Binnengekomen berichten week 25, 26 & 27 2024

Vaak krijg ik foto’s toe gestuurd wat net niet genoeg is voor een eigen artikel, maar ook zonde is om niks mee te doen. Daarnaast komen er regelmatig beeldreacties binnen op bestaande artikelen. Plus interessante persberichten, die zonde zijn om ze alleen op truckfan te laten zien, maar ook om welke reden dan ook geen eigen artikel krijgen. Hier onder een aantal van de dingen die ik de afgelopen drie weken via mail, WhatsApp en privé berichten op de diverse socials toegestuurd kreeg. Omdat ik op reis was even een paar keer geen wekelijks overzicht gedaan.






Richard Nieboer stuurde zijn eigen truck in reactie op Binnengekomen berichten week 24: “Deze dan voor week 25 Alex.


Pier van Solkema zette mij op Truckfestival Burdaard op de foto.



Anne de Boer heb ik na meerdere keren elkaar nét misgelopen te zijn eindelijk een hand mogen geven op datzelfde Truckfestival Burdaard. Anne: “Ondanks het slechte weer zijn er toch nog wel veel foto’s van jou gelukt zag ik. Het was bar en boos gisteren. Ik kan mij bijna niet voorstellen dat het nog slechter kan. Verder heb ik nog een vraag, weet jij van wie deze ladderwagen is? De naam op de klep kan ik niet lezen, alleen dat hij uit Menaam komt.” Toevallig weet ik dat, de Scania L80 is van Hoite Faber.




Arjane Kerkhoven spotte deze Saab in haar thuisland Finland: “Deze auto kwam ik tegen tijdens een wandeling in Oulu“.





Nog een keer Arjane: “De trucks zag ik afgelopen woensdagochtend de 12e in t centrum van Oulu. De auto (BRO-666, red.) stond op de parkeerplaats van een supermarkt in Oulu.

Erik Zalm, zonder begeleidend beeld: “Alex, deze waterwerpers staan in Ypenburg, dan weet jij wat, op jouw website staat meer informatie over de waterwerpers.


De anonieme Brabantse busjesfotograaf had een Mercedes-Benz 280 SE uit 1974 voor de lens.







Kässbohrer Sales GmbH:
Kässbohrer präsentiert auf der IAA Transportation 2024 die neuesten Entwicklungen seiner bahnbrechenden Produkte und unterstreicht die Nachhaltigkeit “Together to the Next 125 Years”.

Als Pionier der Anhängertechnik seit 1893 freut sich Kässbohrer, seine Teilnahme an der IAA Transportation 2024 anzukündigen, die vom 17. bis 22. September 2024 in Hannover, Deutschland, stattfindet. Kässbohrer wird seine Kunden und Interessenvertreter auf seinem traditionellen Stand in Halle 27 E11 sowie auf der Open Area M51 empfangen.

Nachhaltigkeitsherausforderungen der Industrie annehmen
Kässbohrer stellt sich den Nachhaltigkeitsherausforderungen der Branche mit seiner hochmodernen F&E-Kompetenz und der engen Zusammenarbeit mit den Akteuren der Branche. Auf der IAA Transportation 2024 wird Kässbohrer nochmals die perfekte Balance zwischen technischer Exzellenz und Einfallsreichtum demonstrieren, die mit den Klimazielen der Branche im Einklang steht. Unsere Vision ist klar: Wir wollen in den nächsten 125 Jahren Europas bevorzugter Hersteller von nachhaltigen Sattelaufliegern sein.

Vielfältiges Produktportfolio zur effizienten Unterstützung niedrigerer Emissionsziele
Kässbohrer ist einzigartig in seiner Kompetenz, die Anforderungen aller Bereiche des Transportwesens zu erfüllen und ist ebenso in der Lage, die vielseitigen Anforderungen seiner Kunden im Hinblick auf den klimaneutralen Übergang zu erfüllen.

Das Portfolio von Kässbohrer zur Förderung der Nachhaltigkeit umfasst die preisgekrönte, konkurrenzlose Produktpalette für den intermodalen Verkehr, längere und kapazitätsstärkere Fahrzeuge von 14:98 bis 32 m als Einzelfahrzeuge oder in Kombination mit Curtainsider-, Koffer- und Containerchassis sowie elektrifizierte Fahrzeuge.

Kässbohrer treibt die Elektrifizierung mit seinen bereits auf der Straße befindlichen elektrifizierten Kühlfahrzeugen und mit einer konsequenten Multi-Stakeholder-Entwicklung der Elektrifizierung zur Traktionsunterstützung voran. Auf dem traditionellen Kässbohrer-Stand in Halle 27 E11 haben die Besucher die Möglichkeit, die Fahrzeuge zu begutachten und an den neuesten Entwicklungsgesprächen teilzunehmen.

Aufregende Produkteinführungen
Mit seiner F&E-Kompetenz ist Kässbohrer der einzige europäische Anhängerhersteller, der in der Lage ist, Innovationen in allen Transportsektoren zu liefern. Auf der IAA Transportation 2024 wird Kässbohrer mit Stolz neue Ergänzungen zu den 2024 eingeführten Serien ankündigen: die preisgekrönte Octagon-On Containerchassisserie und die Erstklassige Isolierung Robusteste Reefer-Serie

Engagieren Sie sich mit K-Talks Panel
Neben der Präsentation unserer neuesten Produktinnovationen wird Kässbohrer, Branchenexperten zu offenen Diskussionen über die Klimaziele der Industrie und die von der Europäischen Kommission unterstützten Projekte einladen.
























Nadat Mike van Stein de prijzen voor de eindejaarsquiz aan me had gegeven bij Kleyn in Vuren, moest hij nog ‘even’ naar huis rijden. Zoals jullie weten woont Mike in een voorstadje van Budapest. Gelukkig kon hij onderweg een paar keer stoppen. En ook de weken er na stuurde hij zo nu en dan een foto.


Donderdag 13 juni zag ik al wat moois voor het kantoorraam langs rollen aan het eind van de dag, helaas had ik een strak schema die dag en moest ik snel weg. Kleyn-collega Frank Klijn kon de DAF 800 wél op de foto zetten: “Komt net binnen rollen.


Bij Kleyn rijdt het af en aan met trucktransporters. Niet altijd wordt de volledige lading gelost, soms moet iemand ook nog door naar een ander adres. Maar op deze manier krijgen we zo nu en dan wel aparte voertuigen te zien. Frank Klijn: “Ex Deense leger. Niet voor Kleyn uiteraard. Wel heul dik.


PR Maserati Benelux:
MC20 Icona & MC20 Leggenda vieren 20e verjaardag van de tijdloze MC12
Maserati’s band met de autosport komt geheel tot uiting in de nieuwe MC20 Icona en MC20 Leggenda, twee speciale versies die vieren dat het merk met de drietand twintig jaar geleden weer actief werd in de autosport. Dit gebeurde in 2004, na 37 jaar van afwezigheid, met de iconische en winnende MC12.

Van de MC12 werd twintig jaar geleden eerst de straatversie voorgesteld, die alles in zich had om zijn stempel te drukken op de autosport en een maatstaf te worden in GT-kampioenschappen. Hij vormde uiteindelijk ook de inspiratiebron voor de Maserati MC20 supersportwagen. Deze 100% Made in Italy-auto markeerde in 2020 het begin van een nieuw tijdperk voor Maserati. Het nieuwe topmodel was als eerste Maserati uitgerust met de innovatieve V6 Nettuno-motor.

De twee speciale uitvoeringen van de MC20 die Maserati nu lanceert – in een gelimiteerde oplage van twintig exemplaren elk – zijn voorzien van speciale kleurstellingen en exclusieve features, geïnspireerd op respectievelijk de MC12 Stradale en MC12 GT1 Vitaphone.

De kleurstelling van de Maserati MC20 Icona herinnert aan één van de meest iconische Maserati’s ooit: de kleuren zijn dezelfde als die van zijn voorganger uit 2004, de MC12 Stradale, die op zijn beurt een eerbetoon vormde aan de Maserati Trofeo Light die deelnam aan de 24 Uur van Daytona. Dit was de eerste auto die was geïnspireerd op de Maserati Birdcage Type 61, die tussen 1959 en 1961 werd geproduceerd.

Verschillende features uit het Fuoriserie personaliseringsprogramma komen terug in de kleurstellingen MC20 Icona Bianco Audace Matte en Blu Stradale: speciale en exclusieve details, die voor verfijning en een individuele touch zorgen. Het Maserati Fuoriserie-logo in de kleur Bianco Audace springt en profil in het oog. In het onderste gedeelte van de carrosserie nabij de achterwielen valt het oog op het Italiaanse vlag-logo, dat onder het MC20-embleem is geplaatst.

Centraal in de verchroomde velgen, voorzien van het herkenbare drietanddesign, zijn de wielafdekkingen zilvergrijs uitgevoerd, met daarop het drietand-logo in contrasterend blauw. De remklauwen zijn eveneens blauw gespoten. De buitenspiegels hebben een automatisch dimmende functie. Een andere highlight is de motorkap die is gemaakt van koolstofvezel.

De historie van de MC20 Leggenda komt ook tot uiting in zijn naam; hij heeft een kleurstelling in Nero Essenza en Digital Mint Matte als verwijzing naar de markante kleuren van de MC12 GT1 van het Vitaphone Racing-team. Deze auto schreef het record van drie overwinningen en twee tweede plaatsen in de 24 Uur van Spa op zijn naam.

Tot de Fuoriserie-features van de MC20 Leggenda behoren drietandvelgen in Nero Lucido met wielafdekkingen in de kleur Nero Opaco en Trident Digital Mint, het drietand-logo in geel op de grille, portieren en C-stijlen, en tot slot zwart gespoten remklauwen.

Het Fuoriserie-pakket voor de twee special editions wordt gecompleteerd met racy interieurs. Speciale highlights zijn de lichtgewicht, 4-voudig verstelbare monocoque racestoelen, waarvan het centrale gedeelte is uitgevoerd in Nero/Blu op een zilvergrijze achtergrond in de Icona, of in de kleur Nero op een zilvergrijze achtergrond in het geval van Leggenda. Een speciaal accent zijn het gestikte drietandembleem op de hoofdsteun in combinatie met de woorden ‘Icona’ of ‘Leggenda’, afhankelijk van het model.

Op de afdekking van de krachtige Nettuno-motor is een badge geplaatst met de aanduiding ‘ICONA. UNA DI 20’ of ‘LEGGENDA. UNA DI 20’.

Het interieur van de twee uitvoeringen is ook voorzien van het geavanceerde Sonus faber audiosysteem. Andere kenmerken die beide versies delen zijn het interieurpakket in koolstofvezel, het elektronisch sperdifferentieel (E-LSD), de liftfunctie voor de wielophanging, de assistentiesystemen voor automatische noodstops en kruisverkeer en tot slot matten voorin en in de bagageruimte.

De MC20 Icona en MC20 Leggenda zijn ontwikkeld ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van het begin van een gouden tijdperk voor het merk met de drietand op het circuit met de legendarische MC12 GT1. Tussen 2004 en 2010 behaalde dit model 27 overwinningen in het FIA GT-kampioenschap, schreef hij driemaal de 24 Uur van Spa op zijn naam en won hij zes teamkampioenschappen met Vitaphone Racing en vijf rijderskampioenschappen – waaronder twee FIA GT1-wereldkampioenschappen – evenals twee constructeurskampioenschappen voor Maserati.

Maserati S.p.A.
Maserati produceert een omvangrijk modellengamma met unieke modellen, die onmiddellijk herkenbaar zijn vanwege hun buitengewone karakter. Dankzij hun stijl, technologie en exclusieve karakter vallen ze in de smaak bij de meest veeleisende automobilisten en zijn ze van oudsher een maatstaf voor de wereldwijde auto-industrie. We bouwen voort op een traditie van succesvolle auto’s, die stuk voor stuk opnieuw definiëren wat een Italiaanse sportwagen kenmerkt op het gebied van design, prestaties, comfort, elegantie en veiligheid, en die momenteel internationaal verkrijgbaar zijn in meer dan 70 markten. De ambassadeurs van dit erfgoed zijn het Quattroporte vlaggenschip, de Ghibli sportsedan, de Levante – de eerste SUV van Maserati – en de Grecale, de everyday exceptional SUV. Het zijn stuk voor stuk modellen die worden gekenmerkt door het gebruik van materialen van de hoogste kwaliteit en uitmuntende technische oplossingen. De modelreeks wordt geleverd met hybride 4-cilinder aandrijflijnen, die beschikbaar zijn voor de Ghibli, Grecale en Levante, V6 en V8 benzinemotoren plus achterwiel- of vierwielaandrijving. De modellen belichamen het performance-DNA van het merk met de Drietand en het aanbod wordt nu gecompleteerd door de Grecale Folgore, de eerste volledig elektrische SUV van Maserati. De top van het modellengamma wordt gevormd door de MC20 en de MC20 Cielo spyder supersportwagens. Beide modellen worden aangedreven door de baanbrekende, volledig door Maserati ontwikkelde Nettuno V6-motor, waarin voor het eerst van de Formule 1-afgeleide technologieën in een krachtbron voor een standaard productieauto zijn toegepast. De nieuwe GranTurismo is verkrijgbaar met zowel een krachtige V6-benzinemotor, die is afgeleid van de Nettuno-motor, als in een 100% elektrische versie: de GranTurismo Folgore, het eerste model in de geschiedenis van het merk uit Modena waarbij voor deze oplossing is gekozen. Tegen 2025 zullen alle Maserati-modellen ook beschikbaar zijn in een volledig elektrische versie en rond 2030 zal het gehele Maserati-gamma alleen nog leverbaar zijn met elektrische aandrijflijnen.



Zetros 8×8 and Zetros 4×4
Zetros 8×8 and Zetros 4×4


Zetros 4×4
Zetros 4×4


Daimler Truck AG:
Mercedes-Benz Special Trucks will produce more than 1.500 defence trucks for Canadian order
Mercedes-Benz Special Trucks will produce more than 1.500 Zetros logistics trucks for a major order from the Canadian Department of National Defence. The Canadian Armed Forces plans to use the vehicles for the off-road transportation of goods and personnel. Mercedes-Benz Special Trucks, Marshall Canada, Soframe, Manac, and General Dynamics Land Systems-Canada (GDLS-Canada) make up the commissioned “The Power Team” consortium. The five enterprises are working together to implement the order for the modernization of the Canadian logistics fleet as part of the “Logistics Vehicle Modernization” (LVM) project.

Franziska Cusumano, Head of Mercedes-Benz Special Trucks, said: “We are delighted to be working with our four strong partners to equip the Canadian logistics fleet. This contract reflects the level of confidence one of the largest NATO countries has in our partner network – in our experience, reliability and technical competence. Together, we will supply the right products and provide the best possible in-service support for many years to come.”

The highly off-road-capable trucks of the Zetros model series will serve as the common vehicle chassis and will be produced in Wörth am Rhein. Marshall Canada will produce a range of interchangeable 10ft and 20ft mission modules capable of being mounted onto Mercedes-Benz Zetros trucks. Manac will provide different trailers, while Soframe is in charge of the armor for the vehicles. General Dynamics Land Systems-Canada (GDLS-Canada) will serve as prime integrator in this procurement project of the Canadian Department of National Defence. In total, Canada will receive over 1.000 light Zetros (two-axle vehicles with all-wheel drive, 4×4) and approximately 500 heavy Zetros (four-axle vehicles with all-wheel drive, 8×8).

One of the vehicles for the Canadian Department of National Defence, the new four-axle, all-wheel drive Zetros 8×8, can now be seen at the Eurosatory trade fair in Paris until June 21st.

Unser Hero Fahrzeug in der eActros 600 Experience World
Our Hero vehicle in the eActros 600 Experience World


Daimler Truck AG:
Mercedes-Benz Trucks opens eActros 600 Experience World at its Customer Center in Wörth

Minimalist design, clear lines, aerodynamic shape, high-tech features: In many ways, Mercedes-Benz Trucks is beginning a new era in the transport industry with the Mercedes-Benz eActros 600, which is specially designed for battery-electric long-haul transport, with the start of series production planned for the end of 2024. These attributes not only characterize the vehicle itself, but also the specially built eActros 600 Experience World at the Customer Center in Wörth. Here, customers of Mercedes-Benz Trucks can experience the all-electric truck in a wide range of media formats that provide all of the important information about the vehicle and related services. At the same time, the pavilion offers insight into the history of Mercedes-Benz Trucks and the enterprise’s plant at the Wörth site.

Stina Fagerman, Head of Marketing, Sales and Services at Mercedes-Benz Trucks: “The modern eActros 600 Experience World is a purely visual reflection of our aspiration to ensure the sustainable mobility of tomorrow with innovative products and services. At the same time, our pavilion presents the eActros 600 as part of an integrated solution for getting started with e-mobility.”

Future-oriented architecture
Deliberately designed as a counterpoint to the Wörth Customer Center, the eActros 600 Experience World embodies the mobility of the future and is intended to represent the paradigm shift from diesel to electricity. Its organic curves, white color, and natural materials symbolize the locally CO2-neutral road freight transport of the immediate future. This free-standing, self-supporting pavilion is constructed of sustainable wood and, thanks to its rounded shape, provides a striking contrast to the more conventionally rectangular Customer Center. The curves of the pavilion walls naturally overlap one another, with several themed islands flowing together in the compact interior. The overall appearance of the pavilion, designed with materials like fiberboard, stainless steel, rubber, and glass, has an uncluttered look and thus provides the ideal setting for the new eActros 600, which is setting new standards with its clean design, among other things.

A visit to the eActros 600 Experience World starts in the cinema with a short promotional film about Mercedes-Benz Trucks and the plant in Wörth. This is followed by a station with large touchscreens on which visitors can explore the various aspects of e-mobility and the eActros 600 – with a particular focus on comfort and design, profitability, sustainability, and services such as eConsulting. On the outside, a 23-meter-long LED wall shows several amazing films about the eActros 600. Finally, the highlight of the pavilion is the vehicle itself, presented in an open semicircle covering 120 square meters, with a 40-square-meter LED wall and a lighting installation.

The eActros 600 Experience World also includes a consultation area, a temporary workspace for customers, and space for special exhibitions. The pavilion is designed for long-term use and can be programmed with changing themes.

The eActros 600 Experience World can be visited during the regular opening hours of the Customer Center at the Mercedes-Benz Wörth plant. It is part of a comprehensive experience and communication concept for Mercedes-Benz Trucks customers. For the next 18 months or so, this also includes an experience to drive the eActros 600 on select routes in southwest Germany for customers from all over Europe, as well as guided tours through the eTruck Charging Park and the world’s largest assembly plant of Mercedes-Benz Trucks in Wörth.


Audi Public Relations:
Audi RS e-tron GT performance met 925 pk krachtigste Audi ooit
De vernieuwde Audi e-tron GT zet letterlijk en figuurlijk grote stappen vooruit. Het topmodel binnen de elektrisch aangedreven range van Audi speelt zich nadrukkelijk in de kijker met aangescherpte looks, nog betere prestaties, een ruimere actieradius en zeer snelle laadtijden. Het nieuwe gamma telt drie versies: de Audi S e-tron GT, RS e-tron GT en RS e-tron GT performance. Met een systeemvermogen van 680 kW/925 pk is laatstgenoemde de krachtigste Audi ooit.

Het gestroomlijnde design van de Audi e-tron GT is nu nog scherper geworden, met een eigen look voor elke versie. Zo is de S e-tron GT te herkennen aan de zwarte afdekking van de Singleframe-grille. De in carrosseriekleur uitgevoerde strip en air-curtains met een uitgesproken vorm verlenen het design extra sportiviteit. Aan de achterzijde is de diffuser met een insert in carrosseriekleur de blikvanger. De RS e-tron GT-modellen onderscheiden zich met de 3D-honingraatstructuur van de Singleframe-grille en L-vormige blades die ze visueel lager laten lijken. Ook aan de achterzijde springen die L-vormige blades in het oog. De diffuser met een verticale rode reflector lijkt direct van een raceauto te komen. Optioneel is de RS e-tron GT (performance) leverbaar met een in mat-carbon uitgevoerd dak. Nieuw in de velgenrange zijn 21 inch exemplaren met een design dat verwijst naar de velgen van het Avus quattro studiemodel uit 1991.

Stijlvol-sportief interieur met duurzame materialen
Alle nieuwe e-tron GT-modellen hebben een stuur dat aan de boven- en onderzijde is afgevlakt. Bij de RS-uitvoeringen heeft het stuur rode bedieningssatellieten. Een 12-uur-markering is optioneel. De stoelen zijn verder verbeterd. De Audi S e-tron GT beschikt al over 14-voudig elektrisch bedienbare sportstoelen plus. De zetels in de RS e-tron GT-modellen zijn leverbaar met massagefunctie. Voor de bekleding worden duurzame materialen gebruikt. Zo oogt en voelt Dinamica als suède, maar het bestaat voor bijna 50% uit gerecycled polyester. Het Cascade bekledingsmateriaal ziet er uit als stof, maar bestaat eveneens grotendeels uit gerecycled polyester. Het interieur van de nieuwe e-tron GT-modellen is naar eigen smaak aan te passen, onder meer met fraaie afwerkingsmaterialen van leder, hout of carbon.

Verbeterde virtual cockpit, slim panoramadak
Naast de batterijtemperatuur geeft de Audi virtual cockpit nu ook de maximale laadsnelheid in realtime weer. In de RS e-tron GT performance zijn een powerdisplay en snelheidsmeter met een witte achtergrond te selecteren, een verwijzing naar de witte wijzerplaten van de Audi RS 2 Avant uit 1994. Optioneel is een slim glazen panoramadak leverbaar. Dit kan via een druk op de knop switchen van transparant naar vier gradaties van ondoorzichtig mat (in honingraatpatroon) en omgekeerd.

Drie krachtige uitvoeringen
Elke Audi e-tron GT heeft dankzij aparte elektromotoren op de voor- en achteras quattro vierwielaandrijving. De elektromotoren zijn krachtiger dan hun voorgangers. De motor voor de achteras is 10 kg lichter dan voorheen. De nieuwe S e-tron GT heeft een systeemvermogen van 500 kW/679 pk. Daarmee vergt de acceleratie van 0-100 km/u 3,4 seconden en bedraagt de topsnelheid 245 km/u. De RS e-tron GT zet de volgende stap met 630 kW/856 pk (0-100 km/u in 2,8 sec.). Met 680 kW/925 pk aan systeemvermogen is de RS e-tron GT performance de krachtigste serieproductie-Audi ooit. Hij accelereert in 2,5 seconden van 0-100 km/u. Beide RS-modellen hebben een topsnelheid van 250 km/u. Het remsysteem is nu uitgevoerd met grotere remschijven. De RS-modellen hebben remschijven met een wolfraam-coating. Als optie zijn carbon-keramische remschijven inclusief remklauwen met 10 zuigers leverbaar.

Lichtere batterij, hogere energiedichtheid, zeer snel opladen
De Audi e-tron GT-modellen beschikken over een accupakket met een netto capaciteit van 97 kWh. De hogere energiedichtheid komt op het conto van een geoptimaliseerde koeling en een gewijzigde celchemie. Daarbij is het accupakket 9 kg lichter. Het recuperatievermogen is toegenomen van 290 tot 400 kW. Daarbij kan de bestuurder de levels van terugwinning van remenergie instellen via paddles aan het stuur. De nieuwe batterij is te laden met een vermogen van 320 kW. Onder ideale omstandigheden duurt het opladen van 10-80% slechts 18 minuten. Zelfs onder koude omstandigheden is het mogelijk om een hoog laadvermogen te realiseren. Een warmtepomp die voor een energie-efficiënte werking van het airco-/verwarmingssysteem zorgt, draagt zeker in de winter bij aan het optimaliseren van de actieradius.

Actief onderstel, Audi drive select met RS-modi
Standaard beschikt de Audi e-tron GT over een nieuw luchtveringssysteem met 2-kamertechnologie. Hiermee is een zeer dynamisch weggedrag mogelijk, zonder in te hoeven leveren op het gebied van comfort. Optioneel is het innovatieve actieve onderstel leverbaar. Daarmee biedt de e-tron GT een ongekend brede spreiding tussen comfort en rijdynamiek. Met Audi drive select kan de bestuurder een rijmodus naar keuze instellen: efficiency, comfort of dynamic. In de S e-tron GT is ook een individuele rijstand beschikbaar en voor de RS-modellen zijn er twee naar eigen wens te configureren RS-modi. De performance-modus van de RS e-tron GT performance is ontwikkeld voor gebruik op het circuit.

Actieve voordelen onder alle omstandigheden
Het actieve onderstel houdt de carrosserie van de auto vrijwel horizontaal tijdens dynamisch accelereren, remmen en sturen. Samen met de perfecte verdeling van de wielbelasting leidt dit tot optimale grip, zeer precieze stuurreacties én meer controle bij een sportieve rijstijl. Bij een rustige rijstijl daarentegen vangt de actieve vering vrijwel alle vibraties van de carrosserie op, vooral bij het rijden over drempels. Als de bestuurder de overhel-, start- en comfort-remfunctie via Audi drive select heeft geactiveerd, ervaren de inzittenden bij het accelereren minder inwerking van G-krachten. Bij stilstand kan het actieve onderstel de carrosserie in enkele seconden tot wel 77 mm omhoog laten komen, voor een comfortabele in- en uitstap.

Vierwielbesturing
Audi kan de e-tron GT leveren met vierwielbesturing. Een directe stuuroverbrenging van de voorwielen is daarbij inbegrepen. Daardoor is op lagere snelheden minder stuurkracht nodig. Bij snelheden tot 50 km/u draaien de voor- en achterwielen in tegengestelde richting. Dat maakt manoeuvreren met de auto eenvoudiger, ook al omdat het de draaicirkel met circa 0,6 meter verkleint. Vanaf 80 km/u sturen de achterwielen in dezelfde richting als de voorwielen, wat de stabiliteit ten goede komt. Bij snelheden tussen 50 en 80 km/u past het geavanceerde systeem de stuuruitslag van de achterwielen automatisch aan de rijomstandigheden aan.


Quantron AG:
New commercial vehicle compatible hydrogen filling station at Augsburg freight center supplies fuel for QUANTRON trucks
Quantron AG, a specialist for sustainable passenger and freight transportation, participated in the opening of a new hydrogen filling station at the Augsburg freight & logistics center (GVZ) on June 17, 2024. This pioneering project, realized by Tyczka Hydrogen GmbH, marks another significant step towards sustainable mobility and climate-friendly logistics.

The GVZ near Augsburg, located directly on vital road and rail links in southern Germany, is an important hub for freight transport. It offers companies ideal conditions for combining ecological responsibility and economic efficiency. This is the placewhere supply and demand converge spatially. With clear guiding principles and sustainable concepts, the GVZ Augsburg represents important industrial infrastructure for the region. QUANTRON AG has its headquarters in the GVZ – in the heart of the logistics center – where it develops climate-friendly commercial vehicles with battery electric (BEV) and fuel cell drive (FCEV).

The opening of the filling station for green hydrogen, not far from QUANTRON’s headquarters, was attended by Bavaria’s Minister of Economic Affairs Hubert Aiwanger and represents a harmonious symbiosis between the two companies. The cooperation between Tyczka Hydrogen GmbH and Quantron AG began long before the opening, as they exchanged technical details and processes for refueling heavy commercial vehicles. While fuel cell cars fill up with relatively small quantities of H2 (5-6kg), a heavy QUANTRON truck can carry up to 54kg of hydrogen (at 700 bar). These significantly larger refueling quantities must be backed by reliable technology in order to guarantee a safe and seamless refueling process. Consequently, a QUANTRON truck was also the first heavy commercial vehicle to refuel at this hydrogen filling station.

The filling station offers green hydrogen at pressure levels of 350 and 700 bar, suitable for cars, trucks and buses. Green hydrogenis produced by electrolysis from water using renewable electricity. In its current stage, the station can provide around 500 kg of hydrogen per day, which can be enough to refuel 10-15 heavy commercial vehicles.

“The new hydrogen filling station is an important signal for the entire industry and a milestone for our joint efforts in sustainable mobility,” explains Thomas Zorn, Managing Director of Tyczka Hydrogen GmbH. “Our aim is to support the introduction and market ramp-up of climate-friendly commercial vehicles and increase the attractiveness of the GVZ Augsburg site for logistics companies.” Hydrogen is gaining momentum in mobility. Tyczka has recognized this potential and is an important partner for QUANTRON. “The cooperation with Tyczka is exemplary, because they understand the special requirements of a heavy truck when refueling with hydrogen. Together, we are laying the foundations for the switch to climate-friendly commercial vehicles in the Augsburg area,” says René Wollmann, CTO of Quantron AG.

The new hydrogen filling station at GVZ Augsburg sends a strong signal for the transformation to emission-free drive technologies in Bavaria. Hydrogen technology is of crucial importance in the sustainable development of the GVZ Augsburg and is helping to establish the location as a leading hub for green logistics.

Together with strong partners such as Tyczka Hydrogen GmbH, Quantron AG will make the Augsburg region a pioneer of green mobility and show that economic success and ecological responsibility can go hand in hand.

Der neue Mercedes-Benz V-Klasse Marco Polo – Exterieur
The new Mercedes-Benz V-Class Marco Polo – Exterior


Infografik – 40 Jahre Mercedes-Benz Marco Polo
infographics – 40 Years Mercedes-Benz Marco Polo


Mercedes-Benz Group AG:
The smart glamping-mobile suitable for everyday use: the new Mercedes-Benz V-Class Marco Polo is ready for you
Smart, stylish and suitable for everyday use – this is the new V-Class Marco Polo from Mercedes‑Benz. It has been available to order since January, as of now it is on display in dealer showrooms. Time for us to publish all relevant information on the new V-Class Marco Polo.

Alle informatie is een document van 23 pagina’s… Dat is me net wat te gek voor dit artikel, wie dat per sé wil zien kan ik het voor downloaden, doe maar ene pb.



Geart Leistra spotte in Dokkum een Chinook Gazelle camper op Toyota-basis.


Martijn Manrho: “Allemaal leuk en wel maar heb jij vandaag een Bedford auto ambulance gezien?



Mike van Stein: “Daarstraks gezien. Aparte kipperopbouw.


Kleyn-collega Frank Klijn: “Hoog bezoek vandaag. Wat een wagen!




Hans Brolsma stuurde zelf ook nog wat foto’s met de verse oplegger.

Lap record for new Audi RS 3 preproduction model


Audi Public Relations:
Voorsprong door techniek: Audi RS 3 klokt ronderecord Nürburgring
Audi-fabriekscoureur Frank Stippler heeft met een pre-productiemodel van de vernieuwde Audi RS 3 een nieuw ronderecord gevestigd op de Nürburgring-Nordschleife. Hij klokte een indrukwekkende toptijd van 7:33,123 minuten, waarmee de oude snelste ronde in deze klasse met ruim vijf seconden werd aangescherpt. Daarmee onderstreept het topmodel binnen de vernieuwde A3-reeks dat hij nog steeds de snelste compacte auto is.

“Bepalend voor ons succes is het verder aangescherpte onderstel van de vernieuwde Audi RS 3”, legt Stippler uit. “Daardoor stuurt onze performance hatchback nu nog nauwkeuriger en gewilliger een bocht in en kan de RS 3 beter gepositioneerd worden om de perfecte lijn te volgen.”

Voorsprong door brake torque vectoring
De vernieuwde Audi RS 3 valt bochten nog gretiger aan dankzij de assisterende brake torque vectoring. Die technologie past in milliseconden remkracht toe op één van de wielen, wat de bewuste zijde van de auto vertraagt en de neus richting de ideale lijn stuurt.

Aan de basis van de verder verbeterde rijdynamiek staat een samenspel aan de basis tussen de torque splitter – met volledig variabele koppelverdeling tussen de achterwielen -, de elektronische stabiliteitsregeling, brake torque vectoring en de optionele adaptieve dempers van het geoptimaliseerde RS-sportonderstel.

Beproefde vijfcilinder
Het vermogen van de vernieuwde Audi RS 3 wordt nog steeds geleverd door Audi’s legendarische vijfcilindermotor met 400 pk en een koppel van 500 Nm. In combinatie met de (optionele) Pirelli P Zero Trofeo R semi-slickbanden, een 19 inch keramisch remsysteem, het RS-sportonderstel met adaptieve demperregeling en de geoptimaliseerde chassisafstelling stuwt de 2.5 TFSI-motor de verbeterde Audi RS 3 nu nog scherper en sneller door de bochten. Dat alles gaat uiteraard gepaard met een diepe roffel die voortkomt uit de 1-2-4-5-3 ontstekingsvolgorde, een kenmerkende eigenschap van Audi’s vijfcilindermotoren.

Vanaf augustus te bestellen
Liefhebbers kunnen de vernieuwde Audi RS 3 vanaf eind augustus bestellen bij de Audi-dealers, waar hij vanaf oktober ook daadwerkelijk in de showroom te zien is. Meer specificaties en prijzen worden in aanloop naar de Nederlandse marktintroductie bekendgemaakt.

Scania 460R
Scania Benelux:
Wederom tien Scania Super trucks voor Nillezen, ‘Vijf procent zuiniger’
Internationaal Transportbedrijf Nillezen B.V. uit Oeffelt heeft een order van tien Scania 460R A4x2 trekkers met 13-liter Super motor geplaatst. Het familiebedrijf heeft wederom voor Scania gekozen vanwege het gunstige brandstofverbruik. “In de regel is Scania een procent of vijf zuiniger. Je kunt een goedkopere auto kopen, maar als die een of twee procent meer verbruikt, ben je het geld ook kwijt,” licht directeur Chiel Morren toe.

Met 48 trucks verzorgt Nillezen het vervoer van tank- en bulkproducten door heel Europa. In de afgelopen drie jaar werden vijftien nieuwe Scania trucks aan het wagenpark toegevoegd, waarvan de laatste begin mei in gebruik werd genomen. Het lage eigen gewicht en het economische karakter waren voor Morren reden om nog eens tien trekkers met 460 pk uit de R-serie te bestellen, die naar verwachting in de tweede helft van dit jaar worden geleverd.

Dat het overgrote deel van de vloot uit Scania bestaat, heeft volgens Morren ook een andere reden. “Het merendeel van onze chauffeurs geeft de voorkeur aan Scania. De zitpositie, de luxe afwerking en het rijcomfort worden enorm gewaardeerd.”

Meest gunstige configuratie
Nillezen verkiest steevast de R-slaapcabine, die volgens Morren economisch de meest gunstige configuratie heeft en met een lage instap en ruime cabine aan alle eisen voldoet. De 4×2 trekkers zijn met lederen stuurwiel en bekleding luxueus afgewerkt. De 4-balgs luchtvering op de achteras zorgt voor een soepele rijervaring en voor een optimale zichtbaarheid zijn de voertuigen uitgerust met LED verstralers in de grill en op het dak, af-fabriek geïnstalleerd. De Alcoa aluminium Dura Bright velgen maken het geheel compleet.

De voertuigen hebben een verlengde wielbasis van 3.950 mm en een brandstoftank van 825 liter. Ze beschikken over een G25CM versnellingsbak met overdrive en een R4700D retarder voor verbeterde rijprestaties. Verder zijn de Scania trekkers voorzien van Adaptive Cruise Control en een dubbele PTO met zowel een flens- als een pompaansluiting, zodat elke truck voor alle soorten werkzaamheden ingezet kan worden.

Partner
In een eigen werkplaats worden door een team van drie monteurs alle noodzakelijke reparaties en tevens het preventieve onderhoud zelf uitgevoerd. De computertechnische storingen en de jaarlijks verplichte APK-keuringen worden uitbesteed aan Scania Gennep, waar het bedrijf een fijne samenwerkingspartner in heeft gevonden.

“We hebben sinds de jaren zeventig zeer goede ervaringen met Scania, zowel de voertuigen als de dealer. Scania is kwalitatief toch het beste. Er kan altijd iets gebeuren, maar het risico op ongeplande stilstand is heel klein. Dat is ook wat waard.”

Familiebedrijf
Internationaal Transportbedrijf Nillezen B.V. is een familiebedrijf gespecialiseerd in bulk- en tanktransport. Opgericht door de gebroeders Nillezen, wordt het bedrijf sinds 2009 geleid door schoonzoon Chiel Morren en zijn broer Martijn. Met een team van 65 medewerkers bedient het bedrijf internationale klanten in de Benelux, Duitsland en de rest van Europa die actief zijn in diverse grondstofsoorten, zoals kalk-, krijt- en dolomietproducenten. In Beugen beschikt Nillezen over een op- en overslag locatie van 4.000 m2, gespecialiseerd in het verwerken van bulkgoederen vanuit bigbags.

© Tycho Müller | www.tycho.photo


Mediatic:
Elektrisch automerk VOYAH opent eerste brandstore van de Benelux in Alkmaar
Luxedivisie van Chinese autofabrikant Dongfeng introduceert nieuwste elektrische modellen
Alkmaar, 20 juni 2024 – Vandaag opent VOYAH haar eerste brandstore van de Benelux in Alkmaar. Het automerk breidt uit in Nederland en introduceert toekomstige elektrische modellen in verschillende prijsklassen, waarmee een revolutie in duurzame mobiliteit wordt vertegenwoordigd.

VOYAH maakte eind vorig jaar haar intrede op de Nederlandse markt met de modellen FREE en DREAM. Vandaag opent de eerste brandstore in Alkmaar, waar men twee dagen de mogelijkheid heeft om de futuristische VOYAH iCozy, het merk MHero en de Dongfeng modellen 007 en The Box te bewonderen. “VOYAH is een sterke toevoeging voor de Nederlandse elektrische automarkt en we zijn trots en verheugd om het merk op de kaart te zetten. De line-up bestaat uit auto’s in verschillende prijsklassen, waarmee we meerdere segmenten kunnen bedienen”, aldus Kjeld Riegen, CEO VOYAH Benelux.

Introductie toekomstige modellen
Dongfeng, een van de oudste autoproducenten van China, is gespecialiseerd in het ontwerpen en ontwikkelen van elektrische voertuigen en produceert jaarlijks ruim 3 miljoen auto’s. “De auto’s hebben een premium EV kwaliteit en een luxueus design. De nieuwste modellen zijn op doorreis in Europa en nu twee dagen exclusief te ontdekken. De iCozy is een concept-car, welke een futuristisch inzicht geeft in het design voor de toekomst. MHero is een krachtige SUV met ruim 1000pk vermogen, ligt Riegen toe. The Box is volgens hem de grootste aandachtstrekker: “Deze elektrische auto is beschikbaar vanaf €20.000 en wordt dit jaar nog gepresenteerd. Daarmee is Dongfeng de eerste die een elektrische auto in dit lage prijssegment op de Nederlandse markt brengt.’’

VOYAH in Nederland
Importeur VOYAH Benelux is nu onderdeel van de Gomes groep, een 90 jaar oud familiebedrijf en een gevestigde naam in de autodealerwereld. Mr. Ma Lei, Directeur Dongfeng, zegt: “Ik ben erg dankbaar voor de samenwerking met Gomes. VOYAH is nog vrij nieuw op de Europese markt. Samen met onze partners willen wij deze reis starten en onze klanten van kwalitatieve auto’s en betrouwbare diensten voorzien. De ervaring, hoge klanttevredenheidsscore en de kwaliteitsnorm die gehanteerd wordt sluit aan bij onze groeiambities in Europa. De opening van de eerste brandstore is het startpunt van deze zogenoemde reis. Riegen: “De nieuwe brandstore en showrooms zijn volledig verduurzaamd, met 600 zonnepanelen en een aardwarmtesysteem, wat past bij onze visie op het gebied van duurzame mobiliteit. Om te zorgen voor de beste klantervaring zal er een centraal magazijn met onderdelenvoorziening in Nederland worden geopend. Ook de aftersales worden volledig in eigen land belegd.” Lei: “Ik ben ervan overtuigd dat we met het vertrouwen van onze klanten en de inspanningen van het team in de EU en Nederland succesvol zullen zijn.”

Over VOYAH
VOYAH is onderdeel van Dongfeng Motor Corporation, één van de grootste voertuigproducenten ter wereld. De naam VOYAH is afgeleid van het Franse woord voyage (reis). Met de aangekondigde modellen biedt het merk een breed assortiment van volledige elektrische personenwagens in alle prijssegmenten.


Peter van Embden vroeg of ik de Volvo V40 ‘Harlekin‘ ook op de foto had gezet bij de Carbage run. Helaas niet!


aSj: “TT Pendelbusjes altijd traditiegetrouw met een gele 46, 😎. Rossi’s kleur en nummer. Is toch lachen? Rossi is ook ereburger van Assen (no lie).


Martijn Manrho: “Er zouden geurfotos moeten bestaan.












Marco Havers: “Foto’s van onderweg.


nxt agency:
Een op de drie minimumloners ziet loonsverhoging als ‘druppel op een gloeiende plaat’
Ruim een derde van de werkenden met minimumloon (35 procent) staat ontevreden of neutraal tegenover de eerdere verhogingen van het minimumloon. Zij geven aan dat hun salaris nog steeds onvoldoende is voor hun levensonderhoud, of dat de verhogingen geen verschil maken voor hun financiële situatie. Dit blijkt uit onderzoek van AI-roosterontwikkelaar Quinyx onder bijna 1.600 eerstelijnsmedewerkers in de retail, horeca en logistiek. Vandaag wordt het minimumloon verder verhoogd met 3,09 procent.

Het verschilt per branche in hoeverre kleinverdieners waarde hechten aan de salarisverhoging. Logistieke medewerkers zijn het minst tevreden of neutraal over hun financiële situatie ondanks de verhoging van het minimumloon (41 procent). Daarna volgen de werknemers in de detailhandel met 35 procent. Van de horecamedewerkers geeft 29 procent aan dat de verhoging van het minimumloon geen verschil maakt voor hun financiële situatie of dat het salaris hun levensonderhoud nog steeds niet dekt.

Generatie Z gesteld op salarisverhoging
Opvallend is dat er een verschil is te zien tussen leeftijdscategorieën. Werknemers tussen de 18 en 24 jaar zijn het vaakst (64 procent) te spreken over de stijging. Bij 55-plussers ligt dit percentage op 40 procent. Slechts 4 procent van de 55-plussers is ontevreden met de salarisverhoging, omdat het hun levensonderhoud niet dekt. Onder de gen Z’ers ligt dit percentage hoger, namelijk op 10 procent.

“Hoewel de verhoging van het minimumloon bedoeld is om werknemers te ondersteunen, blijkt uit ons onderzoek dat veel werknemers nog steeds moeite hebben om rond te komen,” zegt Erik Fjellborg, CEO van Quinyx. “Voor werkgevers betekent deze verhoging extra kosten. Het wordt dus nog belangrijker om personeel effectiever en duurzamer in te zetten. Wanneer bedrijven dit goed aanpakken, leidt het niet alleen tot kostenbeheersing, maar ook tot hogere tevredenheid en productiviteit onder werknemers. Zo ontstaat er een win-winsituatie voor zowel werkgevers als werknemers.”

Over de loonsverhoging
Het minimumloon wordt per 1 juli regulier geïndexeerd, wat betekent dat het wordt aangepast aan de groei van de cao-lonen. Hierdoor stijgt het minimumloon vandaag met 3,09 procent naar 13,68 euro bruto per uur. De stijging werkt ook door in uitkeringen zoals de bijstand, AOW en UWV-uitkeringen. De eerder aangekondigde extra verhoging van met minimumloon met 1,2 procent, is halverwege april verworpen door de Eerste Kamer.

Over het onderzoek
Het onderzoek (april 2024) is uitgevoerd onder 1.574 eerstelijnsmedewerkers, werkzaam in de retail, horeca en logistiek. Dit onderzoek is een onderdeel van een groot internationaal onderzoek van Quinyx, uitgevoerd door onderzoeksbureau Pollfish. In totaal zijn er 12.500 eerstelijnsmedewerkers (werkzaam in retail, horeca en logistiek) ondervraagd in Nederland, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Finland, Noorwegen, Zweden en Verenigde Staten. Het doel van het onderzoek is om meer inzicht te krijgen in de behoefte van medewerkers die in de frontlinie werken.


Martijn Manrho: “Verhoogde kans op de Vlastuin bij mij om de hoek

VW Crafter 2nd gen
Public Relations Volkswagen Bedrijfswagens:
Team Visma | Lease a Bike zet Volkswagen Crafter als mobiele Control Room in tijdens Tour de France
Afgelopen weekend startte in de Italiaanse stad Firenze de Tour de France. In de Tour-karavaan was de geel-zwarte Control Room van Team Visma | Lease a Bike in meerdere opzichten een opvallende verschijning. Om zijn favorietenrol waar te kunnen maken, zet de Nederlandse wielerploeg dit jaar het nieuwe topmodel van Volkswagen Bedrijfswagens in als mobiel zenuwcentrum.

Ook in de wielersport staat innovatieve technologie steeds vaker aan de basis van succes. Het Nederlandse Team Visma | Lease a Bike nam tijdens de start van de Tour de France (29 juni t/m 21 juli) een nieuwe mobiele Control Room in gebruik – een primeur in de wielersport. De ploeg, volgens kenners favoriet voor de Tour-zege, maakt bij het analyseren van alle verzamelde data gebruik van geavanceerde computertechnologie die draait op software van Visma. Het systeem is ingebouwd in het veelzijdige topmodel van Volkswagen Bedrijfswagens: de Crafter.

In de Control Room wordt het verloop van elke Tour-kilometer nauwlettend gevolgd. Alle verzamelde data op basis van tv-beelden, weersgegevens en de wedstrijdradio kunnen vanuit het zenuwcentrum in real-time met de ploegleiding worden gecommuniceerd, zodat op weg naar een etappezege de beste tactische beslissingen kunnen worden genomen.

Een belangrijke taak, die de nieuwe Volkswagen Crafter op het lijf is geschreven. De Control Room biedt riant werkruimte aan twee analisten van Team Visma | Lease a Bike. Dankzij de 177 pk en 410 Nm sterke turbodiesel heeft de Crafter ook in de bergen geen enkele moeite om de Tour-karavaan te volgen. Zodat de communicatie tussen de Control Room en de ploegleiding feilloos gewaarborgd blijft.


PR Maserati Benelux:
Maserati GranCabrio Folgore Tignanello: de eerste 100% elektrische luxe cabriolet die zich kenmerkt door traditie, innovatie en vakmanschap ‘Made in Italy’
Ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de Tignanello wijn, één van de meest invloedrijke rode wijnen die zijn tijd ver vooruit was, heeft Maserati een Fuoriserie-versie gemaakt van zijn nieuwste model, de GranCabrio Folgore, de nieuwe 100% elektrische cabriolet van het merk uit Modena. De tailormade auto, die exclusief is gemaakt voor Marchesi Antinori, wordt op 14 juli geveild in Californië tijdens het Festival Napa Valley’s Arts for All Gala. Dit is één van de meest toonaangevende liefdadigheidsevenementen voor de kunsten in de VS.

Om de 110e verjaardag van het merk met de drietand luister bij te zetten, werkt Maserati samen met Marchesi Antinori. Deze wijnmaker kan bogen op een familiegeschiedenis van meer dan 600 jaar, die al 26 generaties lang wordt doorgegeven. Met zijn innovatieve werkwijze en sterke verbondenheid met de eeuwenoude traditie die het Italiaanse wijnhuis tot één van de beste bedrijven ter wereld heeft gemaakt, weerspiegelen de producten van Marchesi Antinori en de Tignanello wijn het gevoel en de passie die altijd kenmerkend zijn geweest voor de geest van Maserati. De Italiaanse fabrikant wordt van oudsher gedreven door het verlangen om voor de troepen uit te lopen en een trendsetter te zijn.

Als inspiratiebron voor deze auto diende de wijngaard van het bedrijf. De omgeving van waaruit beide fabrikanten opereren, voegt veel waarde toe aan hun eindproducten: van de kelder, de magische plek waar de wijn wordt gemaakt, tot het specifieke Tignanello-etiket, dat al een halve eeuw onveranderd is en nog steeds zeer herkenbaar is, net als de meest iconische creaties van het merk met de drietand.

Om een auto te creëren die de kenmerken en waarden van Marchesi Antinori en Tignanello belichaamt, heeft Maserati onderzoek gedaan naar het unieke karakter van de geschiedenis van deze wijn. Op basis daarvan heeft het merk een eerbetoon gebracht aan de Florentijnse wijnmakersfamilie met behulp van de kleuren, innovatieve materialen en verfijnde ambachtelijke details die van de GranCabrio Folgore Tignanello een auto maken die op indrukwekkende wijze een ode brengt aan de prestigieuze wijngaard van Tignanello en aan de 50-jarige geschiedenis van deze wijn.

Uiterlijk is de GranCabrio Folgore Tignanello gehuld in een carrosseriekleur die speciaal voor deze uitvoering is ontwikkeld. De Terra di Tignanello-lak is een kastanjekleur die is geïnspireerd op de bodem van de wijngaard, aangevuld met een koperkleurig bordeauxrood dat doet denken aan de rode tinten van de karakteristieke wijnvaten van Tignanello. Het heeft een rijke, metaalachtige kleur die is geïnspireerd op het landgoed en de sfeer van de wijnmakerij. De velgen en remklauwen zijn respectievelijk mat en hoogglans zwart van kleur terwijl de logo’s koperkleurig zijn, met het Maserati-logo in hoogglans koper op een glanzende achtergrond. De stof van de softtop is in de kleur zwart uitgevoerd.

Maar de meest romantische details zijn te vinden in het interieur, dat verwijst naar de kenmerken van Tignanello en de geschiedenis van beide fabrikanten luister bijzet met een combinatie van traditie, innovatie en vakmanschap. De stoelen zijn bekleed met leder dat is afgewerkt met een geribbeld vlechtwerk van meerdere materialen in de kleuren zilvergrijs en bordeauxrood. Dit vlechtwerk is gemaakt van Vegea, een innovatief materiaal dat afkomstig is uit de wijngaarden. Het doet denken aan het patroon van de rijen wijnstokken op de heuvel van Tignanello, gemarkeerd door de Albarese rotsen in hun midden. De stof ziet eruit en voelt aan als leder en wordt voor het eerst toegepast in een auto van Maserati.

Dit wordt aangevuld met sierdelen van donker bruyèrehout met laserbehandeling – dat herinnert aan de opdruk die in de eikenhouten vaten is gebrand – met teksten die verwijzen naar de creatie van Tignanello. Op de hoofdsteunen combineert elegant stikselwerk het drietand-logo van Maserati met één van de kenmerken van Tignanello: de zon, al lange tijd een opvallend kenmerk op het etiket van de fles. Hetzelfde symbool is gelaserd op de middentunnel, samen met de jaartallen 1971-2021: deze verwijzen naar het eerste en huidige oogstjaar van Tignanello.

Klaus Busse, hoofd design van Maserati: “Deze samenwerking met Marchesi Antinori geeft ons de kans om de essentie van ons tailormade programma, het vlaggenschip van ons individualiseringsprogramma Maserati Fuoriserie, tot uiting te laten komen. Het is ontwikkeld om ad-hoc ervaringen te creëren voor onze klanten en op maat gemaakte auto’s te produceren die de rijervaring nog subliemer en unieker maken. Zoals een voortreffelijke wijn een diner luister bij kan zetten. Het vertellen van een verhaal dat zich kenmerkt door Italiaanse uitmuntendheid vervult ons met trots en dient als constante stimulans bij onze werkzaamheden, waarbij we met de bespoke-productie streven naar het creëren van iets dat onnavolgbaar is.”

Piero Antinori: “Een nooit eindigend verlangen om uitdagingen aan te gaan, de obsessie om verbeteringen te realiseren, onszelf continu uit te dagen en de lat in kwalitatief opzicht steeds hoger te leggen: dat zijn de belangrijkste pijlers van de samenwerking met Maserati, een merk dat wereldwijd erkend wordt als een symbool van Made in Italy-kwaliteit. Het resultaat is een uniek model, geïnspireerd op de Tignanello wijn ter gelegenheid van zijn 50e verjaardag. Een auto met een sterke identiteit en herkenbaarheid, net als onze wijn. Het is een initiatief dat onze familie bijzonder trots maakt: deze speciale GranCabrio Folgore wordt geveild tijdens het Festival Napa Valley’s 2024 Arts for All Gala, waarvan de opbrengst naar goede doelen gaat.”

De GranCabrio Folgore is de nieuwste aanwinst van Maserati. Het is de eerste 100% elektrische cabriolet in het luxesegment en het snelste model in zijn segment. Een hoog prestatieniveau, comfort, stijl en elegantie geven deze auto het comfort en de verfijning die kenmerkend is voor de modellen van het merk. Dat wordt mede mogelijk gemaakt door het accusysteem op basis van 800V-technologie, dat is ontwikkeld met geavanceerde technische oplossingen die hun basis hebben in de Formule E. De Maserati GranCabrio biedt vier bruikbare zitplaatsen, met dank aan de toepassing van een softtop. Het model wordt ook geleverd met een reeks innovatieve systemen en details, zoals de nekverwarming die het rijden met open dak comfortabeler laat verlopen bij lagere temperaturen, en de windstopper die turbulentie in het compartiment vermindert.

Tignanello was de eerste Sangiovese die werd gerijpt in barriques, de eerste hedendaagse rode wijn die werd gemengd met niet-traditionele druivensoorten (met name Cabernet) en één van de eerste rode wijnen van Chianti Classico waarvoor geen witte druiven werden gebruikt. Tignanello is een mijlpaal, een wijn die het motto van de familie Antinori eer aan doen: ‘Te Duce Proficio’. Dit betekent: ‘Onder uw leiding ga ik voorwaarts’. De wijn is gemaakt van een zorgvuldige selectie van Sangiovese en Cabernet geoogst van de gelijknamige wijngaard gelegen op Tenuta Tignanello, in het hart van de Chianti Classico op een gebied van 57 hectare met zuidwestelijk zonlicht.

DAF XG+
DAF Corporate Communications:
Unieke uitvoering DAF XG⁺ markeert 75 jaar truckproductie
DAF Trucks presenteert een extra compleet uitgeruste speciale uitvoering van de DAF XG+ om te vieren dat het 75 jaar trucks bouwt.

De basis voor DAF werd in 1928 gelegd met Hub van Doorne’s Machinefabriek. De onderneming bouwde zijn eerste, revolutionaire lichtgewicht aanhangwagen een paar jaar later. Van daaruit was het een logische stap naar de ontwikkeling van DAF’s eerste truck. Die zag in 1949 het levenslicht. Het voertuig was feitelijk een chassis met een motor, grille, rem- en een stuurinrichting. In de beginjaren moesten klanten de cabine betrekken van gespecialiseerde carrosseriebouwers.

Het verschil met nu is als dag en nacht. De Nieuwe Generatie DAF trucks zijn niet alleen de zuinigste en veiligste trucks op de markt, maar hun cabines zijn ook nog eens onovertroffen ruim en comfortabel. De XG+ is zonder meer DAF’s vlaggenschip, met een volume van maar liefst 12,5 m3.

Speciale uitvoering
De DAF XG+ vormt dan ook de basis van de speciale uitvoering ter viering van 75 jaar truckproductie. De truck is voorzien van de 480pk/355 kW sterke PACCAR MX-13 motor en kan optioneel worden uitgerust met de MX Engine Brake, die alom bekend staat als de krachtigste motorrem in de truckindustrie.

Voor een optimale efficiency, is elk voertuig voorzien van een compleet Full Aero Kit met spoilers, fenders en side skirts. Dat garandeert samen met het DAF Digital Vision System en de Corner Eye – beide standaard – de laagste luchtweerstand en hoogste brandstofefficiency.

Voor het hoogste comfort is deze speciale XG+ voorzien van luxe draaibare stoelen die verwarmbaar zijn en in leder zijn uitgevoerd. Het 8 speakers tellende high-end audiosysteem mét subwoofer zorgt voor een ongeëvenaarde geluidsbeleving. Natuurlijk behoort ook het heerlijke 80 centimeter brede relax-bed tot de standaarduitrusting van deze unieke XG+.

Driver package
Elke truck uit deze serie wordt geleverd met een aantrekkelijk ‘Driver Package’. Dat bestaat onder andere uit de DAF Night Lock, een magnetron, een complete set luxe vloermatten en een goed gevulde goodiebag.

De ‘75 jaar truckproductie’ uitvoering wordt gespoten in stijlvol Silver Metallica. De speciale zwart-gele striping verwijst naar de bijzondere mijlpaal. De Alcoa Dura-Bright velgen zorgen voor de finishing touch.

Deze unieke special edition is vanaf nu te bestellen. De levering start ná de zomer.




PR Maserati Benelux:
1-2 zege voor Maserati in Race 1 van Fanatec GT2 European Series op Spa
One year after the car and sports plans were unveiled, Maserati returns to Spa-Francorchamps for round 3 of the Fanatec GT2 European Series Powered by Pirelli. Over a weekend when the 24 Hours of Spa is also being held, the three Maserati GT2s were the stars on Friday, achieving a magnificent one-two in Race 1 with the victory of LP Racing’s number 1 car, driven by Leonardo Gorini and Carlo Tamburini who finished ahead of teammate Philippe Prette, the winner in the Am class. In the same class, the third Maserati, the TFT Racing team’s number 24 driven by Alexandre Leroy, crossed the finish line in second (fifth overall). In Race 2, the Belgian took the bottom step of the podium for the class.

At the end of qualifying for Race 1, the Maseratis took the top three places with Leroy taking his first pole position of the season. At the start, the number 24 picked up on the advantage to maintain the lead in the race but was forced to give way to the number 1 Maserati GT2 with Gorini at the wheel, who made his way to the front of the pack after a few laps. Passing the baton to Tamburini, the latter then made a mistake at Les Combes, giving his teammate Philippe Prette the opportunity to catch up significantly, although he still kept the lead. Tamburini was the first to the chequered flag, with Prette finishing 2.8 seconds behind, confirming the Maserati one-two and his third win of the year in the Am class. Leroy remained in the battle for the overall podium all throughout, but then dropped to fifth to take second in the Am class.

In the second 50-minute race held on Saturday morning, Prette was forced to pit in the early laps due to a puncture, compromising the rest of the race. After a good start, Tamburini found himself in fourth, but after about 20 minutes he slipped to eighth after contact with an opponent. At the end of the mandatory pit window, Gorini – who took over from Tamburini – began to make up for falling behind but was unfortunately forced to pit again due to a puncture; he ended up finishing tenth. Leroy, with a steady pace throughout the race, finished sixth overall and third in the Am class.

The next event, round 4 of the Fanatec GT2 European Series Powered by Pirelli, is scheduled to take place in Hockenheim, Germany, from 19 to 21 July.

Giovanni Sgro, Head of Maserati Corse: “Our winning streak with Maserati GT2 continues: I couldn’t have hoped for anything better this weekend at the Spa-Francorchamps circuit, despite a bit of bad luck in Race 2. Once again, taking the first and second places in Race 1 demonstrates that we have developed an outstanding car for motorsport customers, professional racing teams and gentleman drivers. Maserati’s racing vocation, recently celebrated with the two MC20 Icona and MC20 Leggenda special editions for the 20th anniversary of the MC12’s debut, both in GT1 and Stradale versions, is the common thread that binds all our cars. Starting from the MC20, via the Maserati GT2 to the MCXtrema, our brand reiterates its intent to develop cutting-edge technologies and to meet customers’ requirements, both on the road and on the track. We can’t wait to line up on the grid for the next round of the 2024 Fanatec GT2 European Series Powered by Pirelli at Hockenheim”.

Sicherheits- und Assistenzsysteme von Daimler Buses setzen erneut den Standard für Omnibusse – neuer Mercedes-Benz Tourismo Safety Coach
Safety and assistance systems from Daimler Buses once again set the standard – new Mercedes Benz Tourismo Safety Coach


Daimler Truck AG:
Safety and assistance systems from Daimler Buses once again set the standard – new Mercedes Benz Tourismo Safety Coach
From 7 July 2024, the EU’s updated General Safety Regulation (GSR) will require all newly registered buses to have a whole range of driver assistance systems in order to further increase road safety for all parties involved. The current safety and assistance systems in Mercedes‑Benz and Setra brand buses do not simply meet the requirements of the GSR; some functions even go beyond the level required by the GSR. Assistance systems such as Active Brake Assist 5/6 or Preventive Brake Assist 2, Sideguard Assist 2, Frontguard Assist or Traffic Sign Assist now come as standard in all vehicle variants and represent further added value for Mercedes‑Benz and Setra city, intercity and touring coaches. The introduction of the new safety systems is also an opportunity for Daimler Buses to continue the long tradition of the “Safety Coach”.

Sixth Safety Coach with the largest number of safety and assistance systems
“Safety is always a top priority at Daimler Buses,” says Till Oberwörder, CEO of Daimler Buses. “With our Mercedes‑Benz and Setra brands, we have been pioneering new safety technologies and assistance systems for decades. The Safety Coach, which embodies our latest safety technology for buses, also has a long tradition at Daimler Buses.”

This sixth edition of the Safety Coach can now boast the largest number of safety and assistance systems to date in the long line of its predecessors, and consequently does full credit to the moniker of “Safety Coach”. The new, even more powerful Active Brake Assist 6 emergency braking assistant is also on board, as are Sideguard Assist 2, the completely new Frontguard Assist and the new Traffic Sign Assist, which warns the driver of excessive speed. In addition to these functions, Lane Assist (SPA), Attention Assist (AtAs), Tyre Pressure Monitoring (TPM), adaptive cruise control (ART) with additional stop-and-go function, Brake Assist (BA), continuous brake limiter (DBL), Electronic Stability Program (ESP), rain/light sensor and the 360° camera system are all included. The Mercedes‑Benz Tourismo Safety Coach is also equipped with the optional MirrorCam mirror replacement system. The benefits of the MirrorCam include the extended field of vision for the driver, significantly better visibility in the dark, less dirt, less manoeuvring damage and a further reduction in fuel consumption thanks to a smaller front section.

Active Brake Assist 6 emergency braking assistant with multi-lane monitoring
Active Brake Assist 6 (ABA 6) is a good example of overfulfilment of the GSR. The system is able to respond to pedestrians and cyclists up to a speed of 60 km/h – for ABA 5 this was already 50 km/h. The ABA 6 safety system can react to cyclists and people who are crossing the road, approaching the vehicle or walking in the vehicle’s lane with automatic emergency braking. The enhanced response to pedestrians and cyclists is an early look ahead to the new legislation for emergency braking systems for heavy-duty commercial vehicles, which will not become mandatory until later. At all speeds, the system can react to stationary vehicles in front of the bus with emergency braking to a standstill.

Recognition of the lane markings enables good mapping of objects and can thus reduce false alarms. Even on typical motorway bends with a radius greater than approx. 260 metres, the system can react to vehicles in front and stationary obstacles. For city buses, the GSR does not prescribe an emergency braking assistant because sudden emergency braking could be associated with a risk of injury for passengers. However, even in this case, Daimler Buses offers a brake assistant for the low-floor buses of the Mercedes‑Benz Citaro, eCitaro and Conecto model series, as well as for the Setra MultiClass 500 LE city and intercity buses: Preventive Brake Assist 2, the world’s first specialised active brake assistant for scheduled-service buses. It warns of stationary obstacles as well as pedestrians and cyclists and can initiate partial braking if the driver fails to react. This new, second-generation assistance system can react to stationary and moving objects, including pedestrians and cyclists.

Sideguard Assist 2 with extended functionality on the driver’s side
The second-generation Sideguard Assist turning assistant also exceeds the requirements of the GSR. A combination of five short- and long-range radar sensors, together with a camera, ensure a broad view to the front and side. Thanks to this enhanced fusion (i.e. merging of all six sensors), almost complete all-round visibility with 270-degree environment scanning is achieved for the first time. Sideguard Assist 2 now monitors not only the front passenger side, but also the driver’s side, and thus goes beyond the level required by the GSR. At speeds above 30 km/h, Sideguard Assist 2 also assumes the role of a lane change assistant. It notifies the driver about an object on either the driver’s side or the front passenger side up to the maximum speed.

Frontguard Assist monitors the traffic area in front of the vehicle
In order to avoid accidents when moving off, for example at traffic lights or bus stops, the new Frontguard Assist from Daimler Buses can be a helpful feature. If the system detects stationary or moving objects in front of the vehicle, it can assist the driver in driving situations up to 15 km/h with hazard warnings via the two-stage warning system. The assistance system covers the blind spot in front of the vehicle from 0.8 metres up to approximately four metres across the full width of the vehicle.

Sideguard Assist 2 and Frontguard Assist combine to create a complete warning system that warns of obstacles and people at the sides and in front of the bus. Together with the standard reversing camera or, even more so, the optional 360° camera system, the driver is provided with a comprehensive warning system for all aspects of their bus.

Traffic Sign Assist warns of excessive speed
The intelligent Traffic Sign Assist speed assistant compares the current speed of the vehicle with the permissible vehicle speed and warns the driver if the permitted speed is exceeded. The system can cope with the different signage throughout Europe. Traffic Sign Assist can thus reduce the risk of accidents caused by speeding and inattentiveness. It also reduces the risk of fines due to speeding.

Attention Assist, TPM and reversing camera: from optional equipment to standard equipment
The tyre pressure monitoring system (TPM) also now forms part of the standard equipment on all bus models from Daimler Buses. TPM prevents tyre damage by displaying any pressure loss. Setting the correct tyre pressure also decreases both wear and fuel consumption.

The standard equipment also includes Attention Assist (AtAs) as well as an interface for the use of alcohol testers in the driver’s workplace. The same applies to the previously optional reversing camera. Depending on the model series, the image is output on an existing monitor in the cockpit or an additional 7-inch monitor. As an alternative to the reversing camera, customers can also select the 360° camera system (articulated buses: 270° camera system).




PR Frije Cross Blije:
Inschrijven Frije cross Blije gaat los!
Op zaterdag 27 juli a.s. zal na 7 jaar afwezigheid de Frije Cross Blije weer georganiseerd worden.
Zonder deelnemers is dit evenement uiteraard niets.
Velen zijn al druk bezig om de auto of motor klaar te krijgen voor “de Moaiste Sneon Foar de Boufak” en staan te trappelen om zich in te schrijven, zodat ze verzekerd zijn van een plek op de deelnemerslijst en hun krachten kunnen meten op de “leukste cross van het Noorden”.
Het leuke van de Frije Cross is dat iedereen met een geldig rijbewijs en een aan de reglementen voldoende auto/motor, mee mag doen aan de “Frije cross”. Zo kan het gebeuren dat iemand zijn of haar debuut kan beleven tussen de doorgewinterde coureurs.

Van maandag 1 juli t/m zaterdag 20 juli 2024 kan online ingeschreven worden via de website van de Frije Cross Blije.
De organisatie wil de aanstaande coureurs wijzen op de reglementen, die ook op de site geplaatst zijn.
De auto’s/motoren worden voor de wedstrijd gekeurd.
Behalve de motorcoureurs rijdt iedere deelnemer met een eigen transponder. Verschijnt een auto in meerdere klassen, dan moet de transponder gewisseld worden.
Wie niet in het bezit van een transponder is, kan deze via de organisatie huren. Dit kan op het inschrijfformulier aangegeven worden.

De organisatie hoopt op veel deelname, zodat er volop gestreden kan worden in de volgende klassen:
-Standaard 2000
-Standaard 1600
-Rodeo
-Vrije Standaard
-Motoren
-Damesklasse

Inschrijven kan via frijecrossblije.nl
Wanneer: van maandag 1 juli t/m zaterdag 20 juli 2024

Frije cross Blije
zaterdag 27 juli 2024
Tijd: 11.00 uur
Waar: Miedwei 5, 9151 AH Holwerd

Foto’s: Klaas van der Laan


STEYR media relations:
STEYR® AND TU WIEN UNVEIL FCTRAC BIOGENIC HYDROGEN–POWERED TRACTOR PROJECT
Developed in collaboration between engineers at the CNH tractor plant in St. Valentin and TU Wien, an innovative hydrogen fuel cell-powered STEYR® concept tractor has recently made its public debut.

The FCTRAC was developed as part of a national research project funded by the Austrian Research Promotion Agency (FFG) and led by the Institute of Powertrains and Automotive Technology (IFA) at TU Wien. Based on a standard STEYR 4140 Expert CVT tractor, the development was a collaborative effort between CNH’s St. Valentin-based engineering team and their project partners from science and industry, who worked together to design, create, homologate and test the tractor and its hydrogen fuel cell power unit.

The STEYR FCTRAC hydrogen fuel cell tractor project aim was end-to-end sustainability, via a BioH2Module developed to complement the tractor. This produces hydrogen from biogenic raw materials and residues, meaning 15-16 kg dry biomass is needed to produce hydrogen equivalent to around 3.5 l of Diesel. The power unit only emits water vapour, and there is no compromise in terms of power – with the tractor meeting the demanding requirements of agricultural work in the same manner as a diesel-powered equivalent.

The FCTRAC, which has a 14 kWh high-voltage battery and 400 V electrical system, develops 95 kW, matching its diesel equivalent. The fuel cell and electric drive systems take the place of the diesel engine, while the fuel tank is replaced by a compressed hydrogen storage system and a high-voltage battery.

“The STEYR FCTRAC attracted considerable attention recently at the Schönbrunn Palace in Vienna, venue for the Austrian State Prize for Technology awards, for which it was nominated in the ‘Mobility Technologies category, a section which honours groundbreaking Austrian technical innovations,” says Marco Lombardi, Head of Case IH and STEYR brands EMEA.

“The category focuses on the research and development of sustainable, climate-neutral and intelligent mobility technologies. We were delighted to play a crucial role, together with TU Wien, in developing the FCTRAC, and it was an honour to participate in the ceremony. This tractor not only embodies the sustainable future our industry strives for, but also solidifies CNH’s position as a leader in alternative fuel innovations. We are looking forward to further working on this very exciting project,” he concluded.


Martijn Manrho: “Staat bij mij in het dorp langzaam maar zeker weg te rotten. In ’97 op naam gezet, apk verviel in 1999.


Scania Benelux:
Kotra Logistics neemt 750ste Scania in gebruik
Onlangs nam directeur Erik de Koeijer van Kotra Logistics op het hoofdkantoor in het Zeeuwse Yerseke de sleutels van de 750ste Scania in ontvangst uit handen van Janko van de Baan, MD Scania Nederland, en Rudy Crabbe, Algemeen directeur AST Zeeland. Kotra Logistics heeft de afgelopen jaren een stormachtige groei doorgemaakt want slechts acht jaar geleden werd de 500ste Scania in het wagenpark opgenomen. “Wij hebben de afgelopen jaren diverse bedrijven overgenomen waarvan het wagenpark nodig aan modernisering toe was,” licht Erik de Koeijer deze groei toe. Dat de specialist in het transport van verse visproducten voor beide jubileumtrucks voor Scania koos komt mede door de goede relatie met dealer AST Zeeland.

In de zestiger jaren verschijnt de eerste Scania-Vabis in de vloot van het familiebedrijf dat al sinds 1880 bestaat. Het is het begin van een trouw en hecht partnership dat tot op vandaag de dag wordt voortgezet. “De relatie met AST en Scania is goed en in onze branche, het transport van verse producten, is het belangrijk dat men onze business goed begrijpt,” aldus Erik de Koeijer. “Onze activiteiten gaan altijd door en dan is een dealer die ons optimaal ondersteunt van groot belang. Gelukkig kennen wij weinig problemen op dit vlak en als er toch een uitdaging is staat het team van AST altijd voor ons klaar.”

Het huidige wagenpark omvat zo’n 200 eigen voertuigen en ca. 100 charters die regelmatig voor Kotra door heel West-Europa rijden met verse visproducten. Dit maakt Kotra Logistics marktleider in dit specifieke segment binnen transport en logistiek. Het bedrijf biedt werk aan ca. 600 mensen in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland.

De 750ste Scania, een 460R Super met uitgebreide veiligheidsopties en Smart Dash, maakt deel uit van een grotere order. Onlangs werd dit model andermaal uitgeroepen tot Green Truck 2024 waarbij met name het lage brandstofverbruik een belangrijke rol speelde. “Wij maken veel kilometers dus een laag brandstofverbruik is belangrijk voor het investeringsplaatje. Minstens zo belangrijk voor ons is de betrouwbaarheid en de aantrekkingskracht voor de chauffeur. Deze rijden graag met Scania,” vult Erik de Koeijer aan.

Erik de Koeijer is alweer de vijfde generatie die leiding geeft aan het bedrijf en de volgende generatie is ook alweer werkzaam in het bedrijf. Kotra Logistics is de grootste West-Europese logistieke dienstverlener op het gebied van geconditioneerd vervoer van verse vis, schaal- en schelpdieren. Deze expertise stelt hoge eisen aan het materiaal waarmee wordt gewerkt en aan de partners waarmee zaken worden gedaan. De langjarige relatie met dealer AST en Scania bewijst dat de eisen voor wat betreft kwaliteit en betrouwbaarheid naadloos op elkaar aansluiten.


Martijn Manrho: “Was even hoopvol voor een levens van kandidaat, maar hij staat niet op truckfan, wel op truckstar bij een persbericht.


Paul Bennink: “Buske fan de baas 👏

Auf der „eActros 600 European Testing Tour 2024“ in Norwegen. Zwei seriennahen Prototypen des neuen Elektro-Flaggschiffs eActros 600 fahren durch über 20 europäische Länder und sollen mit jeweils 40 Tonnen Gesamtzuggewicht mehr als 13.000 Kilometer zurücklegen.
On the „eActros 600 European Testing Tour 2024“ in Norway. Two near-series prototypes of the new electric flagship eActros 600 drive through more than 20 European countries, completing more than 13.000 kilometres each with 40 tons total towing weight.


Auf der „eActros 600 European Testing Tour 2024“ in Norwegen. Zwei seriennahen Prototypen des neuen Elektro-Flaggschiffs eActros 600 fahren durch über 20 europäische Länder und sollen mit jeweils 40 Tonnen Gesamtzuggewicht mehr als 13.000 Kilometer zurücklegen.
On the „eActros 600 European Testing Tour 2024“ in Norway. Two near-series prototypes of the new electric flagship eActros 600 drive through more than 20 European countries, completing more than 13.000 kilometres each with 40 tons total towing weight.


Auf der „eActros 600 European Testing Tour 2024“ in Norwegen. Zwei seriennahen Prototypen des neuen Elektro-Flaggschiffs eActros 600 fahren durch über 20 europäische Länder und sollen mit jeweils 40 Tonnen Gesamtzuggewicht mehr als 13.000 Kilometer zurücklegen.
On the „eActros 600 European Testing Tour 2024“ in Norway. Two near-series prototypes of the new electric flagship eActros 600 drive through more than 20 European countries, completing more than 13.000 kilometres each with 40 tons total towing weight.


Werner Kempfle, Entwicklungsingenieur und Co-Projektleiter des eActros 600, auf der „eActros 600 European Testing Tour 2024“ am Nordkap in Norwegen.
Werner Kempfle, Development Engineer and Co-Project Lead of the eActros 600, on the “eActros 600 European Testing Tour 2024” at the North Cape in Norway.


Daimler Truck AG:
Electric European tour: eActros 600 test trucks complete the northernmost leg of the journey
The two e-trucks on the “eActros 600 European Testing Tour 2024” by Mercedes-Benz Trucks have traveled 4.436 kilometers exclusively under battery-electric power to reach the northernmost milestone after 12 days: The North Cape in Norway, the northernmost point in Europe accessible by road from the mainland. The two near-series prototypes of the new electric flagship eActros 600 had started out from Frankfurt am Main on June 11 to complete the most extensive test run in the company’s history. The testing tour involves the two e-trucks driving through more than 20 European countries, each vehicle covering more than 13.000 kilometers with 40 tons total towing weight. The other highlights of the trip include the southernmost point in Continental Europe: Tarifa in Spain.

In Norway, the e-trucks completed the longest leg of the tour to date with one battery charge, mainly on rural roads with a challenging topography. This leg involved a distance of 480 kilometers, with the e-trucks still showing a remaining range of 30 kilometers. Even in strong winds and rainy weather the two eActros 600 prototypes always demonstrated their reliability with every kilometer they traveled.

Gaining experience on a wide range of routes with an eye on energy consumption
With the “eActros 600 European Testing Tour 2024”, Mercedes-Benz Trucks intends to gain extensive experience on a wide range of routes in different topographies and climate zones with an eye on energy consumption. The manufacturer intends to then share these findings with interested customers.

The high battery capacity of more than 600 kilowatt hours1 and a new, particularly efficient electric drive axle developed in-house enable the eActros 600 to achieve a range of 500 kilometers2 without intermediate charging. The intention for the tour is to charge the batteries exclusively at public charging stations.

The tour already led through Germany, Denmark, Sweden, Norway, Finland, Estonia, Latvia, Lithuania and Poland. Next up are, among others: Czechia, Austria, Slovakia, Hungary, Croatia, Slovenia, Italy, Monaco, France, Spain, Portugal, Belgium, Netherlands and Luxembourg.

About the eActros 600
Around 60 percent of long-distance journeys of Mercedes-Benz Trucks customers in Europe are shorter than 500 kilometers, which means charging infrastructure at the depot and at the loading and unloading points is sufficient in such cases. For all other uses, continual expansion of public charging infrastructure is vital in order to make the electric truck viable for long-distance haulage across Europe. In addition to CCS charging with up to 400 kW, the eActros 600 will later also enable megawatt charging (MCS). In April this year, developers from Mercedes-Benz Trucks successfully charged for the first time a prototype of the eActros 600 at a charging station with an output of one megawatt at the in-house development and testing center in Wörth am Rhein. Customers can order a pre-installation for MCS. As soon as MCS technology becomes available and is standardized across manufacturers, it is planned to be retrofittable for these early models of the eActros 600. The batteries can be charged from 20 to 80 percent3 in about 30 minutes at a suitable charging station with an output of around one megawatt.

Visually, the long-haul e-truck is characterized by a fundamentally new, puristic design with clear lines and an aerodynamic shape. When it comes to profitability for fleet operators, the electric truck is intended to set new standards, over the long term replacing the majority of diesel trucks in the important long-haul transport segment. The core of Mercedes-Benz Trucks’ concept for battery-electric long-distance transport is to offer customers a holistic solution consisting of vehicle technology, consulting, charging infrastructure and services.


Naomi Baron kwam met haar Peugeot 405 break een soortgenoot tegen!

Iveco S-WayIveco S-WayIveco S-WayIveco S-Way
Anne de Boer en ikzelf schreven al over de Iveco’s die door Dijkstra besteld waren maar bij Kooy in dienst kwamen na de overname, maar nu is er dan ook een officieel Iveco persbericht:
Van Niek Dijkstra naar de Kooy huisstijl: Vijftal IVECO S-WAY trekkers voor Kooy Transport
Niek Dijkstra Transport werd eind april overgenomen door collega- containertransporteur Kooy Transport in Heerenveen. Op dat moment was de aflevering gaande van vijf nieuwe IVECO S-Way trekkers, besteld in de bekende bruin/gele Niek Dijkstra huisstijl, maar dat kon nog gewijzigd worden.

Vier van de vijf IVECO S-WAY trekkers waren inmiddels gespoten tijdens de overname, maar van één ontbrak nog de belettering, en de vijfde moest de spuitcabine nog in. Dat gaf eigenaar Sytze van der Kooy een idee: ,,We hebben toen in overleg de vierde truck in de bekende Niek Dijkstra kleuren laten voorzien van onze Kooy Transport belettering en striping. De vijfde truck hebben we toen helemaal in onze huisstijl laten uitvoeren. Daarmee krijgt de overname ook visueel een mooi plaatje, want zo is nummer vier een ‘transitietruck’ geworden, in de Niek Dijkstra kleuren met onze logo’s. Nummer vijf is volledig in de blauwe huisstijl van Kooy Transport uitgevoerd.’’

Luchtgeveerde vooras
De vijf IVECO S-Way trekkers werden besteld door Jan Dijkstra van Niek Dijkstra Transport. Hij was altijd al overtuigd van de kwaliteit van de IVECO aandrijflijn. ,,Ik hoorde eigenlijk alleen maar positieve reacties van IVECO rijders, maar met de stap naar de S-WAY vond ik het model ook erg geslaagd. We zijn toen gaan praten met IVECO dealer Cornelis Bedrijfsauto’s en het resultaat staat hier nu voor de deur. Ik vind het gewoon mooie auto’s, ook het interieur. Verder hebben wij gekozen voor de Cursor 13 non-EGR krachtbron met 490 pk en luchtgeveerde voorassen.’’ De trucks werden, zoals alle Niek Dijkstra auto’s voorzien van de nodige opties. Zo werden de IVECO trucks voorzien van een diepere zonneklep met verstralers en een originele IVECO LED lichtbak. ,,Wij wilden de trucks mooi strak houden, zonder allerlei toestanden op het dak. Dat verstoort de stroomlijn, en op deze manier ziet het er goed uit met behoud van de originele lijnen. Uiteindelijk is het toch het verbruik wat telt’’, aldus Jan Dijkstra.

Friese familiebedrijven
De overname van Niek Dijkstra door Kooy Transport zorgde voor veel positieve reacties. Jan Dijkstra: ,,Voor ons was het belangrijk dat Kooy Transport ook een Fries familiebedrijf is, oorspronkelijk uit Makkum. Wij passen qua cultuur en kernwaarden perfect bij elkaar.’’ Niek Dijkstra had ten tijde van de overname 53 trucks op de weg, Kooy Transport had zelf 50 trekkende eenheden. Daarmee ontstond een grote speler op het gebied van containertransport. Sytze van der Kooy: ,,Vreemd genoeg hadden we toch maar weinig overlap in onze klantenkring. Niek Dijkstra was vooral gericht op het transport van en naar Noord-Nederland, terwijl wij vanuit Rotterdam eigenlijk overal heen reden binnen een cirkel van zo’n 400 kilometer. Voor onze klanten betekent de overname dat we ons dienstenpakket uit hebben kunnen breiden. Met vaste shuttles naar Noord-Nederland en met een prachtige terminal in Rotterdam en Heerenveen.’’









Breslau Rally 2024:
Ready, steady, go! Breslau Rally 2024 started
Short prologue with big emotions for the very first day of the marathon

After the technical verifications and the starting ceremony, rally Breslau is officially on the go. The race began with a short, 9-kilometers prologue, where the two categories – Extreme and Cross-Country had their separate routes. For the CC it was a fast sandy track with a tricky navigation and for the EX we saw a pure Breslau stage, with challenging mudholes and water crossings.
In the bike class, it was Bartolomiej Tabin (KTM) from Poland, who set the best time, steeling some 20 seconds from his compatriot Krzysztof Jarmuz (KTM). Another Polish triumph was in the ATV class, where Kamil Baszczynski (Polaris) beat Marcin Wilkolek (Polaris) with 15 seconds.
Janus Van Kasteren (Yamaha) claimed the stage win in the SSV class, with tiny 8 seconds advance to another Dutch – Jan Van Gerven (Can Am).
In the Car Open CC class Mindaugas Povilaitis (Toyota) from Lithuania claimed the best time on the prologue. As the short track suggest, here the differences also were small – Herman Jasper (Bowler) from Nederlands were second for the day, only 11 seconds behind the leader. In the Cat Limited CC it was Gregorz Brochocki (Toyota) who bring another good news to the host-country of Breslau.
In the Truck CC class, William Van Groningen (Iveco) won the prologue and will open the first full-scale stage in front of his compatriot from Nederlands Marc Leeuw (Ginaf).
Moving to the Extreme category, the well-known Estonian pilot Hardo Mere (HM7 Proto) won the muddy prologue in the car class, with more than three minutes advance to his countryman Karl-Erik Abram (Toyota). Stefan Braun (Unimog) was the fastest in the samll truck class, and his compatriot Ralf Britz (MAN) will open the stage for the big trucks.
The first stage of Breslau 2024 will offer some 136 competitive kilometers for the Cross-Country and 122 for the Extreme. The competition will be held on the grounds of the military polygons around Zagan. CC will follow the sandy tracks with a lot of dust and full throttle. For the Extreme guys there will be a special section that make them to face with the usual hard obstacles.





Sun, sand and mud: Breslau 2024 Leg 1
Tricky navigation for the Cross Country, hard obstacles for the Extreme players

The first full-scaled racing day of Breslau Rally 2024 offered to the competitors everything they want from the race. There were hard 150 kilometer to cover for the Cross Country category with deep sands, dust and sometimes difficult navigation in the military polygons around Zagan. For the Extreme category, beside the forementioned sands, there were several mudholes and deep-water crossings to pass, where the winches worked non-stop.
Starting with the CC cars, Julien Leroy with Bowler claimed the stage win. The pilot from France set the best time with 7 minutes advance to Mindaugas Povilaitis (Toyota) from Lithuania. The daily top 3 was completed by Harry Ossting (Nissan) from Netherlands, who finished far behind the leader with more than 22 minutes passive.
In the SSV class, Jan Van Gerven (Can Am, Netherlands) was the fastest, finishing with 2 minutes advance to Jacek Zak (Polaris) from Poland. Third for the day was Marius Damavicius (Can Am) from Lithuania, slightly less than 4 minutes behind the stage winner.
Moving on 2 wheels, Bartolomiej Tabin (KTM) repeated his success from the prologue and won the first stage. The rider from Poland manage to beat two Dutch pilots of Husqvarna – Ties Hellegers and Luc Dumore. In the ATV class Tomasz Luberda (Can Am) won the battle against the Frenchman Gaetan Martinez (CF MOTO) with 2 minutes and 23 seconds’ advance. Third for the day was another Polish pilot – Tymon Baszczynski (Polaris), some 8 minutes behind the leader.
In the truck CC class, William Van Groningen (Iveco, Netherlands) also repeated his win and finished with almost 24 minutes advance to Benjamin Kittler (Ginaf) from Germany. Another German trucker – Tom Heuer (Tatra) completed the daily podium, finishing 33 minutes behind the fastest.
It was Estonian duel in the Car Extreme Class, won by the “usual suspect“ Hardo Mere. Mere finished with 15 minutes advance to Rainer Ruutli, after a day full of sun, dust and mud. Third place for the day went to Remigiusz Wutkowski from Poland, who finished some 22 minutes behind the leader. It was German domination in the two truck EX classes. In the “big boys” category the stage win was for Oliver Leyh (MAN KAT) and among the smaller trucks the fastest was Felix Muellenheim.
The second leg of Breslau Rally 2024 will offer another “walk” in the military polygons near Zagan. In the menu there are around 170 km including the liaisons.










Same terrains, new emotions: Breslau 2024 Leg 2
The last battles in Zagan before the transfer to Drawsko

The second leg of Breslau Rally 2024 offered another portion of tracks in the military polygons near Zagan. In the menu there were 170 km including the liaisons, full of dust for the Cross Country class, and filled with mudholes for the Extreme participants.
In the bike class we saw double stage podium for the Dutch HT Rally Raid team. The stage win went to Ties Hellegers, who finished with 4 minutes and a half in front of Luc Dumore. Third for the day was Krzysztof Jarmus (KTM) from Poland, 5:35 min. behind the fastest and only 14 seconds faster than his compatriot Bartolomiej Tabin (KTM).
In the ATV class it was triple daily success for Poland and Polaris, as Marcin Wilkolek was the fastest, finishing with more than 2 minutes adavance to Adam Krysiak and 8:22 to Grzegorz Wlodarczyk.
Moving to the CC cars, the second day of Breslau 24 was marked by Toyota battle. Jerry Van Langen from the Netherlands set the best time in the dusty track, stealing just 33 seconds from Jaroslaw Andrzejewski from Poland. The daily podium was completed by another Dutch pilot – Tonnie Van Der Hoeven, who finished with 3 minutes passive from the winner.
Netherland was the dominating country also in the SSV class, as Jan Van Gerven (Can Am) claimed second consecutive stage win. Second for the day was his fellow countryman Janus Van Casteren (Arcane) with 3 minutes and a half difference. Top 3 for the day was completed by Daniel Radzio (Polaris) from Poland, 5:25 minutes behind the leader.
William Van Groningen (Iveco) continues his domination in the truck CC class with one more daily win. The trucker from Netherland took 4 minutes advance to Benjamin Kittler (Ginaf) and one more to Tom Heuer (Tatra).
Britain’s offroad legend Jim Marsden and his Defender were the stars in the Extreme car class. Marsden managed to cross the hard obstacles with the fastest time, beating Hardo Mere from Estonia with some 4 minutes. Third for the day was Vallo Sassi, also from Estonia.
Oliver Leyh (MAN KAT) triumphed among the big EX trucks, beating his compatriot from Germany Kay Messner (MAN KAT) with 7 minutes. In the small EX trucks class, Felix Muellenheim (Unimog) clamed another stage win, in front of Urmas Uffert (C22) from Estonia.
The third leg of Breslau Rally 2024 is marked with the big transfer to the second camp in Drawsko. Well, more interesting is the famous Hannibal stage which will start with a 135 km selective section. After the transfer to the new area, there will be a second timed section, 55 kilometers long.





Breslau Rally 2024 Leg 3: the marathon
The race moved to new areas and terrains

The third leg of Breslau Rally 2024 marked the halfway of the race with the big transfer to the second camp in Drawsko. Well, more interesting was the famous Hannibal stage which started with a 135 km selective section. After the transfer to the new area, there was a second timed section, 55 kilometers long, and after all the participants were very tired at the finish, which some of them made in the evening.
Two Dutch riders dominated the Hannibal stage in the Enduro (bike) class. Fastest for the day was Berend De Rutier (KTM), who stole tiny 43 seconds from Luc Dumore (Husqvarna). Third for the day, with only 52 seconds passive to the winner was Krzysztof Jarmus (KTM) from Poland. The 7th place for the day was enough for Ties Hellegers (Husqvarna) to keep the leadership in the provisional rankings.
In the ATV class the non-surprising winner was Marcin Wilkolek (Polaris Polska). Second for the day was Adam Krysiak (Polaris), 43 minutes behind the leader. In the overall, Wilkolek is leader and Krysiak is second, with 7 minutes difference. Third for the day, as well as the overall is Gaetan Martinez (CF MOTO) from France.
Mindaugas Povilaitis (Toyota) claim the daily win in the car CC class. The pilot from Lithuania made it to the finish with 2:38 minutes advance to Daniel Jurk (Fichtenelch) from Germany and with some 5 more to Roger Schoonbrood (Toyota) from Netherlands. Povilaitis is leading the general rankings, with almost 22 minutes advance to Jaroslaw Andrzejewski (Toyota, 6th for the day). In the Limited CC car class Grzegorz Brochocki (Toyota) took another stage win, staying undisputed leader in the rankings.
Lithuanian was also the pilot who claimed the fastest time in the SSV class. This was Arunas Simanavicius (Can Am), who made it some 2 minutes faster than Polish Jacek Zak (Polaris). Daily top 2 was completed by another driver from the Baltic country – Arunas Lekavicius (Can Am), 2 and a half minutes behind the leader. Jacek Zak is on command here after 3 days, with 9:24 min. advance to Jan Van Gerven (Can Am) who was 29th on the stage, but only three minutes behind Simanavicius.
Same trio battled in truck CC class and William Van Groningen (Iveco) was once again the fastest. The Dutch driver finished with almost 5 minutes advance to his German rivals Benjamin Kittler (Ginaf) and Tom Heuer (Tatra). These three truckers are also in the same positions in the general standings.
In the Extreme car class, Hardo Mere won another duel with Jim Marsden with less than 2 minutes advance. The Estonian driver is leading the overall.
Another day, another win for Oliver Leyh (MAN KAT) among the big EX trucks. And once again after a duel with his compatriot from Germany Kay Messner (MAN KAT). In the small truck class, this time Urmas Uffert (C22) from Estonia managed to beat Felix Muellenheim (Unimog) for the stage victory.
Day 4 of Breslau Rally 2024 will be also a long one. Cross Country and Extreme categories will start on different terrains around Drawsko Pomorskie, with 180 kilometers in the menu. But more important is that after the first finish and some rest, the participants will face the famous Night stage, which is 65 km long.
















Breslau 2024 Leg 4/Night stage: the bright and dark side of the race
After the long marathon stage from Zagan to Drawsko, leg 4 of Breslau Rally 2024 offered another tough challenge to the competitors. First, both Crosss-Country and Extreme categories faced 180 kilometers in the surroundings, and after that, in the evening they started again on the famous Night stage. Despite it was only 65 kilometers long, the track wasn’t so easy, accompanied by the darkness.
Bartolomiej Tabin (KTM) won the daily stage in the bike class, with 2 minutes advance to Ties Hellegers (Husqvarna) from the Netherlands. Hellegers was overall leader before the night stage, but he was unable to start it, so the Dutch crashed in the general standings and it seems that Tabin is now on command.
Adam Krysiak was the fastest quad rider in the day’s stage, overpassing his compatriot and team-mate from Polaris Polska Marcin Wilkolek with tiny 16 second. In the evening it was an opposite situation as Wilkolek claimed the night stage win, with 8 minutes advance to Krysiak. Thus, Marcin Wilkolek is still leading the group in the ATV class.
Bert Mourik (Bowler) from the Netherlands took the stage win in the car CC open class in the first part of the day. He managed to steal 15 seconds from Mindaugas Povilaitis (Toyota). But it was the Lithuanian who triumphed in “the dark side” of the race, with 2 minutes advance to the Dutch pilot Lucas Van Geest (Mitsubishi). Povilaitis is still leader in the overall, 2 days before the end of the race. In the limited car class Radoslaw Kotulski (Mitsubishi, POL) was fastest in the day and Robbert Van Lutterveld (Mitsubishi, NLD) during the night stage.
Jacek Zak (Polaris) was the fastest SSV pilot in the morning, but with only 9 seconds advance to Arunas Simanavicius (Can Am). In the night stage, won by Janus Van Casteren (Arcane, NLD), Simanavicius was second and Zak 5th, but it wasn’t enough for the Lithuanian to detronate his Polish rival from the leadership in the general standings.
In the truck CC class William Van Groningen (Iveco) was the fastest, beating his German rivals Benjamin Kittler (Ginaf) and Tom Heuer (Tatra) with some 2 – 3 minutes during the morning stage. The night stage was won by Heuer, who claimed some 41 seconds from Van Groningen. The Dutchman, however, continues to lead the class, with a solid advance.
In the Extreme car class, Hardo Mere continues to be an undisputed leader. The driver from Estonia won both day and night stages, beating his compatriot Rainer Ruutli in the morning and the British legend Jim Marsden in the evening.
Urmas Uffert (C22) from Estonia was the fastest in the small turck class during the morning, but in the night stage was overpassed by Steffen Braun (Unimog). Kay Messner (MAN KAT) triumphed in the first part, but in the evening was far, far away and Oliver Leyh (MAN KAT) secured his overall lead.
Day 5 of Breslau Rally 2024 will offer another portion of battles on the territory of the military area near Drawsko. Both CC and EX classes will face 180-kilometer-long special stages.









Breslau 2024 Leg 5: status quo or calm before the storm?
After the mind-blowing night stage, there was a little time to sleep, after which the participants faced the penultimate day of Breslau Rally 2024. Leg 5 offered some more battles on the territory of the military area near Drawsko. Both CC and EX classes faced 180-kilometer-long special stages.
Bartolomiej Tabin (KTM) won another stage, beating the experienced Breslau rider Matthew Grid (KTM) with 7 and a half minutes. In the overall rankings the Polish rider has less than 6 minutes advance to his South African rival and there will be a battle until the end of the race. With his third place for the day, Krzysztof Jarmus (KTM) has big chances also to battle for a better place, as he is now third overall, 10 minutes behind his fellow countryman Tabin.
Marcin Wilkolek was the fastest quad rider, beating his compatriot and team-mate from Polaris Polska Adam Krysiak with almost 4 minutes. Wilkolek now is leading to Krysiak with more than 19 minutes advance day before the end of Breslau 2024. Third for the day was Antanas Kanopkinas (CF MOTO), but the 17th place for the stage was enough for his team-mate Gaetan Martinez to keep the third position in the overall.
Another day, another win for Mindaugas Povilaitis (Toyota) in the car CC open class. The Lithuanian set exactly 11 minutes to Daniel Jurk from Germany. Third for the day was Lukas Van Geest (Mitsubishi) from the Netherlands, some 15 minutes behind the winner. In the limited CC class the Toyota Overlimet team continued with new pilot – Wojcieh Chorowski, who replaced Gregorz Brochocki due to personal reasons. Anyway, this vehicle was still the fastest so far.
It was total Lithuanian domination in the SSV class, as 4 Can Am machines from the Baltic country set the fastest times. The stage win went to Arunas Lekavisius, who had 55 seconds advance to Arunas Simanavicius and 1:09 min. to Emilija Gelazinkiene. Fourth was Aivaras Kavaliauskas, 11 minutes behind the winner. In the general standings Arunas Simanavicius managed finally to dethrone Jacek Zak (Polaris) from the leading position, but the pilot from Poland, who finished the stage on 6th place is only 52 seconds behind. Third place in the overall for the moment is for Emilija Gelazinkiene, less than 7 minutes behind Simanavicius.
No worries in the truck CC class William Van Groningen (Iveco), who calmed down due to his huge advance and leave the stage battle to the other players. The Dutchman finished seventh for the day, 11 minutes behind the stage winner Tom Heuer (Tatra) from Germany. In the overall the difference between them is more than an hour in favor of Van Groningen.
It is clear that the Estonian dominator Hardo Mere will take the victory in the CR Open Extreme class. Mere won the penultimate stage and is no doubt the leader in the rankings, with almost hour and a half advance to his compatriot Rainer Ruutli (4th place for the day). In the limited EX car class, it is a total domination for Oliver Schwermann from Germany, leaving his rivals hours behind…
Oliver Leyh (MAN KAT) continues his domination among the big EX trucks, securing his title with another stage victory. So did it Urmas Uffert (C22) from Estonia in the small truck class.
The last day of Breslau 2024 will offer 80 km long Winners’ Stage, with finish under the ceremonial arch. The arch will be situated near a main road, allowing service and guests to join and celebrate this unforgettable moment. At the end of the day, a special awards ceremony will honor the rally’s most legendary moments and participants. It will be followed by a live rock band performance and a closing birthday party.




Breslau 2024: they won the 30th jubilee rally!
Here are the new kings of the legendary marathon

Breslau Rally 2024 is already in the history. The 30th jubilee edition of the Europe’s oldest and biggest off-road race finished after 7 dynamic and difficult days. with a not so long, 80 kilometers Winners’ Stage. And, after the last battle, here are the new crowned-winners:
As usual in the bike class, time differences are tiny and unstable until the very end of the race. Breslau 2024, of course, made no exception and the top pretenders were at the arch split by a few minutes. Anyway, Bartolomiej Tabin (KTM) from Poland was the best rider on two wheels, leading the race for the entire week and claimed his well-deserved title. Second place for the South American Matthew Grid (KTM) with 3 and a half minutes delay. Third, slightly less than 9 minutes behind the winner was another rider from Poland – Krzysztof Jarmus (KTM).
Marcin Wilkolek won the title in the ATV class, after a good battle with his compatriot and team-mate from Polaris Polska Adam Krysiak. At the end Wilkolek had more than 18 minutes advance to his opponent and claimed the second title for the host-country of the rally. Well-deserved third place for Gaetan Martinez from France in his debut season with CF MOTO.
No doubt Mindaugas Povilaitis and Slavomir Volkov (Toyota) deserved the title in the car CC open class. The Lithuanian duo started very strong from the very beginning of the rally and at the end the Baltics had huge one hour advance to their pursuers. The second place went to the well-known Breslau veterans Joerg Gruenbeck and Thomas Dasinger from Germany with their white Mercedes G. The G&D team managed to keep their lead over their fellow countrymen Daniel Jurk and Tabea Warg (B-Performance Proto).
In the limited CC car class Wojcieh Chorowski and Grzegorz Komar from Poland with Toyota claimed the overall win with huge advance to their rivals. Second place for the Dutch crew Robert Van Lutterveld – Suzan Saat (Mitsubishi) from the Netherlands and “bronze medal” for another German team – Torsten Wilk and Fabian Franke with Mercedes.
It was an epic battle in the SSV class during all the week, as the crews Jacek Zak – Artur Kordala (Poland) and Arunas Simanavicius – Edgaras Simanavicius (Lithuania) often changed on the top on the ranking. In the last days, however, the Polish duo pushed their Polaris, beating their Baltic Can Am opponents with just 2 minutes. The third place went to another Lithuanian crew – Emilia Gelazninkiene – Arunas Gelazninkas, also with Can Am.
In the truck CC class, the Dutch trio William Van Groningen / Ralph Van Den Elshout / Wesley Van Groningen (Iveco) managed to control the rally from the beginning, gaining an advance over its competitors day by day. Logically, they claimed the overall win, with massive advance. Second place for Tom Heurer – Christoph Tum – Marco Richter (Tatra) from Germany and third for another German crew – Benjamin Kittler / Silvio Kelch / Marco Rihter (Ginaf).
It was clear maybe in the half of Breslau 2024 that the Estonian dominator Hardo Mere and his copilot from Poland Piotr Kujawski will claim the title in the Car Extreme Open class. And the last days just confirmed that. Estonia was the dominating country here as Rainer Ruutli and Rainer Oja finished second and Vallo Sassi and Ats Tsupsman took the third place.
In the limited EX car class, it was a total domination for Oliver Schwermann and Marc Brosig (Land Rover) from Germany, who finished first with huge advance to their rivals. Second place went for Jip Saris and Jos Beekman (Nissan), from the Netherlands and the third to Michael Betz and Bastian Betz, from Germany with their good old VW Iltis.
Another victory for Estonia was claimed in the small Extreme trucks, where Urmas Uffert and Kaiod Kallavus with their Omaval C22 proto made it more than perfect. Second, more than 2 hours behind was the well-known German crew Steffen Braun / Christian Koepke / Rainer Ulrich with Unimog. Third finished the mixed equipage of Floors Dekers and Simon Meintema from Netherlands and Hendrik Alfers from Germany, also Unimog.
Last but not least, Kay Messner, Nico Huth and Anja Wilhelm managed to win the Big Truck Extreme class for vehicles with over 7,5 t weight. In this German-only competition the second place went to Oliver Leyh, Marcus Kemmerzehl and Andre Probst. Third were Silvio Menz, Maximilian Rexhaeuser and Anke Rexhaeuser, and all the top teams played with legendary Man Kat machines.

Voor wie nog niet genoeg Breslau heeft gezien, op rallytrucks.nl staan de verslagen van Robert Baarda en foto’s van Anna Blok, aanrader!!!!

14 eCitaro G für Stadtwerke Ulm/Neu-Ulm, Mercedes-Benz eCitaro G mit vollelektrischem Antrieb, 4-Türer, Exterieur, weiß/blau, 2 x elektrischer Radnabenmotor, 2 x 125 kW, 2 x 485 Nm, 5 Batteriepakete (NMC 3), 98 kWh pro Batteriepaket, Sideguard Assist 2, Frontguard Assist, Preventive Brake Assist 2, Traffic Sign Assist, LED-Scheinwerfer, Länge/Breite/Höhe: 18.125/2.550/3.350 mm, Beförderungskapazität: max. 1/143
14 eCitaro G for Stadtwerke Ulm/Neu-Ulm, Mercedes-Benz eCitaro G with all-electric drive, four door, exterior, white/blue, 2 x electric hub motor, 2 x 125 kW, 2 x 485 Nm, 5 battery packs (NMC 3), 98 kWh per battery pack, Sideguard Assist 2, Frontguard Assist, Preventive Brake Assist 2, Traffic Sign Assist, LED headlamps, length/width/height: 18125/2550/3350 mm, passenger capacity: 1/143.


Daimler Truck AG:
Fit for climate-friendly mobility: 14 eCitaro G buses for the municipal services of Ulm and Neu-Ulm
After a tough selection process made up of several competitors, 14 Mercedes-Benz eCitaro G buses are slated for use in the cities of Ulm, which lies on the banks of the Danube, and Neu-Ulm. The first two electric articulated buses from Daimler Buses, which are emissions-free at the local level, were handed over on 1 July 2024 in the presence of Ulm’s Mayor Martin Ansbacher, Neu-Ulm’s Mayor Johannes Stingl, SWU Managing Director Klaus Eder, SWU Transport Managing Director Ralf Gummersbach and Till Oberwörder, CEO of Daimler Buses. Six more eCitaro G buses will follow in autumn 2024. The remaining six vehicles will be delivered next year.

The articulated buses, which are powered by state-of-the-art NMC3 batteries, meet all the criteria required by SWU Verkehr (the transport arm of Stadtwerke Ulm/Neu-Ulm municipal services company). These include the minimum required range of 150 kilometres and telemetrics-based vehicle diagnostic systems, as well as innovative assistance systems that significantly increase active safety.

NMC3 batteries: nearly 50 percent more energy density
The 18.3-metre-long eCitaro G with four doors is equipped with a total of five NMC3 battery packs, promising 490 kWh of energy. The designation NMC3 stands for a generation of high-performance batteries (NMC: Lithium Nickel Manganese Cobalt Oxide). The battery charging options are also extremely flexible: the articulated buses can be charged not only in the bus depot using sockets on the left and right-hand side above the front axle, but also while traveling by using a pantograph on the bus roof. A special roof-mounted camera system enables the bus to approach the pantograph charging station with maximum precision. Known as opportunity charging, this is essential for handling Ulm’s demanding bus routes under all conditions.

Latest assistance systems increase active safety
The latest assistance systems from Daimler Buses ensure the safety of up to 143 passengers and other road users. With Sideguard Assist 2, Frontguard Assist and the active braking assistance Preventive Brake Assist 2, Mercedes-Benz protects vulnerable road users and thus helps to avoid accidents. Added to this is the innovative Traffic Sign Assist system. Thanks to GPS and camera support, it continuously compares the vehicle speed with the valid traffic rules and gives visual and audible feedback if the permitted speed is exceeded.

With the 14 new Mercedes-Benz eCitaro G buses, SWU Verkehr GmbH is not only driving into the future with absolute safety, but is fulfilling its responsibility for climate-friendly mobility.

SWU Verkehr GmbH since 1999
Founded on 11 May 1999, SWU Verkehr transports over 39 million passengers each year via local public transport services. Their 69 buses cover a total of 4.5 million kilometres in Ulm and Neu-Ulm. The transport company employs around 320 people.








Goodyear FIA ETRC Media:
Kiss dominates first day of racing at Zolder
RACE 1
It was another imposing lights-to-flag victory for the Hungarian champion Norbert Kiss, as lap one disasters struck Sascha Lenz, Clemens Hecker and Luke Garrett, causing them all to not finish the first race.

Antonio Albacete tried to get the jump on Kiss off the line, but as the Hungarian has proved throughout racing this year, he was ready for whatever the Spaniard tried, covering off the move and keeping the lead into turn one. From there Kiss methodically stretched out his lead, crossing the line with almost four seconds on second-placed Albacete.

It did look for a few laps that Jochen Hahn was going to demote Albacete from his starting position, but although he tried Albacete defended his position masterfully. Crossing the line 1.3 seconds apart, the top three crossed the line as they started.

Fourth place overall belonged to José Eduardo Rodrigues, who didn’t put a foot wrong in the 12 laps of racing to add another Chrome victory to his 2024 stat sheet. Defending from Steffi Halm off the line, the Portuguese driver had a quiet race to his class win as Halm became occupied with racing André Kursim for fifth.

RACE 2
It was another clinical delivery from Norbert Kiss, who took the lead of the second race at Circuit Zolder after three laps, pulling enough of a gap to retain the lead after a five second penalty.

Kiss was quick to start making his way through the field from eighth, manoeuvring to fifth by the end of the first lap. It was then he came up against Steffi Halm, who was determined to keep the reigning champion behind her.
Going for a bold move around the outside of Turn 5, Kiss didn’t quite complete the pass, ending up side-by-side with Halm as they entered the chicane. With no where to go, Kiss cut across the chicane, coming out of the corner ahead of Halm. The stewards deemed this to have been leaving the track and gaining an advantage, which earned him a five second penalty.

Kiss had already passed Steffen Faas and Lukas Hahn for the lead when the penalty was given, letting the Hungarian know that, so long as he pulled enough of a gap, the race win was his. There was nothing any of the chasing pack could do as he extended his lead to ten seconds, leaving no doubt who the winner was.

Lukas Hahn had been on to take second on the overall podium along with a class win until his father Jochen Hahn demoted him to third with one lap to go. The pair still shared the overall podium, either side of Kiss.

RACE 3
It was the Chrome class that had truck racing fans on the edge of their seat in Race 3, as Norbert Kiss added another win to his 2024 catalogue.

Sascha Lenz had his turn in taking the battle to Kiss off the line, but once again it was the Hungarian who came out on top. Lenz had looked settled in second until a late move from Jochen Hahn saw him dropped to the third step.

Outside of the top three, with the only swap being Hahn and Lenz, the rest of the Titan grid crossed the line as they started, with Antonio Albacete fourth, Steffi Halm fifth and André Kursim sixth.

RACE 4
Another double podium for the Hahn duo, but this time Jochen Hahn was on the top step, Lukas second, as the Chrome drive became the stopper in the bottle to hold back a charging Norbert Kiss.

For the first time in 2024, Kiss did not take the top step of the podium falling at the last to take a hattrick of clean sweeps. Lukas Hahn lead the field off the grid from reverse pole, holding back the challenge of John Newell to secure the place off the start. With drama behind the leading duo, it had for a moment looked like the two Chrome drivers would disappear into the distance and both be in contention for the overall podium.

Once the jostling had settled down, the Titan drivers started making their way back up the field. Sascha Lenz got nudged in the opening stages, putting him on the back foot to chase down his fellow Titans for overall points.

The aid for the Hahns was Antonio Albacete, who managed to hold Kiss behind him for three laps.

This gave Jochen a head start in getting in front of Lukas and storming off down the track to build a lead. Lukas played the perfect support as he held the chasing duo back, letting Albacete and Kiss catch up to him but never pass.

Albacete finished fourth as Kiss finally got the pass on him, completing the overall podium.

FAAS CLOSES CHAMPIONSHIP LEAD AS HAHN SHINES IN CHROME CLASS
A challenging Sunday for Chrome class leader José Eduardo Rodrigues allowed his closest rival, Steffen Faas, to close the points gap at the end of the third race weekend. A strong showing from race-by-race entrant Lukas Hahn, who took valuable points from the Portuguese driver, has reignited this year’s championship contest.

Saturday’s racing had gone entirely Rodrigues’ way, with another class pole, a Race 1 win, and a Race 2 podium to his name. These maximum points increased his title lead, as none of the chasing Chromes could overtake him. However, an engine failure during Q2 of Sunday’s qualifying session completely changed the momentum, marking the last appearance of the #38 truck on the Belgian track.

The issue in the second qualifying session allowed Hahn to secure the second class pole position of the weekend, starting P7 on the overall grid. It was revealed after the session that, although there was time to change the engine, the repairs were impossible as Rodrigues’ spare engine was back in Portugal.

This setback not only ended Rodrigues’ weekend but also gave a great opportunity to Steffen Faas, who was still recovering points after his Sunday in Slovakia was written off by engine issues. A third place in Race 3 and a fourth in Race 4 weren’t the complete capitalisation Faas had hoped for, but it did earn him ten points on his rival, narrowing the standings gap to 12 as we approach the halfway point of the 2024 season.

Hahn impressed once again in his return to the Goodyear FIA European Truck Racing Championship, securing three of the four class victories available. The 52 points he picked up, including two overall podium appearances, placed him sixth in the Chrome standings after just one race weekend. The German is expected to compete again as a race-by-race entry at the Nürburgring, where he will aim for a similar performance in front of his home crowd.

Mark Taylor’s consistency has earned him a strong third place in the class standings. He frequently battles fellow Brit John Newell over race weekends, but his racecraft has often seen him edge out his compatriot.

After Slovakia, it seemed Newell was on track to take third in the standings from Taylor, but a strong weekend in Zolder saw Taylor increase his lead in third to 12 points from just three after Slovakia.

Despite this, it wasn’t a bad weekend for Newell, who secured another class podium in Race 2. If not for an incident with Steffi Halm in Race 4, which took both drivers out of the race, the points gap would likely have been smaller, with Newell perhaps challenging Taylor for the last podium spot of the weekend.

Luis Recuenco had a turbulent weekend in Belgium, struggling for pace and losing points due to on-track incidents. An electrical shutdown during Sunday’s qualifying session saw him among the three drivers (including Rodrigues and Faas) who stopped during Q2. His team managed to fix the issue, allowing him to compete on race day, but the pace issue made it difficult for the Spaniard to make much impact.

Clemens Hecker returned to the Goodyear FIA ETRC this weekend and came back strong, as he had been at the season opener in Misano. Over the winter break in 2023, Hecker worked on his truck and positioned himself as one of the competitors to watch this season, frequently visiting the podium. He added another trophy to his collection with a second-place finish in Race 4.

The unluckiest man in the paddock has to be Luke Garrett, who arrived at Zolder to find his front axle was bent. The Onetruckfamily came together to ensure the full-season rookie could make it out on the track, with the likes of Sascha Lenz and Faas being the first to come to Garrett’s aid.

The new axle did not have as much angle as his previous one, meaning the pace Garrett had started to find in Slovakia was further away than before. He raced well, despite suffering another steering-related failure when the pump failed in Race 1. It’s been a tough start to the season, but the Garrett team is showing resilience in adversity and looks to be one to watch when their luck finally changes.


Buggyra ZM Racing Press Office:
Buggyra Junior Engineers to run a race by themselves for the first time
For the 12 Hours of Misano in early July, Buggyra ZM Racing will hand over the reins of the race management for the first time to its three junior engineers. Part of the Buggyra Academy program, the three youngsters – Czech brothers Jakub (22) and Matej (26) Hadascok together with Dubai-born Yasmeen Koloc (19) – will handle all aspects of the race including preparing the strategy and strategy management during the race.

Since 2019, Buggyra has been helping youngsters find their way in motorsports with the Buggyra Academy program. Unless most other racing academies, the focus is not solely on race drivers but also race personnel like engineers and mechanics.

A new challenge
22-year-old Jakub Hadascok is a little bit nervous thinking about the first time he will be in charge with Matej and Yasmeen. „It is a bit of a challenge for me but we have been doing this job with the senior engineers for some time now, so overall I feel confident.“ 19-year-old Yasmeen Koloc, whose sister Aliyyah will actually be driving the team’s car, feels similar. „I am a little bit nervous to be taking on more responsibility but I’ve learned a lot throughout the season working with the more experienced engineers, so I’m not worried. And it is exciting!“ To make sure that everything goes as smoothly as possible, Yasmeen will be particularly meticulous. „For Misano, I want to be even more prepared than usual, so I will be reviewing all our races this year which should help me to anticipate any kind of situation, so I can react fast.“

At 26 years old, Matej Hadascok is the oldest of the three junior engineers. Last month, he successfully completed his university engineering degree. With more experience under his belt –he made his first steps in motorsport at just 15, working as a mechanic assistant during his summer holidays – he is looking calmly ahead to Misano. „It’s definitely a new challenge, not only for me but also for Yasmeen and my brother I think. However, this is the second year we have been actively participating in endurance races with Buggyra and I believe we can use the experience we have gained.“

Many ways lead into motorsport
Just like his brother, Jakub made his first steps in motorsport at 15 working during his summer holidays. He is currently studying Materials and Technologies for the Automotive Industry and has just completed his bachelor’s degree. „I started to work in motorsports because I like fast cars and I really enjoy the sport. I like the technical aspect of it as well because motorsport is basically a development area for production cars. That‘s maybe why nowadays many manufacturers are involved on the highest level of motorsport competition,“ Jakub explains his connection with the sport.

19-year-old Yasmeen Koloc also started motorsports at 15, but she went straight in as a driver, racing initially in the Renault Clio Cup, switching to GT4 races the year after. However, for the last two years, Yasmeen has had to pause her racing career due to an injury sustained in a race. As she loves racing and wanted to stay involved while she gets her health back, she has passed her Motorsport MBA in the meantime and is now one of the junior engineers of the team.

Supporting young talent
Martin Koloc, Buggyra ZM Racing’s CEO and team principal explains the reasoning behind giving his junior engineers this unique opportunity: “One of our team’s targets is to develop our own young engineers and mechanics. The Buggyra Academy program is destined to give them as much hands-on experience as possible, so letting them run a race by themselves is a logical next step and an integral part of our success measurement. It also means that we are prepared to take a calculated risk as with less experience the risk of making mistakes is obviously higher. But we accept this risk in exchange for the personal and professional development of our crew. However, our experienced and skilled senior engineers will be literally just behind them, ready to step in should this become necessary.”

Since 2019, Buggyra Academy – which is an integral part of Buggyra ZM Racing – has helped young talent reach their targets in motorsport, both on and off the track. Today, the Academy has five poles: Offroad-Rallying, Endurance Racing, Karting, Formula 4, and Truck Racing. Selected on merit, racers and race personnel are given the opportunity to learn on the task with experienced drivers and coaches.

The 12 Hours of Misano will take place from 5-6 July with the team entering their Mercedes AMG GT4 with the usual driver crew of Aliyyah Koloc, Adam Lacko, and David Vrsecky.

Scania 560RScania 560RScania 560RScania 560R
Scania Benelux:
560R 10×4 voor Modern Berging: ‘Scania bood het perfecte plaatje’
Onlangs nam het in Utrecht gevestigde Modern Berging een Scania 560R B10x4*6 NB 17N in gebruik, uitgerust met een open laadbak en een Palfinger autolaadkraan. Deze vijfasser wordt ingezet voor het bergen van zware voertuigen in opdracht van onder andere Rijkswaterstaat, alsmede voor diverse kraan- en hijswerkzaamheden. Clint van Oort prijst de flexibiliteit en robuustheid van het Scania-chassis: “Een zeer fijne auto om op te bouwen.”

Om de beste configuratie samen te stellen, overlegde Modern Berging met Scania en de kraanopbouwer. De Scania R-serie bleek de beste keuze voor de complexe bergings- en hijsklussen die het familiebedrijf verzorgt en een wendbaar voertuig met veel vermogen vereisen. “Scania plaatste de uitlaat van de zescilinder tussen de eerste en de tweede as, waardoor alles achter de tweede as naar voren gehaald kon worden en er een zo kort mogelijke wielbasis ontstond. In combinatie met de 560 pk Super motor en de dagcabine, die niet elk merk in deze klasse biedt, vormde dit voor ons het perfecte plaatje,” aldus Van Oort.

Optimaal rijcomfort
De nieuwe Scania kan zowel als trekker als met een laadbak ingezet worden. De R-cabine werd door Scania af fabriek uitgerust met onder andere lederen bekleding, lampen, luchthoorns en camera’s. Voor een optimaal rijcomfort en meer stabiliteit op moeilijk begaanbare terreinen koos Modern Berging voor luchtvering rondom. “We hebben ons best gedaan om er een mooie auto van te maken en het resultaat mag er zijn,” zegt Van Oort.

De Palfinger-kraan met een capaciteit van 165 tonmeter is voorzien van een Fly- en een MFA-jib, samen goed voor een reikwijdte van 40 meter. Op het chassis werd een 20 ton treklier gemonteerd, waarmee zware voertuigen losgetrokken kunnen worden. De bergingstruck is af te stempelen met twee steunpoten aan de voorzijde, die met een capaciteit van acht ton per stuk zorgen voor meer stabiliteit en een grotere hefcapaciteit.

‘Smoelt goed’
Modern Berging en Scania hebben een lange geschiedenis en dat is volgens Van Oort niet alleen vanwege het robuuste chassis, dat makkelijk aan te passen en op te bouwen is. “Sinds we in 1996 onze eerste Scania in gebruik hebben genomen, hebben we nooit problemen gehad. Het zijn kwalitatief zeer goede auto’s met een mooie en stoere uitstraling. En laten we eerlijk zijn; loopt niet iedere chauffeur warm voor een Scania? Het smoelt ontzettend goed.”

De auto werd geleverd door Scania Utrecht, dat ook alle onderhouds- en reparatiewerkzaamheden voor Modern Berging verzorgt. “We zijn heel zuinig op onze voertuigen. Een goed product is niet voldoende, de service moet ook goed zijn en dat is bij Scania perfect voor elkaar.”

Modern Berging
Modern Berging, opgericht in 1937, is een begrip in de provincie Utrecht en verzorgt diverse bergings-, transport- en hijsklussen. Met name het bergen van zware vrachtwagens is een specialiteit, waarbij de klus het bedrijf niet uitdagend genoeg kan zijn. Hiervoor beschikt het over een gevarieerd wagenpark bestaande uit een dertigtal zware en minder zware voertuigen, die tevens ingezet worden voor het bergen van vrachtwagens op A- en N-wegen in de regio in opdracht van Rijkswaterstaat. Een team van specialisten is getraind in het bergen van trucks, bussen, kranen, opleggers en trailers zwaarder dan 3.500 kilogram. Voor kraanwerkzaamheden rijdt Modern Berging voor een gevarieerde klantenkring heel Nederland door.

Daimler „Phönix“ 12 PS Rennwagen. Foto von der „Woche von Nizza“ 1899. Wilhelm Bauer (am Steuer) gewinnt mit dem Fahrzeug die Tourenfahrt Nizza–Magagnosc–Nizza über 85 Kilometer am 21. März 1899. Am Fahrzeug lehnt Hermann Braun, Chauffeur und Mechaniker von Emil Jellinek. Erstmals startet 1899 ein Rennwagen unter dem Namen „Mercédès“. (Fotosignatur der Mercedes-Benz Classic Archive: 2001DIG68)
Daimler “Phoenix” 12 hp racing car. Photo from “Nice Week” 1899. Wilhelm Bauer (at the wheel) won the 85-kilometre Nice–Magagnosc–Nice tour with the vehicle on 21 March 1899. Leaning against the vehicle is Hermann Braun, Emil Jellinek’s chauffeur and mechanic. A racing car bearing the name “Mercédès” appeared for the first time in 1899. (Photo index number in the Mercedes-Benz Classic Archives: 2001DIG68)


Im 5. Gordon-Bennett-Rennen im Taunus belegt Camille Jenatzy am 17. Juni 1904 den zweiten Platz mit einem Mercedes 90 PS Rennwagen. (Fotosignatur der Mercedes-Benz Classic Archive: A48811-21)
In the 5th Gordon Bennett race in the Taunus, Camille Jenatzy took second place in a Mercedes 90 hp racing car on 17 June 1904. (Photo index number in the Mercedes-Benz Classic Archives: A48811-21)


Mercedes gewinnt den Großen Preis von Frankreich am 4. Juli 1914 mit einem Dreifachsieg. Foto der Mercedes-Grand-Prix-Wagen, von links: Christian Lautenschlager (Startnummer 28, Sieger), Otto Salzer (Startnummer 39, Platz 3), Louis Wagner (Startnummer 40, Platz 2). (Fotosignatur der Mercedes-Benz Classic Archive: 17053)
Mercedes won the French Grand Prix on 4 July 1914 with a one-two-three victory. Photo of the Mercedes Grand Prix cars, from left to right: Christian Lautenschlager (starting number 28, winner), Otto Salzer (starting number 39, 3rd place), Louis Wagner (starting number 40, 2nd place). (Photo index number in the Mercedes-Benz Classic Archives: 17053)


Mercedes 2-Liter-Targa-Florio-Rennwagen von 1924. Gefahren von Mercedes-AMG Formel-1-Rennfahrer George Russell im Mai 2024 in Imola, Italien. Fahraufnahme von rechts. (Fotosignatur der Mercedes-Benz Classic Archive: D835980)
Mercedes 2-litre Targa Florio racing car from 1924. Driven by Mercedes-AMG Formula 1 driver George Russell in May 2024 in Imola, Italy. Driving shot from the right. (Photo index number in the Mercedes-Benz Classic Archives: D835980)


Internationales Eifelrennen auf dem Nürburgring am 3. Juni 1934. Manfred von Brauchitsch (Startnummer 20) gewinnt die Premiere des Mercedes-Benz 750-Kilogramm-Formelrennwagens W 25. Das Rennen ist zugleich die Geburtsstunde der Mercedes-Benz Silberpfeile. (Fotosignatur der Mercedes-Benz Classic Archive: R1534)
International Eifel race at the Nürburgring on 3 June 1934. Manfred von Brauchitsch (starting number 20) won the premiere of the Mercedes-Benz 750-kilogram W 25 formula racing car. The race also marked the birth of the Mercedes-Benz Silver Arrows. (Photo index number in the Mercedes-Benz Classic Archives: R1534)


Mercedes-Benz W 196 R Formel-1-Rennwagen mit Stromlinienkarosserie. Foto vom Großen Preis von Frankreich in Reims am 4. Juli 1954. Rechts der spätere Sieger Juan Manuel Fangio (Startnummer 18), links der spätere Zweitplatzierte Karl Kling (Startnummer 20). (Fotosignatur der Mercedes-Benz Classic Archive: R5518)
Mercedes-Benz W 196 R Formula One racing car with streamlined body. Photo of the French Grand Prix in Reims on 4 July 1954. On the right the eventual winner Juan Manuel Fangio (starting number 18), on the left the eventual runner-up Karl Kling (starting number 20). (Photo index number in the Mercedes-Benz Classic Archives: R5518)


Beim VIII. Großen Straßenpreis von Argentinien für Tourenwagen vom 28. Oktober bis 7. November 1964 gewinnen Eugen Böhringer/Klaus Kaiser das Gesamtklassement mit einem Mercedes-Benz 300 SE Rallyefahrzeug (W 112). Sie führen einen Dreifachsieg für die Marke an, gefolgt von Dieter Glemser/Martin Braungart sowie Ewy von Korff-Rosqvist/Eva-Maria Falk. Es ist der vierte Sieg für Mercedes-Benz bei der international renommierten Langstreckenrallye. (Fotosignatur der Mercedes-Benz Classic Archive: U25676)
At the VIII. Argentinian Touring Grand Prix from 28 October to 7 November 1964, Eugen Böhringer/Klaus Kaiser won the overall classification in a Mercedes-Benz 300 SE Rally car (W 112). They led a one-two-three victory for the brand, followed by Dieter Glemser/Martin Braungart and Ewy von Korff-Rosqvist/Eva-Maria Falk. It was the fourth victory for Mercedes-Benz at the internationally renowned endurance rally. (Photo index number in the Mercedes-Benz Classic Archives: U25676)


Mercedes-Benz 190 E 2.3-16 Sportlimousine (W 201). Foto aus dem Eröffnungsrennen des neuen Nürburgrings 1984. Fahrzeug des späteren Siegers Ayrton Senna. (Fotosignatur der Mercedes-Benz Classic Archive: 84F108)
Mercedes-Benz 190 E 2.3-16 sport saloon (W 201). Photo from the opening race of the new Nürburgring in 1984. Car of the subsequent winner Ayrton Senna. (Photo index number in the Mercedes-Benz Classic Archives: 84F108)


500-Meilen-Rennen von Indianapolis am 29. Mai 1994. Boxenstopp des Penske-Mercedes PC-23 mit dem überlegenen Mercedes-Benz Rennmotor 500I. Al Unser jr. gewinnt mit dem Fahrzeug das Rennen. (Fotosignatur der Mercedes-Benz Classic Archive: A94F937)
Indianapolis 500-mile race on 29 May 1994. Pit stop of the Penske-Mercedes PC-23 with the superior Mercedes-Benz 500I racing engine. Al Unser Jr. won the race in this vehicle. (Photo index number in the Mercedes-Benz Classic Archives: A94F937)


Formel-1-Rennwagen Sauber-Mercedes C13 aus dem Jahr 1994. Rennfahrer Heinz-Harald Frentzen beim Großen Preis von San Marino 1994, 27. März 1994. Als Motorenlieferant von Sauber kehrt Mercedes-Benz 1994 offiziell in die Formel 1 zurück. (Fotosignatur der Mercedes-Benz Classic Archive: A94F1032)
Sauber-Mercedes C13 Formula One racing car of 1994. Racing driver Heinz-Harald Frentzen at the 1994 San Marino Grand Prix, 27 March 1994. Mercedes-Benz officially returned to Formula One as Sauber’s engine supplier in 1994. (Photo index number in the Mercedes-Benz Classic Archives: A94F1032)


Mika Häkkinen wird 1999 zum zweiten Mal in Folge Weltmeister der Formel 1 mit McLaren-Mercedes. Foto im McLaren-Mercedes MP4/14 beim Grand Prix von Frankreich in Magny-Cours am 27. Juni 1999. (Fotosignatur der Mercedes-Benz Classic Archive: 0167_018)
Mika Häkkinen became Formula One World Champion with McLaren-Mercedes for the second time in a row in 1999. Photo in the McLaren-Mercedes MP4/14 at the French Grand Prix in Magny-Cours on 27 June 1999. (Photo index number in the Mercedes-Benz Classic Archives: 0167_018)


Großer Preis von Großbritannien in Silverstone am 6. Juli 2014. Lewis Hamilton gewinnt das Rennen mit Formel-1-Rennwagen MERCEDES AMG PETRONAS F1 W05 Hybrid. (Fotosignatur der Mercedes-Benz Classic Archive: F1SIL2014_JK1593382)
British Grand Prix at Silverstone on 6 July 2014. Lewis Hamilton won the race in the MERCEDES AMG PETRONAS F1 W05 Hybrid Formula One racing car. (Photo index number in the Mercedes-Benz Classic Archives: F1SIL2014_JK1593382)


Mercedes-Benz Group AG:
130 years of motorsport at Mercedes-Benz: Numerous anniversaries in 2024 and expanded digital motorsport archive
Motorsport success is part of the DNA of the Mercedes-Benz brand. Two vehicles with Daimler licence engines won the first automobile competition in history 130 years ago. Mobility pioneer Gottlieb Daimler and his son Paul were among the visitors to this automobile race from Paris to Rouen on 22 July 1894. 20 years later, Paul Daimler remembered this event, which was also characterised by the competition between different drive technologies:

“A huge crowd flocks to see the unique spectacle. The racing cars, fundamentally different in shape, type and size, heavy steam cars with trailers and huge power, compete with the lightest steam tricycles, and these in turn compete with petrol cars. […] We accompanied the race in our motorcar. It was a strange spectacle to see so many fundamentally different types of vehicles competing in speed: there were the firemen of the heavy steam cars, sweating, soot covered, working hard piling on the fuel; the drivers of the small steam tricycles, constantly checking the pressure and water level in the small, artistically constructed boiler and regulating the oil firing; and in contrast, the drivers of the petrol and oil-fired vehicles sitting still on the driver’s seat, adjusting a lever now and again, as if they were driving purely for pleasure – truly a strange comparison and an absolutely unforgettable sight that will stay with me throughout my life.”

Since this long-distance race, the brand has repeatedly made motorsport history in various categories. The numerous anniversaries in 2024 also include the victory in the 1924 Targa Florio 100 years ago and the first start of the Mercedes-Benz W 25 some 90 years ago at the Nürburgring in the 1934 Eifel race – the premiere of the “Silver Arrows”.

Expanded digital motorsport archive
To mark the motorsport anniversary, the Mercedes-Benz Group Archive has comprehensively expanded, restructured and visually optimised the motorsport history section of the digital multimedia archive and research system M@RS – initially in full detail for the period from 1894 to 1955. Further additions will be made successively. In addition to the familiar categories of drivers, vehicles, races, rallies and record drives, a fourth, superordinate category “eras, racing series, championships” has been introduced as a new part of the system. Introductory texts and a classification of the relevant vehicles, drivers and successes provide an initial overview of the motorsport history of Mercedes-Benz. This makes M@RS, which has been the benchmark for archive and media databases for many years, even more user-friendly. Link: https://mercedes-benz-archive.com/go/Motorsport

Brief summary: Anniversaries from 130 years of Mercedes-Benz motorsport history
1894 (130 years ago): On 22 July 1894, the French newspaper “Le Petit Journal” organised a race for motor vehicles for the first time. It ran over 126 kilometres from Paris to Rouen. Victory was shared by two vehicles with Daimler licence engines from Peugeot and Panhard & Levassor. This competition is regarded as the birth of motorsport.
1899 (125 years ago): From 21 to 25 March 1899, the first “Nice Week” took place, a motorsport event consisting of various competitions with international appeal. On the Nice–Colomars–Tourrettes–Magagnosc–Nice tour, Wilhelm Bauer won the two-seater class and Wilhelm Werner the four-seater class. Both started with a Daimler “Phoenix” 12 hp. Two years later, the Mercedes 35 hp would dominate the 1901 Nice Week – the first Mercedes ever and the first modern car.
1904 (120 years ago): Thanks to Camille Jenatzy’s outstanding victory in the 1903 Gordon Bennett race with a Mercedes-Simplex 60 hp, Daimler-Motoren-Gesellschaft brought the prestigious race to Germany for 1904. This first major motor race in this country took place on a circuit in the Taunus. In order to maximise its chances of victory, the brand started with two white-painted Mercedes 90 hp racing cars for Germany and three identical vehicles in black and yellow paintwork for Austria. Mercedes came in 2nd, 3rd, 5th and 11th.
1914 (110 years ago): Mercedes won the French Grand Prix in Lyon on 4 July 1914 with a one-two-three victory. Christian Lautenschlager crossed the finish line in first place, followed by Louis Wagner and Otto Salzer – all in Mercedes 115 hp Grand Prix racing cars with a 4.5-litre four-cylinder engine with four-valve technology.
1924 (100 years ago): Christian Werner won the gruelling road race for the Targa Florio and the Coppa Florio 1924 in Sicily with the Mercedes 2-litre racing car with supercharged engine. Mercedes-Benz Classic is celebrating the anniversary in 2024 with the recommissioning of an original 1924 racing car after extensive restoration.
1934 (90 years ago): The new Mercedes-Benz W 25 750-kilogram formula racing cars made their debut in the Eifel race at the Nürburgring on 3 June 1934. Manfred von Brauchitsch won the race.
1954 (70 years ago): Mercedes-Benz entered the new W 196 R racing car in Formula One for the first time in the French Grand Prix on 4 July 1954 in Reims. Juan Manuel Fangio won, followed by Karl Kling. Fangio became Formula One World Champion with the new Silver Arrow in 1954 and 1955.
1964 (60 years ago): A one-two-three victory in the Argentine Grand Prix for touring cars from 28 October to 7 November 1964 was the fourth success in a row for Mercedes-Benz in the endurance competition. Eugen Böhringer and Klaus Kaiser won the 4,779.6-kilometre race with many full-throttle passages ahead of Dieter Glemser and Martin Braungart as well as Ewy von Korff-Rosqvist and Eva-Maria Falk – all in Mercedes-Benz 300 SE rally cars (W 112). In the summer of the same year, Robert Crevits and Georges Gosselin also won the 24-hour race at Spa-Francorchamps from 25 to 26 July 1964 in a 300 SE.
1984 (40 years ago): The new Nürburgring opened on 12 May 1984 with a race of 20 champions with 20 identical Mercedes-Benz 190 E 2.3-16 cars. Ayrton Senna, still unknown at the time, won ahead of Niki Lauda and Carlos Reutemann.
1994 (30 years ago): In the Penske-Mercedes PC-23 IndyCar, Al Unser Jr. won the Indianapolis 500-mile race on 29 May 1994. The 3.4-litre V8 500I engine from Mercedes-Benz, which was developed in strict secrecy and was vastly superior, was decisive for the spectacular victory. Due to a subsequent change in the regulations, this was the only race outing for the engine.
1994 (30 years ago): Mercedes-Benz returned to Formula One in 1994, initially as a partner of Peter Sauber’s Swiss team. Ilmor developed the Mercedes-Benz engines in Brixworth, Great Britain.
1994 (30 years ago): Klaus Ludwig became champion in the German Touring Car Championship DTM for the third time in the 1994 season with the AMG-Mercedes C-Class.
1999 (25 years ago): Mika Häkkinen became Formula One World Champion with McLaren-Mercedes for the second time in a row in 1999. In the final race of the season, the Japanese Grand Prix on 31 October 1999, Häkkinen secured the title in the McLaren-Mercedes MP4/14.
2014 (10 years ago): The Mercedes AMG Petronas F1 works team, founded in 2010, won its first double world championship in 2014 with the drivers’ title for Lewis Hamilton and the constructors’ title. This was the start of a run of success for the Silver Arrows with eight constructors’ titles and seven drivers’ titles in a row.


Public Relations Volkswagen:
Het ultieme icoon: de vernieuwde Golf R
Volkswagen presenteert de ultieme versie van een icoon: de vernieuwde Golf R, met een vermogen van 245 kW/333 pk. In combinatie met 4MOTION vierwielaandrijving garandeert de Golf R een bliksemsnelle acceleratie van 0-100 km/u in slechts 4,6 seconden; de topsnelheid is 270 km/u. Hoogwaardige ondersteltechniek draagt verder bij aan maximaal rijplezier. De levering van de snelste Golf, die uitsluitend leverbaar wordt als 5-deurs hatchback, start medio september.

De vernieuwde Golf R beschikt over de nieuwste versie van de 2,0-liter viercilinder TSI turbo-benzinemotor met variabele kleptiming, die is getuned door Volkswagen R. Het topvermogen van 245 kW/333 pk is beschikbaar vanaf 5.600 tpm en het maximale koppel van 420 Nm tussen 2.100 en 5.500 tpm. Pure power is dus altijd voorhanden, terwijl van een turbogat geen sprake is. De krachtige TSI is altijd gekoppeld aan een automatische 7-traps DSG-transmissie met dubbele koppeling. 4MOTION vierwielaandrijving met variabele verdeling van de aandrijfkracht staat garant voor maximale grip en stabiliteit. R Performance Torque Vectoring kan in bochten het koppel variabel verdelen over de achterwielen. Daarbij kan tot 100% naar de buitenste wielen in de bocht worden gestuurd. Dit voorkomt onderstuur en maakt het weggedrag nog dynamischer. De Golf R accelereert in slechts 4,6 seconden van 0-100 km/u. De topsnelheid ligt door het in Nederland standaard geleverde Performance-pakket op 270 km/u.

Hoogwaardige ondersteltechnologie
De vernieuwde Golf R dankt zijn dynamiek ook aan het hoogwaardige, verlaagde (-20 mm) sportonderstel met MacPherson vooras, een multilink achteras en een remsystemen met 18 inch remschijven en blauwe remklauwen. Progressive steering met een variabele overbrenging is eveneens standaard. Hiermee stuurt de Golf R licht bij bijvoorbeeld inparkeren, terwijl het stuurgevoel en de feedback op bochtige wegen juist zeer sportief zijn. De Vehicle Dynamic Manager stemt de werking van het elektronische sperdifferentieel (XDS), de adaptieve schokdempers van het Dynamic Chassis Control (DCC) én van het R Performance Torque Vectoring perfect op elkaar af. Daarbij houdt het rekening met de rijstijl en omstandigheden en daarmee biedt de nieuwe Golf R een nog betere balans tussen dynamiek en comfort.

Alle smaken van rijplezier
In de Golf R kan de bestuurder voor elke rit een specifieke set-up kiezen. Naast de eco-modus zijn er de Comfort-, Sport- en Race-modi. Het Performance-pakket voegt daar de Special- en Drift-modus aan toe. Door latere schakelmomenten is de Comfort-stand nu sportiever dan voorheen. In Sport worden de start/stop- en ‘zeil’-functie uitgeschakeld, terwijl Race staat voor een uitgesproken sportieve afstemming. De Individal-modus stelt de bestuurder in staat een eigen set-up te realiseren. Het Special-profiel, dat is opgenomen in het Performance-pakket, is ontwikkeld voor gebruik op de Nordschleife van de Nürburgring. Door een zachtere afstemming van de dempers (ten opzichte van de Race-modus) houden de wielen optimaal contact met het golvende wegdek op het fameuze circuit. In deze stand is het stabiliteitssysteem ESC handmatig uit te schakelen. De Drift-modus maakt het mogelijk om op afgesloten terrein te driften.

Het optionele R-Performance titanium Akrapovič uitlaatsysteem draagt met een indringende sound en backfire-geluiden vanaf 2.500 tpm bij aan de intense beleving. De Sound actuator zorgt ervoor dat het geluid zowel letterlijk als figuurlijk bij de inzittenden binnenkomt.

Herkenbaar R uiterlijk
De vernieuwde Golf R valt op door nieuwe bumpers met aero-accenten, een splitter in hoogglans zwart en LED Plus-koplampunits, die onderling zijn verbonden met een doorlopende lichtstrip met daarboven een blauw accent. Het Volkswagen-logo is verlicht en IQ.Light LED matrixverlichting is standaard. De buitenspiegels zijn uitgevoerd in mat-chroom en de naafkappen van de standaard 19 inch lichtmetalen velgen dragen nu het R-logo (voorheen Volkswagen). Nieuw zijn de ‘Warmenau’ lichtmetalen velgen, die zo’n 20% lichter zijn dan conventionele exemplaren. De naam is een verwijzing naar de locatie waar het hoofdkantoor van Volkswagen R zich bevindt.

Ook het design van de achterlichtunits is nieuw. In combinatie met IQ.Light LED matrix koplampen zijn diverse animaties mogelijk. Andere blikvangers aan de achterzijde zijn de specifieke R bumper met een diffuser in hoogglans zwart en de vier uitlaatpijpen. Het standaard geleverde Performance-pakket omvat een grotere dakspoiler voor maximale downforce.

Sportiviteit van binnenuit
De vernieuwde Golf R heeft een nieuw infotainmentsysteem met een groot (32,8 cm), centraal geplaatst touchdisplay. Bedieningsgemak staat hierbij centraal. De menustructuur is eenvoudig en de bestuurder kan zelf functies toewijzen aan het startscherm en aan de altijd zichtbare menubalk bovenin het display. De touchsliders voor geluidsvolume en temperatuurinstelling zijn voortaan verlicht. Een head-up display is optioneel leverbaar.

Via de verder uitgebreide Digital Cockpit Pro met groot (26 cm) display is alle vitale informatie in één oogopslag te zien. Via het multifunctionele stuur kan de bestuurder de weergave wijzigen. Naast de Classic-weergave is er een speciale R-look met onder meer een centraal geplaatste toerenteller. Dan is er nog de driedimensionale numerieke ‘R view’ met onder meer een horizontale toerenteller bovenin. Het display geeft schakeladviezen als de handmatige modus van de DSG-transmissie is geactiveerd, bijvoorbeeld op het circuit. Handmatig schakelen kan met stuurpaddles of de shift-by-wire knoppen in de middenconsole.

Race-features
De GPS laptimer is nieuw: door een ronde op een circuit te rijden stelt de timer, die met GPS-gegevens werkt, vast waar de start- en finishlijn liggen en leert het de layout van de baan. Hierin zijn drie punten te markeren om sectortijden vast te leggen. De snelste ronde wordt automatisch opgeslagen en het display laat het tijdsverschil met deze ronde zien. Door deze automatische tijdwaarneming kan de bestuurder zich volledig concentreren op het rijden. De nieuwe G-krachtmeter heeft drie functies: van 0-100 km/u, van 80-120 km/u en de kwart mijl. Daarbij kan de bestuurder gebruikmaken van een startlicht met vijf lichtpunten die successievelijk uitgaan zoals bij de start van een race.

Zit en grip
De sportstoelen met geïntegreerde hoofdsteunen en R-logo zijn gedeeltelijk bekleed met het luxe ArtVelours. Ze bieden onder alle omstandigheden perfecte ondersteuning. Het multifunctionele, met leder beklede sportstuur is speciaal voor de Golf R ontworpen. Opvallend zijn de grote paddles en de blauwe 12-uurmarkering. Met de R-knop zijn de rijprofielen te selecteren. Daarbij zijn vele mogelijkheden om de Golf R naar eigen wens en smaak samen te stellen.

Golf R Black Edition
De Golf R wordt direct vanaf de introductie ook leverbaar met een Black Edition pakket, die volledig in donkere tinten is uitgevoerd: van de 19 inch lichtmetalen ‘Estoril’ velgen, remklauwen, uitlaatpijpen en logo’s tot en met de IQ.Light LED matrixkoplampen.

Wolfsburg
De vernieuwde Golf R wordt medio september in de Nederlandse showrooms verwacht. Prijzen van de vernieuwde Golf R en de vernieuwde Golf GTI worden begin augustus bekendgemaakt.

Alle nieuwe Volkswagens worden geleverd met gratis 24 uur pechhulp binnen Europa. Dankzij het uitgebreide servicenetwerk in Nederland en in Europa zijn Volkswagen-rijders binnen 3 uur weer mobiel bij pech, zoals een lekke band. De vernieuwde Golf R loopt van de band in het Duitse Wolfsburg.















Romek Hoffa stuurde weer wat leuke dingen.


Harm Adams: “Chinees in Duitsland.


Verder bezocht Harm het Tatra museum, moet echt het artikel over mijn bezoek aldaar eens af maken… Maar die wordt extreem uitgebreid.



Robert Baarda’s Breslau-bijvangst.

Mercedes-Benz eActros
Daimler Truck Nederland B.V.:
Primeur in Nederland: Simon Loos test als eerste logistiek dienstverlener de eActros 600
Als enige bedrijf buiten Duitsland wordt er bij Simon Loos een testexemplaar van de Mercedes-Benz eActros 600 ingezet. Het gaat om een voertuig van de fabriek in een speciale bestickering. Simon Loos voert hiermee voor Daimler Truck AG de allerlaatste praktijktests uit, voordat dit nieuwe model begin 2025 in serieproductie gaat. Dit testproject is het vervolg op een intensieve samenwerking op het gebied van elektrisch transport in de afgelopen jaren. De e-truck zal vooral gaan rijden tussen de verschillende regionale en landelijke distributiecentra van Albert Heijn.

*De eActros 600 komt volgend jaar op de markt. Simon Loos werkt nu al mee aan een intensief praktijktestproject met de e-truck. In een later stadium gaat er in heel Europa een grote demo vloot de weg op.
*Het nieuwste elektrische model van Mercedes-Benz biedt 600 kWh batterijcapaciteit en de trekker kan, zonder bijladen, 500 kilometer afleggen.
*Al sinds 2020 werken Simon Loos en Daimler Truck nauw samen met onder meer praktijktests in elektrisch transport.

De ingebruikname van het testvoertuig van de eActros 600-trekker is Simon Loos’ nieuwste hoofdstuk in een lange rij van indrukwekkende ontwikkelingen op het gebied van elektrische mobiliteit. Inmiddels rijden er al meer dan 60 elektrische trucks rond voor de logistiek dienstverlener, overwegend van het merk Mercedes-Benz. Het bedrijf heeft sinds 2014 al meer dan 5 miljoen elektrische kilometers afgelegd. Wim Roks is wagenparkbeheerder bij Simon Loos. Hij vertelt: “Waar we de e-trucks tot nu toe inzetten voor de geluids- en emissieloze bevoorrading van supermarkten in binnensteden, gaat deze eActros 600 langere afstanden rijden tussen distributiecentra. Nu is de eActros 600 ook wel een echte gamechanger: waar we tot op heden elektrisch zo’n 250 kilometer veilig in konden plannen per rit, gaan we hiermee de 500 kilometer aantikken. Daarmee is voor onze operatie de ritafstand geen planrestrictie meer en maken we een enorme sprong voorwaarts met het integreren van elektrisch vervoer. Een mijlpaal.”

Grootste dataleverancier
Tjeerd Tromp, Head of Sales bij Daimler Truck Nederland is trots op de nieuwste ontwikkeling. Hij vertelt: “De eActros 600 zien wij als het belangrijkste model in de transitie naar emissievrij transport. In aanloop naar de serieproductie die begin volgend jaar begint, is het fijn om met zo’n innovatieve en vooruitstrevende speler op te kunnen trekken als Simon Loos. Het levert ons veel nuttige data op en zo helpt dit project ons om het eindproduct tot in de allerlaatste puntjes te kunnen optimaliseren voor de marktintroductie. In een eerder en vergelijkbaar project bleek Simon Loos een echt ‘datakanon’ te zijn tussen de andere transporteurs: van alle bedrijven die in Europa meewerkten, leverde de test bij Simon Loos met grote afstand de meeste gegevens op, mede omdat de truck binnen deze organisatie veruit de meeste kilometers reed. Wat dat betreft is deze samenwerking dus nú al veelbelovend.”

Wim Roks: “Mileage is King”
Ook Wim kijkt uit naar deze samenwerking: “Wat inmiddels wel duidelijk is: Mercedes-Benz Trucks pakt deze transitie naar elektrische mobiliteit heel grondig aan. Het is een professionele partij die veel tijd stopt in de voorbereiding en geen enkel detail onopgemerkt laat. Dat we dit testvoertuig, dat zo belangrijk is voor de fabrikant, nu in bruikleen hebben gekregen maakt het extra duidelijk. Voorlopig rijdt de e-truck 1 shift per dag, maar we gaan snel opschalen. Deze eActros 600 gaat hard aan het werk, want: mileage is king. Dat hebben we bij de vorige tests ook al laten zien. Deze truck rijdt met een trailer met koelmogelijkheid voornamelijk tussen de regionale en nationale distributiecentra van Albert Heijn en Hilton Foods. Daarbij zorgen we er in onze planning voor dat de truck altijd lading bij zich heeft. Bovendien zetten we hem op verzoek ook in voor onze andere klanten die dan eveneens waardevolle ervaring kunnen opdoen met dit nieuwe model.”

Over de eActros 600
De nieuwe eActros 600 is een baanbrekende e-truck. Hij biedt een hoge accucapaciteit van meer dan 600 kWh – vandaar de typeaanduiding 600 – en een actieradius van 500 kilometer op één enkele acculading (bij een GCW van 40t). Tussentijds laden tijdens de verplichte pauzetijden van de chauffeur maakt het mogelijk om meer dan 1.000 kilometer op een dag te rijden, Hiermee wordt het een volwaardig alternatief voor de dieseltruck.

De eActros 600 kan geleverd worden met een voorbereiding voor MCS (Megawatt Charging System; megawatt laden). Zodra de MCS-technologie beschikbaar en gestandaardiseerd is voor alle fabrikanten, kan deze achteraf in de eActros 600-modellen worden ingebouwd. De accu’s kunnen dan in ongeveer 30 minuten worden geladen van 20 tot 80 procent bij een geschikt laadstation met een vermogen van circa 1 megawatt, waardoor het aantal kilometers dat er per dag gereden kan worden nog verder omhoog gaat.

Het voertuig is technisch ontworpen voor een GCW tot 44 ton. Met een standaard trailer heeft de eActros 600 in de EU een laadvermogen van circa 22 ton. Optisch heeft de e-truck een volledig nieuw, puristisch design. Dit geeft het testvoertuig echter niet prijs door de speciale print.

Over Simon Loos
Simon Loos is een vooraanstaand logistiek dienstverlener. Het West-Friese familiebedrijf is continu gericht op optimalisatie en innovatie. Het klantenbestand van Simon Loos bestaat uit aansprekende bedrijven en merken, zoals Albert Heijn. Naast winkeldistributie, netwerktransport, drankenlogistiek en bulktransport, heeft Simon Loos ook een gerespecteerd imago verworven in warehousing, co-packing en logistieke consultancy. Simon Loos hecht veel waarde aan ontwikkeling en innovatie in onder andere het wagenpark. Dit mede omdat venstertijden, milieuzones en veiligheid de basis zijn van de dagelijkse transportpraktijk. Het bedrijf pioniert samen met Mercedes-Benz Trucks al meer dan 30 jaar. Ook deze allereerste eActros 600 in gebruik door een Nederlandse klant is daar weer een treffend voorbeeld van.

DAF XDDAF XD
DAF XD
Veldhuizen BV:
DAF XD 410 oprijwagen: Lage vloer, hoog laadvermogen
Veldhuizen Trucks heeft op basis van een DAF CF 6×2 een oprijwagen gebouwd met een laadbakhoogte van slechts 99 centimeter en met een laadvermogen van 18 ton. Als basis dient een DAF FAN Lowdeck 6×2 chassis wat door VT Trucks op een slimme wijze is voorzien van een oprij- laadbak.

Het volledig luchtgeveerde chassis staat aan de voorzijde hoger dan achter, waardoor het originele veercomfort behouden bleef. Door toepassing van 295/55R22,5 banden op de trekas en 375/45R22,5 op de gestuurde naloopas in combinatie met een lagere afstelling van de luchtvering achter ontstond deze afschuining naar achteren. De opbouw is aan de voorzijde voorzien van minder hoge dwarsliggers dan achter, waardoor de laadvloer vlak is, maar met 99 cm wel extra laag. Ideaal dus voor het vervoer van hoge machines voor bijvoorbeeld grondverzet of wegenbouw. Dankzij het forse laadvermogen mogen die machines maximaal 18 ton zwaar zijn.

Verlichte kisten
De opbouw is voorzien van goedgekeurde sjorogen langs de zijprofielen en in het midden. Het vastzetten van lading is daardoor geen probleem. Voor het opbergen van ladingzekering materialen zijn er drie grote RVS kisten met LED verlichting aangebracht onder de laadvloer. De, 850 cm lange laadvloer is voorzien van twee oprijgoten uit Domex staal. Die laten zich eenvoudig bedienen dankzij een balansveer die het gewicht balanceert. De oprijgoten zijn in de breedte verstelbaar waardoor alle soorten machines eenvoudig geladen en gelost kunnen worden. De gehele opbouw is gegalvaniseerd voor een langdurig fraai en representatief uiterlijk. Tegen meerprijs is een lier leverbaar tegen het kopschot. Verder is er een 3,5 tons aanhangwagenkoppeling mogelijk of een 30 tons vangmuil koppeling.

Binnenstad vriendelijk
De DAF XD 410 is voorzien van de MX11 krachtbron met 410 pk, in combinatie met de automatisch schakelende TraXon versnellingsbak. De DAF XD cabine is ruim en comfortabel, en is zelfs voorzien van een koelkast tegen de achterwand. Eén van de sterke punten van de nieuwe generatie van DAF is het uitstekende uitzicht vanuit de cabine. In combinatie met de speciale Corner View dode hoek camera en de dode hoek sensoren is dit een uiterst vriendelijk, en dankzij de sturende naloopas wendbaar voertuig voor in de binnenstad. Veldhuizen Trucks heeft momenteel drie van deze trucks staan voor de verhuur.


Volvo Trucks Nederland:
Volvo’s elektrische trucks rijden meer dan 80 miljoen kilometer in vijf jaar
Volvo’s elektrische trucks hebben meer dan 80 miljoen kilometer gereden – ofwel 2.000 keer de wereld rond – sinds de introductie van Volvo’s eerste elektrische truckmodellen in 2019. De elektrische vrachtwagens hebben de CO2-uitstoot verminderd en tegelijkertijd de werkomgeving voor chauffeurs en de omgeving waar zij rijden aanzienlijk verbeterd.

Sinds 2019 hebben elektrische Volvo-trucks wereldwijd al meer dan 80 miljoen kilometer gereden in het commerciële goederenvervoer, zo blijkt uit nieuwe data. Bij het afleggen van dezelfde afstand met gelijkwaardige vrachtwagens met een dieselmotor, zou meer dan 25 miljoen liter1 diesel zijn verbruikt en de CO2-uitstoot via de uitlaat is met 68.000 ton2 verminderd.

“Ik ben blij om te zien hoe transportbedrijven elektrische trucks in hun dagelijkse activiteiten omarmen en de voordelen ervan inzien. De transportsector vertegenwoordigt 7% van de wereldwijde CO2-uitstoot en elektrische vrachtwagens zijn een belangrijk middel om de klimaatvoetafdruk te verkleinen. Dankzij de vele bedrijven die vroeg zijn overgestapt op elektrische trucks, zien we nu al het enorme potentieel van deze technologie”, zegt Roger Alm, President van Volvo Trucks.

5 jaar elektrische knowhow
Dat Volvo Trucks zo vroeg is ingestapt in het elektrische vrachtwagensegment, heeft geleid tot een unieke expertise en ervaringen op het gebied van elektrisch vervoer zonder uitstoot. Deze kennis wordt gebruikt bij de doorontwikkeling van Volvo’s elektrische aanbod van volgende generaties:

· Het loont de moeite om een early adopter te zijn: transportbedrijven met elektrische trucks hebben een sterk concurrentievoordeel
wanneer ze emissievrij transport kunnen aanbieden aan kopers in de transportsector.

· Het maximaliseren van het gebruik van de investering, in zowel de elektrische truck als de laadinfrastructuur, bouwt een sterke business case op voor transportbedrijven. Dit kan onder andere door het optimaliseren van logistiek en rijroutes en het delen van laadfaciliteiten tussen exploitanten.

· De voordelen van elektrische trucks gaan verder dan de milieuwinst: chauffeurs ervaren een aanzienlijk betere werkomgeving met veel lagere geluids- en trillingsniveaus.

Wereldwijde groei van elektrische trucks
Het aantal wereldwijde leveringen van Volvo’s elektrische vrachtwagens steeg in 2023 met 256% tot 1.977 trucks en de interesse van klanten houdt aan in 2024. In Europa koos meer dan de helft van de elektrische truckklanten in het eerste kwartaal van dit jaar voor een Volvo – Volvo’s aandeel in het elektrische-segment was 56%. In de Verenigde Staten vertegenwoordigde Volvo 44% van alle verkochte elektrische vrachtwagens.

Volvo heeft tot nu toe meer dan 3.500 elektrische trucks geleverd aan klanten in 45 landen op zes continenten. Een mijlpaal was de levering van de eerste zware elektrische trucks aan Latijns-Amerika in 2023, met voertuigen aan klanten in Brazilië, Chili en Uruguay. Volvo werd ook de eerste vrachtwagenfabrikant die batterij-elektrische zware trucks leverde in Marokko, Zuid-Korea en Maleisië.
“Niet alleen transportbedrijven, maar ook inkopers van transport- en logistieke diensten sluiten zich aan bij SBTi (Science Based Target initiative) en beginnen duurzame transportoplossingen te eisen van hun leveranciers. Dit is nog een drijfveer voor de verschuiving naar elektrische trucks”, zegt Roger Alm.

Batterij-elektrische trucks voor alle transportbehoeften
Volvo’s elektrische trucks voldoen aan de behoeften in een breed scala van toepassingen – van stadsdistributie en afvalbeheer tot regionaal transport en de bouw. In de vijf jaar van elektrificatie heeft Volvo ook een sterke expertise opgebouwd in het optimaliseren van de energieconsumptie, het opladen en het onderhoud van elektrische vrachtwagens.

Sinds 2019 is het elektrische aanbod van Volvo Trucks geleidelijk uitgebreid tot het huidige aanbod dat acht volledig elektrische trucks omvat.

De elektrische truckmodellen die Volvo aanbiedt zijn: de Volvo FL Electric, FE Electric, FM Electric, FM Low Entry, FMX Electric, FH Electric, FH Aero Electric en de VNR Electric. De bestverkopende is de Volvo FH Electric, die onlangs is uitgeroepen tot International Truck of the Year 2024.

1 gebaseerd op klantgegevens voor dezelfde modellenmix van gelijkwaardige trucks met dieselmotor.
2 volgens well-to-wheel-berekeningen in GLEC framework v3.

Iveco X-WayIveco X-Way
IVECO NLS:
Fraaie IVECO X-WAY containerwagen voor Vergossen Transport
Vergossen Transport uit het Limburgse Koningsbosch heeft onlangs een fraaie IVECO X-WAY 8×4 containerwagen in gebruik genomen. De wagen is strak gespoten in het rood en blauw van het bedrijf en is een echte blikvanger op de, veelal Limburgse, wegen.

De X-WAY met dagcabine is voorzien van een sleepas en wordt aangedreven door de 420 pk sterke Cursor 11-motor. Het totaalgewicht bedraagt 35 ton en dat wordt regelmatig gehaald als chauffeur Martin Geerlings onderweg is.

Bert Mingels van IVECO NLS leverde de auto persoonlijk af bij Vergossen Transport, dat tien jaar geleden is opgericht door naamgever Mark Vergossen (43). Het is een veelzijdig bedrijf, waar je voor uiteenlopende transportwerkzaamheden terecht kunt. Bakstenen, kalkzandstenen, natuursteen, betonmaterialen, bouwmaterialen, Vergossen vervoert het allemaal. Voor nutsbedrijven worden materialen aan- en afgevoerd bij calamiteiten of onderhoudswerkzaamheden.

Vergossen Transport beschikt over stenenwagens en containerwagens, maar ook het reguliere stukgoed met trekker-oplegger wordt niet gemeden. Ook voor groter materieel kun je in Koningsbosch terecht, Vergossen Transport beschikt over een dieplader en mobiele kraan. Ook kun je er containers huren, variërend in grootte van 2 tot 40 kubieke meter.

Mark was zelf als chauffeur actief en besloot tien jaar geleden voor zichzelf te beginnen. Naast transport verkocht hij ook quads. Vijf jaar geleden sloeg het noodlot toe. Door kortsluiting in een accu van een quad ontstond brand. De solidariteit onder het personeel was groot en met man en macht werd ervoor gezorgd dat de meeste vrachtwagens in veiligheid werden gebracht. De bedrijfshal was helaas niet meer te redden en ook twee vrachtwagens overleefden de brand niet. Mark Vergossen ging niet bij de pakken neerzitten. “Met bloed, zweet en tranen zijn we er weer bovenop gekomen”, vertelt hij. Van de quads werd afscheid genomen en er staat een nieuwe bedrijfshal. “We hebben ons volledig gefocust op transport en zijn ondertussen groter dan voor de brand. En we hebben het enorm druk.”

Het wagenpark telt ondertussen negen auto’s en in het najaar komt daar als uitbreiding een tiende wagen bij. Ook dat zal een IVECO worden, een S-WAY 6×2 oplegger. Het geeft aan hoe tevreden Mark Vergossen is over de rijkwaliteiten van de nieuwste truckgeneratie van IVECO. “Twee jaar geleden hebben we een IVECO S-WAY in gebruik genomen en die voldoet uitstekend. Het was daarom geen lastige keuze om voor de volgende wagen weer voor IVECO te gaan”, vertelt Mark Vergossen. “De S-WAY doet het boven verwachting goed en ook de service is prima, iets wat ik heel belangrijk vind. Als er iets aan de hand is, dan wordt de diagnose op afstand uitgelezen en kunnen we het zelf verhelpen.”

Het onderhoud aan de wagens gebeurt namelijk bij Vergossen zelf. “Voor het echt specialistische werk gaan we naar IVECO in Veghel of Almkerk. Maar het reguliere onderhoud aan de motor en slijtage-onderdelen zoals remblokken doen we allemaal in huis”, vertelt Mark Vergossen. “Ik ben ervan overtuigd dat een auto door goed onderhoud langer mee gaat, dus daarom houd ik dat graag in eigen hand.”

De IVECO X-WAY gaat vooral ingezet worden bij werkzaamheden voor Enexis Netbeheer, de stroom- en gasleverancier in een groot deel van Nederland waaronder Limburg. “Als er storingen zijn, dan voeren wij het oude zand en af en brengen het nieuwe zand waarmee de leiding weer afgedekt wordt. Dan doen we in 24-uursservice. Kan zomaar dat er vanmiddag gebeld wordt!” Maar ook voor groenafval voor hoveniers uit de regio en kalkzandsteen uit de groeves nabij Koningsbosch wordt de X-WAY ingezet.

De auto is door Vergossen zelf fraai opgebouwd met lampen, een lichtbak en luchthoorns, die zijn geleverd door Car & Truck Care Panningen. Mark Vergossen: “Zoals de X-WAY is opgebouwd is bij een knijperauto niet heel gebruikelijk gezien het zware werk dat ze doen. Ik vind dat een auto er ongeacht de werkzaamheden altijd mooi moet uitzien, voor een transportbedrijf zijn de auto’s toch je rijdende reclame. Daarom besteden we ook altijd veel aandacht aan de kleurstelling.” Het spuitwerk is verzorgd door Truck Color Design in Kelpen. De opbouw van de kraan heeft Hiab Elsloo voor zijn rekening genomen. Mark: “Dat was best nog een uitdaging voor ze om de kraan goed op de wagen te krijgen, maar dat hebben ze uitstekend gedaan.”

De auto is door Vergossen zelf fraai opgebouwd met lampen, een lichtbak en luchthoorns, die zijn geleverd door Car & Truck Care Panningen. Mark Vergossen: “Zoals de X-WAY is opgebouwd is bij een knijperauto niet heel gebruikelijk gezien het zware werk dat ze doen. Ik vind dat een auto er ongeacht de werkzaamheden altijd mooi moet uitzien, voor een transportbedrijf zijn de auto’s toch je rijdende reclame. Daarom besteden we ook altijd veel aandacht aan de kleurstelling.” Het spuitwerk is verzorgd door Truck Color Design in Kelpen. De opbouw van de kraan heeft Hiab Elsloo voor zijn rekening genomen. Mark: “Dat was best nog een uitdaging voor ze om de kraan goed op de wagen te krijgen, maar dat hebben ze uitstekend gedaan.”

Chauffeur Martin Geerlings is pas twee weken onderweg met zijn auto, maar hij is er zeer over te spreken. “Hij bevalt goed, maar daar had ik ook alle vertrouwen in.”


Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL):
Sectormonitor 1e kwartaal: Meer faillissementen en minder personeel
Uit de meest recente Sectormonitor blijkt dat het aantal faillissementen in de sector transport en logistiek in het eerste kwartaal flink hoog is. Ondernemers zijn minder positief over het economisch klimaat en de personeelssterkte in hun bedrijf in de afgelopen drie maanden: meer ondernemers spreken van een afname van personeel in hun bedrijf dan spreken van een toename. Wel is er na drie kwartalen van omzetdaling weer sprake van een lichte omzetgroei in goederenvervoer over de weg. Ook zijn ondernemers positief in hun verwachtingen voor het komend kwartaal.

In de Sectormonitor worden per kwartaal arbeidsmarktontwikkelingen gemonitord van werknemers en werkgevers die zijn aangesloten bij SOOB/Pensioenfonds Vervoer. De cijfers gaan naast het onderzochte kwartaal, ook deels over het lopende kwartaal, om goed aan te sluiten bij de actuele ontwikkelingen. De Sectormonitor komt tot stand in opdracht van de sociale partners TLN, VVT, FNV Transport en Logistiek en CNV Vakmensen. De uitvoering is in handen van Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) en is mogelijk dankzij SOOB.

Meer arbeidsmarktontwikkelingen uit deze Sectormonitor:
In het eerste kwartaal van 2024 was de omzet in het goederenvervoer over de weg 0,9% hoger dan jaar eerder. In logistieke dienstverlening daalde de omzet met 0,7% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder (CBS, 2024). De omzet in goederenvervoer over de weg groeit voor het eerst licht sinds drie kwartalen op rij van daling. Over heel 2023 was in beide branches sprake van omzetverlies.
Eind 2024-Q1 zijn er ruim 7.100 openstaande vacatures voor vrachtwagenchauffeurs. Het aantal vacatures is gedaald vergeleken met vorig jaar. Ten opzichte van het vorige kwartaal neemt het aantal openstaande vacatures toe. In meeste regio’s blijft de arbeidsmarkt voor chauffeurs zeer krap (meer vacatures dan werkzoekende chauffeurs). Voor beroepsgroepen verwant aan transport en logistiek ligt het aantal openstaande vacatures ook lager dan vorig jaar.
Volgens het CBS zijn ondernemers in de zogenaamde categorie ‘Vervoer over land’ begin 2024 Q2 per saldo negatief over economisch klimaat en personeelssterkte in de afgelopen 3 maanden. Voor de komende 3 maanden zijn hun verwachtingen wel positief. Het aandeel ondernemers dat onvoldoende vraag ervaart blijft ongeveer gelijk (34,1% in april 2024 tegen 33,6% in april 2023). Ondernemers blijven het meest belemmerd in de bedrijfsvoering door een tekort aan personeel (48% geeft dit aan). Dit aandeel is wel afgenomen ten opzichte van vorig jaar; toen gaf 62 procent aan belemmerd te worden door een tekort aan personeel.

Ontwikkelingen ten aanzien van werknemers en werkgevers aangesloten bij SOOB/PFV:
In 2024-Q1 is het aantal faillissementen veel hoger dan vorig jaar (57 in 2024-Q1 tegen 32 in 2023-Q1). Het aantal ligt ook op een hoger niveau dan in de voorgaande kwartalen. Het aantal faillissementen was voor het laatst zo hoog in 2014-Q2.
Het totaal aantal werknemers neemt af t.o.v. vorig jaar en vorig kwartaal. Aantal chauffeurs neemt ook af t.o.v. vorig jaar. De instroom van chauffeurs ligt lager dan de uitstroom (2.691 instroom tegen 3.178 uitstroom in 2024-Q1). 65% van de instroom bestaat uit werknemers tussen 18-35 jaar. De leeftijdspiek bij de instroom ligt rond de 22 jaar en bij de uitstroom op 67 jaar.
Het aandeel oproepkrachten neemt af t.o.v. vorig jaar. De gemiddelde leeftijd van werknemers stijgt t.o.v. vorig jaar, zowel bij niet-chauffeurs als chauffeurs (bij chauffeurs naar ruim 45 jaar). De pensioenuitstroom van werknemers lag in 2023 lager dan in 2022, maar blijft wel op een hoog niveau (sinds 2020).




Ziegler:
60-year old firefighting vehicle stays in Giengen: ZIEGLER and Steiff preserve a piece of history
A second life for the LF 8 of the Steiff plant fire department: With the upcoming dissolution of the plant fire department of the traditional Giengen-based company Steiff, those responsible had to make a decision about the future whereabouts of the fire engine that Steiff purchased from ZIEGLER in 1963.

Originally used by ZIEGLER as a demonstration vehicle, the firefighting vehicle was handed over to the Steiff plant fire department in March 1963 and has represented a significant part of the company’s history ever since. With the future takeover of fire protection by the city of Giengen, the Steiff GmbH plant fire department will soon be disbanded. At the same time, solutions were sought for the whereabouts
of the vehicle.

After a joint meeting, Albert Ziegler GmbH, another long-established company in Giengen, accepted the offer to take back the LF 8 and keep it in their own museum as a piece of the city’s history. The vehicle is still in good condition after all its years of service. All documents, such as the loading plan and the purchase contract, were also carefully stored by Steiff GmbH and handed over to ZIEGLER.
“It is a matter of course for us to preserve this piece of history” says Matthias Mühlbacher Head of Marketing at ZIEGLER. “The vehicle will find a nice place in our company museum”. In the course of the vehicle handover, Albert Ziegler GmbH also showed its appreciation with an exclusive factory tour and later a cozy get-together with the comrades of the Steiff plant fire department.



PartsXpert:
TruckXL en Bluekens Truck en Bus vestiging Oosterhout bundelen krachten voor een sterk aftersales netwerk gericht op EV services
TruckXL en Bluekens Truck en Bus zijn verheugd om hun nieuwe samenwerking aan te kondigen. Deze strategische beslissing heeft als doel om een robuust en betrouwbaar aftersales netwerk te creëren, gericht op elektrische voertuigen voor klanten van Bluekens EV.
Deze overeenkomst markeert een belangrijke stap voor beide bedrijven. TruckXL, bekend om haar uitgebreide netwerk van onafhankelijke truck- en trailerwerkplaatsen, zal haar infrastructuur en expertise delen met Bluekens Truck en Bus. Dit stelt Bluekens, gevestigd in Oosterhout, in staat om hoogwaardige aftersales services te bieden aan hun EV klanten, gebruikmakend van de betrouwbare en bewezen diensten van TruckXL.

“Deze samenwerking stelt ons in staat om onze klanten nog beter van dienst te zijn door gebruik te maken van het sterke netwerk en de expertise van TruckXL,” aldus Ton Hamelink, Parts- en accountmanager after sales bij Bluekens Truck en Bus “We zijn ervan overtuigd dat deze overeenkomst niet alleen onze dienstverlening zal verbeteren, maar ook nieuwe zakelijke kansen zal creëren voor zowel onze bedrijven als onze partners.”

TruckXL ziet een partnerschap met Bluekens Truck en Bus als een belangrijke stap in de uitbreiding van hun dienstverlening naar de EV-markt. “Wij zijn enthousiast over de samenwerking met Bluekens Truck en Bus en kijken ernaar uit om onze gezamenlijke expertise in te zetten om een toonaangevend aftersales netwerk voor EV-diensten te ontwikkelen,” zegt Thies Elbertsen, Formule Manager bij TruckXL.
Deze samenwerking benadrukt het gezamenlijke commitment van TruckXL en Bluekens Truck en Bus om duurzame en innovatieve oplossingen te bieden aan hun klanten en partners. Beide bedrijven zien uit naar een succesvolle samenwerking die de weg vrijmaakt voor verdere groei en ontwikkeling in de snel evoluerende wereld van elektrische voertuigen.


Koninklijke RAI Vereniging:
RAI Vereniging omarmt verlenging vrijstelling C-rijbewijs elektrische bedrijfswagens
RAI Vereniging omarmt het besluit van minister Harbers om de vrijstelling voor het C-rijbewijs voor lichte bedrijfswagens tot 4.250 kg te verlengen tot 1 juli 2025. Dit besluit is essentieel voor de continuïteit van zero-emissie logistiek en biedt ondernemers die in deze voertuigen hebben geïnvesteerd de zekerheid dat zij hun activiteiten kunnen voortzetten. De verlenging is het resultaat van een gezamenlijke actieve inzet van RAI Vereniging met andere brancheorganisaties en het ministerie. “Met deze verlenging is het politiek haalbare gedaan. Wij waarderen de inzet van demissionair minister Harbers.” aldus Frits van Bruggen, algemeen voorzitter RAI Vereniging.

De gedoogregeling blijft van kracht voor voertuigen die hier nu al gebruik van maken, namelijk elektrische bedrijfswagens tot 4250 kg (N2-catergorie) die voor 1 oktober 2023 zijn geregistreerd of aantoonbaar voor deze datum zijn besteld. Wel worden er aanvullende voorwaarden gesteld, zoals opleidingseisen voor het beperken van verkeersveiligheidsrisico’s. Deze eisen worden vastgelegd in een nog nader te bepalen convenant. Helaas is het niet gelukt om nieuwe na 1 oktober 2023 geregistreerde en bestelde voertuigen onder deze verlengde gedoogregeling te laten vallen. Die moeten tot medio 2025 wachten op de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB).

Deze verlenging van het gedoogbeleid is een belangrijke stap die mogelijk is, omdat er zicht is op permanente regelgeving. Het ministerie werkt hard aan een definitieve regeling binnen nationale en Europese kaders voor de rijbewijsregelgeving. De bedoeling is om vooruitlopend op de implementatie van de nog niet vastgestelde 4e rijbewijsrichtlijn, 1 juli volgend jaar te komen met een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). Met de AMvB is het dan wettelijk toegestaan om een elektrisch bedrijfsvoertuig tussen de 3.501 en 4.250 kg TMM met rijbewijs B te besturen. Plan is om de AMvB zoveel mogelijk te laten aansluiten bij de voorstellen van de 4e rijbewijsrichtlijn, maar de juridische grondslag zal de 3e rijbewijsrichtlijn zijn.

Scania 500SScania 500S
Scania Benelux:
Eerste voertuig met nieuwe gezamenlijke huisstijl Boss Transport en Datrans: Boss Transport gaat voor comfort en betrouwbaarheid van Scania 500S
In het Limburgse Venlo heeft Boss Transport BV een Scania 500S A4X2NB in gebruik genomen. Het is het eerste voertuig uit het 60 eenheden tellende wagenpark dat na de overname van Datrans Nederland is voorzien van de nieuwe huisstijl. Voor eigenaar Gijs Boss was het chauffeurscomfort en de relatie met Scania Venlo leidend voor de aanschaf. “Scania onderscheidt zich in hele plaatje en is het geld meer dan waard. Het is een zeer betrouwbare auto met een goed verbruik en een optimaal chauffeurscomfort.”

Zwitserland, Italië, Oostenrijk en Denenmarken, chauffeur Ruud Spierings rijdt met zijn nieuwe Scania heel Europa door. Vandaar de keuze voor de ruime en comfortabele S-cabine Highline, die dankzij de vlakke vloer een ruime leefruimte, optimaal comfort en veel opbergmogelijkheden biedt. “De wens van Ruud speelde mee in de beslissing,” verklaart Boss. “Hij hoorde alleen maar positieve berichten over het merk en wilde ook weleens beleven waar andere Scania rijders over praten.”

Soepel schakelgedrag
De S-serie is voorzien van een geautomatiseerde G33CM versnellingsbak, die in combinatie met een retarder zorgt voor een lager brandstofverbruik en een soepel schakelgedrag. Om meer kilometers te kunnen maken op lange ritten is gekozen voor een extra grote brandstoftank met een capaciteit van 1.250 liter. Het voertuig werd samengesteld in overleg met de chauffeur, die mocht meebeslissen over luxe en comfort verhogende opties zoals lederen bekleding en extra LED verlichting. De voor Boss Transport kenmerkende metallic kleur geeft de nieuwkomer een stoer uiterlijk.

De 4×2 trekker werd geleverd door Scania Venlo, waar het ook in onderhoud is. Hiervoor heeft Boss Transport een Scania reparatie- en onderhoudscontract afgesloten. “We hebben na al die jaren een goede relatie opgebouwd en worden altijd gehoord en geholpen. Een prettige samenwerking met een garage die helder communiceert, is voor ons enorm belangrijk bij de keuze voor nieuwe voertuigen.”

Boss Transport
In 2011 startte Gijs Boss als eigenrijder voor Datrans. Al snel volgende een tweede en een derde voertuig en zo bouwde Boss zijn bedrijf uit tot een logistieke dienstverlener met 22 trekkers en 22 trailers. Groenteplanten, chocolade paashazen of machines, alles wat in een box trailer, tautliner of koeltrailer kan, wordt vervoerd. “Geen vraag is ons te gek. Iedere opdracht is een uitdaging en wordt serieus opgepakt,” zegt Boss.

Twaalf en een half jaar na de oprichting groeit het transportbedrijf in één klap met 28 trekkende eenheden en een hele vloot trailers. Begin januari 2024 neemt Boss Datrans, ook wel bekend als Ruud Hagens, gevestigd in Wanssum over. “Wij kregen steeds meer aanvragen voor Zwitserland waarop ook Datrans georiënteerd is en als ik iets niet wil, is het collega’s in de wielen rijden. Dankzij deze overname kunnen beide entiteiten elkaar versterken.”

Ondanks het streven om zo min mogelijk te wijzigen, werd de huisstijl van beide entiteiten gecombineerd. De nieuwe Scania S-cabine is het eerste voertuig waarop de zorgvuldig uitgedachte striping prijkt.


Iveco Group Corporate Communications:
IVECO BUS delivers the first 100 vehicles for Brazilian school transport program “Caminho da Escola”
The delivery of the first 100 ORE 2 and ORE 3 school buses took place in the presence of President Luis Inácio Lula da Silva and the Minister of Education, Camilo Santana, in Brasilia.

IVECO BUS, which was appointed as the main supplier of the country’s New Growth Acceleration Program (PAC) in Brasilia tasked with the supply of 7,100 school buses, has just delivered the first 100 units in a ceremony attended by President Luis Inácio Lula da Silva, and Minister of Education, Camilo Santana. This first batch included 50 ORE 2 vehicles (Rural School Bus 2) and 50 ORE 3 vehicles (Rural School Bus 3).

The Caminho da Escola program’s school vehicles are expected to account for half of the bus industry’s production volume in the country in 2024. IVECO BUS, with more than 2,000 requests, will also supply the education departments of the states of Bahia, Mato Grosso and Pernambuco.

“Initiatives such as the PAC are fundamental for Brazilian education and have a positive impact on the entire value chain of our sector. We are proud to contribute to this extensive, efficient, and reliable school transport program with our vehicles designed and produced in Brazil to meet the needs of “Caminho da Escola,” said Danilo Fetzner, Vice President of IVECO BUS for Latin America.

Robust vehicles, developed and produced in Brazil
Comfortable and spacious, IVECO BUS school buses combine power, endurance, cost effectiveness, and safety. The vehicles can accommodate 44 students in the ORE2 model and up to 59 students in the ORE3 version. They are equipped with FPT Industrial engines with a maximum power of 190 hp and 210 hp respectively. The school buses are 100% accessible and air-conditioned, offering students the best transport conditions even in extreme temperatures.

IVECO BUS
IVECO BUS is a brand of Iveco Group N.V. (EXM: IVG), a global leader in commercial and specialty vehicles, powertrain, and financial services, listed on the Borsa Italiana in Milan.

With a worldwide presence and a leading position in Europe in sustainable public transport, IVECO BUS supports public and private operators in all their missions, with an offer of global mobility solutions available in different energies, such as electric or powered by compressed natural gas compatible with biomethane.

The overall offer includes:
– school, intercity and tourism coaches;
– standard and articulated city buses, including BRT dedicated versions; city midibuses
– minibuses for all passenger transport missions.
– connectivity and fleet management services available through IVECO ON
– a portfolio of products and services with Energy Mobility Solutions, from simulations and design to the supply of charging stations, and installation and maintenance of the charging infrastructure

The extensive IVECO BUS and IVECO service network guarantees assistance around the world wherever an Iveco Bus vehicle is at work.

IVECO BUS employs over 5,000 people across five production units, in Annonay and Rorthais, France, Vysoké Myto, Czech Republic, Brescia and Foggia, Italy.


PR Škoda:
Škoda al 21 jaar onafgebroken hoofdsponsor van de Tour de France
Škoda is voor het 21e achtereenvolgende jaar de officiële hoofdsponsor van de Tour de France. De 111e editie van ‘s werelds bekendste wielerwedstrijd gaat op zaterdag 29 juni van start met de Grand Départ in het Italiaanse Florence. Voor het eerst finisht de Tour dit jaar niet in Parijs, omdat de Olympische Spelen een paar dagen later in de Franse hoofdstad beginnen. Op de meeste etappes dient de volledig elektrische Škoda Enyaq als mobiel commandocentrum voor Tourdirecteur Christian Prudhomme, die het peloton de gehele wedstrijd leidt. De route brengt de 176 renners en 205 Škoda’s over 21 etappes en een afstand van bijna 3.500 kilometer naar Nice, waar op 21 juli de finish ligt. Afgelopen februari onderstreepte Škoda zijn betrokkenheid bij het wielrennen door zijn samenwerking met de organisator van het wielerevenement, A.S.O., te verlengen tot 2028. De Tsjechische autofabrikant ondersteunt ook voor het derde achtereenvolgende jaar de Tour de France Femmes avec Zwift en vanuit Nederland verschijnt Škoda samen met Team Visma | Lease a Bike aan de start.

Martin Jahn, bestuurslid van Škoda voor Sales en Marketing: “Al meer dan twintig jaar is Škoda nauw verbonden met professioneel wielrennen. Door onze overeenkomst met de Tour te verlengen tot 2028, tonen we onze sterke betrokkenheid bij A.S.O. en de wereldwijde wielergemeenschap. De komende weken ligt onze focus op de Tour de France en de indrukwekkende prestaties van de atleten. We zullen fans betrekken bij de actie via ons WeLoveCycling-platform onder het motto ‘What’s your Tour?’ met inzichten achter de schermen, wedstrijden, live-impressies van het parcours en interviews met fans onder leiding van voormalig Brits profwielrenner Cameron Jeffers op onze officiële social media-kanalen.”

Omvangrijke vloot auto’s voor de race-organisatoren
Wedstrijdleider Christiane Prudhomme leidt het peloton als vanouds vanuit zijn ‘Red Car’, die is uitgerust met speciale voorzieningen, waaronder een panoramisch schuifdak en ultramoderne communicatietechnologie. Dit jaar doen de volledig elektrische Enyaq en het topmodel van het merk, de Škoda Superb, dienst als zijn mobiele commandocentrum. Het officiële wagenpark van de Tour bestaat uit 205 Škoda’s, die het peloton van 176 wielrenners in 22 teams begeleiden over de volledige afstand van 3.492 kilometer door vier landen: Italië, San Marino, Monaco en Frankrijk. De 21 etappes omvatten acht vlakke stukken, vier heuvelachtige etappes, zeven bergetappes en twee tijdritten door de Italiaanse Apennijnen, de Italiaanse en Franse Alpen, het Centraal Massief en de Pyreneeën.

Škoda en de Tour de France – een partnerschap dat al 21 jaar standhoudt
Sinds 2004 heeft Škoda Auto continu het grootste wielerevenement ter wereld ondersteund als officiële hoofd- en autosponsor. Daarnaast is het Škoda Design Team voor de 14e keer verantwoordelijk voor het ontwerpen van de kristallen trofeeën voor de eindwinnaar en de leiders in het puntenklassement, het bergklassement en het jongerenklassement. Al tien jaar sponsort de Tsjechische autofabrikant ook de groene trui voor de leider in het puntenklassement.

Škoda en Team Visma | Lease a Bike: samen één
Sinds 2021 is Škoda vanuit Nederland partner van Team Visma | Lease a Bike. Hiervoor stelt het merk een omvangrijk wagenpark beschikbaar aan de wielerploeg, dat bestaat uit tientallen Škoda’s. Team Visma | Lease a Bike heeft vele successen geboekt en won de Tour de afgelopen twee jaar met Jonas Vingegaard.


Martijn Manrho: “Megane petje“. Mooie voor het gebochelde personenwagens-artikel!

Ouwe meuk in het dorp zo in het wild is altijd leuk


New Holland Media Relations:
CNH inaugurates electric compact wheel loader production line in Lecce

Entirely designed and built in the Puglia plant, the electric compact wheel loader will be marketed under the CASE and New Holland brands and distributed worldwide. With this third electric-powered model in the range, CNH reaffirms the crucial role of innovation in the development of high-performance, environmentally friendly solutions that serve people and the environment. The event also highlights the investments in advanced and sustainable infrastructure at the Lecce plant, as well as the plant’s central role globally.

Turin, 3rd July 2024
The production line for the new electric compact wheel loader was inaugurated today at the CNH plant in Lecce, Italy. The model, conceived and designed in the Puglia plant’s R&D centre, will be produced in CASE and New Holland liveries with the 12EV and W40X models respectively. From here, it will reach markets around the world, meeting the growing need for zero-emission machinery in the construction and agricultural sectors.

The ceremony was held in the presence of institutions from the Puglia Region, including Alessandro Delli Noci, Councillor for Economic Development, and Loredana Capone, President of the Regional Council, together with the Mayor of Lecce, Adriana Poli Bortone, and CNH management: Stefano Pampalone, CNH President Construction Segment, Carlo Alberto Sisto, CNH EMEA President, Federico Bullo, CNH Head of Construction Europe, Ciro Casapulla, CNH Head of Construction Product Development, Carlo Lambro, Managing Director CNH Industrial Italia S.p.A. and Guido Moscheni, CNH CE HR Business Partner.

The new model completes the company’s range of compact electric vehicles, which already includes the two mini electric excavators produced in Cesena. CNH is thus responding to the rapidly growing demand for alternative powertrains, driven by the needs of metropolitan and municipal areas, mainly in Europe, and the requirements of sectors such as agriculture and livestock farming, in search of high-performance yet silent and zero-emission machines that can operate safely indoors and near animals.

Lecce plant increasingly central to CNH
The Lecce plant, which recently celebrated 50 years of activity, is one of CNH’s main production centres in Italy and EMEA.It occupies 600,000 square metres and houses 7 product lines (wheel loaders, compact wheel loaders, backhoe loaders, telehandlers and motor graders) for 203 models and 4896 different configurations. Production volumes have grown exponentially, marking an 88% increase between 2020 and 2022 and a further 14% in 2023, the year that recorded the highest number of machines produced since its foundation.

In parallel with investments in production capacity, CNH has implemented major infrastructure and environmental improvements. In 2022, an investment of around €13 million (part of the Converto project, co-financed by the Region of Puglia) enabled the installation of a new advanced painting plant and a new plasma cutting machine. The former has significantly improved product quality and reduced environmental impact through more efficient use of water. The new cutting machine has increased productivity, reducing waste and maintenance costs. Furthermore, the recent adoption of a photovoltaic system covering 40% of the production area confirms the commitment to sustainability and energy self-sufficiency of the production site. Also as part of the Converto project, CNH has invested in the construction of new rooms for testing electrified vehicles and for checking operations in extreme climatic conditions (-50° to +50°).

Alessandro Delli Noci, Councillor for Economic Development of the Region Puglia, commented on the relationship that links the plant to the territory: “This industrial complex has long been a reference point for many companies in Salento, which benefit from the allied industries linked to production and is also an important pole in terms of employment. We are happy that CNH continues to believe and invest in this important reality with products and projects of high technological content.”

The electric compact wheel loader – Italian innovation for a sustainable future
The new electric compact wheel loader, which has been successfully presented at major international trade fairs such as ConEXPO in Las Vegas and Agritechnica in Hanover, offers significant advantages in terms of low noise and zero emissions. These characteristics make it particularly suitable for operating in closed environments, where CO2 emissions are not permitted, on night-time construction sites and in all applications that are sensitive to noise pollution. Furthermore, this type of machine guarantees high performance and lower operating costs than diesel-powered vehicles.

Ciro Casapulla, Head of Construction Product Development, explained the new electric model in detail, emphasising how innovation has always been made in Lecce, and how this, in the case of electrification, entails a paradigm shift: ‘We have not just replaced the diesel engine with batteries. We have completely revised the design, also drawing on technologies and calculation techniques typical of the aerospace sector. Firstly, by lightening the weight, removing it where it wasn’t needed, in a reasoned and calibrated way to increase performance and preserve the machine’s autonomy’.

The weight reduction, also achieved thanks to the special “lattice” boom, has led to an improvement in tipping load: a light boom means weight is shifted to the rear and therefore greater loading capacity and stability. Another important innovation, borrowed from the top-of-the-range diesel models, are the electro-hydraulic controls which, combined with the electric drive, make it possible to maximise the efficiency and the controllability of movements.

The new electric model has a range of 3 to 6 hours depending on the type of application. Recharging can be done with the domestic power socket with the standard 230V on-board charger or with the optional fast charger, which can recharge the 23 kWh lithium-ion battery from 20% to 80% in just 1 hour, the duration of a lunch break, thus enabling continuous use throughout the working day.

The new electric compact wheel loader, 100% Made in Italy, highlights CNH’s commitment to investing in technologies for the development of alternative and sustainable propulsion, while reaffirming the strategic centrality of the Lecce plant in the company’s production landscape.

One Response

  1. P. 5 juli 2024 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *