Vanaf 2026 verplicht mirrorcams op (vrijwel) alle trucks

Ondergesneeuwd in al het politieke nieuws rondom prinsjesdag en de presentatie van het regeerakkoord: vanaf 1-4-2026 is het voor vrachtwagens zwaarder dan 3,5 ton verplicht camera’s te hebben in plaats van spiegels. Ook voertuigen die nu al rijden, of voor die tijd nog afgeleverd worden, moeten per die datum aan deze nieuwe regel voldoen.

Minister Berry Badlener van Infrastructuur, Water & Staat: “Het is nú tijd voor rechts beleid, ook op mijn ministerie! Spiegels zijn een linkse hobby, op een truck horen gewoon camera’s en monitoren te zitten. Dat is veiliger voor iedereen. Dat deze maatregel ook veel brandstof gaat besparen is jammer voor de staatskas, maar goed voor de economie.

Uitzonderingen
Er zijn ook uitzonderingen op de regel. Batterij-elektrische trucks mogen nog tot 2030 spiegels houden, dit in verband met de actieradius die te beperkt wordt door de stroom die de camera’s verbruiken. Een andere groep trucks die vrijstelling krijgt van deze maatregel zijn bepaalde oldtimer trucks. Deze moeten wel aan enkele voorwaarden voldoen. De voertuigen met een oldtimer-kenteken (BE-cijfercijfer-cijfercijfer en BH-cijfercijfer-cijfercijfer) zijn automatisch vrijgesteld. Voertuigen die voorheen een provinciaal kenteken hebben gehad kunnen op vertoon van het originele linnen kenteken bij de rdw een formulier krijgen om vrijstelling aan te vragen. Dit formulier gaat €4,20 plus €0,80 administratiebijdrage kosten.

Woordvoerder Gerard Rutjes van het Ministerie van Infrastructuur, Water & Staat: “Deze maatregel is écht om de verkeersveiligheid te bevorderen, dat is een speerpunt in het regeerakkoord wat PVV, BBB, VVD en NSC vorige week gepresenteerd hebben. Dat minister Badlener de oprichter, enige aandeelhouder en, tot hij minister werd, CEO is van het enige bedrijf wat deze camerasystemen kan leveren voor trucks die oorspronkelijk met spiegels zijn uitgerust, is puur toeval.

One Response

  1. marien van den berg 23 september 2024 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *