Vincent Smit op bezoek bij het NZH Vervoer Museum

Tekst en foto’s Vincent Smit

Op 3 augustus ben ik in het NZH Vervoer Museum geweest. Het museum is gevestigd te Haarlem, en is op elke zaterdag open.
Op dit moment zijn ze bezig met de restauratie van een ‘Bolramer’, dit is een Leyland autobus, en daar zijn ze al 3 jaar mee bezig. In de vakantietijd kon ik niet in de werkplaats om deze te bezichtigen.
Ook waren een aantal bussen onderweg, die was ik eerder die ochtend in Hoorn al tegengekomen.
Er staan ook een aantal trams in het museum maar die heb ik in mijn fotoreportage niet meegenomen, Ik heb het bij de autobussen gehouden, en 1 bergingstruck.
Buiten staan ook nog 2 bussen waarvan die van de Koninklijke Marechaussee als opbergruimte gebruikt wordt en daar ook niet beter van uit gaat zien.
In een niet zo ver verleden heb ik de bussen wel eens op de foto weten te krijgen bij een evenement. Dit was in Wognum en in Purmerend. Dat zijn dus de buitenfoto’s.
Hieronder nog een stukje geschiedenis van de busmaatschappij. Bron: Wikipedia.
De Noord-Zuid-Hollandsche Stoomtramweg-Maatschappij (NZHSTM), later Noord-Zuid-Hollandse Vervoer-Maatschappij (NZHVM) is een voormalig openbaarvervoerbedrijf dat op 2 juni 1880 in Hillegom werd opgericht.

De NZH fuseerde in 1972 met de andere NS-dochter in Noord-Holland, de NACO, waarbij de naam NZH gehandhaafd bleef. De NZH was in de jaren die daarop volgden veruit de grootste streekvervoerder van Nederland en reed van Den Haag tot Leeuwarden. In de jaren 80 en begin jaren 90 nam NZH de AODH (Den Helder), de AOT-busdiensten op Texel en de ENHABO (Zaandam) over. In 1994 verkreeg de NZH door gebiedsruil rond Amsterdam een stuk van het voormalige Centraal Nederland-vervoergebied (ex-Maarse en Kroon), maar verloor het gebied tussen Den Haag en Leiden.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *