Is het een bus? Is het een reddingsboot? Het is de Vodní záchranná služba Nové Mlýny LIAZ 101.860!

LIAZ 101.860
Van 21 tot en met 23 juni 2024 werd 8. ročník srazu majitelů nákladních automobilů Škoda & LIAZ georganiseerd op de paardenrenbaan van Slušovice, uiteraard in Tsjechië. Daar was ook een aantal LIAZ 101.860 te vinden, met de Karosa dubbele cabine. In 2013 publiceerde ik al eens over de restauratie van zo’n voertuig. Hier boven kun je goed de overeenkomsten met een Karosa bus zien. Maar de truck hier onder, die viel me op én bij me in de smaak!
LIAZ 101.860
Thuis uiteraard meteen aan het researchen geslagen. Eerste wat ik ontdekte was dat er, zoals van meer leuke Tsjechische trucks, een papieren model van is! In schaal 1:100 in dit geval, lijkt me nogal priegelen! Wat mijn ogen zien vernielen mijn handen, dus ik begin er zelf maar niet aan.
LIAZ 101.860
De truck is van Vodní záchranná služba Nové Mlýny. Nové Mlýny, in Tsjechië, is vooral bekend van haar stuwmeren. Vodní záchranná služba is de waterreddingsdienst van het Tsjechische Rode Kruis. Hij is (was?) dus op een geschikte plek gestationeerd!
LIAZ 101.860
Vodní záchranná služba (afgekort als VZS) werd opgericht in 1968. Het is de grootste en oudste vrijwillige landelijke organisatie die zich toelegt op waterredding, onderwijs, reddingssporten en andere activiteiten die verband houden met het aquatische milieu. Het is momenteel actief in tien regio’s van Tsjechië en maakt actief deel uit van het geïntegreerde reddingssysteem van Tsjechië.
LIAZ 101.860
Vodní dílo Nové Mlýny is een samenschakeling van drie stuwmeren in de rivier de Dyje onder de Pavlov-heuvels in Zuid-Moravië, op de grens van de districten Břeclav en Brno-Venkov. Het is vernoemd naar de gelijknamige nederzetting onder de laatste dam. De stuwmeren werden in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw gebouwd om jaarlijkse overstromingen te voorkomen en de intensiteit van de landbouwproductie te verhogen. De belangrijkste reden voor de bouw waren de plannen van de socialistische economie voor uitgebreide irrigatiekanalen. Het bovenste reservoir wordt gebruikt voor recreatie, het middelste is een natuurreservaat (natuurreservaat Věstonice reservoir) met eilanden voor broedende vogels en het onderste voor irrigatie (momenteel zeer beperkt, maar met potentieel voor de toekomst), elektriciteitsproductie (kleine waterkrachtcentrale Nové Mlýny), recreatie (zeilen, windsurfen) en vissen.
LIAZ 101.860
Over het voertuig zelf heb ik helaas niets meer kunnen ontdekken, buiten de bouwplaat om, wie vult aan?
LIAZ 101.860

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *