Binnengekomen berichten week 30 2024

Vaak krijg ik foto’s toe gestuurd wat net niet genoeg is voor een eigen artikel, maar ook zonde is om niks mee te doen. Daarnaast komen er regelmatig beeldreacties binnen op bestaande artikelen. Plus interessante persberichten, die zonde zijn om ze alleen op truckfan te laten zien, maar ook om welke reden dan ook geen eigen artikel krijgen. Hieronder een aantal van de dingen die ik de afgelopen week via mail, WhatsApp en privéberichten op de diverse socials toegestuurd kreeg.



Emiel Broere: “Staat in Cuijk, voor de vierdaagse, foto van ‘n kameraad van me (Frans van Bergen). Ik had er nog nooit van gehoord.Iets meer informatie over Stewart & Stephenson kun je hier vinden.




Arjane Kerkhoven kwam een Alfa Romeo tegen bij de piramide van Austerlitz.


Vincent Smit: “Peter van Burik even gesproken.


Marco Havers was in Lauwersoog.



Van Loon Racing:
Van Loon gaat voor top tien in ijzersterk startveld in Spanje
Van 26 tot en met 28 juli vindt de Baja Aragon in Spanje plaats. Erik en Anja van Loon gaan van start in een Can-Am Maverick X3. Erik zal worden genavigeerd door Hein Verschuuren, Anja door Floor Maten. Het startveld is enorm sterk met de volledige wereldtop op de deelnemerslijst. Erik en Anja gaan voor een plaats in de top tien.

“En dat wordt een serieuze uitdaging,” vertelt Erik. “Er gebeurt altijd veel in Spanje, dus we moeten vooral blijven rijden. Het is weer even geleden dat we hebben gereden, maar we gaan ons best doen om er meteen bij te zitten. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in. We gaan met de brede Can-Am rijden, die auto kennen we door en door.”

Ook Anja kijkt uit naar de rally. “Na de MDC heb ik niet meer met de Can-Am gereden en sinds Dakar niet meer met Floor, maar ik heb er alle vertrouwen in. In Marokko konden we het tempo goed volgen, dus hopelijk kunnen we het daar weer oppakken. Ik wil vooral gaan genieten, want de Baja in Spanje is een van de leukste rally’s om te rijden.”

Voor Erik en Anja is het ook een voorbereiding op de Dakar Rally. “Ik ga daar samen met mijn broers, Jan en Ben, in de truck rijden. Dat is echt een droom die uitkomt. Daarom is het goed om hier nu in Spanje weer wedstrijdervaring op te doen,” aldus Anja.

De Baja Aragon begint op vrijdag 26 juli met een korte proloog. Op zaterdag vindt de eerste etappe plaats, die is opgesplitst in 2 proeven van 255 en 277 kilometer lang. Op zondag wordt er nog een proef van 257 kilometer verreden.


Ziegler:
75 Jahre Werkfeuerwehr ZIEGLER
Im Juli 2024 feiert die Werkfeuerwehr der Albert Ziegler GmbH ihr 75-jähriges Bestehen. Zu diesem Fest waren nicht nur die Mitglieder und ehemalige Mitglieder der Werkfeuerwehr eingeladen, sondern auch Kameradinnen und Kameraden anderer Werkfeuerwehren der Region sowie Giengens Oberbürgermeister, Herr Dieter Henle.

Spannende Historie
Am 30. Mai 1949 wurde die ZIEGLER Werkfeuerwehr offiziell anerkannt. In den vergangenen 75 Jahren hat sich die Werkfeuerwehr zu einer unverzichtbaren Institution bei ZIEGLER entwickelt, die neben dem abwehrenden Brandschutz auch Aufgaben der technischen Hilfeleistung, des Umweltschutzes und des vorbeugenden Brandschutzes wahrnimmt.

Die Geschichte der Werkfeuerwehr ZIEGLER ist reich an Ereignissen und Einsätzen, darunter der Großbrand in der Landmaschinenfabrik Ködel & Böhm in Lauingen (1955), der Brand in dem Altstadt-Gebäude Nachtigall (1963) und der Katastropheneinsatz in Nattheim (1968). Diese historischen Einsätze unterstreichen das langjährige Engagement der Werkfeuerwehr ZIEGLER. Heute besteht die Werkfeuerwehr aus 24 Mitgliedern (Stand Juli 2024).

Besonders markante Einsätze der letzten Jahre waren der Brand der Schlauchweberei bei ZIEGLER im März 2018, sowie verschiedene Unwettereinsätze, bei denen die Werkfeuerwehr mit ihrem TSF-W und dem LF 10/6 unverzichtbare Hilfe leistete.

Ernennung von Florian Sing zum neuen Kommandanten im Rahmen des Jubiläums
Im Rahmen der Jubiläumsfeier wurde außerdem Florian Sing offiziell als neuer Kommandant ernannt. Der bisherige Kommandant, Herr Josef Szaszur, tritt in den wohlverdienten Ruhestand ein. Florian Sing war bisher stellvertretender Kommandant und übernimmt nun die Führungsposition der Werkfeuerwehr. Als neuer Stellvertreter wird Herr Lukas Klemt ernannt. Uwe Lang, Mitglied des Board of Managements bei ZIEGLER und Leiter der Werkfeuerwehr, betont die bedeutende Rolle der Werkfeuerwehr in der Region:

„Unsere Mannschaft ist nicht nur bei Einsätzen im Werk aktiv, sondern unterstützt auch die Freiwillige Feuerwehr Giengen bei der Tagesbereitschaft sowie bei Großbränden und Katastropheneinsätzen in der Stadt und den umliegenden Ortsteilen“, erklärt Lang.

Zusammenarbeit mit der Freiwilligen Feuerwehr Giengen
Die Zusammenarbeit mit der FF Giengen umfasst unter anderem den Zubringerdienst von Angehörigen der FF Giengen, die bei ZIEGLER arbeiten – vom Arbeitsplatz zur Wache bei Einsätzen während der Arbeitszeit.

Neben den regulären Einsätzen, die sich ungefähr auf einem Niveau von 25 bis 30 Einsätzen pro Jahr (Höchstwert 50 Einsätze pro Jahr) bewegen, übernimmt die Werkfeuerwehr auch Aufgaben der Brandschutzerziehung. So werden z.B. Mitarbeitende in der Handhabung von Feuerlöschgeräten geschult ausgebildet.

Die Jubiläumsfeier am 19. Juli 2024 bot Gelegenheit, die beeindruckende Geschichte der Werkfeuerwehr zu würdigen und die Leistungen der Kameradinnen und Kameraden zu feiern.


PR Škoda:
Gecamoufleerde Škoda Elroq vergezelt Tour de France-peloton naar de meet in Nice
De 111e editie van de beroemdste wielerwedstrijd ter wereld, de Tour de France, bereikte gisteren zijn hoogtepunt met de slotetappe die eindigde in het Zuid-Franse Nice. Voor het eerst vond de finish buiten Parijs plaats, vanwege de naderende Olympische Spelen. Dat was echter niet de enige verrassing in de oudste etappekoers ter wereld. In de laatste etappe kreeg het peloton namelijk gezelschap van een gecamoufleerde Elroq. Het nieuwe, volledig elektrische model van Škoda beleeft dit najaar zijn officiële wereldpremière. Tijdens de slotceremonie ontving Tadej Pogacar, de winnaar van het algemeen klassement, een door Škoda Design ontworpen kristallen trofee. Biniam Girmay, de winnaar van het puntenklassement, kreeg de Groene Trui-trofee overhandigd uit handen van Klaus Zellmer, voorzitter van de Raad van Bestuur van Škoda Auto. Škoda support de Tour inmiddels al 21 jaar en deze samenwerking is nu verlengd tot en met 2028. Het merk is momenteel partner van twintig top-wielerevenementen, waaronder sinds 2022 de Tour de France Femmes avec Zwift, een uit acht etappes bestaande wielerronde voor vrouwen. De editie van 2024 gaat op 12 augustus van start in Rotterdam en eindigt op 18 augustus op de bekende Alpe d’Huez.

“Ik wil de winnaars feliciteren, evenals alle andere deelnemers die deze fascinerende ronde van bijna 3.500 kilometer met succes hebben volbracht”, verklaart Klaus Zellmer, bestuursvoorzitter van Škoda Auto. “Het is geweldig dat Škoda, al jarenlang hoofdpartner van dit evenement, hier deel van kon uitmaken door het officiële wagenpark te leveren. Het ging in totaal om 205 auto’s, inclusief de auto van de Tour-directeur. Het was ook geweldig om een bijdrage te kunnen leveren aan het duurzamer maken van Tour de France met onze elektrische en plug-in hybridemodellen. Ik weet zeker dat de fans wereldwijd hebben genoten van de editie van dit jaar en ik ben er trots op dat onze samenwerking met het topwielrennen tot en met 2028 is verlengd.”

Verrassing tijdens de laatste etappe: Škoda Elroq maakt zijn debuut
Als hoofdsponsor voorzag Škoda het organisatieteam van de Tour van 205 Škoda-modellen. Waaronder twee ‘red cars’, een Enyaq en een Superb die zoals gebruikelijk door Tour-directeur Christian Prudhomme werden gebruikt om het peloton te leiden. Een onverwachte bonus voor de toeschouwers was de gecamoufleerde auto die meereed tijdens de laatste etappe: de Elroq, het nieuwe, volledig elektrische model van Škoda. De Škoda Elroq is een compacte SUV in de momenteel populairste klasse in Europa. De auto is vormgegeven volgens de nieuwe Modern Solid designtaal, die het design van Škoda-modellen naar een nieuw niveau brengt. De auto die zich in de laatste etappe van de Tour de France bij het peloton voegde, was gecamoufleerd, omdat de officiële wereldpremière pas dit najaar plaatsvindt.

Met een ruim interieur, compacte buitenmaten en slimme opbergvakken is de Elroq perfect geschikt om in en rond de stad in te zetten. Vermogens van 125 kW tot 220 kW, een actieradius van maximaal 560 kilometer* (WLTP) en de mogelijkheid om de accu in 28 minuten van 10 tot 80 procent op te laden maken hem ook de perfecte metgezel voor lange reizen. De lancering van de Škoda Elroq markeert het begin van Škoda’s nieuwe elektrische offensief, waarbij het merk de komende jaren zes volledig elektrische modellen op de markt brengt.

Škoda en de Tour de France – een samenwerking die al 21 jaar standhoudt
Škoda Auto ondersteunt het grootste wielerevenement ter wereld sinds 2004 als Officieel Hoofdsponsor en als autoleverancier. Daarnaast is Škoda Design al 14 jaar verantwoordelijk voor het ontwerpen van kristallen trofeeën voor de winnaar van het algemeen klassement, de winnaars van de punten- en bergklassementen en de beste jonge renner. De Škoda-designers creëren de vorm en het ontwerp van de trofee van kristalglas, maar de productie vindt plaats bij Lasvit, een glasfabriek in het Tsjechische Nový Bor. De trofee is 60 cm hoog, weegt 5 kg en is elk jaar anders, omdat hij met de hand wordt uitgesneden. Daarnaast sponsort Škoda al tien jaar de Groene Trui-trofee voor de winnaar van het puntenklassement van de Tour de France.

Wielrennen op topniveau met ondersteuning van Škoda
Škoda Auto heeft de samenwerking met A.S.O. dit jaar uitgebreid en is nu partner van in totaal twintig internationale professionele en amateurcompetities. Het merk sponsort onder andere L’Étape Czech Republic by Tour de France, een lokale wielerronde voor amateurs, en sinds 2022 ook de Tour de France Femmes avec Zwift, een ronde voor vrouwen over acht etappes, waarvan de editie in 2024 op 12 augustus in Rotterdam start en op 18 augustus op de Alpe d’Huez eindigt.


nxt agency:
Logistieke werknemer in loondienst kijkt jaloers naar zzp-collega
Meer dan de helft van logistieke eerstelijnsmedewerkers is wel eens jaloers op zzp’ers (54 procent). Dit blijkt uit onderzoek van Quinyx, aanbieder van AI-gedreven softwareoplossingen voor personeelsplanning. De redenen voor deze jaloezie zijn dat zzp’ers meer verdienen, meer controle hebben over hun werktijden en geen vaste werkplek hebben.

De voornaamste reden waarom logistieke werknemers jaloers zijn op zzp’ers is vanwege de grotere controle over hun werktijden en de bijbehorende flexibiliteit, zo geeft 24 procent aan. Op de tweede plaats noemt 20 procent het hogere inkomen van zzp’ers. Tot slot vindt 10 procent de afwisseling in de werkplekken die zzp’ers hebben jaloersmakend.

Logistieke medewerkers meest jaloers op flexibiliteit, horecapersoneel op geld
Opvallend is dat de belangrijkste reden voor de jaloezie van logistieke medewerkers verschilt van die van het horecapersoneel. Terwijl logistieke medewerkers vooral jaloers zijn op de flexibiliteit in werktijden, noemt horecapersoneel juist het hogere inkomen als voornaamste reden (27 procent).

Jongere logistieke werknemers jaloerser dan ouderen
Ruim de helft (66 procent) van de generatie Z logistieke medewerkers, die 18 tot 25 jaar oud zijn, is wel eens jaloers op zzp’ers. Voor de millennials in de leeftijdscategorie 25 tot 34 jaar geldt dit voor 70 procent. Dit maakt hen de meest jaloerse leeftijdsgroep. De oudste leeftijdsgroep, de 54-plussers, heeft het minst last van jaloezie rond zzp’ers; bij hen geldt dit slechts voor 15 procent.

“Ons onderzoek toont aan dat logistieke medewerkers de flexibiliteit en controle over werktijden zoals zzp’ers hebben, bijzonder aantrekkelijk vinden,” zegt Jan de Rooij, countrymanager Nederland bij Quinyx. “Door werknemers meer zeggenschap te geven over hun werktijden en omstandigheden, verhoog je de betrokkenheid en loyaliteit. In een krappe arbeidsmarkt is het behouden van waardevolle medewerkers een prioriteit. Gebruik technologie en innovatie om de werkomstandigheden te verbeteren en zorg ervoor dat je personeel zich gewaardeerd voelt. Het is niet alleen goed voor de werknemers, maar ook voor een bedrijf als geheel.”


Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid:
In de sector vervoer en opslag kan het mkb nog meer profiteren van alledaagse leermomenten
Dertig procent van de mkb-werknemers in vervoer en opslag, leert veel van hun taken en collega’s.1 Dit is gunstig voor zowel werkgevers als werknemers op de lange termijn. Tegelijkertijd zoekt een deel van de mkb-werkgevers nog naar manieren om leren te bevorderen. Om hen te ondersteunen en leren op de werkvloer te stimuleren, start het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met de campagne ‘Leren op de werkvloer levert aardig wat op’. Door de gratis Quickscan te doen op mijnleercultuur.nl ontdekken werkgevers in vervoer en opslag hoe zij leren op het werk nog meer kunnen stimuleren.

Dat werknemers ervoor openstaan te leren op het werk, blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van TNO en het CBS (2023). Maar liefst 92% vindt leren op het werk (heel) belangrijk. Toch is er met name in het mkb nog ruimte voor verbetering. Want waar bij grote bedrijven, met meer dan 250 werknemers, bijna de helft van de werknemers veel leert van taken en collega’s, is dat in het mkb 37% (taken) en 39% (collega’s).

Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland: “In Nederland zijn er zo’n 430.000 mkb-bedrijven. Veel zijn al goed op weg, maar er liggen nog kansen om leren op het werk nog meer te stimuleren en faciliteren. Dat hoeven geen ingewikkelde en tijdrovende processen te zijn. Het gaat soms om kleine acties waarmee je als ondernemer je medewerkers en dus je bedrijf al vooruit helpt. Zoals het stimuleren van kennis delen, feedback geven en zorgen voor een uitdagend en gevarieerd takenpakket. In de huidige, krappe arbeidsmarkt is dat des te belangrijker.”

Leren op de werkvloer levert iedereen wat op
TNO-onderzoek toont aan dat werkgevers die informeel leren op de werkvloer stimuleren, hier op de lange termijn van profiteren. Zo verdubbelt het innovatievermogen bijna: 52% van de werknemers denkt mee over innovaties, tegenover 31% die weinig informeel leert. En wanneer werknemers veel informeel leren, sluiten hun kennis en vaardigheden beter aan op de behoeften van de werkgever dan wanneer zij weinig informeel leren. En in een krappe arbeidsmarkt ben je een aantrekkelijke werkgever voor zowel je huidige medewerkers als nieuw talent.

Werknemers die leren op de werkvloer zijn bijna twee keer vaker tevreden met hun werk. Ook verbetert leren hun werkvermogen, productiviteit, promotiekansen, inkomen en positie op de arbeidsmarkt. Bovendien zijn werknemers meer betrokken bij hun werk en heeft informeel leren een positieve invloed op de energie en het werkplezier.2

Nieuwe campagne
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid start met een campagne om mkb-werkgevers te inspireren hoe zij eenvoudig laagdrempelige leermomenten kunnen creëren. Onder het thema ‘Vandaag gedaan, vandaag geleerd’ focust de campagne op verschillende leermomenten, zoals het Meekijkmoment, de Nabespreking en het Zo-kan-het-ook moment. Deze dagelijkse leersituaties zorgen voor meer werkplezier en een succesvoller bedrijf. De campagne is online te zien en op de radio te horen.

De campagne is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en wordt verder uitgerold in samenwerking met O&O fondsen, werkgevers- en werknemersorganisaties en brancheverenigingen.

Quickscan voor tips
Om de mkb-werkgevers in de sector vervoer en opslag extra handvatten te geven bij de ontwikkeling van een leercultuur binnen hun bedrijf is in samenwerking met TNO en Windesheim de Quickscan Leercultuur ontwikkeld. Deze kun je gratis op mijnleercultuur.nl doen. Zo kom je erachter hoe jouw bedrijf ervoor staat met leren op het werk en krijg je tips om dat nog verder te ontwikkelen.

1 Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van TNO en CBS, 2023.
2 Lange termijn effecten van leven lang ontwikkelen (LLO) van TNO, 2023.

94 WEHRLEIN Pascal (ger), TAG HEUER Porsche Formula E Team, Porsche 99X Electric, podium during the 2024 Hankook London ePrix, 10th meeting of the 2023-24 ABB FIA Formula E World Championship, on the ExCeL London from June 18 to 21, 2024 in London, United Kingdom – Photo Julien Delfosse / DPPI


94 WEHRLEIN Pascal (ger), TAG HEUER Porsche Formula E Team, Porsche 99X Electric, action during the 2024 Hankook London ePrix, 10th meeting of the 2023-24 ABB FIA Formula E World Championship, on the ExCeL London from June 18 to 21, 2024 in London, United Kingdom – Photo Joao Filipe / DPPI


Hankook Tire Motorsport:
Pascal Wehrlein is crowned 2024 Formula E world champion at the Hankook London E-Prix
Confetti shower, thunderous applause and tears from the new world champion. Pascal Wehrlein from the TAG Heuer Porsche Formula E Team claimed his first world title in the fully-electric series at the Hankook London E-Prix, the grand finale to this Formula E season. “This is unbelievable. For weeks, I have told myself every day that we can do it. This weekend was just awesome. We had good pace. As far as the tyre is concerned, I really cannot complain at all. It was good. From the warm-up and qualifying to the race, the tyre was absolutely satisfactory,” said the new world champion, singing the praises of the Hankook iON Race. The 29-year-old German’s recipe for success was his consistency over the course of the season’s 16 races. He made five appearances on the podium, three times as the race winner. The Porsche driver picked up points in all but two races. The world champion in the Team competition is the Jaguar TCS Racing team, while Porsche ended the season as the top manufacturer.

On Saturday, Wehrlein won the opening race of the final double-header of 2024. Second place went to Mitch Evans (Jaguar TCS Racing), ahead of Sébastien Buemi (Envision Racing). Oliver Rowland (Nissan Formula E Team) took the chequered flag as the race winner on Sunday. He was followed home in second and third place by Wehrlein and Evans.
­
Hankook was also represented on the podium in London. On Saturday, Sanghoon Lee, President of Hankook Tire Europe, presented the trophy to the victorious Wehrlein. On Sunday, it was Hankook’s Senior Director Motorsport, Manfred Sandbichler, who handed over the runner-up trophy to new world champion Wehrlein.

Manfred Sandbichler (Hankook Senior Director Motorsport): “On behalf of Hankook, congratulations to the new world champion! Pascal Wehrlein deservedly came out on top against a strong field, thanks to his excellent driving, a magnificent team at his side, and the high level of grip provided by the Hankook iON Race. The two races that formed the double-header in London were once again the best possible advertisement for Formula E. Sold-out grandstands and thousands of visitors in the Fan Village are evidence of the appeal of this pioneering and sustainable series. We can look back on two extremely positive seasons of Formula E as official technical partner and tyre supplier of the ABB FIA Formula E World Championship. The drivers have always been able to rely on the Hankook iON Race in all conditions, and appreciate our premium product.”

Record-breaking: The Hankook iON Race has not been responsible for a puncture for two years
This kind of success is quite unique in motorsport around the world. Since entering the Formula E World Championship in 2022, Hankook and its premium product, the Hankook iON Race, have not suffered a single puncture, for which the tyre was responsible. “We are very proud that our Hankook iON Race has impressed with this level of quality in the ABB FIA Formula E World Championship. It has done so, despite experiencing a diverse variety of circuits, surfaces and temperatures in the 24 months since our Formula E debut in Valencia. The tyre adapts to the conditions like a chameleon and consistently provides a high level of grip. In 32 races, 32 qualifying sessions and 55 free practices, there has not been one puncture, for which we were to blame. That is impressive,” said Manfred Sandbichler (Hankook Senior Director Motorsport) during a press briefing at the Hankook London E-Prix.

An audience of roughly 25 international media representatives were also given an insight into the further development of the Hankook iON Race. The modified Gen3 Evo will be used from next season. “I only recently drove the new car on the new tyre, and can say that it provides even more grip and that we will see even better lap times. It is really a great step forward,” said Maserati MSG Racing driver Maximilian Günther, impressed. “Feedback like this is extremely important to us. After all, it is ultimately the drivers who must work with our product on the track,” said Hankook Race Tire Engineer Thomas Baltes.

Formel 1 – Mercedes-AMG Petronas Motorsport, Großer Preis von Ungarn 2024. Lewis Hamilton
Formula One – Mercedes-AMG Petronas Motorsport, Hungarian GP 2024. Lewis Hamilton


Formel 1 – Mercedes-AMG Petronas Motorsport, Großer Preis von Ungarn 2024. George Russell
Formula One – Mercedes-AMG Petronas Motorsport, Hungarian GP 2024. George Russell


Mercedes-Benz Media:
2024 Hungarian Grand Prix – Sunday
Team’s podium streak continues on sweltering Sunday in Budapest
– Lewis Hamilton finished third and George Russell eighth in Sunday’s Hungarian Grand Prix.
– Lewis made it five races in a row with one of the team’s cars on the podium and took his 200th top-three finish overall in F1.
– Starting from P5, Lewis ran a two-stop Medium/Hard/Hard strategy.
– He moved up to P4 on lap one, passing the Ferrari of Charles Leclerc, before completing a successful undercut on the Red Bull of Max Verstappen at the start of his second stint.
– He fought off the Dutchman in the closing stages, with contact between the pair at turn one fortunate not to conclude with any race-affecting damage.
– George meanwhile also ran a two-stop strategy, starting and ending on the Hard tyre whilst taking the Medium compound in his middle stint.
– He worked his way through the field but was unable to catch the Red Bull of Sergio Perez in the closing stages, having to settle for P8.
– George was able to take the fastest lap of the race for an additional point, securing the 100th fastest lap for the team since returning to the sport in 2010.
– A McLaren 1-2 made it the 18th podium lockout for Mercedes-Benz power, a new record for a Power Unit manufacturer in F1.
– Mercedes-Benz power has also now surpassed 600 podium finishes in F1, with today’s result securing numbers 600, 601, and 602.

Lewis Hamilton
Firstly, a huge congratulations to McLaren on the one-two and Oscar (Piastri) on his maiden victory. They were incredibly strong today and deserved the result. Oscar has been doing a fantastic job ever since he got into F1, been very consistent, and it was only a matter of time before he got a win.

The team has done a great job to continue making progress with our car. We knew we didn’t have the speed of Oscar or Lando (Norris) today, but we were able to secure the final spot on the podium. It was a challenge at times to keep Verstappen behind whilst also making the tyres last. Our battle at the end was a little hair-raising but that’s motor racing. I’m really happy to be back on the podium and for another solid points haul. We now head to Spa looking to finish the first half of the season on a high.

George Russell
Congratulations to Oscar on his victory today. McLaren have been really strong, and he’s been driving really well so it is well deserved.

We knew after yesterday’s issues in qualifying that we were likely aiming for ‘best of the rest’ today. We struggle a little more in these very hot conditions, so we weren’t quite able to achieve that. The Red Bull of Sergio Perez was quicker than we expected but we gave it a good go to get ahead of him. Getting P8 and fastest lap was still a solid recovery.

We can also take the positives of the team being on the podium five races in a row. We have made consistent steps forward and the car has been performing much better in recent Grands Prix. Lewis drove a great race today and showed what the car was capable of. It is very close at the front between several teams now. We know we need to maximise every opportunity we have and execute clean weekends to score good points. We will be looking to do that starting next week in Spa.

Toto Wolff, Team Principal & CEO
Claiming a podium finish, our fifth race in a row doing so, feels good. The McLarens were very strong today and out of reach for us in these hot conditions. Congratulations to them and Oscar; they deserved today’s victory. We were able to maximise the result with Lewis though and that is encouraging. To see Lewis get his 200th podium in F1, and his 151st with our team, was great.

Yesterday’s setback with George meant he had to fight through the field. In the end, it was a good recovery from where he started. It was a challenging race for him with plenty of traffic in his pit window throughout much of the afternoon. Without that, he may have been able to claim one more position, but it was still a solid effort. We now head to Spa where the conditions will likely be cooler and hopefully that will suit us a little more.

Andrew Shovlin, Trackside Engineering Director
Firstly, well done to McLaren and Oscar. A 1-2 finish is a very difficult result to achieve, and they are setting a very high bar at the moment.

It was great to see Lewis on the podium today. Going from P5 to P3 was a good achievement considering we had to get ahead of Verstappen to achieve that. We were able to maximise the result with him today as, without incidents, we simply didn’t have the pace to race McLaren.

With George we qualified well out of position yesterday. That denied him the chance to race for much more than the minor points positions. He made a good recovery, coming close to chasing down the Red Bull of Perez, but we’ll make sure we take the learnings from yesterday and perform better in future.

We now look ahead to Spa. We’ve still got work to do to be right at the front every weekend, but we’re moving in the right direction. The energy and enthusiasm in the team is palpable. We’ve got a few days to regroup and prepare; it will be interesting to see how the W15 responds to cooler conditions than we experienced here in Hungary this weekend.

Volvo Meerdere
Volvo Trucks Nederland:
Cornelissen Groep gaat met Volvo-trucks voor een uitstootvrije toekomst
Met de aanschaf van 62 Volvo FH-trekkers op Bio-LNG en 7 Volvo FM Electric-trucks, zet Cornelissen Groep een grote stap in de weg naar een uitstootvrije toekomst. Het bedrijf stopt met fossiele diesel en vervangt het wagenpark stapsgewijs voor elektrische vrachtwagens en trucks op Bio-LNG.

“We nemen onze verantwoordelijkheid in de energietransitie serieus en streven naar een 50% reductie van onze CO2-uitstoot tegen 2028”, zegt Peter Leegstraten, Manager Inkoop en Innovatie bij Cornelissen. “Naast dat wij het zelf willen, verlangen onze opdrachtgevers ook dat wij stappen zetten naar een uitstootvrije toekomst. Als vervoerder kiezen wij daar de beste TCO-oplossing bij. De 69 nieuwe Volvo-trucks vervangen een groot deel van onze huidige diesel- en gastrucks in onze vloot. Wij zien Bio-LNG echt als transitiebrandstof en waar het kan, zetten wij elektrische vrachtwagens in. Volvo Trucks heeft voor beide situaties voor ons een passende oplossing.”

Hoge brandstofefficiëntie en aantrekkelijke kilometer-kostprijs
Het is voor het eerst dat Cornelissen Volvo-trucks toevoegt aan het wagenpark. “De LNG-motoren van Volvo Trucks zijn gebaseerd op de dieselmotor. Ze zijn daardoor comfortabel om mee te rijden en kennen een hoge brandstofefficiëntie. Dit beïnvloedt in positieve zin het verbruik en daarmee de kilometer-kostprijs. Door de lage CO2-uitstoot hebben deze Bio-LNG-trucks daarnaast een gunstige VECTO-score – iets dat voordeel oplevert bij tolheffingen die op CO2-uitstoot gebaseerd zijn en zullen worden”, licht Leegstraten toe.

In plaats van diesel te vervangen voor HVO, kies Cornelissen bewust voor trucks op Bio-LNG: “Bio-LNG wordt geproduceerd uit grondstoffen met een herkomst dichterbij, waardoor wij denken dit beter te kunnen monitoren. Ook is het goed verkrijgbaar in de landen waar wij operationeel zijn en kent het een groter CO2-reductiepotentieel”, vervolgt hij. “Wij verwachten dat de vraag naar de grondstoffen voor HVO harder zal stijgen – ook binnen andere branches, wat de prijs en beschikbaarheid van HVO nadelig zal beïnvloeden ten opzichte van Bio-LNG. De komende jaren denken we om al deze redenen daarom nog meer in te zullen zetten op Bio-LNG.”

De 62 gas-powered Volvo FH-trekkers zijn uitgerust met de 225 kg-brandstoftank en nieuwe, efficiëntere 460 pk-motor. Een aantal ervan is gekeurd voor LZV, voor nog efficiëntere transporten. De trucks voldoen aan de nieuwste veiligheidsnormen volgens de General Safety Regulations (GSR) en hebben aanvullend een dodehoekcamera en extra zijruiten bij het slaapgedeelte van de cabine. Bij het achteruitrijden, wordt de radio automatisch gedempt. Voor extra chauffeurscomfort is gekozen voor I-Park Cool.

Hoofdzakelijk zal deze serie vrachtwagens op Bio-LNG gaan rijden in de BeNeLux-winkeldistributie voor Albert Heijn, op de ritten waar elektrificatie nog niet volledig uit kan. “Op het moment dat we ook daar de overstap naar elektrisch kunnen maken, zullen deze trucks worden ingezet op het transport tussen fabrieken van leveranciers en distributiecentra – tot ook dat type transport wordt geëlektrificeerd.”

Uitstootvrije winkeldistributie, zeven dagen per week
Naast de trucks op Bio-LNG, heeft Cornelissen zeven Volvo’s FM Electric aangeschaft. “Elektrisch rijden is vandaag de dag bijna een vanzelfsprekendheid, zeker voor de binnenstedelijke winkeldistributie. De elektrische trucks van Volvo hebben een gebleken geschiktheid voor diverse inzetten. De goede ervaringen van andere vervoerders, gaf ons het vertrouwen om Volvo Trucks als nieuw merk aan onze vloot toe te voegen. Een groot bijkomend voordeel is dat de FM Electric-trekkers snel konden worden geleverd”, zegt Leegstraten.

De elektrische trucks zullen zeven dagen per week intensief worden ingezet op de winkeldistributie over relatief beperkte afstanden, in met name het midden, zuiden en westen van het land. Daarbij rijden de vrachtwagens zo’n twee tot vier ritten per dag.

Het bijladen gebeurt in de nacht, met soms een laadsessie tussen de ritten door. Cornelissen heeft hiervoor drie laadpleinen aangelegd, met twee laadpalen in Nijmegen, vier in Zwolle en acht op de recent geopende locatie in Tilburg. Het bedrijf verwacht snel verder op te schalen met de elektrificatie van het wagenpark.

Goede training voor optimaal gebruik van de trucks
Het uitleveren van de trucks gebeurt vanuit verschillende Volvo Trucks-dealers, verspreid over het land en dicht bij de standplaatsen van Cornelissen. “Onze interne trainer en mentorchauffeurs zijn door de driver trainers van Volvo Trucks opgeleid om de elektrische en LNG-trucks optimaal te gebruiken. Zij kunnen de chauffeurs die ermee gaan rijden nu trainen.”

De voertuigoverdracht zal plaatsvinden vanuit Volvo Group Truck Center, BAS Truck Center, Van Dijk Trucks en Nijwa. “Het biedt ons de kans om een band op te bouwen met deze, voor ons nieuwe, dealerlocaties. Ook hebben we hierdoor korte lijnen met de lokale instructeurs”, zegt Peter Leegstraten tot slot.

Over Cornelissen Groep
Cornelissen Groep is een internationaal logistiek bedrijf met meer dan 1.500 medewerkers en een wagenpark van ruim 500 vrachtwagens. Al bijna 90 jaar houdt de onderneming zich bezig met transport, warehousing, pallets en geconditioneerde oplossingen. Cornelissen Groep bestaat uit de business units Transport, Warehousing, Pallets, @Home en Polar Special.



PR Volkswagen:
50 jaar Golf: hoe de Volkswagen Golf aan zijn naam kwam
De Volkswagen Golf is 50. Sinds 1974 is de Golf uitgegroeid tot het Zwitserse zakmes van de autowereld: hij is compact, veelzijdig, en zelfs na acht generaties en meer dan 37 miljoen exemplaren nog even populair. Of je nu boodschappen doet of je innerlijke racecoureur aan het oefenen bent, de Golf staat klaar met een perfecte mix van praktisch nut en puur rijplezier. In een serie verhalen geven we unieke exemplaren en hun eigenaren een platform. Toen Volkswagen in 1974 kort na de Passat en de Scirocco de Golf onthulde, waren naamgevingsspecialisten verrast. Er gingen namelijk geruchten rond dat de Vorstand van Volkswagen namen als Blizzard en Caribe overwoog, in lijn met de eerdere keuze voor de Passat en Scirocco. Velen dachten dat de naam Golf verwees naar de warme zeestroom uit de Golf van Mexico. Maar het verhaal is heel anders!

In Wolfsburg hadden ze in de zomer van 1974 een dubbelzinnige verklaring voor de vragen van journalisten. Bij de officiële presentatie bleef het onduidelijk of de Golf zijn naam dankte aan de warme zeestroom uit de Golf van Mexico of aan de balsport op kort gemaaid gras. Beide versies circuleren nog steeds semi-officieel. Maar uit de bestuursnotulen van oktober 1973 blijkt dat de meerderheid van de Volkswagen-leiding van het destijds zieltogende bedrijf voor een associatie met de Golfstroom koos. Eerder waren veel namen overwogen voor de hatchback die intern ‘Entwicklungsauftrag 337’ werd genoemd.

De oorspronkelijk voorgestelde naam ‘Blizzard’ werd vroegtijdig afgeschoten omdat een Oostenrijkse ski-fabrikant die naam al in 1945 had geregistreerd. Het marketingteam van Volkswagen wilde desondanks de nomenclatuur van natuurverschijnselen voortzetten voor de opvolger van de Kever. Maar ook de naam ‘Caribe’ stierf in schoonheid. Volkswagen overwoog daarna om de Golf EA 337 als ‘Scirocco’ in de markt te zetten en de eerste generatie van de Scirocco EA 398 – Typ 53 – juist ‘Scirocco Coupé’ te noemen.

Vierbenige Golf
Alles werd anders: de oorsprong van de naam van het model waarvan er sinds 1974 meer dan 37 miljoen zijn gebouwd, is verrassend. Hans-Joachim Zimmermann, een Volkswagen-manager die van 1965 tot 1995 verantwoordelijk was voor de inkoop onder leiding van de bestuursvoorzitters Horst Münzner en José Ignacio López, stond zonder zich daar bewust van te zijn aan de wieg van de naam Golf. Vanwege zijn functies bij Volkswagen kreeg hij een rol van voorzitter van de Reit- und Fahrverein Wolfsburg min of meer opgedrongen. In de herfst van 1973 ontmoetten Zimmermann en zijn chef Münzner elkaar in de rijhal van de vereniging. Zimmermann liet Münzner een stukje rijden op een nieuw paard dat hij net had gekocht, een Hannoveraan met de naam Golf. Münzner was onder de indruk van het sportpaard; de naam van de ruin bleef in zijn hoofd zitten.

Wat Zimmermann niet wist, was dat Horst Münzner de naam de volgende maandag aan zijn marketingteam voorlegde. Hij vroeg de marketeers of er inmiddels een goede naam was bedacht voor de Kever-opvolger. Toen het na verluidt oorverdovend stil bleef, gooide hij de naam Golf op tafel. Het team vond het een naam die naadloos aansloot in de reeks met modelnamen als Passat en Scirocco. Golf klonk ook nog eens internationaler, moderner en minder technisch dan bijvoorbeeld Volkswagen 1200, 1600 TL of 412. Zimmermann was zich niet bewust van deze gebeurtenis. Hij was druk bezig met de inkoop van onderdelen voor het nieuwe model.

Kort na de beslissing vroeg Münzner zijn inkoper annex voorzitter van de paardenvereniging mee naar hal 37, waar de eerste 500 pre-productievoertuigen van de band liepen. Daar zag Hans-Joachim Zimmermann een afgedekte auto met de naam Golf op de achterklep voor het eerst. “Zo heet mijn paard!” zei hij stralend. Münzner bevestigde dat de naam van het nieuwe model inderdaad van zijn ruin afkomstig was. De vierbenige Golf – de naamgever – overleed in 1993 op 27-jarige leeftijd, wat overeenkomt met 95 mensenjaren. “Mijn paard stond synoniem voor klasse, elegantie en betrouwbaarheid. Het feit dat Volkswagen deze naam koos, was een goed voorteken!” zei de gepensioneerde Zimmermann later.


Iveco Group Corporate Communications:
Semitan, Nantes Métropole acquisition of new electric buses: Iveco France wins the contract
The call for tenders commission of Nantes Métropole has awarded the contract for the acquisition of new battery-electric buses to the manufacturer Iveco France to replace end-of-life buses and support the development of the Naolib network.

Semitan has been mandated by Nantes Métropole to lead this acquisition project, which is financed by Nantes Métropole (with a budget of €62 million excluding tax – a projected order of 70 buses.

The manufacturer will produce these buses at its HEULIEZ plant in Rorthais in the Deux-Sèvres region, 100 kilometers far from Nantes. The selected vehicle models are the GX 337 ELEC (12 meters) and the GX 437 ELEC (18 meters), from the HEULIEZ brand.

Around thirty standard buses will be put into service between late 2025 and the first quarter of 2026 at the Saint-Herblain Technical and Operations Center (Cetex). For articulated and Busway vehicles (18 meters), a gradual arrival is planned from 2027 at the La Vertonne Cetex in Vertou. These Cetex facilities will be adapted accordingly.

According to Pascal Bolo, President of Semitan: “With the acquisition of these new electric buses, Semitan continues to support Nantes Métropole in its desire for an energy transition towards more sustainable mobility. For the company, this represents a challenge in terms of project management and maintenance, on one hand, to adapt the existing technical and operations centers to this new energy source without disrupting the daily operations of the Naolib network, and, on the other hand, to maintain these new vehicles, involving an evolution of technical skills within Semitan.”

Giorgio Zino, Head of IVECO BUS Europe Commercial Operations said: “Iveco France’s expertise in clean vehicles allows us to maintain the trust of Semitan and Nantes Métropole. We thank them for choosing our latest generation electromobility offer, which represents a relevant and high-performance solution to meet the challenges of the energy transition. We are very proud of this new success, which reinforces a strong and long-standing partnership with our GX and URBANWAY natural gas solutions and now our GX ELEC models.”

More information on the new “GX ELEC” buses
Measuring 12 and 18 meters long, the GX ELEC buses are equipped with the latest NMC battery technology from FPT Industrial, with a unit capacity of 69.3 kWh and designed to meet the most demanding missions in terms of daily range and passenger capacity. They are equipped with the SIEMENS Elfa III electric motor, which offers a maximum power of 310 kW (3000 Nm) on the standard version and 375 kW (4000 Nm) on the articulated version.

For improved thermal comfort, the GX ELEC buses feature a CO2 heat pump and a new air distribution system.

About Semitan
Semitan is a semi-public company (société d’économie mixte) with 65% public capital (Nantes Métropole) and 35% private capital (Transdev, banks, associations). Bound by a public service contract with Nantes Métropole, Semitan operates the Naolib public transport network in the Nantes metropolitan area. It is also mandated to build, renovate, and secure the network. It is also responsible for coordinating all mobility services in the metropolitan area. This network (tram, Busway, Chronobus, and buses) serves the 678,000 inhabitants of the 24 municipalities. In 2023, it covered 29.8 million kilometers and carried out 146.4 million journeys. Its fleet comprises 543 vehicles, including 153 standard buses, 263 articulated buses, and 36 minibuses. 94% of this fleet runs on natural gas, and 6% is electric. Semitan currently employs 2,200 people, including 1,400 drivers.

IVECO France
IVECO BUS and HEULIEZ are two brands of Iveco Group N.V. (EXM: IVG), a global leader in commercial and specialty vehicles, powertrain, and financial services, listed on the Borsa Italiana in Milan.

With a worldwide presence and a leading position in Europe in sustainable public transport, IVECO BUS supports public and private operators in all their missions, with an offer of global mobility solutions available in different energies, such as electric or powered by compressed natural gas compatible with biomethane.

The overall offer includes:
– school, intercity and tourism coaches;
– standard and articulated city buses, including BRT dedicated versions; city midibuses
– minibuses for all passenger transport missions.
– connectivity and fleet management services available through IVECO ON
– a portfolio of products and services with Energy Mobility Solutions, from simulations and design to the supply of charging stations, and installation and maintenance of the charging infrastructure.

The extensive IVECO BUS and IVECO service network guarantees assistance around the world wherever an Iveco Bus vehicle is at work.

IVECO BUS employs over 5,000 people across five production units, in Annonay and Rorthais, France, Vysoké Myto, Czech Republic, Brescia and Foggia, Italy.


Arvid Mentink | COMMS:
Maserati kijkt terug op tweede seizoen van ABB FIA Formula E World Championship
De laatste race van seizoen 10 van het Formula E World Championship vond afgelopen zondag 21 juli plaats in Londen. Na een spannend seizoen met 16 races over de hele wereld eindigde Maserati MSG Racing als achtste in het constructeursklassement. Teamcoureurs Maximilian Günther, in zijn tweede seizoen bij het Monégasque-team, en Jehan Daruvala, nieuwkomer dit jaar, behaalden respectievelijk de achtste en eenentwintigste plaats in het rijdersklassement.

Het seizoen 2024 begon met uitstekende resultaten voor Maserati MSG Racing. Max Günther behaalde de overwinning in ronde 5, gehouden in Tokio, onmiddellijk gevolgd door een derde plaats op het podium in Misano, de thuisrace van Maserati. Naarmate het seizoen verstreek, behaalde de Duitse coureur ook negen top tien-plaatsen.

Teamgenoot Jehan Daruvala, de enige rookie op de grid dit jaar, kreeg van de ene race naar de andere meer vertrouwen, behaalde zijn eerste top 10 in ronde 2 in Misano en stelde zijn plaats veilig in de strijd om een middenpositie in de kwalificatiewedstrijden.

Tijdens seizoen 10 van het ABB FIA Formula E World Championship kreeg Maserati MSG Racing ook te maken met meer uitdagende momenten, maar het team en de coureurs verloren nooit hun doel en focus uit het oog, mede dankzij een auto die de concurrentie uitstekend aan kon.

Maserati startte in 2023 met de 100% elektrische serie als onderdeel van zijn racestrategie, gericht op de terugkeer van het merk, en het levend houden van haar erfgoed in de autosportwereld. De Drietand is geboren op het circuit en heeft in de loop van zijn 110-jarige geschiedenis glorieuze resultaten behaald in de meest iconische races.

Als merk dat sterk is toegewijd aan performance, wil Maserati ook in dit nieuwe tijdperk van elektrificatie een leidende naam worden in de meest innovatieve series in het huidige autosportlandschap.

De deelname aan het Formula E World Championship is een belangrijk onderdeel van de strategie van Maserati waarbij het merk optimaal gebruik maakt van de knowhow en de voortdurende ontwikkeling van geavanceerde technologieën die later kunnen worden toegepast in de elektrische Folgore seriemodellen.

Giovanni Sgro, Head of Maserati Corse: “Dit tweede seizoen was erg spannend en we hebben veel geleerd. Er was geen gebrek aan positieve momenten en we zijn trots op onze podiumplekken in Tokio en Misano. Ons debuutjaar was erop gericht om zo goed mogelijk grip te krijgen op het racen met 100% elektrische eenzitters. Dit jaar waren we vastbesloten om een plaats te bemachtigen tussen de leidende namen in de strijd om de topposities en de uitdaging tussen de beste teams heeft nooit ontbroken. Zowel onze coureurs als het hele team hebben hun vasthoudendheid en constante inzet getoond: ik wil iedereen bedanken voor alles wat ze dit seizoen hebben bereikt. De Formule E blijft een essentieel platform voor Maserati bij de ontwikkeling van onze productieauto’s en houdt tegelijkertijd de overweldigende passie van het merk voor de racewereld levend.

MAN TGX 3rd generation
MAN Truck & Bus b.v.:
MAN TGX Commander Next Level debuteert op Truckstar Festival Assen
MAN introduceert tijdens het Truckstar Festival de volgende in de Commander Series: de TGX Commander Next Level. Ook deze nieuwste Commander is een echte chauffeurs-truck. Hij beschikt om te beginnen over de krachtigste D26-motor (520 pk) en is ‘full option’ uitgevoerd met specifieke features die het design, het comfort én de efficiency naar een nog hoger plan trekken. Al deze maatwerk-elementen zijn verkrijgbaar bij de MAN dealer.

Op het Truckstar Festival, dat op 27 en 28 juli plaatsvindt op het TT-Circuit in Assen draait alles om de mooiste en meest indrukwekkende trucks. Daarmee is dit drukbezochte evenement in Assen hét decor voor de introductie van de MAN TGX Commander Next Level. Deze ultieme truck voor de lange afstand heeft namelijk álles. Dat begint met de full option-uitvoering waarbij onder meer het luchtgeveerde onderstel, een elektrisch stuurhuis en LED-verlichting, inclusief adaptief grootlicht zijn inbegrepen. In goede Commander-traditie komen daar fraaie accessoires van officieel MAN toeleverancier Solar Guard bij zoals de opvallende bumperspoiler, de zijdelingse chassis-skirts, koplampspoilers en een aerodynamisch gelijnde zonneklep met verlichting en geïntegreerde verstraler LED-lightbar. De glanzende, lichtgewicht Alcoa Dura Bright wielen en het speciale spuitwerk van Van Winkoop, eveneens een partner van MAN Truck & Bus, ronden de stijlvolle look af. In de cabine springt de fraaie lederen bekleding in het oog en uiteraard is ook MAN OptiView, het innovatieve, digitale spiegelvervangingssysteem inbegrepen.

Voor de chauffeur
De TGX Commander Next Level is ook in technologisch opzicht een echte chauffeurstruck. Zo beschikt hij over de krachtigste motorvariant van de D26-range: de uitvoering met een vermogen van 520 pk en een maximaal koppel van 2.650 Nm.

De power van de D26-motor gaat samen met maximale efficiency. Door zijn aantoonbaar zuinige karakter valt de TGX Commander Next Level in de meest gunstige VECTO-klasse 3 ! (VECTO: Vehicle Energy Consumption Calculation Tool). Daarbij speelt het standaard inbegrepen MAN Predictive Drive, dat samenwerkt met MAN Efficiënt Cruise een belangrijke rol. Deze systemen ‘lezen’ de route. Bij het naderen van hellingen/hellende trajecten en rekening houdend met de omstandigheden wegen ze mogelijke snelheids- en schakelstrategieën tegen elkaar af om uiteindelijk te kiezen voor de meest verbruiksvriendelijke optie.

Maatwerk voor elke transportondernemer
Met de krachtigste motor, de zeer ruime standaarduitrusting en vele speciale features heeft de TGX Commander Next Level eigenschappen van een echte showtruck. Daarom is het extra bijzonder dat elke TGX in deze exclusieve uitvoering is te leveren. De MAN-dealer praat transportondernemers graag bij over alle mogelijkheden om maatwerk op het gebied van styling, comfort en veiligheid en efficiency te realiseren.


PR Audi:
Leidende functie voor Mattia Binotto in Audi-Formule 1-project
Bij Audi zijn de voorbereidingen voor de instap in de koningsklasse van de autosport in volle gang. Als onderdeel van de volledige overname van de aandelen in Sauber Holding AG en de daarmee gepaard gaande herstructurering van de leiding komt het nu tot een nieuwe bezetting van het management van het toekomstige Audi-fabrieksteam. De vroegere Formule 1-teambaas Mattia Binotto maakt vanaf 1 augustus deel uit van het Audi-Formule 1-project en neemt de leiding in het Zwitserse Hinwil over.

Binotto studeerde werktuigbouwkunde aan de gerenommeerde Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne en werd direct daarna motoringenieur bij het Formule 1-testteam van Ferrari. Daarna bekleedde hij verschillende posities, van hoofdingenieur tot hoofd van de motorenafdeling en technisch directeur. In 2019 werd hij benoemd tot teambaas van de Scuderia Ferrari.

Als Chief Operating Officer (COO) en Chief Technical Officer (CTO) wordt Mattia Binotto lid van de directie van Sauber Motorsport AG. De directie is verantwoordelijk voor de operationele bedrijfsvoering en de sportieve resultaten van het raceteam. Mattia Binotto rapporteert direct aan de raad van bestuur van Sauber Motorsport AG.

“Ik ben blij dat we Mattia Binotto voor ons ambitieuze Formule 1-project aan boord hebben kunnen halen”, zegt Gernot Döllner, voorzitter van de raad van bestuur van Audi AG. “Met zijn ruime ervaring uit meer dan 25 jaar in de Formule 1 zal hij zeker een beslissende bijdrage aan Audi kunnen leveren.”

Nieuwe bezetting
De keuze voor Mattia Binotto maakt deel uit van de herstructurering van de leiding van het toekomstige Audi-fabrieksteam. Met deze herstructurering wordt de zelfstandigheid en de onafhankelijkheid van het Audi-Formule 1-project gegarandeerd. In dit kader voert Audi ook een nieuwe bezetting van het team dat leiding geeft aan het Formule 1-project. “Het is ons doel om het hele Formule 1-project door duidelijke leidingstructuren, onmiskenbare verantwoordelijkheden en efficiënte afstemingsprocessen op Formule 1-snelheid te brengen. Daarvoor moet het team zelfstandig en snel kunnen handelen”, aldus Gernot Döllner, die voortaan als voorzitter de raad van bestuur van Sauber Motorsport AG leidt.

Oliver Hoffmann, tot dusver voorzitter van de raden van bestuur van de Sauber-groep, en Andreas Seidl, tot dusver CEO van Sauber Motorsport AG en Sauber Technologies AG, verlaten in het kader van de herstructurering het project. Gernot Döllner: “Ik dank Oliver en Andreas voor hun belangrijke opbouwende werk en de betrokkenheid waarmee ze onze instap in de Formule 1 tot nu toe hebben voorbereid.”

DAF meerdere
Kenworth T880
DAF Trucks N.V.:
PACCAR Achieves Excellent Quarterly Revenues and Profits
“PACCAR achieved excellent revenues and net income in the second quarter of 2024,” said Preston Feight, chief executive officer. “PACCAR’s truck and Parts operations achieved robust quarterly sales and profits due to industry-leading trucks and strong aftersales performance that enhanced customer uptime. PACCAR Financial Services delivered good profitability due to its growing, high quality portfolio. I am very proud of our employees for delivering industry-leading trucks and transportation solutions to our customers.”

PACCAR earned net income of $1.12 billion ($2.13 per diluted share) in the second quarter compared to $1.22 billion ($2.33 per diluted share) earned in the same period last year. Second quarter net sales and financial services revenues were $8.77 billion, compared to $8.88 billion achieved in the second quarter of 2023.

PACCAR reported net income of $2.32 billion ($4.40 per diluted share) in the first half of 2024, compared to net income of $1.96 billion ($3.73 per diluted share) earned in same period last year, which included a $446.4 million after-tax, non-recurring charge related to civil litigation in Europe. Excluding the non-recurring charge, the company earned adjusted net income (non-GAAP) of $2.40 billion ($4.58 per diluted share) in the first half of 2023. Net sales and financial services revenues for the first six months of 2024 were $17.52 billion, compared to $17.35 billion achieved last year.

Financial Highlights – Second Quarter 2024
Highlights of PACCAR’s financial results for the second quarter of 2024 include:
Consolidated net sales and revenues of $8.77 billion.
Consolidated net income of $1.12 billion.
Global truck deliveries of 48,400 units.
PACCAR Parts revenues of $1.66 billion.
PACCAR Parts pretax income of $413.8 million.
PACCAR Financial Services pretax income of $111.2 million.
Capital investments of $219.6 million and R&D expenses of $117.1 million.
Cash generated from operations of $440.0 million.
Stockholders’ equity of $17.70 billion.

Financial Highlights – First Half 2024
Highlights of PACCAR’s financial results for the first six months of 2024 include:
Consolidated net sales and revenues of $17.52 billion.
Consolidated net income of $2.32 billion.
Capital investments of $383.9 million and R&D expenses of $222.6 million.
PACCAR Parts pretax income of $869.6 million.
PACCAR Financial Services pretax income of $225.1 million.
Cash generated from operations of $1.91 billion.
Medium-term note issuances of $1.71 billion.

Global Truck Markets
U.S. and Canada Class 8 truck industry retail sales are estimated to be in a range of 240,000-280,000 trucks in 2024. Peterbilt and Kenworth achieved a combined class 8 market share of 31.5% in the first half of 2024, compared to 27.7% in the same period last year. “Peterbilt and Kenworth’s premium quality trucks provide exceptional durability and reliability. The Kenworth and Peterbilt industry-leading vocational trucks are an important contributor to the success of infrastructure investments in North America,” said Darrin Siver, PACCAR executive vice president.

Harald Seidel, DAF president, shared, “Aerodynamic DAF trucks are delivering the highest fuel efficiency in the industry, which reduces customers’ operating expenses.” European truck industry registrations in the above 16-tonne segment are estimated to be in a range of 260,000-300,000 vehicles this year.

Mike Dozier, PACCAR executive vice president, said, “DAF’s industry-leading quality trucks, complemented by PACCAR Parts, PACCAR Financial Services and DAF’s premium dealerships, are driving DAF Brasil to higher market share.” DAF Brasil’s market share was 10.3% in the above 16-tonne truck segment in the first six months of this year compared to 9.2% in the same period last year. The South American above 16-tonne truck market is estimated to be in the range of 105,000-115,000 units this year.

PACCAR Parts Achieves Excellent Quarterly Revenues and Profits
PACCAR Parts earned excellent quarterly pretax income of $413.8 million in the second quarter of 2024, compared to $419.3 million earned in the same period last year. PACCAR Parts achieved quarterly revenues of $1.66 billion in the second quarter, compared to $1.60 billion reported in the same period last year. PACCAR Parts first half 2024 revenues were $3.34 billion, compared to $3.22 billion in the same period last year. PACCAR Parts achieved pretax profit of $869.6 million in the first six months of 2024, compared to $857.9 million earned in the first six months of 2023.

“PACCAR Parts delivers greater uptime and profitability for customers by delivering the right part in the right place at the right time,” said Laura Bloch, PACCAR vice president and PACCAR Parts general manager. “PACCAR Parts’ excellent performance reflects investments in its TRP all-makes parts program, strategic technology-driven transportation solutions such as managed dealer inventory, and a growing number of PACCAR trucks with PACCAR powertrains in operation.”

PACCAR Parts’ 19 global parts distribution centers (PDCs) support more than 2,300 DAF, Kenworth and Peterbilt dealer locations. PACCAR is constructing a new 240,000 square-foot PDC to be opened in Massbach, Germany, this year. The new PDC will enhance parts delivery to dealers and customers in the largest truck market in Europe.

Financial Services Companies Achieve Good Quarterly Results
PACCAR Financial Services (PFS) earned pretax income of $111.2 million in the second quarter this year compared to $144.7 million in the second quarter of 2023. PFS achieved second quarter 2024 revenues of $509.8 million compared to $439.8 million in the same period last year. For the first six months of 2024, PFS earned pretax income of $225.1 million compared to $293.5 million last year. “PFS achieved good first half results due to its growing, high quality portfolio. The used truck market has normalized after a period of high volume and prices,” said Todd Hubbard, PACCAR vice president. “PFS is a leader in the market with its superior Kenworth, Peterbilt and DAF products, innovative technologies that provide seamless credit application and loan servicing processes, and its support of customers in all phases of the business cycle.”

PFS has a portfolio of 229,000 trucks and trailers, with total assets of $21.33 billion. PacLease, a major full-service truck leasing company in North America, Europe and Australia with a fleet of 41,000 vehicles, is included in this segment.

“PACCAR’s excellent balance sheet, complemented by its A+/A1 credit ratings, enables PFS to offer competitive retail financing to Kenworth, Peterbilt and DAF dealers and customers in 26 countries on four continents,” said Craig Gryniewicz, PACCAR Financial Corp. president. PACCAR Financial Services has excellent access to the debt markets, and issued $1.71 billion of medium term notes during the first half of 2024.

Capital and R&D Investments in Products, Technologies and Facilities
PACCAR’s excellent long-term profits, strong balance sheet, and consistent focus on quality, technology and productivity have enabled the company to invest $8.2 billion in new and expanded facilities, innovative products and new technologies during the past decade. Capital investments have increased and are estimated to be in a range of $725-$775 million, and research and development expenses are projected to be in a range of $460-$480 million, this year. “PACCAR is investing in new powertrains, advanced manufacturing capabilities and capacity, and aftermarket distribution capabilities that will create value for our customers,” said Harrie Schippers, president and chief financial officer. “PACCAR is investing more than $200 million in additional engine manufacturing capacity, and in the construction of a new engine remanufacturing facility, in Columbus, Mississippi. Recent truck factory investments include the expansion at Kenworth Chillicothe, Ohio and PACCAR Mexico, and the DAF new electric truck assembly plant in Eindhoven, Netherlands.”

PACCAR Battery Joint Venture Groundbreaking
In the second quarter, PACCAR, Cummins, Daimler Truck and EVE Energy completed the formation of their U.S. battery manufacturing joint venture, Amplify Cell Technologies, and began construction of its 21-gigawatt hour (GWh) battery factory in Marshall County, Mississippi. The factory is expected to start production in 2027. “Amplify Cell Technologies will enable PACCAR to offer customers cost-effective premium quality battery electric powertrains that meet their operational and sustainability needs,” said John Rich, PACCAR senior vice president and chief technology officer. “We are pleased to begin this exciting venture with these world class partners.”

Schmitz oplegger
Iep van der Meer:
Ook de 500e oplegger van NVO is een Schmitz Cargobull
De Noordelijke Vervoer Organisatie in het Groningse Zuidbroek ontving onlangs oplegger nummer 500. Het gaat hierbij om een compleet uitgeruste Schmitz Cargobull SCS, oftwel een schuifzeil oplegger. Van de 500 opleggers die NVO sinds de oprichting in 1965 aanschafte is ruim 90% van Schmitz Cargobull.

NVO heeft zelf geen trekkende eenheden, die zijn van de leden, net als de meeste koeltrailers. Daarvan heeft de NVO er zes in eigen beheer. De NVO vloot van schuifzeil opleggers loopt inmiddels op naar 120 eenheden, waarvan dus ruim 90% van Schmitz Cargobull. ,,Sinds de opleggers in onze poule zitten hebben we gestreefd naar standaardisatie. Aanvankelijk waren de opleggers van onze leden, maar door ze centraal onder te brengen binnen NVO werden we flexibeler. Aanvankelijk waren er allerlei trailermerken vertegenwoordigd, maar met dit type van Schmitz Cargobull hebben we een standaard- en veelzijdig inzetbare trailer die uitwisselbaar is’’ aldus Managing Director Mark Bos.

NVO standaard
De NVO standaard betekent dat de trailers zijn uitgerust met midden rongen voor het transport van hout, zijborden en een verstelbaar dak. De opleggers voor NVO zijn geen Mega trailers maar hebben de maximale inwendige hoogte die mogelijk is met een standaard trekker. Standaard is de insteekhoogte 270 cm maar dat kan verhoogd worden als dat nodig is door middel van het Varios systeem. Daarmee kan het dak versteld worden als dat nodig is. Verder zijn de trailers uitgerust met verstevigde schuifdaken, anti- diefstal schuifzeilen en de nieuw ontwikkelde achterbumper met ferry- sjorogen en glijsledes ter voorkoming van schade. De opleggers zijn verder uitgerust met een liftas en Schmitz Telematica voor tracking & tracing en met een TPMS bandenspanning bewakingssysteem. Zoals alle Schmitz Cargobull schuifzeiltrailers zijn de opleggers volledig gebout en gegalvaniseerd wat bij schadeherstel en reparaties eenvoudiger maakt.

Nummer 500
De nieuwste Schmitz Cargobull met vlootnummer NVO-500 is op het moment dat de foto’s gemaakt worden onderweg. Zoals dat hoort eigenlijk, maar gelukkig is nummer 498 uit dezelfde serie van drie stuks wel aanwezig. Voor reparatie en onderhoud van het trailerpark maakt NVO gebruik van een aantal gespecialiseerde partners in Nederland.

NVO: Duurzaam op weg
NVO werkt aan duurzaamheid door de inzet van LNG trucks, door gebruik te maken van HVO en door de toepassing van 1400 zonnepanelen die ondermeer zorgen voor de eigen stroom in de koel- vriescellen en het voeden van de koelmotoren van opleggers op het terrein. Verder zorgt het optimaliseren van stukgoed routes voor een vermindering van kilometers. Daarvoor heeft NVO een modern overslagcentrum in Zuidbroek waar de routes naar Scandinavië worden samengesteld. Een andere manier waarop kilometers beperkt worden is de inzet van zes LZV combinaties van leden van de coöperatie. NVO is gespecialiseerd in transporten vanuit de Benelux naar Scandinavië met full load en groupage, zowel voor droge goederen als voor gekoelde en diepgevroren goederen. Daarbij worden de transporten altijd door de eigen chauffeurs uitgevoerd. Het motto is dan ook: Van deur tot deur met een Nederlandse chauffeur’’.


Arjane Kerkhoven: “Vorige week deze gezien, zie ik m nu rijden! 😂




Romek Hoffa stuurde wat vakantiefoto’s uit Italië.

Scania 460R
Scania Benelux:
Eerste twee Scania’s bij Tuinderij Vers Brielle: Chauffeurswens ingevuld met 2 Scania R460 6×2 trekkers
Tuinderij Vers uit Brielle heeft twee Scania 460 Super 6×2/4 trekkers in gebruik genomen. Met deze twee zeer compleet uitgeruste trucks is Scania voor het eerst vertegenwoordigd in het wagenpark van in totaal zes trekkende eenheden. Met de komst van de beide Scania trucks werd aan de wens van de chauffeurs tegemoet gekomen.

,,Het zijn natuurlijk niet alleen Scania trucks geworden omdat wij dat zo graag wilden, maar dat speelde wel mee’’ aldus chauffeur Bas Verheij. ,,Wij reden met een ander merk, maar toen er gesproken werd over nieuwe auto’s ging mijn voorkeur uit naar Scania. Zelf had ik bij een vorige werkgever namelijk uitstekende ervaringen met Scania’’. Uiteindelijk bleken veel argumenten voor Scania te pleiten, waaronder het lage brandstofverbruik van de Super aandrijflijn met 460 pk en de G33 12+2 overdrive versnellingsbak. Bas: ,,Na de inzet van een demo truck van Scania waren de collega’s het al snel met mij eens. Qua comfort en trekkracht zijn dit gewoon hele fijne trucks’’.

Maaltijdpakketten
Tuinderij Vers is een groenteverwerkingsbedrijf gespecialiseerd in het snijden, mengen en verpakken van groenten dat een compleet assortiment aan kant en klare, panklare producten en maaltijdpakketten maakt en deze levert aan supermarkten, producenten van maaltijdboxen en foodservice. De trucks worden zowel voor de aanvoer van verse groenten als voor de afvoer naar de klanten ingezet. Gezien de soms zware lading met bijvoorbeeld kool of aardappelen, is er gekozen voor voorloopas-trekkers in combinatie met drie-assige koeltrailers. Daardoor zijn zware vrachten of deellading nu mogelijk.

CO2 reductie door HVO
Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij Tuinderij Vers en daaraan wordt invulling gegeven door de toepassing van HVO, waardoor tot 90% aan CO2-reductie wordt gerealiseerd. Daarnaast draagt het lage verbruik van de Super-aandrijflijn bij aan een nog verdere verlaging van de uitstoot. De trucks van Tuinderij Vers worden zeven dagen in de week ingezet voor ritten binnen Nederland. Daarbij bedraagt het kilometrage rond de 160.000 kilometer per jaar. Reden genoeg om te kiezen voor een uitgebreid reparatie- en onderhoudscontract.

Visitekaartjes
De beide, nieuwe Scania trucks hebben er inmiddels ruim een maand op zitten en de kilometrages lopen al behoorlijk op. Daarbij bewijst de Super-aandrijflijn zijn kwaliteiten door een bijzonder laag verbruik in de dagelijkse praktijk. De beide Scania R460 trekkers zijn voorzien van een complete uitrusting. Met brandstoftanks aan beide kanten, een compleet uitgerust interieur, af-fabriek verstralers in het cabinedak en een complete spoilerset, zijn het keurige visitekaartjes voor Tuinderij Vers. De trucks werden geleverd en worden onderhouden door Scania Hoogvliet.

Im Rahmen des Entwicklungsprojekts „WaVe“ zur Erforschung von Wasserstoff-Verbrennungsmotoren für Spezialfahrzeuge haben Mercedes-Benz Special Trucks und die Mörtlbauer Baumaschinen Vertriebs GmbH ihre beiden Prototypen gemeinsam präsentiert.
Mercedes-Benz Special Trucks and Mörtlbauer Baumaschinen Vertriebs GmbH jointly presented their two prototypes as part of the “WaVe” development project to research hydrogen combustion engines for special-purpose vehicles.


Im Rahmen des Entwicklungsprojekts „WaVe“ zur Erforschung von Wasserstoff-Verbrennungsmotoren für Spezialfahrzeuge haben Mercedes-Benz Special Trucks und die Mörtlbauer Baumaschinen Vertriebs GmbH ihre beiden Prototypen gemeinsam präsentiert.
Mercedes-Benz Special Trucks and Mörtlbauer Baumaschinen Vertriebs GmbH jointly presented their two prototypes as part of the “WaVe” development project to research hydrogen combustion engines for special-purpose vehicles.


In Unimog und Raupe ist ein Medium-Duty Motor verbaut, den die Experten für den Antrieb mit Wasserstoff speziell umgerüstet haben. Dafür wurden beispielsweise angepasste Kolben, ein wasserstofffähiges Eingassystem und eine optimierte Zündanlage verwendet. Bei der Wasserstoffverbrennung im Motorraum von Unimog und Raupe entsteht Wasser, das als heißer Wasserdampf über den Auspuff entlassen wird.
The Unimog and crawler are equipped with a medium-duty engine that the experts converted especially for hydrogen propulsion. For this purpose, customized pistons, a hydrogen-compatible intake system, and an optimized ignition system were used. Hydrogen combustion in the engine compartment of the Unimog and crawler produces water, which is discharged as hot steam via the exhaust system.


In Unimog und Raupe ist ein Medium-Duty Motor verbaut, den die Experten für den Antrieb mit Wasserstoff speziell umgerüstet haben. Dafür wurden beispielsweise angepasste Kolben, ein wasserstofffähiges Eingassystem und eine optimierte Zündanlage verwendet. Bei der Wasserstoffverbrennung im Motorraum von Unimog und Raupe entsteht Wasser, das als heißer Wasserdampf über den Auspuff entlassen wird.
The Unimog and crawler are equipped with a medium-duty engine that the experts converted especially for hydrogen propulsion. For this purpose, customized pistons, a hydrogen-compatible intake system, and an optimized ignition system were used. Hydrogen combustion in the engine compartment of the Unimog and crawler produces water, which is discharged as hot steam via the exhaust system.


Im Rahmen des Entwicklungsprojekts „WaVe“ zur Erforschung von Wasserstoff-Verbrennungsmotoren für Spezialfahrzeuge haben Mercedes-Benz Special Trucks und die Mörtlbauer Baumaschinen Vertriebs GmbH ihre beiden Prototypen gemeinsam präsentiert.
Mercedes-Benz Special Trucks and Mörtlbauer Baumaschinen Vertriebs GmbH jointly presented their two prototypes as part of the “WaVe” development project to research hydrogen combustion engines for special-purpose vehicles.


In Unimog und Raupe ist ein Medium-Duty Motor verbaut, den die Experten für den Antrieb mit Wasserstoff speziell umgerüstet haben. Dafür wurden beispielsweise angepasste Kolben, ein wasserstofffähiges Eingassystem und eine optimierte Zündanlage verwendet. Bei der Wasserstoffverbrennung im Motorraum von Unimog und Raupe entsteht Wasser, das als heißer Wasserdampf über den Auspuff entlassen wird.
The Unimog and crawler are equipped with a medium-duty engine that the experts converted especially for hydrogen propulsion. For this purpose, customized pistons, a hydrogen-compatible intake system, and an optimized ignition system were used. Hydrogen combustion in the engine compartment of the Unimog and crawler produces water, which is discharged as hot steam via the exhaust system.


Daimler Truck AG:
Successful development project for hydrogen combustion engines
Mercedes-Benz Special Trucks and Mörtlbauer Baumaschinen Vertriebs GmbH jointly presented their two prototypes as part of the “WaVe” development project to research hydrogen combustion engines for special-purpose vehicles. The Unimog test vehicle and crawler demonstrated their performance in driving and working operation on the Mörtlbauer factory premises in Fürstenzell, Bavaria. The demonstration took place at the end of the project funded by Germany’s Federal Ministry for Economic Affairs and Climate Action in which Mercedes-Benz Special Trucks and Mörtlbauer developed two hydrogen combustion engines together with 16 other consortium partners. The drive system has already been in use for over a year for various tests in the Unimog implement carrier. The dump truck crawler was put into operation in spring 2024 and has since also proven itself in initial application-specific tests.

Franziska Cusumano, Head of Mercedes-Benz Special Trucks: “The final event held together with our partner Mörtlbauer on their premises once again demonstrated that both vehicles have reached a development status that we can be very satisfied with, even though this project has run for just three years. After numerous test deployments, emission measurements, and technical fine tuning, we are convinced that hydrogen combustion for work machines with high power requirements, both for driving and for powering auxiliary drives, is worthwhile, practical, and very low in emissions.”

Armin Mörtlbauer, Managing Director of Mörtlbauer Baumaschinen Vertriebs GmbH: “The fact that our crawler and the Mercedes-Benz Special Trucks Unimog can be easily refueled with gaseous hydrogen and that these vehicles also work reliably when using implements is the result of the outstanding cooperation in this research partnership. We have researched and understood this technology. We now have the corresponding experience and data. However, to apply these in series production, we have to go even further on this path. If the government and society choose to follow the path toward hydrogen combustion engines, we are ready to go.”

The specially converted Unimog U 430 implement carrier transported the crawler on a low loader to the event on the Mörtlbauer company premises. After a short drive on its own tracks, the developers then demonstrated the refueling process at a mobile hydrogen refueling station. The Unimog also demonstrated implement operation with a front-mounted sweeper from Schmidt.

With vehicles designed for this kind of work, the challenge is ensuring that the respective implement can be operated via a power take-off when driving. This usually requires sustained high power output. Using the two vehicle prototypes as an example, the WaVe project team demonstrated that the hydrogen combustion engine is particularly well-suited for such applications. The propulsion concept of hydrogen combustion ensures low emissions when driving and working while simultaneously ensuring a consistently high engine output.

Under the hood of the prototype vehicles
The Unimog and crawler are equipped with a medium-duty engine that the experts converted especially for hydrogen propulsion. For this purpose, customized pistons, a hydrogen-compatible intake system, and an optimized ignition system were used. Hydrogen combustion in the engine compartment of the Unimog and crawler produces water, which is discharged as hot steam via the exhaust system.

On the Unimog, the four TÜV-certified, 700 bar high-pressure tanks hold around 13 kilograms of gaseous hydrogen in total. The engine delivers around 290 hp / 1000 Nm, making it comparable with a 300 hp diesel variant in terms of output and torque. The prototype was operated with several different attachments in order to incorporate insight from real-life use directly into development.

The crawler dumper achieves similar values with its hydrogen combustion engine: The engine output is almost identical, and the fuel tank holds 14.5 kilograms of hydrogen at 700 bar. The crawler has a bed capacity of 16 cubic meters and can carry a payload of 30 metric tonnes. With its dozer blade and 360-degree rotating body, this crawler can be used flexibly to transport loose bulk material.

The “WaVe” development project
The test vehicle with a hydrogen combustion engine was developed as part of the publicly funded “WaVe” project. The project, funded by Germany’s Federal Ministry for Economic Affairs and Climate Action, was jointly realized by 18 partners from industry and science and started in July 2021. After a year of planning and preparations, development work on the prototypes began in mid-2022. The objective of the WaVe project was to develop a hydrogen-based drive system for working machines and thus replace the conventional diesel engine. It was shown that hydrogen-powered vehicles and working machines can be used in very similar ways to the current diesel engine with only minor modifications to the drivetrain components.


Arvid Mentink | COMMS:
Tweede plaats voor Maserati in Fanatec GT2 European Series op Hockenheim
Philippe Prette heeft topprestaties geleverd op het circuit van Hockenheim in Duitsland, waar van het weekend ronde 4 van de Fanatec GT2 European Series Powered by Pirelli plaatsvond. Hij haalde met zijn Maserati GT2 de tweede plek overall en was daarmee winnaar van de Am-klasse. In Race 2 behaalde hij ook een podiumplek als nummer drie. Alexandre Leroy, Leonardo Gorini en Carlo Tamburini behaalde geen podiumplekken met hun Maserati’s.

Vanuit zijn pole position in Race 1 moest Philippe Prette in het eerste deel de leiding in de race prijsgeven, maar hij herstelde zich uitstekend, mede dankzij een perfect verlopen pitstop. De LP Racing-coureur kwam als tweede overall over de finish, met als resultaat de overwinning in de Am-klasse, zijn vierde van het seizoen. In Race 2 startte Prette vanaf de pole in de klasse, maar moest hij in de eerste ronden terugkeren naar de pits. Hij wist desondanks alsnog een derde positie te bemachtigen, waardoor hij weer in het algemeen klassement terechtkwam.

In dezelfde klasse moest Alexandre Leroy, die als leider in het klassement in Duitsland arriveerde, genoegen nemen met een dubbele vijfde plaats, vanwege een straf van 12 seconden in Race 1 voor een te snelle pitstop en een contact in de finale fase van Race 2. Leonardo Gorini en Carlo Tamburini hadden in de Pro Am-klasse een uitdagend weekend en eindigden op de vierde plaats. De LP Racing-coureurs moesten twee keer achteraan starten, en in Race 1 liep de comeback-poging in de eerste ronden niet succesvol af, na een contact waardoor ze moesten stoppen. Ze hadden meer geluk tijdens een uitstekend herstel in de tweede race, die startte vanuit de pitlane en die eindigde toen Gorini en Tamburini als zevende algemeen over de finish kwamen.

Het volgende evenement in de Fanatec GT2 European Series Powered by Pirelli, ronde 5 van dit seizoen, gaat plaatsvinden in Italië, op het Autodromo di Monza, van 20 tot 22 september.

Giovanni Sgro, Head of Maserati Corse: “De races in Hockenheim met de Maserati GT2 verliepen positief: onze auto deed het goed en behaalde de tweede plaats in Race 1. We behalen in bijna elke race van dit seizoen met de Maserati GT2 een podiumplek en hebben een auto in handen die de concurrentie aankan en unieke emoties kan overbrengen. Maserati is altijd een vaste waarde in de FIA GT-kampioenschappen geweest en we zijn trots dat de Drietand goede resultaten boekt in elke ronde van de Fanatec GT2 European Series Powered by Pirelli 2024. We bieden onze teams een geavanceerde racewagen die opvalt en indrukwekkende prestaties levert op de onmiskenbare Maserati-manier. Dit is altijd ons doel geweest in de racerij én bij onze modellen voor de openbare weg. We gaan nu genieten van de zomervakantie en kijken uit naar de Italiaanse ronde in Monza in september.”

Mercedes-Benz Standort Untertürkheim 2024
Mercedes-Benz Untertürkheim site 2024


Mercedes-Benz Standort Untertürkheim: Daimler-Motoren-Gesellschaft um 1908
Mercedes-Benz Untertürkheim site: Daimler-Motoren-Gesellschaft around 1908


Mercedes-Benz Standort Untertürkheim 1977
Mercedes-Benz Untertürkheim site 1977


Mercedes-Benz Standort Untertürkheim: Technische Ausbildung 1980
Mercedes-Benz Untertürkheim site: technical apprenticeship 1980


Mercedes-Benz Standort Untertürkheim: Elektrokompetenz
Mercedes-Benz Standort Untertürkheim: Elektrokompetenz


Mercedes-Benz Media:
Tradition & Innovation: Mercedes-Benz Stuttgart-Untertürkheim plant celebrates 120th anniversary
Back in 1904: The month of May, Mercedes-Benz company history records the relocation of the administration of the Daimler-Motoren-Gesellschaft from Cannstatt to the new plant in Untertürkheim. It is the birth of one of the oldest Mercedes-Benz locations worldwide, which is celebrating its 120th anniversary this year. The plant increasingly focused on the production of engines and components and was also a central location for development and testing after initially producing engines, transmissions and axles as well as complete vehicles. Over time, the company expanded the location to include additional plant sections in the region. Today, Untertürkheim with itssections is firmly anchored within the global Mercedes-Benz powertrain production network as a high-tech location and lead plant for drive technologies. More than 2 million products – engines, transmissions, axles, components and batteries – leave the plant every year in order to be installed in a wide variety of vehicles in production facilities on three continents.

Research and development of drive technologies are a key element at the location. The newly opened Mercedes-Benz eCampus, a competence center for the development of cells and batteries for future electric vehicles of the brand with the star, marks an important milestone for the 120-year-old location in the transformation to electromobility. Investments in the three-digit million-euro range will strengthen Untertürkheim’s role as a high-tech facility for drive technologies – a clear commitment to the workforce and to Baden-Württemberg as a centre of automotive competence.

“The Stuttgart-Untertürkheim site and its great team stand for the success story of Mercedes-Benz. With new, sustainable high-tech products, the plant is ready to continue this story. Untertürkheim will also drive Mercedes-Benz in the truest sense of the word in the electric age, thus reinforcing its role in the global powertrain production network. Congratulations to all colleagues on this special anniversary.”
Jörg Burzer, Member of the Board of Management of Mercedes-Benz Group AG, responsible for Production, Quality & Supply Chain Management

“For 120 years, our employees have been shaping the innovative strength and progress of this location with their expertise, experience and passion. The anniversary and all the associated milestones and products illustrate the location’s ability to continuously develop. Together we are shaping the future of mobility.”
Thomas Schulz, Chairman Mercedes-Benz Drive Systems, Head of Production Powertrain Mercedes-Benz Cars and Plant Manager, Mercedes-Benz Untertürkheim

“This anniversary not only marks 120 years of outstanding engineering and innovation, but also the tireless dedication and passion of our employees. On behalf of the Works Council, I would like to thank our colleagues and congratulate all of us on this success.”
Michael Häberle, Chairman of the Work Council at the Mercedes-Benz site in Untertürkheim and Deputy Chairman of the General Works Council of Mercedes-Benz Group AG

Today employees are celebrating the 120th anniversary of the Untertürkheim plant with their families and friends as part of an employee event with a colorful entertainment program on the plant area. Ola Källenius, Chairman of the Board of Management of Mercedes-Benz Group AG, and other members of the Board of Management, including Jörg Burzer, Member of the Board of Management of Mercedes-Benz Group AG, responsible for Production, Quality & Supply Chain Management, will also attend this anniversary together with the employees. Tradition and innovation are the focus of the many open production and development areas as well as exhibition areas that employees have prepared for their colleagues and offer guests insights into the history, present and future of the plant. The end of the day will be an impressive laser show.

Mercedes-Benz Stuttgart-Untertürkheim today and tomorrow
The Mercedes-Benz Stuttgart-Untertürkheim plant spans several sub-sites in the Neckar valley and set the course for e-mobility some time ago. The plant already produces flexible drive systems for both fully electric and electrified vehicles. Untertürkheim is responsible for the production of drive components. The forge is also located there. Furthermore, the Untertürkheim site is home to a large part of the Group’s drivetrain research and development, with a test track for vehicle testing as well as the new Mercedes-Benz eCampus. The central van division and its research and development is also located here. And Untertürkheim is home to the Mercedes-Benz Group AG headquarters. In total, more than 23,000 employees work there, including sub-sites – around 14,100 of them in production. From 2024, the ramp-up of production of electric drive units for fully electric Mercedes-Benz vehicles will begin at Untertürkheim. Highly efficient engines are produced in Bad Cannstatt. Axle production for all drivetrains and the foundry are both located in Mettingen. Parts for electric drive units will be manufactured and assembled into electric axles here from 2024. Transmission production is at the Hedelfingen plant. Battery systems for the all-electric EQS and EQE models have also been produced here since 2021. This year will also see the start of production of parts for electric drive units. Flexible production is located in Sirnau and training is based in Brühl. Since 2022, the Brühl plant has been home to a battery factory producing systems for Mercedes-Benz plug-in hybrid models.

Mercedes-Benz’s own production sites have been net carbon neutral[1] since 2022. By 2030, the plan is to cover more than 70 percent of production energy requirements with renewable energy. This will be achieved through the expansion of solar and wind energy at the sites and the conclusion of further corresponding power purchase agreements. The goal for all Mercedes-Benz production plants worldwide is to operate with 100-percent renewable energy by 2039.

[1] Net-carbon neutral means that unavoidable or reduced CO₂ emissions at Mercedes-Benz are offset by certified compensation projects.


DAF Corporate Communications:
Amplify Cell Technologies begint bouw van fabriek voor batterijcellen in Mississippi
Amplify Cell Technologies, een joint venture van Accelera, Daimler Trucks & Buses US Holding LLC en PACCAR, is begonnen met de bouw van haar nieuwe Amerikaanse fabriek voor batterijcellen in Marshall County, Mississippi.

Op een ruim 200 hectare groot terrein bouwt Amplify een energiezuinige fabriek van 185.800 vierkante meter. De fabriek gaat lithium-ijzerfosfaat (LFP) batterijcellen produceren en krijgt een jaarlijkse capaciteit van 21 gigawattuur (GWh). De productiestart staat gepland voor 2027. Naar verwachting zal Amplify meer dan 2.000 Amerikaanse banen creëren.

“Ik ben verheugd om samen met zoveel partners de eerste steen te leggen voor deze nieuwe batterijcel-fabriek in Marshall County”, zei Kel Kearns, CEO van Amplify Cell Technologies. “De partners van het project willen de CO2-uitstoot van het wegtransport terugdringen. Met de bouw van de fabriek laten ze zien dat die gezamenlijke ambitie hen ernst is. Samen zullen ze vooropgaan in de transitie van de transportsector.”

“Mississippi is bijzonder blij dat het deze nieuwe joint venture van Accelera, Daimler Truck en PACCAR kan verwelkomen,” stelde gouverneur Tate Reeves. “Het project is goed voor 2.000 nieuwe banen. Nog nooit eerder in de geschiedenis van onze staat werd in één keer zoveel extra werkgelegenheid gecreëerd. Bovendien zal deze fabriek de groene economie van Mississippi verder stimuleren.”

Senator Hyde-Smith: “De energiebehoefte van de transportsector verandert. Het is cruciaal voor Amerika om daar zelf op in te kunnen spelen. Amplify zal onze concurrentiepositie in de markt vergroten, de lokale economie stimuleren en bovendien banen in Mississippi creëren.”

“Dit project zal het leven van velen in het noorden van Mississippi veranderen,” stelde Senator Roger Wicker. “Het besluit van Amplify om een fabriek te bouwen in onze staat zegt alles over ons aantrekkelijke vestigingsklimaat van Mississippi.”

De nieuwe fabriek zal LFP batterijcellen produceren. Dit type cell staat niet alleen bekend om zijn lange levensduur, maar kent ook een gunstige prijs. Amplify zal de toeleveringsketen van batterijen op lokaal niveau organiseren en (daardoor ook) kunnen inspelen op de groeiende vraag naar elektrische commerciële voertuigen in Noord-Amerika.

Accelera by Cummins, Daimler Truck en PACCAR zullen gezamenlijk zo’n 2 tot 3 miljard dollar investeren in Amplify Cell Technologies en elk 30% bezitten ván en gezamenlijk zeggenschap uitoefenen óver de joint venture. EVE Energy zal fungeren als technologiepartner in de joint venture. Het krijgt 10% eigendom en brengt zowel haar toonaangevende ontwerp van batterijcellen als productiekennis in. EVE Energy is een wereldleider in de productie van LFP-batterijcellen voor de auto-industrie. De partners leiden de transitie van de commerciële voertuigen sector naar emissieloze technologieën. De partners willen de CO2 -uitstoot terugdringen, in overeenstemming met het Klimaatakkoord van Parijs.


Grayling:
Cummins opens new Powertrain Test Facility to support changing power requirements
Cummins Inc. (NYSE: CMI) announced the official opening of its new, fuel agnostic Powertrain Test Facility at the Darlington, U.K. campus. An expansion of its European Technical Operations function, the new facility positions Cummins at the forefront of ultra-low and zero emissions power technologies, as the industry focuses on reducing greenhouse gas contributions and improving air quality.

The Powertrain Test Facility expands Cummins’ current engine testing capabilities and will test full powertrains running on advanced diesel, natural gas, zero-carbon hydrogen fuel, and battery electric technologies. The facility will be instrumental in supporting the development of a wide range of Cummins and Accelera products including internal combustion engines for Euro 7 and Stage 6, fuel cells and batteries as well as key components like axles and e-axles.

Following an investment of more than £13 million, the 738 sq. m. two storey facility significantly increases Cummins’ testing capacity with state-of-the-art facilities. This includes fully robotic driving with manual or automatic transmission, road grade and load simulation, wheel-slip simulation, and engine duty cycle recreation.

Jonathon White, Vice President, Engine Business Engineering, said: “The new centre enables Cummins to develop and test a wider range of vehicles and machinery powered by hydrogen, renewable natural gas, advanced diesel, or battery electric. It is a key part of our Destination Zero™ strategy to reduce the greenhouse gas and air quality impacts of our products – helping our customers in their energy transition, whatever solution they chose.”

Cummins engineers are expanding their capabilities using highly advanced dynamometers to test chassis-installed powertrains. Previously focused predominantly on engine testing, they can now develop full drivelines for on-road use, from compact SUV size to 44-ton trucks and double-deck buses, plus off-road use in construction and agricultural machines. These can be two or four-wheel-drive.

White added, “Cummins’ broad powertrain engineering capability paves the way for the adoption of cleaner technologies while advancing driveability, performance, efficiency, and sustainability as well as minimising operational costs. It also supports compliance with regulatory standards such as the upcoming Euro 7 and CO2 Heavy-Duty Vehicle regulations.”

The new facility will support the development of cleaner power solutions, and also provides local environmental benefits as part of its daily operation. The advanced dynamometers feature energy recovery systems to generate electricity that can be used across the Cummins site and reduce the impact on the local grid. Additionally, water consumption is reduced by harvesting rainwater, using a similar system already in place in the engine plant.

DAF XG
DAF Corporate Communications:
ATL Renting ontvangt zijn 2.000e DAF truck
Het Belgische ATL Renting heeft zijn 2.000e DAF-truck in gebruik genomen. Deze DAF XG 480 FT maakt deel uit van de vloot van ATL Renting, dat zich heeft gespecialiseerd in langetermijnverhuur van trucks, trailers, bestelwagens en andere voertuigen aan ondernemingen in heel Europa.

ATL Renting, opgericht in 1997, is een Belgisch familiebedrijf met vestigingen in Duitsland, Polen, Nederland en Roemenië. Met zijn vloot van 7.500 voertuigen en trailers is het een van de grootste verhuurders van commerciële voertuigen in Europa. Het hoofdkantoor van ATL Renting staat in Tessenderlo, België.

Klant van het eerste uur
Vanwege eerdere uitstekende ervaringen met DAF voertuigen, was ATL Renting een van de eersten die over ging tot de aanschaf van Nieuwe Generatie DAF trucks. Volgens ATL onderscheiden de voertuigen zich niet alleen door hun uitstekende betrouwbaarheid, maar bieden ze ook een ongeëvenaard laag brandstofverbruik, uitstekende passieve en actieve veiligheid en het geweldige chauffeurscomfort.
“Net als wij, waarderen onze klanten de trucks van DAF bijzonder”, zegt Koen De Coninck, Commercieel Directeur bij ATL Renting. “De 2.000e truck die nu geleverd is, is zelfs al de 730e Nieuwe Generatie DAF die ATL Renting in gebruik heeft genomen.”

Partners
ATL Renting prijst de nauwe samenwerking met DAF Trucks. De Coninck: “De service en kwaliteit van DAF is ongekend. Dat is voor ons een belangrijke reden om te kiezen voor trucks van DAF. En dankzij het fijnmazige DAF-servicenetwerk in Europa, kunnen onze klanten altijd rekenen op de beste hulp, waar ze zich ook bevinden. Ook dát zorgt ervoor dat het aantal DAF trucks in ons wagenpark blijft groeien.”

Volvo FH Aero
Volvo Trucks Nederland:
Grote order van 1.500 Volvo FH Aero-trucks voor Italiaanse transporteur Lannutti
Het Italiaanse transport- en logistiekbedrijf Lannutti Group heeft een order geplaatst van 1.500 Volvo FH Aero-trucks. De onderneming vernieuwt daarmee de langeafstandstrucks binnen hun vloot. Het is een van de grootste orders ooit voor Volvo Trucks.

Lannutti Group, met het hoofdkantoor in Italië, beheert een wagenpark van meer dan 2.500 trucks dat 24/7 actief is in acht Europese landen. Als onderdeel van een vlootvernieuwingsprogramma, heeft Lannutti een order getekend voor 1.500 Volvo FH Aero trucks. Ze zijn allemaal uitgerust met Volvo’s nieuwe Camera Monitor Systeem – een nieuwe functie die gewone spiegels vervangt en de aerodynamica en veiligheid verbetert.

“Binnen de Lannutti Group vernieuwen we ons wagenpark om prioriteit te geven aan voertuigen met een lage uitstoot. Tegelijkertijd bieden we met deze nieuwe trucks een hoog niveau van comfort en veiligheid aan onze chauffeurs, om hen en alle andere weggebruikers te beschermen. Naast de brandstofbesparende I-Save technologie die al voor 100% in de vloot is opgenomen, willen we nu ook de voordelen van het Camera Monitor Systeem en het verbeterde aerodynamische design benutten. Dankzij de samenwerking met Volvo kunnen wij onze reis naar een uitstootvrije toekomst voortzetten”, zegt Valter Lannutti, CEO van de Lannutti Group.

Het merendeel van de door Lannutti bestelde trucks zal worden aangedreven door HVO (Hydrotreated Vegetable Oil), een brandstof die kan worden geproduceerd uit afvalproducten. De CO2-uitstoot kan daardoor met wel 90 procent worden verminderd.

“Deze deal maakt me zo trots omdat het het vertrouwen en de toewijding toont die Lannutti heeft met Volvo Trucks als langdurige zakenpartner”, zegt Roger Alm, President Volvo Trucks. “Dit is echt het bewijs dat we de juiste hebben gedaan met de nieuwe Volvo FH Aero. De truck helpt onze klanten hun brandstofkosten en CO2-uitstoot te verlagen, en is ook een van de veiligste truckmodellen voor hun chauffeurs”.

De Volvo FH Aero: ontwikkeld met een focus op brandstofefficiëntie en veiligheid
Brandstofefficiëntie en veiligheid zijn net zo belangrijk geweest bij de ontwikkeling van de nieuwe Volvo FH Aero. Het nieuwe aerodynamische cabineontwerp is tot vijf procent zuiniger dan zijn voorganger. Daarnaast draagt het nieuwe cameramonitorsysteem van Volvo Trucks dankzij het aerodynamische ontwerp bij aan de brandstofbesparing en verbetert het ook de verkeersveiligheid door een beter direct zicht voor de chauffeur en een beter zicht in donkere en regenachtige omstandigheden.

De brandstofbesparing met de nieuwe Volvo FH Aero komt bovenop de efficiëntieverbeteringen die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd in de aandrijflijn van de Volvo FH-truck, waaronder Volvo’s I-Save aandrijflijntechnologie. De brandstofbesparingen in de Volvo FH-serie en de nieuwe FH Aero vertalen zich in aanzienlijke verlagingen van de CO2-uitstoot en bedrijfskosten.

De Volvo FH Aero kent daarnaast een aantal aanpassingen in het interieur, die de werkomgeving voor chauffeurs verbeteren. Ook geven aanvullende connected services wagenparkbeheerders een volledig overzicht van de truck en de trailer.

De nieuwe Volvo FH Aero is verkrijgbaar in vier varianten: FH Aero, FH Aero Electric, FH Aero op (Bio-)LNG en FH16 Aero.

De 1.500 nieuwe Volvo-trucks worden in 2024 en 2025 geleverd aan Lannutti Group.

KWB oplegger
MAN TGX 3rd generation
KWB oplegger
Iep van der Meer:
KWB Rijplatentrailer met Epsilon kraan voor VM Rental
VM Rental in het Friese Joure heeft een nieuwe KWB Rijplaten oplegger in gebruik genomen. De compacte oplegger is voorzien van twee gestuurde fusee assen en een door Been Hydrauliek opgebouwde EPSILON rijplatenkraan met cabine.
De oplegger is compact gebouwd, en heeft een laadruimte van tien meter voor de kraan. In de vloer zijn op talloze locaties rongpotten en sjorpotten ingebouwd voor het zekeren van de lading. Verder is de oplegger op klantwens uitgevoerd met een speciale achter spiegel met ingebouwde LED verlichting, flitsers en achteruitrij lampen. Ook aan de zijkanten zijn over de volle lengte LED breedstralers ingebouwd voor de donkere dagen van het jaar.

Lichtgewicht door speciale constructie
De oplegger is gebouwd met een speciale, door KWB gepatenteerde constructie die ze “Light Weight Heavy Duty” noemen. Als chassis zijn er geen langsliggers toegepast, maar een doosvorm. Gebruik makend van S700 staal wordt hiermee een grotere stijfheid en stabiliteit gerealiseerd, met een eigen gewicht dat 1500 tot 2000 kilo lager ligt dan bij een conventioneel ontwerp. Dat betekent dus in de praktijk dat er, afhankelijk van het formaat rijplaten, twee tot 4 rijplaten meer meegenomen kunnen worden per rit. De oplegger is uitgerust met 10 tons, hydraulisch gestuurde fusee assen van Tecma, onderdeel van SAF. Van de drie assen zijn de voorste twee automatisch liftbaar als de oplegger leeg is. De laatste twee assen zijn voorzien van fusee besturing, voor optimale wendbaarheid op de soms krappe bouwplaatsen. Het eigen gewicht van de trailer, inclusief de Palfinger autolaadkraan, rongen en kisten bedraagt 11.940 kg. De oplegger is geheel naar wens van VM Rental voorzien van gesloten zijafscherming en aan weerszijden dubbele RVS gereedschapskisten.

Jaren ervaring
De EPSILON S260Z96 26 ton/meter autolaadkraan is voorzien van een liftbare cabine voorzien van alle dagelijkse gemakken zoals stoelverwarming, standkachel en een radio. Voor het bereiken van de cabine zijn aan weerszijden van de trailer opstappen gemaakt met handrails, instappen kan zowel via de zij- als voordeur.. De kraan is net als het trekkende voertuig opgebouwd en hydraulisch aangesloten door Been Hydrauliek uit Groningen. Het is niet de eerste rijplatenkraan die Been Hydrauliek aan VM Rental levert. Al bijna 20 jaar wordt er samen gewerkt, kennis opgedaan en ervaringen uitgewisseld.

RC-Control
De gehele combinatie kan vanuit de kraancabine worden bestuurd door middel van een Radio Control systeem dat door Wierda Voertuigtechniek is opgebouwd. Voor optimale veiligheid is de combinatie voorzien van sensoren en een Brigade 360 graden camera systeem met monitors in zowel de truck- als de kraan- cabine. Zeker in combinatie met de indrukwekkende MAN TGX 8×4 trekker heeft VM Rental hiermee een waar visitekaartje neergezet.


New Holland Media Relations:
New Holland marks two millionth Basildon tractor in plant’s 60th year
In the same year it celebrates 60 years of tractor production, the New Holland plant at Basildon, England, is now marking the manufacturing of its two millionth tractor, a feat managed by only a handful of such facilities across the world.

The two millionth unit is a 225hp T7.225, one of the most popular T7 models produced at the Basildon plant. It has received a striking celebration livery comprising ‘candy blue’ body panels, New Holland silver and black graphics featuring the Union Jack flag of the United Kingdom, and a ‘2,000,000 Basildon Tractors’ logo, plus a New Holland leaf bonnet top. The tractor also features black wheels rims with candy blue rim edges.

“This is a major milestone in the life of our Basildon plant, and a mark of both the dedication of our skilled employees here and the loyalty of our customers worldwide, to whom we are extremely grateful,” said Carlo Lambro, New Holland Brand President.

“From the tractors of 1964 to those of today, we have come a long way in capability, capacity and technology, allowing our customers to farm more efficiently. What is unchanged, though, is our commitment at Basildon and across the whole of our business to continue developing the technology our customers need to sustainably power their farms into the future.”

The two millionth tractor will make special appearances during forthcoming events in the UK, and will then be displayed in the Customer Centre at Basildon.

Significant milestones in sixty years
The Basildon factory opening in 1964 coincided with the introduction of the new 37-65hp Ford 6X tractor series which was to be made there, meaning the first of the two million tractors were 2000 Dexta, 3000 Super Dexta, 4000 Major and 5000 Super Major models. Within two years the plant had produced 100,000 of these tractors, and these models later became known generally as the ‘Pre-Force’ series, following the 1968 launch of the ‘Ford Force’ 2/3/4/5000 tractors, which saw the long-serving names retired. Just a year later, the factory produced its 250,000th tractor.

In 1984, the 500,000th tractor was made, from the Q-cabbed Series 10 range launched three years previously, which ultimately spanned 44hp 2610 to 116hp 8210 models, introducing developments such as the SynchroShift synchromesh transmission.

Five years later, coinciding with the 1989 launch of the Generation III evolution of the Series 10 range, Basildon produced its one millionth tractor. The year also marked 25 years of manufacturing at the plant, celebrated with the release of a number of special edition Silver Jubilee 7810 tractors.

In 1995, the factory produced its 1,500,000th tractor, a Series 40 model, four years after it came under new ownership following the purchase of the Ford New Holland agricultural equipment business by Fiat, creating today’s New Holland brand.

In July 2024 the 2 millionth tractor rolls out of the production line, marking a memorable milestone for the plant in Basildon and for the New Holland brand, globally.

Today, the plant’s production continues to be exported across the world and has grown to include the latest models powered by alternative fuels – such as methane and compressed natural gas. These are products of a recent development at the facility, the Alternative Fuels Centre of Excellence, a specialized R&D department focused on alternative propulsions.

4. Event Nürburgring 2024, 12.-14.07.2024


Goodyear FIA ETRC Media:
Rodrigues dominates at the Nürburgring, extending Chrome class lead
The Goodyear FIA European Truck Racing Championship roared into the historic Nürburgring circuit with the Chrome class drivers fiercely battling for victory.

Leading the charge was reigning champion José Eduardo Rodrigues, who delivered a commanding performance to further solidify his championship aspirations. Rodrigues asserted his dominance from the outset, winning three out of four races on the weekend, which also gave him the victory in the Young Drivers Championship this weekend over Lukas Hahn and Bradley Smith.

The Portuguese driver also secured a commendable fourth overall finish in Race Two and Three showcasing his developing race craft. His consistent podium finishes have now extended his lead in the Chrome class standings to 189 points, with a substantial margin of 31 points over his closest rival.

Steffen Faas had a consistent home race weekend at the Nürburgring, securing podium finishes in both Race 1 and Race 2, followed by strong showings in Race 3 and Race 4 with fourth and fifth place finishes, respectively. Looking forward, Faas and his team are focused on maintaining momentum for the upcoming round at Most, aiming to close the championship gap to Rodrigues.

Mark Taylor had a very good weekend in Germany, consistently challenging Rodrigues and Faas for top positions. He secured podium finishes in both races on Sunday, further solidifying his position in the Chrome championship standings. Taylor’s strong performance has brought him within striking distance of Faas in second, now trailing the German by only 16 points in the championship fight.

John Newell had a challenging weekend at the Nürburgring, grappling with technical issues and intense on-track battles throughout the races.

German racer Lukas Hahn delighted his home crowd as he took the first Chrome class win of the weekend and securing another three podium finishes, consistently challenging Rodrigues for class supremacy. His strong showing at the Nürburgring reaffirms his status as a formidable contender in the Chrome class standings, closing the gap on the championship leaders and bolstering his campaign as the season unfolds.

Luis Recuenco maintained steady progress throughout the Nürburgring weekend, scoring valuable points in the championship.

Clemens Hecker delivered a solid performance, highlighted by two strong 4th place finishes in Race 1 and Race 4, much to the delight of his home crowd.

Luke Garrett faced a weekend of highs and lows, showcasing promising improvements in pace and race craft amid technical challenges. The Brit was once again hindered by steering issues in the last race of the weekend. He broke down on his way to the grid, having to be towed back to the paddock before the lights went green. However, his determination and ability to navigate setbacks highlight his potential as a rising star in the competitive field, aiming to build on his performance at the next round in Most.

Bradley Smith, who took to the track in his own MAN truck with the Don’t Touch Racing team, showed some very promising results over the weekend, with a fifth and sixth place finish. These consistent performances highlight his potential in the Chrome class, promising more competitive outings ahead.

After a mixed start to the weekend, Jonathan André achieved consistent finishes in his first outing in the Goodyear FIA ETRC this season.



Wat is er nu fijner dan in de zomer lekker onder een boom in Hongarije te zitten? Deze T3 en (Polski?) Fiat die Mike van Stein op de foto zette hebben het goed bekeken!



Robert Baarda nadat ik mijn hart even bij hem had gelucht: “Hopelijk verzacht ik je pijn met kiekjes vanuit Londen




Romek Hoffa zag Solaris bussen in Italië: “Polish construction, but now owner is from Spain.

Mercedes-AMG CLE 53 4MATIC+ Cabriolet (Energieverbrauch kombiniert 9,8-9,6 l/100 km, CO2-Emissionen kombiniert 223-217 g/km, CO₂-Klasse: G) Die angegebenen Werte wurden nach dem vorgeschriebenen Messverfahren WLTP (Worldwide harmonised Light-duty vehicles Test Procedures) ermittelt. Die angegeben Spannweiten beziehen sich auf den europäischen Markt. Der Energieverbrauch und der CO₂-Ausstoß eines Pkw sind nicht nur von der effizienten Ausnutzung des Kraftstoffs bzw. des Energieträgers durch den Pkw, sondern auch vom Fahrstil und anderen nichttechnischen Faktoren abhängig.;Mercedes-AMG CLE 53 4MATIC+ Cabriolet (Energieverbrauch kombiniert 9,8-9,6 l/100 km, CO2-Emissionen kombiniert 223-217 g/km, CO₂-Klasse: G)
Mercedes-AMG CLE 53 4MATIC+ Cabriolet (combined energy consumption 9.8-9.6 l/100 km, combined CO₂ emissions 223-217 g/km, CO2 class: G) The stated values were determined in accordance with the prescribed WLTP (Worldwide harmonised Light vehicles Test Procedure) measurement procedure. The ranges given refer to the European market.The fuel consumption, energy consumption and CO2 emissions of a car depend not only on the car’s efficient use of the fuel or energy source, but also on driving style and other non-technical factors.;Mercedes-AMG CLE 53 4MATIC+ Cabriolet (combined energy consumption 9.8-9.6 l/100 km, combined CO₂ emissions 223-217 g/km, CO2 class: G)


Mercedes-Benz Group AG:
Now available to order: the new Mercedes-AMG CLE 53 4MATIC+ Cabriolet
The new Mercedes-AMG CLE 53 4MATIC+ Cabriolet (combined energy consumption: 9.8-9.6 l/100 km | combined CO₂ emissions: 223-217 g/km | CO₂ class: G)[2] is available to order now from sales partners or online. The vehicle price is €89,388.041. With its ample amount of space, the AIRCAP® electric wind deflector system and AIRSCARF® headroom heating, the four-seater is fully suitable for use all year round. The 3.0-litre six-cylinder in-line engine with twin turbocharging by an exhaust gas turbocharger and an electric auxiliary compressor delivers 330 kW (449 hp). Its maximum torque is 560 Nm (with overboost 600 Nm for 10 seconds). The integrated starter generator temporarily supplies an additional 17 kW (23 hp) of boost power and 205 Nm of torque. It also feeds the 48-volt on-board electrical system. Other technical features of the new model include the AMG SPEEDSHIFT TCT 9G transmission and the fully variable AMG Performance 4MATIC+ all-wheel drive.

Further standard equipment includes the AMG RIDE CONTROL suspension with adaptive adjustable damping and active rear-axle steering. Also on-board are the Parking package with reversing camera, the AMG Performance steering wheel in nappa leather and the anticipatory PRE-SAFE® safety system. The 65-litre fuel tank enables an extensive range.

The new Cabriolet rolls on 19-inch AMG ten-spoke light-alloy wheels as standard. They are aerodynamically optimised, painted matt black and have a high-sheen finish. The front axle is fitted with 9.5 J x 19 wheels with 265/40 R 19 tyres. At the rear axle, the dimensions are 11.0 J x 19 with 295/35 R 19 tyres. Additional 20-inch alloy and forged wheels in various colours are available on request.

The integral front seats in ARTICO man-made leather/MICROCUT microfibre black with AMG-specific graphics and red contrasting topstitching are a highlight of the interior. They combine sportiness with strong lateral support. Further interior features include red seat belts and trim elements in high-gloss carbon fibre. On request, numerous upholstery options are available in leather and nappa leather, with the AMG crest embossed in the front head restraints.

Comprehensive selection of customised options
To create an even more emotional driving experience, the optional AMG DYNAMIC PLUS package bundles particularly sporty equipment details at a cost of €2.118,20. It includes the additional RACE driving program with drift mode and race start function as well as the AMG Performance steering wheel in MICROCUT microfibre. Red-painted brake callipers with AMG lettering on the front and rear axles visually emphasise the car’s sporty character. The active engine mounts offer a situational spread between comfortable and sporty connection of the engine to the body.

Numerous additional optional extras offer a wide range of individualisation options for different customer requirements. Here is an extract:
AMG Styling Package: €1,588.65
AMG Exterior Carbon Package I: €3,124.35
AMG Exterior Carbon Fibre Package II: €1,853.43
AMG Night Package: €794.33
AMG Night Package II: €582.51
MANUFAKTUR spectral blue magno paint: €4,554.13
AMG Carbon fibre trim: €1,006.15
AMG Performance Advanced Seat Package: €2,277.07
AMG Performance High-End Seat Package: €4,755.36
Burmester® 3D Surround Sound System: €1,175.60
AMG Real Performance Sound: €582.51
AMG TRACK PACE: €264.78
AMG fuel filler cap: €103.79
[1] All prices in this press release are the final customer prices in Germany, taking into account an individual customer benefit incl. 19% VAT excl. transfer costs or costs for collection from the factory.

[2] The specified values were determined according to the prescribed measurement procedure WLTP (Worldwide Harmonised Light Vehicles Test Procedure). The ranges given refer to the German market. The energy consumption and CO₂ emissions of a car depend not only on the efficient use of the fuel or energy source by the car, but also on the driving style and other non-technical factors.

VW Transporter T7
Public Relations Volkswagen Bedrijfswagens:
De nieuwe Transporter: de perfecte werkplek voor professionals
Volkswagen Bedrijfswagens onthult binnenkort de nieuwste generatie van de iconische Transporter. Elk detail van de nieuwe Transporter is compleet nieuw en toch voelt hij direct vertrouwd aan. Daar is een goede reden voor: de Transporter is al decennialang de benchmark in vorm en functie en de nieuwste generatie brengt zijn geliefde eigenschappen naar het digitale tijdperk, met een doordacht en hoogwaardig interieur en het allerlaatste op het gebied van technologie.

De designers van Volkswagen Bedrijfswagens hebben zich bij het ontwerpen van de nieuwe Transporter met name gericht op het maximaliseren van de bruikbaarheid van het interieur. Het verregaand gedigitaliseerde dashboard is dan ook bewust voorzien van fysieke bedieningselementen – onder meer in de vorm van gebruiksvriendelijke fysieke knoppen. “De Transporter is een belangrijk hulpmiddel voor professionals waarmee ze zo efficiënt mogelijk willen werken. En dit kan alleen worden bereikt als vorm en functie in perfecte harmonie zijn. We hebben dan ook de bij onze klanten geliefde eigenschappen van de Transporter als basis genomen voor de nieuwe generatie en deze naar een nieuw tijdperk gebracht. De nieuwe Transporter is nóg gemakkelijker te bedienen en dat is precies wat we wilden bereiken”, zegt Albert Kirzinger, Chief Designer bij Volkswagen Bedrijfswagens.

Elk detail klopt
Het dashboard van de nieuwe Transporter is voorzien van een 12-inch digitaal instrumentarium en een 13-inch groot infotainment display. De keuzehendel van de (optionele) automatische transmissie is hoger op het dashboard geplaatst dan bij de T6.1 waardoor er meer beenruimte is ontstaan. De versnellingspook voor de handgeschakelde uitvoeringen bevindt zich net als voorheen in de middenconsole. Het multifunctionele stuurwiel is voorzien van overzichtelijke knoppen. Het volume van het infotainmentsysteem kan worden aangepast via het stuur of een klassieke draaiknop. De traditionele handremhendel is vervangen door een schakelaar voor de parkeerrem in het midden van het dashboard, voor nog meer voetenruimte. In het bovenste gedeelte van het dashboard bevinden zich extra bekerhouders en praktische opbergvakken. De designers hebben de beschikbare ruimte optimaal benut om de functionaliteit te maximaliseren. Het resultaat is een ergonomisch perfecte werkplek met een strakke, stijlvolle uitstraling. Het hoge dashboard en de natuurlijke hoge zitpositie zorgen voor het typische Volkswagen-gevoel aan boord.

Stroom voor van alles
De nieuwe Transporter biedt, afhankelijk van wielbasis en dakhoogte, een laadruimte van 5,8 tot 9,0 m3 en kan maximaal drie europallets vervoeren. En met zijn arsenaal aan oplaadpunten kan hij tijdens het rijden of op de plaats van bestemming ook de meest uiteenlopende apparatuur voorzien van energie. De elektrische interfaces omvatten niet alleen USB-A-, USB-C- en 12V-aansluitingen, maar indien gewenst ook oplaadmogelijkheden voor 230V-apparaten. Bij de dieselversies bevindt het 230V-stopcontact (400 W) zich altijd op het frame van de bestuurdersstoel. De (deels) elektrische versies kunnen worden uitgerust met twee extra stopcontacten in de buurt van de D-stijlen; in dit geval leveren alle drie de 230V-aansluitpunten een totaal vermogen van 2.300 W. De Transporter heeft dan ook voor vrijwel elk elektrisch apparaat een geschikte stroomvoorziening aan boord, of het nu gaat om een smartphone, laptop of een cirkelzaag.

De nieuwe Volkswagen Transporter wordt in september onthuld op de IAA in Hannover. Volkswagen Bedrijfswagens maakt in aanloop naar de marktintroductie de Nederlandse prijzen en specificaties bekend.


Iveco S-Way
IVECO NLS
IVECO Nederland introduceert nieuwe S-WAY MY24 tijdens het Profile Truckstar Festival 2024
IVECO onthult met trots de nieuwe IVECO S-WAY Model Year 2024 op Truckstar Festival in Assen. Deze nieuwe truck combineert een strak design met een modern interieur, gericht op comfort, efficiency en technologie.

Chauffeur centraal
Het ontwerp van de nieuwe S-WAY cabine staat volledig in het teken van de chauffeur. De zit- en stuurpositie zijn geoptimaliseerd voor ergonomie, terwijl het interieur comfort en luxe uitstraalt door de gebruikte hoogwaardige materialen. Geavanceerde infotainment en innovatieve veiligheidssystemen zorgen voor een prettige en veilige rijervaring.

De volledig nieuw ontworpen cabine biedt niet alleen een verbeterde gebruikerservaring, maar levert ook voordelen op voor de eigenaar. Het nieuwe ontwerp optimaliseert de aerodynamica, wat resulteert in een brandstofbesparing van maximaal 4%.

Tijdens het Profile Truckstar Festival 2024 staat de nieuwe IVECO S-WAY extra in de schijnwerpers. Uitgerust met fraaie opties en diverse accessoires in samenwerking met TRALERT® en IVECO Schouten Etten-Leur, straalt deze truck puur rijplezier uit.

Ontdek de nieuwe IVECO S-WAY
De nieuwe IVECO S-WAY MY24 is klaar voor de weg. Het vernieuwde interieur, het op de chauffeur gerichte ontwerp en de moderne uitstraling maken deze truck een uitstekende keuze voor elke chauffeur.

Bezoek de IVECO stand op Truckstar Festival 2024 dat wordt gehouden van zaterdag 27 tot en met zondag 28 juli en ervaar zelf de toekomst van transport. Ontdek hoe de nieuwe S-WAY MY24 uw rijervaring en uw winstgevendheid naar een hoger niveau kan tillen. Zorg ervoor dat je deze eye-catcher niet mist, naast de vele andere mooie klant voertuigen.

Ervaar het zelf
De truck zal na het Profile Truckstar Festival beschikbaar zijn voor demoritten, zodat rijders zelf kunnen ervaren wat deze krachtpatser te bieden heeft.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *