De Nissan R390 GT1 die na zijn Le Mans-deelname als straatauto verder mocht


Op de expositie ‘Supercars uit de jaren 90’ in het Louwman Museum waren alleen maar interessante auto’s te zien! Daaronder ook deze Nissan R390 GT1 uit 1998. De 558 pk sterke 3,5 liter V8 twin turbo motor stuwt de auto tot een topsnelheid van 354 kilometer per uur.

Het bordje bij de auto: “Volgens het reglement van het GT1-kampioenschap moest van de ingeschreven racewagen ten minste één straatauto bestaan. En zo ontwikkelde Nissan de straatlegale R390. De auto werd echter nooit verkocht. De fabrikant hield het model zelf en toont hem in zijn museum in Zama (Japan). Van de race-uitvoering bouwde Nissan liefst acht exemplaren in 1997 en 1998. De in het Louwman Museum getoonde R390 is een GT1 die na zijn deelname aan de 24 Heures du Mans in 1998 is aangepast tot straatauto. Hij is in handen van de toenmalige R390-coureur, voormalig Formule 1-rijder Erik Comas. De restauratie nam zo’n twee jaar in beslag. Liefst 95% van de onderdelen komt nog altijd overeen met de raceversie. Tot de 5% afwijkende delen behoren de deuren, voorruit, koelsysteem en bekleding. De R390 is vervaardigd rondom een carbon fibre monocoque en een centraal geplaatste dubbelgeblazen V8-motor met een sequentiële zesversnellingsbak.

Fun fact: één van de coureurs die samen met Comas in deze Nissan zesde werd bij de 24 uur van Le Mans in 1998 is onze enige echte eigen good old Jan Lammers! Waarschijnlijk heeft Jan er die dag meer in gereden dan Comas na de restauratie. De auto heeft als straatwagen nog geen duizend kilometer afgelegd, terwijl hij bij de Le Mans 342 rondjes van 13,605 kilometer reed, eerlijk verdeeld onder de drie coureurs. De totaal afgelegde raceafstand is dus 4.653 kilometer, maar dat had jij uiteraard al lang uit je hoofd uitgerekend.


Ik weet het, mijn foto’s zijn niet al te best… Daarom ook nog de officiële persfoto’s van het Louwman museum hier onder.

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *