Sound & Safety Engineer bij DIKS. “Er rijden zoveel van onze donkerblauwe bussen rond, dat ze eigenlijk helemaal niet meer opvallen, wat de verkeersveiligheid niet ten goede komt. Dat moet veranderen.”
Lager is verantwoordelijk voor het nieuwe, veiligere uiterlijk van het wagenpark van DIKS, en heeft inmiddels een definitieve keuze gemaakt voor de nieuwe kleur van de busjes. Via de socialkanalen van het bedrijf kon gestemd worden op de nieuwe kleur. Vandaag onthult DIKS in welke uitvoering de busjes moeten gaan zorgen voor meer veiligheid op de weg
‘Harlekin’ ik dit niet ergens van?
Het nieuwe uiterlijk voor de busjes is een bontgekleurde ‘unieke innovatie’ voor DIKS: de Volkswagen Crafter, gewrapped in alle kleuren van de regenboog. Autokenners zullen deze tóch niet zo innovatieve look direct herkennen van de iconische Volkswagen Polo Harlekin uit 1995.
Het overgrote deel van het DIKS wagenpark behoudt echter ook gewoon de bekende blauwe kleur, maar de ‘Harlekin’-versie is vanaf 1 april wel écht te huur.”
Anne de Boer stuurde nog een vervolg op de Thunderbirds snacktaxi: “Vorig jaar ook al eens op de foto gezet. Is minder opvallend maar vind dat toch mooier.”
Mercedes-Benz Classic:
“Retro Classics 2024 – Strong performance by Mercedes-Benz
Home game for Mercedes-Benz Classic: at the Retro Classics trade fair in Stuttgart, the brand’s heritage division will be showcasing its unique expertise in classic vehicles with the three-pointed star with a wide range of products. This year the booth can be found in Hall 5 at Messe Stuttgart. The focus of the appearance at the largest classic car fair in southern Germany is on vehicles from 130 years of motorsport as well as an exclusive super sports car. Right next to the booth is the large exhibition area of the officially recognised Mercedes-Benz brand clubs. Their global community stands for their passionate commitment to Mercedes-Benz brand history and automobiles.
“Made in Affalterbach” since 1967 – AMG Classic commemorates the success story
Mercedes-Benz is celebrating 130 years of motorsport this year. An anniversary marked by emotional events, historical highlights and epochal successes at national and international racing events – then as now. The origin of this era is the first automobile race from Paris to Rouen on 22 July 1894. The brand is currently active with the AMG Petronas Formula One Team, as well as in customer racing in the DTM and many other racing series with the Mercedes-AMG GT racing cars. Two motorsport enthusiasts, Hans Werner Aufrecht and Erhard Melcher, founded the engineering firm AMG in 1967. Since then, the high-performance brand AMG has been able to look back on numerous successes in motor racing. AMG Classic maintains this history.
Racing cars and supercars
Mercedes-Benz Classic is presenting a rare Mercedes-Benz SLR McLaren “Stirling Moss” at Retro Classics. A show car of the first Silver Arrow W 25 from 1934 invites visitors to take private souvenir pictures as a photo point. With two cars, AMG Classic commemorates the successes on the demanding Grand Prix circuit of Spa-Francorchamps: in 1971, a Mercedes-Benz AMG 300 SEL 6.8 suddenly made the young AMG company known worldwide with a second place in the overall standings and a class victory in the 24-hour race. The Mercedes-Benz SLS AMG GT3 also won this renowned endurance race in 2013, while the Mercedes-AMG GT3 triumphed in 2022. Both continue the success story of the AMG 300 SEL 6.8 and testify to AMG’s motorsport DNA.
Vibrant scene of brand clubs
Living history needs people who are committed to it. In the large community of lovers of classic Mercedes-Benz automobiles, around 130,000 members of 80 officially recognised brand clubs around the world are enthusiastic about the unique history of the brand. This community plays a central role in the active care of the heritage of Mercedes-Benz. At Retro Classics, numerous clubs will be presenting themselves in the immediate vicinity of Mercedes-Benz Classic and AMG Classic.
Top service for classics with the three-pointed star
At Retro Classics, Mercedes-Benz Classic will be showcasing its cutting-edge expertise in services for the brand’s classic vehicles. The ultimate goal is to offer customers the greatest possible originality. This claim is embodied by the service provided by Mercedes-Benz Classic Genuine Parts: around 160,000 different parts are available for the brand’s classic vehicles. They are manufactured according to the company’s exact standards. This guarantees the highest level of authenticity, quality and safety.
The Classic Center’s workshop maintains and restores historic vehicles that date back to the invention of the automobile by Carl Benz and Gottlieb Daimler in 1886. Mercedes-Benz Classic also recently acquired parts of the former Kienle Automobiltechnik GmbH. As a result, it was possible to significantly expand workshop capacities. Additional possibilities for factory restoration, repairs and maintenance have been created for Mercedes-Benz classics of all eras.
The Classic Center also offers a special service: the manufacturer’s expertise proves in detail the originality of particularly high-quality classics from the brand and its predecessors. The specialists use state-of-the-art testing and measurement methods for vehicle inspection and examine numerous features on the vehicle, from matching vehicle numbers to authentic part specifications and materials. The information meshes with the results of archival research to form a detailed overall picture of expertise.
Special offer of the Mercedes-Benz Museum for trade fair visitors
Visitors to Retro Classics can receive a 20 per cent discount on the admission price for their visit to the Mercedes-Benz Museum. A large QR code at the booth shows the way to this offer.
The vehicles of Mercedes-Benz Classic and AMG Classic at Retro Classics 2024
Mercedes-Benz 750-kilogram formula racing car (W 25), 1934
The W 25 was the first Mercedes-Benz racing car for the new Grand Prix formula, which came into force in 1934. The vehicle’s weight is limited to 750 kilograms, not including operating fluids and tyres. In this way, the organisers want to limit the performance of the racing cars and thus the possible top speeds. The designers at Mercedes-Benz opted for a classic vehicle concept with a front-mounted engine and rear wheels driven according to the transaxle principle. The in-line eight-cylinder engine initially had a displacement of 3.4 litres and was equipped with supercharging. In June 1934, Manfred von Brauchitsch won the first race of the W 25 and thus established the success story of the Silver Arrows. In 1935, the W 25 helped Rudolf Caracciola win the European Championship title and in 1936 to two Grand Prix victories.
Technical data Mercedes-Benz 750-kilogram formula racing car (W 25)
Use: 1934 to 1936
Engine: 8/in-line
Displacement: 3,364 cc
Maximum output: 260 kW (354 hp)
Maximum speed: 280 km/h
Mercedes-Benz AMG 300 SEL 6.8 “Red Pig” (W 109), 1971
The 300 SEL 6.8 made AMG internationally famous. On 15 July 1971, Hans Heyer and Clemens Schickentanz won the class at the 24 Hours of Spa-Francorchamps in the touring car and finished second overall. It is the first major success of the engineering firm AMG, founded in 1967 by Hans Werner Aufrecht and Erhard Melcher. Even the nationwide “Tagesschau” television news program reports the breaking news. AMG has extensively revised the Mercedes-Benz luxury saloon of the 109 model series. As a result, the weight is reduced by 195 kilograms to 1,635 kilograms. At 315 kW (428 hp), the output of the eight-cylinder engine, which has been enlarged from 6.3 to 6.8 litres, is 131 kW (178 hp) higher than that of the “6.3”. After the success in Belgium, the racing touring car later known as the “Red Pig” was greatly modified and converted to be sold to the French company Matra as a test vehicle for high-speed tyres for aircraft. The original vehicle is presumed lost. Because this legendary racing touring car has contributed so much to AMG’s popularity, the specialists in Affalterbach are faithfully recreating it on the basis of a Mercedes-Benz 300 SEL 6.3.
Technical data Mercedes-Benz AMG 300 SEL 6.8 (W 109)
Use: 1971
Engine: V8
Displacement: 6.635 cc
Maximum output: 315 kW (428 hp)
Maximum speed: Over 265 km/h
Mercedes-Benz SLR McLaren “Stirling Moss” (Z 199), 2009
The Mercedes-Benz SLR McLaren high-performance sports car made its debut in 2004. It was created in collaboration with then Formula One partner McLaren. Its design with gullwing doors and stylistic elements of the Formula One Silver Arrows connects the two-seater with the legendary SLR racing sports cars of the 1950s and the McLaren-Mercedes racing cars of the modern era, with which Mika Häkkinen won the Formula One World Championship in 1998 and 1999. The vehicle’s racing car technology includes sophisticated aerodynamics for high downforce at speeds of more than 300 km/h, an air brake at the rear, lightweight construction with carbon fibre composite, monocoque passenger cell, aluminium chassis and ceramic brakes. Mercedes-AMG developed the 5.5-litre supercharged V8 engine, as well as the AMG Speedshift gear lever. The Mercedes-Benz SLR McLaren “Stirling Moss” based on the roadster crowns the model family in 2009: neither roof, windscreen nor side windows separate the driver and front passenger from the elements. The special model pays tribute to the British racing driver Sir Stirling Moss (1929 to 2020), who was runner-up in the Formula 1 World Championship in 1955 with Mercedes-Benz and won the Mille Miglia in the same year with the Mercedes-Benz 300 SLR (W 196 S). The number of units is limited to 75 vehicles. All Mercedes-Benz SLR McLarens are produced in the UK in Woking near London. By December 2009, around 2,000 SLR McLarens had been produced, significantly more than other super sports cars in this category.
Technical data Mercedes-Benz SLR McLaren “Stirling Moss” (Z 199)
Year of construction: 2009
Engine: V8
Displacement: 5,439 cc
Output: 478 kW (650 hp) at 6,500 rpm
Maximum speed: 350 km/h
Mercedes-Benz SLS AMG GT3 (C 197), 2011
The SLS AMG is the first vehicle to be developed entirely at AMG in Affalterbach. In 2009, this super sports car made its debut at the International Motor Show (IAA) in Frankfurt/Main. It stands out on the road due to its appearance and outstanding driving performance. The motorsport version SLS AMG GT3 is developed for sprint and endurance races in accordance with the FIA regulations for GT3 cars. Bernd Schneider, five-time DTM champion, is one of the test drivers in the development of the SLS AMG GT3. In 2013, Schneider drove the gullwing to victory in one of the highlights of all endurance classics, the 24 Hours of Spa-Francorchamps, together with Maximilian Buhk and Maximilian Götz. The SLS AMG GT3 thus builds on the success of the Mercedes-Benz 300 SE driven by Belgians Robert Crevits and Gustave Gosselin in the 1964 24-hour race 60 years ago and the 2nd overall place of the 300 SEL 6.8 in 1971.
Technical data Mercedes-Benz SLS AMG GT3 (C 197)
Use: 2011
Engine: V8
Displacement: 6,208 cc
Maximum output: 404 kW (550 hp)
Maximum speed: over 300 km/h”
Eurol Rallysport (Foto MMphoto, tekst Berry Kamphorst):
“Mitchel van den Brink prolongeert titel in MDC: Samenwerking met Bart van Heun biedt volop perspectief voor toekomst
Mitchel van den Brink heeft zijn titel in de Morocco Desert Challenge geprolongeerd. Nadat de jonge Harskamper vorig jaar de rally in de SSV-klasse won met vader Martin aan zijn zijde, zegevierde Van den Brink nu met Bart van Heun als navigator.
Mitchel van den Brink voelde zich de hele week als een vis in het water in het gebied waar hij de duinen net zo goed lijkt te kennen als de off-road paden op de Veluwe. Mitchel en Bart kwamen in actie in een door QFF Racing geprepareerde T4 Can-Am.
De maximumsnelheid in de T4 categorie ligt op 125 km per uur. De Buggy´s in de T3 klasse mogen met een topsnelheid van 135 kilometer rijden. Mitchel en Bart imponeerden in Marokkko door vier etappezeges te pakken. Nadat de grootste concurrent, Erik van Loon in een T3, de strijd moest staken kwam de zege niet meer in gevaar. Van den Brink en Heun bleven ook in de slotfase gemotiveerd en schreven ook de slotetappe op hun naam.
‘Weinig fouten gemaakt’
,,Ik ben zeer tevreden”, zo reageerde Mitchel vanuit Marokko. ,,We wilden natuurlijk onze klasse (T4) winnen. Voor het algemeen klassement bij de SSV’s hadden we geen verwachtingen. Het is echter uitstekend verlopen. We hebben heel constant gereden, qua snelheid, en weinig fouten gemaakt.”
De 22-jarige coureur met inmiddels drie Dakar Rally’s als coureur achter de rug heeft genoten van de competitie in Marokko. ,,De etappes zorgden voor de nodige uitdaging. We hebben serieuze duinen gehad. Daar hebben we onze slag geslagen, daar zijn we sterk geweest.”
De ‘koning van de duinen’ deed zijn bijnaam weer alle eer aan. ,,In onze T4-auto hebben we een lagere topsnelheid dan de concurrentie in een T3. Dat maakte zeker wel veel uit. In de eerste etappe met de start in Plage Blanche hadden we aan het eind van het strand al een minuut achterstand. Verder hebben we twee lekke banden en een motorstoring gehad. Gelukkig hebben we die tijd vooral in de duinen goed kunnen maken.”
Tipje van de sluier
De eindzege bij de SSV’s was voor Van den Brink een mooie bekroning van een week waarin de samenwerking met Bart van Heun centraal stond. ,,We hebben wel samen rally’s (WRC) gereden, maar hadden nog niet samen in een rally-raid (cross country-wedstrijd) gereden. Hij heeft het top gedaan,” aldus Mitchel, die met dit optreden een ‘nieuw project’ is begonnen.
De Harskamper licht een tipje van de sluier op: ,,Dat de samenwerking zo goed is bevallen, is een belangrijk gegeven voor de toekomst. We willen Bart verder opleiden om in de toekomst mogelijk samen in een auto (T1) aan de Dakar Rally deel te nemen.’’ Maar voorlopig is dat nog toekomstmuziek. ,,Volgend jaar (2025) gaan we de Dakar Rally nog een keer met Moises Torrallardona en Jarno van de Pol in een truck rijden. Als Bart daarna op hetzelfde niveau zit, zien we wel verder. De komende tijd is Moi ook betrokken bij de opleiding van Bart. Ik heb alle vertrouwen in deze combinatie,’’aldus Mitchel, die zag dat vader Martin in Marokko een andere rol had dan vorig jaar.
‘De jeugd heeft de toekomst’
De ervaren rallyrijder had in de Morocco Desert Challenge de rol van teammanager. ,,Na onze winst van vorig jaar heb ik met veel genoegen mijn plaats afgestaan aan Bart. Ik sta achter dit opleidingstraject. De jeugd heeft de toekomst. We zullen met Eurol Rally Sport alles doen om Bart verder te begeleiden. Het is mooi om te zien wat ze in de MDC hebben gepresteerd. Ik denk er voor hen beiden een mooie toekomst in het verschiet ligt,’’ aldus de 53-jarige Harskamper, die zijn rol als teammanager met veel inzet en genoegen vervulde. ,,Ik ben de hele week op de plaats geweest waar ik moest zijn in het belang van Mitchel en Bart. Dan is de overall winst natuurlijk een prachtige bekroning.’’
Wat en waar Mitchel de komende maanden gaat rijden is nog niet duidelijk. ,,We zijn daar nog over in gesprek. Maar we gaan zeker nog wel een paar rally’s rijden dit jaar,’’ aldus de ‘duinen-expert’ die de komende twee weken nog even in zijn ‘tweede vaderland’ verblijft. ,,Voor de Rally Experience heb ik veel Nederlandse klanten. De komende weken zal ik die liefhebbers hier begeleiden en proberen klaar te stomen voor de rallysport.””
Peter van Embden spotte een De Tomaso in Zwolle.
Daimler Truck:
“Daimler Truck’s Freightliner celebrates milestone of 1 million Cascadia
Daimler Truck AG (“Daimler Truck”) celebrates the significant milestone of the 1 millionth produced Freightliner Cascadia heavy duty truck. The best-selling Cascadia is the first Class 8 truck in North America which is reaching this seven-figure mark.
The Freightliner Cascadia is the market-leading Class 8 commercial truck through continuous innovations designed for driver comfort, increased safety and reduced fuel consumption. Since its introduction in 2007, the Cascadia has improved its fuel efficiency by more than 35 percent.
The Cascadia continues to be a trailblazer for innovative features in the industry. As an example, the Cascadia is serving as the vehicle base for the SuperTruck initiative, the multi-year co-funded project by the Department of Energy (DOE) that investigates next-generation technologies for heavy-duty commercial trucks and potential product integration into series production trucks. The battery electric Freightliner eCascadia, which launched in 2022, has today driven over 6 million miles with customers across more than 50 fleets in the U.S. And looking even further into the future, Daimler Truck North America (“DTNA”) also designed an autonomous-ready Cascadia with redundant safety features, which include braking and steering for a truck tailor-made for autonomous driving functionalities and prepared for the integration of any virtual driver. Currently, the autonomous-ready Cascadia is being tested as a self-driving truck in real-world operations by Torc Robotics, an independent subsidiary of DTNA since 2019, setting standards for safety on the road.
“For more than 80 years, Freightliner has been dedicated to serving its customers with purposeful and innovative transportation solutions to help businesses succeed. When the Freightliner Cascadia launched in 2007, it was designed to do exactly that, and we are incredibly grateful to our customers who have placed their trust in the Cascadia and Freightliner to help us reach the 1 million mark”, said David Carson, SVP of sales and marketing at DTNA.
A nearly 500 locations across North America strong dealer network supports sales and service for the Cascadia.
Key product developments throughout the history of the Freightliner Cascadia:
First Generation Cascadia debuted with the Detroit DD15 (2007): Introduced the all-new Cascadia with the heavy-duty Detroit Diesel DD15 engine platform, which offered excellent performance, improved fuel consumption, and industry-leading power.
Second Generation Cascadia ‘Evolution’ launched (2012): Unveiled the second-generation Cascadia series engineered to increase fuel efficiency. The launch included the introduction of the Detroit DT12, an Automated Manual Transmission (AMT) that combined the operational ease of an automatic with the efficiency of a manual transmission.
Detroit Connect introduced (2013): The introduction of Detroit Connect brought the first OEM-provided, factory-installed connectivity suite to the Cascadia.
Detroit Assurance launched (2015): Detroit Assurance offered as the first OEM-designed proprietary suite of safety systems, fully integrating the Detroit powertrain with safe driving innovations for a higher level of safety and performance in the Cascadia.
Freightliner Inspiration Truck debuted (2015): Utilized the Freightliner Cascadia as a framework for the first licensed automated commercial truck.
SuperTruck I unveiled (2015): Freightliner, DTNA, and its project partners exceed program goals and demonstrate more than 115 percent improvement in overall freight efficiency over a 2009 baseline truck.
Third Generation Cascadia launched (2017): The third generation Cascadia brought advanced aerodynamics, improved safety features, connectivity advancements, and driver comfort enhancements to meet the evolving needs for fleets and drivers.
Fourth Generation Cascadia with SAE L2 capabilities introduced (2019): Becomes the first heavy-duty truck in series production in North America with automated feature enhancements capable of both lateral (steering) and longitudinal (acceleration/deceleration) control.
Right-hand drive Cascadia launched (2019): Right-hand drive versions of the Freightliner Cascadia became available in international markets like Australia.
Freightliner eCascadia production started (2022): The battery electric truck, which was initially revealed in 2019 as a customer test vehicle, enters series production.
SuperTruck II launched (2023): Continued improvements are made in efficient freight design and aerodynamics through the SuperTruck program, co-funded by the DOE. The U.S. Department of Energy also announces funding for the Freightliner SuperTruck III program, slated to be unveiled in 2027.
Bluekens Truck en Bus:
“Eerste Volvo FH in nieuwe huisstijl voor Verkeersschool Blom
Verkeersschool Blom heeft een nieuwe, state-of-the-art Volvo FH 4×2 lestruck in gebruik genomen. Het is voor Blom de eerste lestruck die is uitgevoerd in de opgefriste huisstijl. De truck is geleverd door Volvo Trucks-dealer Bluekens Truck en Bus Breda.
De Volvo FH bakwagen wordt ingezet voor de C-rijopleiding en Code 95-chauffeurstrainingen, vertelt Reggy Heijens, directeur van Verkeersschool Blom. De Volvo FH 420 Globetrotter is specifiek ingericht als lestruck. De nieuwste aanwinst van Blom is voorzien van dubbele bediening en biedt ruimte aan vier personen. Op de plek waar normaal het bed zit, zijn twee extra stoelen voor passagiers geplaatst. Heijens: “Dat was een uitdrukkelijke wens van ons. Met name bij de nascholingscursussen komt het goed van pas als je met meerdere personen in een cabine kunt zitten om met en van elkaar te kunnen leren.”
Nieuwe belettering en striping
De Volvo FH-lestruck is in samenwerking met Bluekens Truck en Bus, Hertoghs Carrosserieën en Reclamebeesten.nl samengesteld. Heijens is zeer tevreden met het eindresultaat. “We hebben onlangs onze huisstijl opgefrist. De Volvo FH is de eerste lestruck die met de nieuwe belettering en striping is uitgevoerd. Met onze nieuwste aanwinst kunnen we weer veel kandidaten begeleiden op weg naar het groot rijbewijs. Ook voor de Code 95 chauffeurstrainingen, die we onder andere in samenwerking met Bluekens Truck en Bus aan beroepschauffeurs geven, is deze truck een fraai visitekaartje. De nascholing is nu veel meer praktijkgericht dan in het verleden. Wij vinden het belangrijk dat chauffeurs hun scholing kunnen doen in een moderne truck. Deze Volvo FH is uitgerust met de nieuwste opties. Zo hebben we gekozen voor het Visibility Plus-pakket, met onder meer een dodehoekcamera in de spiegelsteun, LED-koplampen en elektrisch verstelbare en verwarmde buitenspiegels. Ook heeft deze truck de meest uitgebreide veiligheidssystemen.”
Snel schakelen en korte lijnen
Verkeersschool Blom heeft al vele jaren Volvo-trucks in de vloot. “De samenwerking met Bluekens verloopt heel plezierig”, vertelt Heijens. “Er zijn veel raakvlakken tussen beide bedrijven. We zijn allebei geworteld in West-Brabant, we zijn allebei van oudsher familiebedrijven en we houden allebei van snel schakelen en korte lijnen. We organiseren ook jaarlijks gezamenlijk een Chauffeursdag, waarop chauffeurs theorie- en praktijktrainingen kunnen volgen die meetellen voor Code 95.”
Over Verkeersschool Blom
Verkeersschool Blom is op 1 september 1968 opgericht. Inmiddels heeft Blom 55 medewerkers en 35 lesvoertuigen, waarvan veertien trucks. Blom biedt rijopleidingen aan van bromfiets tot vrachtwagen. Daarnaast biedt Blom een ruim aanbod Code 95-chauffeurstrainingen en beroepsopleidingen voor specifieke typen transport, zoals ADR, LZV en veetransport. Blom heeft vestigingen in Etten-Leur, Breda en Tilburg.”
Van Mossel MG:
“MG viert honderdjarig bestaan met spectaculaire concept car
MG onthult tijdens de Beijing International Auto Show 2024 de EXE181 concept car. De spectaculaire, elektrische supercar is een eerbetoon aan snelheid en innovatie en vormt tegelijkertijd een brug tussen erfgoed en toekomst.
Snelheid en innovatie behoren al bijna een eeuw tot het DNA van MG en dat heeft niet alleen geresulteerd in grote successen op racecircuits en het vestigen van snelheidsrecords in de jaren twintig en dertig, maar ook de introductie van de eerste roadsters in de jaren vijftig en zestig en later de varianten met middenmotor.
De legendarische “Roaring Raindrop” MG EX181 maakte in 1959 furore met zijn ongeëvenaarde snelheidsrecord van 410,5 km/u. Dit record werd pas in 2014 overtroffen door Bugatti. Phil Hill, de bestuurder van deze recordbrekende MG, werd de eerste F1-wereldkampioen uit Amerika.
De elektrische supercar, die is ontworpen door het team van het London Advanced Design Centre van MG, is geïnspireerd door de historische prestaties van de iconische racer en is tegelijkertijd een eerbetoon aan een nieuw vooruitstrevend tijdperk van elektrificatie. De EXE181 is ontwikkeld om grenzen te verleggen en heeft een verwachte topsnelheid van 415 km/u en een luchtweerstandscoëfficiënt (Cd) van slechts 0,181. Het is ook de eerste MG die kan toetreden tot de elitaire “Sub-1 second 0-100 km/h Club”.
De geavanceerde technologie en innovatieve aerodynamische features van de elektrische supercar zijn vanaf vandaag te ervaren op de Beijing Auto Show en naar verwachting ook tijdens het Goodwood Festival of Speed in juli 2024.”
MAN Truck & Bus:
“MAN stuurt eerste autonome truck de snelweg op
MAN is de eerste fabrikant van bedrijfsvoertuigen die een autonome truck de Duitse snelweg op heeft gestuurd. Aan boord van de testtruck, die ongeveer tien kilometer aflegde op de autobahn A9 tussen de knooppunten Allershausen en Fürholzen, bevonden zich de Duitse minister van Verkeer Dr. Volker Wissing en MAN’s CEO Alexander Vlaskamp.
MAN zet zich al enige tijd intensief in voor de ontwikkeling van autonome trucks voor gebruik in logistieke hubs en voor hub-to-hub-verkeer op snelwegen. Recent ontving MAN als eerste fabrikant van bedrijfsvoertuigen een testvergunning voor autonoom rijden op Level 4, op basis van de wet op autonoom rijden op Duitse snelwegen. Dit houdt in dat de truck praktisch zelfstandig rijdt. De bestuurder hoeft alleen in moeilijke situaties of bij extreme weersomstandigheden het stuur over te nemen.
Kostenreductie en verlichten chauffeurstekort
De vrachtvolumes en met name het vervoer tussen logistieke hubs – zoals de magazijnen van grote online warenhuizen – groeien gestaag. Autonome trucks zijn bijzonder geschikt voor dit zogeheten hub-to-hub transport. Deze trucks zijn altijd onderweg, uiterst efficiënt qua verbruik en veilig om mee te rijden. Er zijn geen rijtijdonderbrekingen, zodat de voertuigen perfect kunnen worden geïntegreerd in strak gesynchroniseerde logistieke processen. Op de lange termijn kan het efficiënte gebruik van autonome trucks de totale bedrijfskosten met tien tot vijftien procent verlagen. De nieuwe technologie kan ook het chauffeurstekort verlichten. Alleen al in Duitsland is er een tekort aan zo’n 100.000 vrachtwagenchauffeurs.
“De eerste Level 4-testrit met een autonome truck op een Duitse snelweg bewijst dat Duitsland een leidende positie in Europa heeft ingenomen met de wet op autonoom rijden. Ons doel is om de nummer één markt voor geautomatiseerd en verbonden rijden te worden. Vandaag is een mijlpaal voor de logistieksector in Duitsland. Het alsmaar toenemende transportvolume is, in combinatie met het steeds nijpender wordende tekort aan chauffeurs, een uitdaging voor de gehele maatschappij. Autonome trucks kunnen deze situatie helpen verlichten. Bovendien biedt de intelligente netwerkkoppeling van het goederenvervoer de mogelijkheid om de overslag van de weg naar het spoor efficiënter te laten verlopen en zo het transport milieuvriendelijker te maken”, aldus Dr. Volker Wissing, de Duitse minister van Digitale Zaken en Vervoer.
Serieproductie autonome trucks eind dit decennium
“Vandaag zetten we weer een grote stap in de richting van autonoom rijdende bedrijfsvoertuigen, de tweede grote ontwikkeling richting de toekomst naast de overstap naar CO2-vrije aandrijflijnen. Dit jaar beginnen we met tests met prototypes op de snelweg. Verdere hub-to-hub projecten volgen vanaf 2025, maar dan in concrete klantentoepassingen. Zo zetten we de volgende ontwikkelingsstap naar de serieproductie van autonome vrachtwagens tegen het einde van het decennium. De wet op autonoom rijden geeft onze industrie de nodige planningszekerheid. Om autonoom rijden te realiseren, moeten we echter ook nauw samenwerken met infrastructuurbeheerders als Autobahn GmbH. Alleen samen kunnen we autonoom rijden gaan realiseren in de praktijk”, stelt Alexander Vlaskamp, voorzitter van de Raad van Bestuur van MAN Truck & Bus SE.
Voor de testrit met de eerste autonome truck deed Autobahn GmbH onderzoek naar het concept van MAN als onderdeel van de aanvraag voor een testlicentie voordat de Bundesanstalt für Automobilwesen begin april officieel toestemming verleende aan MAN. In de toekomst wordt Autobahn GmbH ook verantwoordelijk voor de goedkeuring van rijgebieden op Duitse snelwegen waar autonome voertuigen mogen rijden. De exploitant van de voertuigen geeft aan op welke routes zijn voertuigen met autonome rijfuncties moeten gaan rijden en Autobahn GmbH controleert vervolgens of deze routes geschikt zijn voor de inzet van deze voertuigen met autonome rijfuncties.
MAN: jarenlange ontwikkelingsexpertise in autonoom rijden
MAN speelt al jarenlang een voortrekkersrol op het gebied van autonoom rijden met verschillende onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten. Van 2017 tot 2019 heeft MAN elektronisch verbonden trucks ontwikkeld en getest in een gezamenlijk onderzoeks- en ontwikkelingsproject met DB Schenker. Deze bijzonder veilige en zuinige colonnes werden meer dan zes maanden lang ingezet in het reguliere goederentransport op de Duitse A9 tussen Neufahrn en Neurenberg. Van 2019 tot 2023 richtte het ANITA-project met partners Deutsche Bahn, Fresenius University of Applied Sciences en Götting KG zich op de volledige digitale integratie van een autonome truck in het logistieke proces van containeroverslag van de weg naar het spoor. En sinds 2022 werkt MAN samen met Autobahn GmbH en andere partners uit de industrie, wetenschap en technische testen in het ATLAS-L4-project aan de ontwikkeling van een autonome truck voor gebruik in snelwegtransport tussen logistieke knooppunten.”
Mercedes-Benz Classic:
“Red racer restored: Mercedes Targa Florio racing car from 1924 returns to the road
100 years after Mercedes’ triumph in the legendary Targa Florio endurance race in Sicily on 27 April 1924, a Mercedes 2-litre racing car used at the time is returning to the road. Mercedes-Benz Classic has restored the vehicle from the company’s own collection to the highest standards of authenticity. It will be presented at international events in 2024. The racing car with its characteristic red paintwork is a highlight in the 130 years of Mercedes-Benz motorsport.
“Mercedes made motorsport history with this racing car in 1924. A century later, the vehicle can now be seen in action again in its original condition – meaning that Mercedes-Benz Classic is making history. That’s because something like this is only possible thanks to the combined expertise of the Mercedes-Benz Classic Centre, the Mercedes-Benz Classic Archive and a strong network of experts. This fascinating project makes the innovative strength of our company tangible – from its beginnings in 1886 to the future.”
Marcus Breitschwerdt, Head of Mercedes-Benz Heritage
Mercedes-Benz Classic accompanied the restoration of the Targa Florio racing car and its return to action – with extensive photo and video recordings.
Victory in Sicily
In the early 1920s, the Targa Florio was a top event in European motorsport. It offered German companies an important opportunity because, after the First World War, they were initially excluded from participating in the European Grand Prix Championship. Mercedes took second place overall in 1921 and a privateer won in a Mercedes in 1922. In 1924, the brand came back to compete with a new racing car. This vehicle was based on designs by Paul Daimler. Ferdinand Porsche, Technical Director and Chief Development Officer of Daimler-Motoren-Gesellschaft from April 1923 on, developed it to the point where it was ready to race.
The racing team travelled from Stuttgart to Sicily with four 2-litre competition cars on their own power. Mercedes entered three of these racing cars in the Targa Florio and Coppa Florio. One special highlight was the red paintwork, which was actually reserved for Italian vehicles: it was intended to prevent any potential interference by Italian fans during the race. German racing cars were usually painted white back then.
Mercedes works driver Christian Werner won the Targa Florio over a distance of 432 kilometres (four laps of 108 kilometres each) in the number 10 car, clocking a time of 6:32:37.4 hours. It was the first victory in the Targa Florio for a driver from outside Italy. Werner also led the team in a triple class victory for racing cars with a displacement of up to 2 litres. In the overall standings, Christian Lautenschlager (number 32) finished in 11th place, Alfred Neubauer (number 23) in 16th place. The Mercedes team received the Coppa Termini as the best factory team. Werner then put the icing on the cake: another lap was required for the Coppa Florio classification. The works driver from Stuttgart also won this contest after a total of 8:17:1.4 hours. His teammates finished 9th (Lautenschlager) and 13th (Neubauer).
Restoration with maximum authenticity
In 2022, Mercedes-Benz Classic decided to rebuild the original 2-litre Targa Florio racing car from the company’s own collection as authentically as possible for the anniversary – in accordance with the high standards of a factory restoration. It is the vehicle in which Christian Lautenschlager completed the Targa Florio in 1924. Werner’s winning car has not survived.
The removal of the racing car from the Mercedes-Benz Museum was followed by a meticulous inventory analysis and extensive search in the Mercedes-Benz Classic Archive – the brand’s “memory”. Original technical drawings and historical photos are crucial sources for the authentic restoration. The Classic Centre carries this out together with a network of experts.
Project highlights
Repair of the supercharged engine: This includes welding work on the housing, reworking the original camshafts and restoring screw connections with hybrid threads typical of the time.
Body work: The racing car, which was converted by a private customer in the 1920s, is restored to its original condition according to historical blueprints.
Paintwork: Detailed analysis of small remnants of the original paintwork provides information about the colour scheme and method of painting in 1924. The racing car is repainted by hand using a brush and reconstructed linseed oil paint.
At every stage, the Classic Centre experts and external partners preserve the original substance as much as possible. For example, traces of past body modifications remain visible under the historically correct paintwork. Very sensitive original components are conserved. For example, a faithful reproduction of the steering wheel from 1924 will replace the original for the car’s outings in the anniversary year.
In April 2024, the racing car completed its first drive following the restoration – on the test track at the Mercedes-Benz plant in Untertürkheim. This is where the vehicle was built in the racing workshop 100 years ago. And it set off from there in 1924 on its journey to Sicily, which ended with one of the greatest successes in the 130 years of Mercedes-Benz motorsport history.”
Scania Benelux:
“Rutges Cargo gaat groen met Scania 40R BEV plus twaalf 460S Super trekkers
Rutges Cargo Europe versterkt de vloot met dertien nieuwe Scania trucks, waarvan één batterij elektrische. Het transportbedrijf, gespecialiseerd in nationale en internationale niche markten, heeft een goede reden om wederom uit te breiden met Scania. “Niet in het minst vanwege het brandstofverbruik,” verklaart directeur eigenaar Vincent van ’t Schip. “Daarnaast willen we als werkgever de ultieme auto neerzetten.” Alle voertuigen worden geleverd door Scania Uithoorn.
Met beide voeten stevig op de grond is Rutges gespecialiseerd in het vervoer van goederen met speciale zorg en precisie. Dat gebeurt met een wagenpark van 120 eenheden, waarvan een steeds groter aandeel uit Scania bestaat.
Twaalf Scania 460S trekkers
In de afgelopen weken werden twaalf nieuwe Scania 460S trekkers met de Super 13-liter motor in batches op het Schiphol Logistics Park verwelkomt. De 4×2 low-deckers worden ingezet op zowel nationale als internationale trajecten voor de transporttakken Pharma Transport en Special Cargo Transport. Met aan jaarkilometrage van ruim 120.000 kilometer is veel aandacht besteed aan het chauffeurscomfort. Ook de brandstofefficiëntie speelde een belangrijke rol bij de keuze voor Scania.
“We zijn zeer tevreden over het brandstofverbruik en daarmee aantrekkelijke TCO,” legt Van ’t Schip uit. “Bovendien biedt de ruime S-cabine van Scania veel leefruimte en een luxe interieur. Met daarbovenop een magnetron, koelkast en in sommige gevallen een retarder, luxe matras en diverse veiligheidsvoorzieningen zoals een camera ontbreekt het de chauffeurs onderweg aan niets.”
Scania 40R BEV
Naast deze twaalf voertuigen uit de S-serie neemt Rutges Cargo Europe dit jaar ook een Scania 40R 4×2 BEV in gebruik, die naar verwachting rond de zomer wordt geleverd. Met de batterij elektrische trekker wil de logistieke dienstverlener de impact op het milieu verminderen door haar klanten een duurzaam transportabonnement aan te bieden. “Het is voor ons best wel uitdagend en letterlijk pionieren. We merken in gesprekken met onze klanten dat duurzaam vervoer steeds meer op de agenda komt. De elektrische Scania, die vanwege de actieradius al snel kwam bovendrijven, biedt ons de kans een milieuvriendelijk alternatief aan te bieden.”
De Scania BEV is goed voor een actieradius van 350 kilometer, heeft 624 kWh aan accu’s aan boord en een vermogen van 400 kW (545 pk). De door Scania in eigen huis geassembleerde batterijpakketten zijn niet alleen de groenste ter wereld, ze bieden ook een grotere capaciteit.
Voor het opladen beschikt Rutges over zestien laadpunten, die met het oog op de toekomst vier jaar geleden bij de bouw van de nieuwbouwlocatie werden gerealiseerd, evenals een zware netwerkaansluiting voor het koelen van de temperatuur gecontroleerde warehouses.
Over Rutges Cargo Europe
Rutges Cargo Europe is gespecialiseerd in nationaal en internationaal transport met een focus op de niche markten Pharma, High Value, Aerospace & Sensitive Transport en Special Cargo Transport. Ruim 210 medewerkers verzorgen zowel het transport als ook de op- en overslag van kwetsbare, waardevolle en farmaceutische goederen. Met 30.000 vierkante meter aan warehouse op de in 2020 gerealiseerde nieuwsbouwlocatie, waarvan 80 procent temperatuur gecontroleerd, biedt Rutges het meest geavanceerde healthcare magazijn op het Schiphol Logistics Park. Directeur eigenaar Vincent van ’t Schip wil voorop lopen in de markt. “We hebben ons gespecialiseerd in hetgeen waar we goed in zijn en ons verder in willen ontwikkelen. Zeker met onze locatie nabij Schiphol kunnen we een grote diversiteit aan werk aan.””
Daimler truck AG:
“Forty Years of the “Light Class” – the Mercedes-Benz LN2
Forty years ago, after an international press presentation in Rome, the Mercedes-Benz LN2 trucks began to conquer the light-duty truck segment. The trucks do not bear an official name as such. Produced between 1984 and 1998, they replaced the lightweight LP, which had been the number one in its segment for almost 20 years. Since the introduction of the LN2, light-duty trucks have also had a clear-cut and timelessly designed tilting cab. They were already somewhat anticipating the design of the heavy-duty class (SK as of 1988).
The “Light Class” covered a larger range than its predecessors: With a gross vehicle weight of 6.5 to 13 tons (models 709 to 1320, later even up to 1524), it overlapped at the bottom end of the range with the Düsseldorf van/T2 segment and at its top end with the Mercedes-Benz NG/SK. In addition to short-distance, distribution and construction-site haulage, the Mercedes-Benz LN2, with power output categories of 90 to 204 hp and henceforth a long-distance cab with sleeper compartment, satisfied the increasing use of this vehicle class in long-distance haulage. From this date on, the truck range of what was Daimler-Benz at the time served all purposes and weight categories.
The Mercedes-Benz LN2 trucks were developed from scratch. They offered more active safety and a high level of driving comfort. The vehicles had body lengths comparable to those of LP trucks, a shorter wheelbase and power steering as standard, which made them more maneuverable. Technical progress was evident in all vehicle components – from the cab to the drivetrain, chassis and brakes. For the first time, series-production trucks with a gross vehicle weight of 6.5 t or more were already equipped with a full compressed-air brake system; it now also allowed the installation of the anti-lock braking system offered by Daimler-Benz in light-duty trucks. The four and six-cylinder OM 364 and OM 366 engines in the Light Class were extensively developed in order to achieve a high transport speed as part of the drivetrain optimization process. It originated in the OM 312, the forefather of the 300 engine model series dating back to 1949. Another novelty: For the first time, Daimler-Benz relied on low-profile tires in the Light Class in commercial vehicle design, which were intended to contribute to safe handling under all conditions. The optimized handling included neutral cornering properties, irrespective of the load condition, virtually no self-steering movements when braking or deflection, precise directional stability and minimal rolling movements.
When the new “Light Class” trucks replaced the previous light LP models in 1984 after almost 20 years of production, this was a huge step. From the 709 to the 1320 (later even up to the 1524), there were finely graduated weight and engine output variants. All-wheel drive was also available. Despite extensive standard equipment, state-of-the-art vehicle technology down to the last detail and tilting driver’s cabs, the new models were able to exceed the proven high profitability of the LP predecessor series: Their load volume and transport capacity was higher, and fuel consumption as well as maintenance and repair costs were cut by ten percent each.
The most widely used model of the LN2 model series – a 7.5 ton truck with 136 hp and the model designation 814 – is part of the Classic Collection of Mercedes-Benz Trucks. It bears the market launch advertising slogan at the time on its tarp. The vehicle will be exhibited in front of the Daimler Truck Campus in Leinfelden-Echterdingen until May 15, 2024.
Technical data of the truck on display: Mercedes-Benz LN2
Year of construction: 1991
Displacement: 5.958 cc
Performance: 136 hp/100 kW
Speed: 90 km/h
Engine: OM366 six-cylinder diesel engine”
Peter van Burik spotte een mooie Wierda. Peter: “Zag eerst de nummerplaathouder en daarna het logo in de gril. Ik volg een bedrijfswagenjournalist en die schreef onlangs toevallig over logo’s.”
Goodyear FIA ETRC Media:
“Notebook from Most pre-season testing
After a long winter break, anticipation ran high as several Goodyear FIA ETRC teams gathered for the pre-season test sessions from 15 – 17 April at Autodrom Most in the Czech Republic. The three-day test, a crucial precursor to the upcoming season opener in Misano in May, was marked by mixed and changeable weather conditions, adding an extra layer of challenge and unpredictability to the proceedings.
Team Hahn Racing fielded two trucks during the test. Six-time champion Jochen Hahn, alongside his son Lukas, showcased their prowess on the track, with Lukas debuting a striking new livery on his #22 truck with vibrant red accents.
Team Schwabentruck, led by seasoned driver Steffi Halm in her vibrant orange IVECO truck, also took part in the pre-season testing. The team diligently tested their truck, fine-tuning it for the challenges ahead in the upcoming season.
Reigning champion Norbert Kiss looked solid out in Most, logging extensive mileage in his fire-red #1 MAN truck. Kiss focused on testing the new Goodyear tyres, aiming to translate the insights gained into a competitive edge for the upcoming season.
Not all teams had smooth sailing during the test. Don’t Touch Racing encountered hurdles as their new engine struggled with power issues on the first day, compounded by gearbox malfunctions. A determined overnight effort by the team saw them rectify the issues, allowing for good running on the final day of testing before relocating to Nogaro, France, to continue their preparations.
Technical issues also plagued Sascha Lenz’s MAN truck, forcing the team to undertake an early gearbox change. Despite this setback, the team managed to resolve the issue, allowing them to continue putting in laps and gather valuable data for the remainder of the test.
T Sport Bernau and driver Antonio Albacete reported a successful pre-season test. With minimal changes to their 2023 truck, the team focused on evaluating performance with different test axles and testing the new tyres, laying a solid foundation for the season ahead.
British outfit Taylors Trucksport marked a successful return to form, with Mark’s #81 MAN truck running flawlessly after extensive rebuilding efforts following a major crash in Zolder last season. Mark Taylor expressed his satisfaction, stating, “Testing has gone well and the truck is back on form. Our performance and times were great.”
John Newell and his NWT Motorsport Team recorded remarkable progress. According to their own account, the team’s hard work seems to have paid off, as they have reportedly shaved seconds off their lap times compared to the previous year.
Hecker Racing, Anderson Racing and Luis Recuenco also took to the track in Most, alongside a familiar face in British racer Oly Janes, who tested his Freightliner, which he will be racing at selected events in the upcoming season.
Additionally, tankpool24 Racing Team and their driver Steffen Faas, tested their truck in Nogaro, France, the week following the Most pre-season testing, further refining their setup and readiness for the upcoming season.
With four weeks remaining until the eagerly awaited first race in Misano, teams are fine-tuning their strategies and machines and the stage is set for an exciting season ahead.”
Audi:
“Nico Hülkenberg bevestigd als eerste Formule 1-coureur voor Audi
Bij Audi loopt de voorbereiding op de Formule 1-deelname als fabrikant vanaf 2026 op volle toeren. Nu staat ook de eerste Audi F1-coureur vast: de Duitser Nico Hülkenberg uit Emmerich, net over de Nederlandse grens, tekende een meerjarig contract met Sauber. Volgend jaar al komt hij in actie voor de renstal uit het Zwitserse Hinwil, die vanaf 2026 het officiële Audi-fabrieksteam vormt. Hülkenberg krijgt ook een rol in de transitie van Sauber naar het Audi Formule 1-team.
Nico Hülkenberg is ook in ons land bekend. Al in zijn jonge jaren was hij in de kartsport regelmatig in Nederland actief, en reed ook jarenlang voor een Nederlands team. Hij spreekt uitstekend Nederlands, één van de redenen waarom hij ook regelmatig in ons land op tv te zien is. De 36-jarige Duitser, die in 2015 de 24 Uur van Le Mans won, beschikt over een ruime ervaring in de Formule 1: volgende week rijdt hij in Miami zijn 208e Grand Prix.
“Het vastleggen van Nico is een volgende mijlpaal voor het Audi-Formule 1-project”, zegt Andreas Seidl, CEO van het toekomstige Audi-fabrieksteam in de Formule 1. “Met zijn snelheid, ervaring en teamwork levert hij al in 2025 een belangrijke bijdrage aan het debuut van Audi in het seizoen 2026. Er was van meet af aan een grote wederzijdse belangstelling om zo’n uniek project samen aan te pakken. Nico is een sterke persoonlijkheid, zijn impulsen op professioneel en menselijk vlak zullen ons zowel bij de ontwikkeling van de auto als bij de opbouw van het team vooruit helpen.”
Heel bijzonder
Hülkenberg zelf, die in 2013 al een seizoen voor het Sauber-Formule 1-team reed, kijkt ook optimistisch naar de toekomst: “Het perspectief om voor Audi te kunnen racen is iets heel bijzonders. Als een Duitse fabrikant met zoveel overtuiging in de Formule 1 stapt, is dat een unieke kans. Het is voor mij een grote eer, het fabrieksteam van zo’n automerk met een power unit ‘made in Germany’ te vertegenwoordigen.”
Het vastleggen van Hülkenberg als coureur volgt op het in maart aangekondigde plan voor de volledige overname van Sauber en de benoeming van Oliver Hoffmann als verantwoordelijke vanuit de Raad van Bestuur van Audi AG voor de Formule 1-deelname. In deze functie is Hoffmann ook bestuursvoorzitter van alle ondernemingen in de Sauber-groep en van de belanghebbenden van Audi Formula Racing GmbH, dat voor de ontwikkeling van de aandrijflijn, de zogeheten power unit, in het Duitse Neuburg verantwoordelijk is.”
HTTS Trading:
“HTTS Trading neemt groot belang in Sterk Trailers
HTTS Trading uit Grou heeft een belang van 50 procent in Sterk Trailers uit Giessen genomen. Het Friese bedrijf, onderdeel van Hoekstra Truck & Trailer Service, wil meer zekerheid over de levering van goede kwaliteit opleggers en aanhangers en is bij de zoektocht naar een betrouwbare partner uitgekomen bij Sterk.
Directeur Johan Hoekstra is blij met de deal die deze week is beklonken. “We zijn nu voor de helft eigenaar van een producent. Dit maakt ons sterker in de keten. En daar profiteren onze klanten uiteindelijk van”, zegt hij. Met het verworven belang in de trailerfabrikant maakt HTTS Trading zich op voor een toekomst waarin de elektrificering van vrachtauto’s aan een opmars bezig is en de werkzaamheden in de werkplaats daardoor veranderen. “We leggen onze focus daarom op de verkoop van en service op getrokken materieel”.
Verkoopkracht vergroten
Sterk Trailers ziet ook de voordelen van de overeengekomen aandelenoverdracht. “Wij kunnen met hulp van HTTS Trading werken aan schaalvergroting, we krijgen een dekkend netwerk in Nederland en België en we kunnen daarnaast de verkoopkracht vergroten”, zeggen Sterk-directeuren Hans Weerheim en Mathijs Volz. Alle verkoopactiviteiten van HTTS Trading en Sterk Trailers gaan samen. De twee partijen hebben uitgesproken de andere helft van het aandelenpakket over een paar jaar over te dragen. Hoekstra: “In het verleden waren wij dealer van Van Hool. We wilden hier een nieuw trailermerk naast zetten in de vorm van Sterk, die andere technieken en meer bewerkingen voor de traileropbouw aanbiedt. Het faillissement van Van Hool heeft de zaken bespoedigd en zijn we niet alleen dealer maar ook medeaandeelhouder van Sterk geworden.” Sterk Trailers heeft twee ervaren verkopers van Van Hool in dienst genomen die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de Belgische markt. Twee andere vakkundige verkopers van Sterk zijn actief in Nederland.
Sterk op maat
Sterk heeft een omvangrijk programma aan trailers. Zo biedt het bedrijf kastenopleggers, schuifzeilopleggers, schamel- en middenasaanhangers, LZV-trailers, open opleggers en de nodige specials. Alle trailers hebben als gemeenschappelijke kenmerk dat ze robuust zijn gebouwd voor heavy duty gebruik. Daarnaast is er veel aandacht voor de oppervlaktebehandeling waardoor een lange levensduur voor elke Sterk-trailer standaard is. Voor alle logistieke dienstverleners en productiebedrijven is er een geschikte trailer leverbaar en kan er door de vele opties aan nagenoeg elke klantwens worden voldaan.”
Mike van Stein spotte een Robur.
Anne de Boer en ik zijn elkaar net misgelopen op Oldtimerdei Minnertsga.
Nishanti de Best: “Staat altijd in Dortmund”
Scania Benelux:
“Scania gaat in Zwolle omvangrijke nieuwbouw realiseren voor een multifunctionele vestiging
Aan de Gasthuisdijk te Zwolle gaat Scania een nieuw pand realiseren waarin zowel Scania Nederland, Scania Production Zwolle als Scania Logistics Netherlands onderdak krijgen. Scania Nederland verhuist haar Central Delivery Workshop (CDW) van de locatie Kleefstraat naar de Gasthuisdijk. Scania Production Zwolle breidt op de nieuwe locatie haar Fit For Use activiteiten uit en Scania Logistics Netherlands neemt voor haar warehousing 10.000 m2 nieuwe ruimte in gebruik. Onlangs verleende de gemeente Zwolle de vergunning voor de nieuwbouw.
Op een perceel van ca. 45.000 m2 gaat een pand gebouwd worden met een oppervlakte van 25.000 m2. Naast goede werkfaciliteiten en bereikbaarheid voor de medewerkers, speelt ook duurzaamheid een belangrijke rol. Elk nieuw Scania pand moet, volgens bedrijfsstandaard, zoveel mogelijk energieneutraal opereren en maximaal CO2 reduceren; dat geldt ook voor de nieuwe Scaniavestiging in Zwolle. Het nieuwe pand zal worden uitgerust met de nieuwste technologieën om het pand te verwarmen, te ventileren, te verlichten en van water te voorzien. Zonnepanelen, LED-verlichting, moderne vloerverwarming en energiezuinige werkplaatsuitrusting zijn slechts enkele voorbeelden van de duurzame oplossingen waarvoor gekozen zal worden.
De nieuwe Central Delivery Workshop (CDW) van Scania Nederland zal 10.000 m2 van het nieuwe pand in beslag nemen. De CDW is thans gevestigd aan de Kleefstraat te Zwolle – als onderdeel van de Scania dealervestiging aldaar – maar op die locatie bestaat geen mogelijkheid om het pand uit te breiden om de noodzakelijke groei mogelijk te maken. Bovendien biedt een locatie, dichter gelegen bij de productiefaciliteiten aan de Russenweg, de mogelijkheid om onnodige kilometers over de A28 te voorkomen. Dit is niet alleen efficiënter, maar reduceert ook de uitstoot van CO2 en evt. congestie van de snelweg. De CDW zal op de nieuwe locatie gebruik maken van de reeds bestaande parkeervoorziening voor trucks.
In de CDW worden de trucks ná de productie in de fabriek gereedgemaakt voor de aflevering aan de eindklant via de Nederlandse Scania dealervestigingen. Op dit ogenblik biedt de CDW werk aan ca. 70 fte’s.
Scania Production Zwolle, de grootste assemblage fabriek van Europa, voert ook specifieke klantwensen uit (Fit For Use activiteiten) aan het voertuig. Hiervoor is op het terrein van Scania Production aan de Russenweg onlangs al extra ruimte gerealiseerd, maar door groei van deze vraag is verdere uitbreiding noodzakelijk. Op deze locatie zal hiervoor 5.000 m2 extra ruimte worden gecreëerd.
Scania Logistics Netherlands regisseert de logistieke stromen van alle onderdelen voor Scania wereldwijd. De logistieke hub in Nederland stuurt de Centraal-Europese en intercontinentale leveranciers aan vanuit Zwolle en Hasselt (Ov). Door de groei van Scania is er meer capaciteit benodigd voor het regisseren van de supply chain. Daarnaast neemt de vraag naar deze dienstverlening ook vanuit andere merken in de Traton groep toe. Hierdoor ontstaan er meer continentale en intercontinentale logistieke stromen. Op de huidige locaties is deze groei lastig te realiseren. In het nieuwe pand breidt het bedrijf haar faciliteiten uit met extra 10.000 m2 warehousing.
Op de nieuwe locatie zal, met alle activiteiten, werk zijn voor ca. 200 fte’s. Hierin zijn extra fte’s opgenomen vanwege de groei van de activiteiten. Het nieuwe pand zal in het tweede kwartaal 2025 in gebruik worden genomen.”
Safe the best for last, deze hele aparte man is bij Kleyn binnen gekomen, collega Frank Klijn legde hem vast, hopelijk binnenkort een uitgebreid artikel over deze truck?
OK, dit is toch wel een beetje lang… Op 10 mei komt de eerste editie in wekelijkse variant online!