NOHAB M61 en MÁV 418 gespot aan het Balatonmeer


Op 23 juni 2024 was ik samen met Zebra onderweg van Győr in Hongarije naar Senj in Kroatië. Terwijl ik een pauze hield op een parkeerplaats aan het Balatonmeer, bleek dat een parkeerplaats te zijn van het treinstation van Badacsonyörs. Precies toen ik me aan het insmeren was met zonnebrandcrème voordat ik weer verder zou rijden, kwam er iets moois het station binnenrollen. Eerst zonder bril foto’s gemaakt, daarna met. De foto van Zebra hierboven leverde op facebook al snel reacties op, ik was niet de enige die het een mooie trein vindt!

Sytze Holwerda: “Nohab 😍 ik heb ze af en toe in diverse landen gezien er rijdt zelfs een in Duitsland rond

Reinder Meijer: “Dat is ook nog eens een bijzondere locomotief! Deze reden/rijden in België, Denemarken en Noorwegen. Er rijden er een aantal in Hongarije als type M61.

Op de Duitstalige Wikipedia staat een heel interessant en uitgebreid artikel voor wie meer wil weten. Zebra mag dan een trein-autist zijn, die kan niet typen, zelf ben ik een vrachtwagen-autist (vrachtautist?).

Wat de facebooklezers niet konden zien is dat er nóg een mooie locomotief aan deze trein gekoppeld was. Dat is een MÁV M41, sinds 2011 de 418-serie.

Ganz-MÁVAG heeft in Budapest tussen 1972 en 1984 125 stuks van dit type trein gebouwd, 107 voor de MÁV (Hongaarse Spoorwegen), 7 voor GySEV (Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt., een Hongaars-Oostenrijkse spoorwegmaatschappij) en 11 voor OSE (Griekse staatsspoorwegen). Volgens, wederom, Duitse Wikipedia dan toch, ik heb niet halverwege de research voor dit artikel ineens verstand van treinen gekregen (helaas).

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *